Voetverzorging essentieel

Essentiële ledematen en toch zijn we niet goed voor onze voeten. Opmerkelijk dat er zo “gemakkelijk” met de voetverzorging omgegaan wordt. Schone voeten kunnen we allemaal nog wel bedenken, maar nagelproblemen, eelt op de hakken of likdoorns zijn enkele van de meer eenvoudige problemen die je met de voet op kan lopen en waar relatief weinig mensen actief mee aan de slag gaan om dit op te lossen. Zelf of professioneel.

Voetproblemen en oplossingen

Enkele van de veelvoorkomende kwaaltjes op rij en wat je er aan kunt doen om er weer gezonde voeten van te maken.

  • Zweetvoeten; begin bij de oorzaak te achterhalen, maar besef dat zweten bij het lichaam hoort. Zweet wat net ontstaan is is reukloos, maar “ingepakte” voeten kunnen niet ademen en dan ontstaan de geurtjes veelal. Op blote voeten lopen is geen optie en dus dragen we de kousen en schoenen. Materialen hebben we wel zelf in de hand en kousen van katoen zijn het meest geschikt. De leren schoen ademt het meest en is daarmee het meest geschikt. Het afwisselen van schoenen en thuis de schoenen uit doen is ook goed tegen de zweetvoet. Na het wassen van de voeten is de nazorg ook belangrijk. Een vette crème of lotion werken vaak ontgeurend en er zijn speciale deosprays voor de voeten. Bepaalde stoffen vermijden kan het zweten van de voeten ook verminderen (scherpe kruiden, koffie en alcohol).
  • Eelt; eelt is bescherming en ontstaat bij overmatige druk. Als het pijnlijk en branderig aan gaat voelen, maar ook omdat je het bij open schoenen ontsierend vindt, is het zinvol het aan te pakken. De professionele man of vrouw heeft specifieke apparatuur om het eelt weg te halen, maar zelf kun je het ook aanpakken. De eeltvijl kan gehanteerd worden, maar wees voorzichtig met hetgeen je weghaalt en smeer daarna je voeten goed in. Beter is enkele malen per week een voetbad nemen, je kunt hiervoor zachte zeep nemen maar er zijn ook speciale zeepsoorten. Daarnaast iedere avond voor het slapen gaan de voeten met een vettige crème insmeren. Laat het goed intrekken, maar de dagelijkse frequentie volhouden is van belang.
  • Likdoorn; De likdoorn is verhard eelt welke naar binnen is gekeerd (in de vorm van een punt naar binnen gericht). Omdat de naar binnen gekeerde eelt op een zenuw kan drukken, kan het pijnlijk worden. Er zijn verschillende redenen waarom likdoorns ontstaan, krap zittende schoenen, een verkeerde stand van de tenen of gehele voet. Voor een beginnende likdoorn op het kleine teentje heb je pleisters die de likdoorn weg kunnen halen, maar dieperliggende likdoorns kunnen het beste professioneel weggehaald worden.
  • Ingegroeide nagels; dit komt vaak voor en is erg pijnlijk. De punt van de nagel drukt dan in de plooi van de nagel. Als het zover komt dat deze in de huid groeit, kunnen er ontstekingen ontstaan. Vaak is verkeerd knippen de oorzaak (altijd recht afknippen) maar verkeerde schoenen kunnen het ook veroorzaken. Omdat er eelt in de nagelplooi gaat groeien is het niet aan te raden dit zelf op te lossen. Laat het eelt door een professional weghalen en wordt de nagel dusdanig behandeld dat deze in de gecorrigeerde vorm door kan groeien. In een verder gevorderd stadium (ernstige ontsteking) kan het zijn dat de arts in beeld moet komen.

Tips voor de verzorgingen van de voeten

  • Was je voeten dagelijks in lauw water, maar blijf niet te lang met je voeten in het water zitten.
  • Na het droogmaken van de voeten even zo blijven zitten en als de voeten goed droog zijn deze met een crème insmeren (niet tussen de tenen!)
  • Koop nieuwe schoenen altijd aan het eind van de dag als de voet iets meer gezwollen is als in de ochtend. Let bij het kopen ook op de breedte van de schoen. Een schoen moet direct goed zitten.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maak je voeten klaar voor de zomer!Maak je voeten klaar voor de zomer!Wie wil er nou geen mooie voeten in slippers? Lees snel dit artikel waarin leuke en makkelijke tips staan om je voeten t…
Beauty: Verzorgde voetenBeauty: Verzorgde voetenHet nieuwe seizoen – waar de voeten weer meer getoond worden – wil ook meteen zeggen, goed naar de voeten kijken en extr…
Nagelstyling: gellak op je teennagelsNagelstyling: gellak op je teennagelsHet is helemaal in om je nagels mooi te kleuren en te verstevigen met gellak of ook wel genoemd soak off gel. Groot voor…
Misvormde of broze nagelverzorgingMisvormde of broze nagelverzorgingWanneer men last heeft van broze nagels betekent dit dat de nagels te uitgedroogd zijn door teveel in het water te hebbe…

Functie van haarHet is zo vanzelfsprekend dat je haar hebt. De een wat meer de ander wat minder, maar de meeste mensen hebben haar. Wat…
Hoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenHoe donkere kringen onder de ogen te verwijderenVeel vrouwen hebben regelmatig last van donkere kringen onder de ogen. In de praktijk hebben 9 van elke 10 personen op d…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-05-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.