Droge huid, hoe zorg je ervoor?

Droge huid is een veel voorkomende aandoening die gekenmerkt wordt door schilfering van de huid, jeuk, roodheid en een onbehaaglijk gevoel van strakheid. Wanneer de winter nadert kan de koude en droge lucht het gewoon erger maken! Als je een droge huid hebt zijn er veel dingen die je kan doen om je huid goed te verzorgen en deze er zo mooi en gezond uit te laten zien.

Oorzaken van een droge huid

Droge huid ontstaat wanneer de intracellulaire matrix van je huid beschadigd raakt. De intracellulaire matrix bevat de stoffen die ervoor zorgen dat je huid intact is en goed functioneert, wanneer dit beschadigt wordt zorgt het voor verlies van vocht.
Verschillende factoren kunnen bijdragen tot de beschadiging van de intracellulaire matrix zoals koud en droog weer, airconditioning, centrale verwarming, of gewoon door overerving. De droge huid verergert naarmate je veroudert, hierdoor daalt het oestrogeengehalte in je lichaam en wordt je huid dunner en verliest het de beschermende laag.

Hoe behandel je het?

Het is essentieel om de schade te verminderen en te voorkomen dat je huid verder beschadigd wordt.

Vermijd irriterende of beschadigende ingrediënten

Vermijd huidverzorgingsproducten die irriterende of beschadigende ingrediënten kunnen bevatten zoals alcohol, deze laatste brengt namelijk verdere schade toe aan je huid!

Gebruik zonnecrème!

Blootstelling aan de UV-stralen veroorzaakt vroegtijdige veroudering, kanker en uitputting van de huid. Vergeet niet dat de zonnestralen kunnen binnendringen door wolken en ramen en tevens ook gereflecteerd worden door de sneeuw. Het is dus ook belangrijk dat ongeacht wat voor weer het is, je regelmatig zonnebrandproducten aanbrengt.

Kies een reinigingscrème

Reinigingscrèmes brengen meer vocht in en reinigen het make-up. Vermijd het gebruik van zeep omdat deze de huid droger maakt en beschadigt, als je echt voor zeep wil gaan kies er dan een die geen irriterende middelen bevat, zoals naturel zepen vb. hennazeep.

Vochtinbrengende crème

Gebruik een vochtinbrengende crème die bevochtigingsmiddelen, antioxidanten, bindende en anti-inflammatoire ingrediënten bevat. Bevochtigingsmiddelen zoals glycerine en melkzuur trekken het vocht uit de lucht, terwijl ingrediënten zoals silicone en petrolatum een barrière vormen op je huid, waardoor het opnemen van vocht in je huid verhinderd wordt en je huid in tegenstelling vocht verliest.

Verwijder dode huidcellen

Verwijder regelmatig dode huidcellen, zo houd je je huid gezond. Hierdoor zullen de huidverzorgingsproducten beter van dienst zijn op je droge huid. Je kan je huid ontdoen van dode huidcellen door 1 à 2 keer per week een zachte scrub of peeling te gebruiken die Alpha Hydroxy Acids (zoals glycolzuur of melkzuur) of Beta Hydroxy Acids (zoals Salycidic Acid) bevat.

Gebruik een luchtbevochtiger

Lage luchtvochtigheid is een van de belangrijkste oorzaken van een droge huid. Als je woont of werkt in een omgeving met airconditioning of centrale verwarming, die je huid doen uitdrogen, overweeg dan om een luchtbevochtiger gebruiken, het voegt vocht terug naar de lucht.

Neem korte baden en douches

Besteed niet meer dan 10-15 minuten in de douche of in bad en gebruik warm (niet heet!) water en een zachte, niet-irriterende zeep. En hou het bij maximaal 1x per dag in bad of onder de douche gaan.

Raadplegen van een arts

Als je de huid niet correct en snel behandelt kan deze rood worden en ontstoken raken. Het kan zijn dat je eczeem hebt, eczeem heb je in verschillende soorten en vormen. Dus als je denkt eczeem te hebben is het best dat je een (gespecialiseerde) arts / dermatoloog raadpleegt voor een specifieke diagnose en behandeling.
© 2010 - 2024 Rabia989, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droge huid in de winter: huidverzorgingDroge huid in de winter: huidverzorgingWat zijn de oorzaken van een te droge huid tijdens de winter? Wat zijn de oorzaken waarom een droge huid nog droger word…
Droge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid voorkomen, verzorgen en behandelenDroge huid is één van de meest voorkomende huidproblemen. Vooral tijdens de winter kan de huid droog en trekkerig aanvoe…
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zon huid aanbrengt…
Beauty: Droge huid in de winterBeauty: Droge huid in de winterDe droge huid kan je van nature hebben, maar de droge huid kan ook door het winterklimaat ontstaan. Eigenlijk is het nie…

Tips voor een french manicureDe french manicure is misschien wel de bekendste look voor je nagels. Het staat natuurlijk maar heeft toch iets extra`s.…
Beauty: Verwennen van de voetenBeauty: Verwennen van de voetenSommige mensen vinden het vervelend als iemand anders aan de voeten zit, maar de meeste mensen stellen een lekkere massa…
Rabia989 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 24-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.