Misvormde of broze nagelverzorging

Misvormde of broze nagelverzorging Wanneer men last heeft van broze nagels betekent dit dat de nagels te uitgedroogd zijn door teveel in het water te hebben gezeten of wanneer men last heeft van gezondheidsproblemen waardoor er een tekort is aan vitaminen waardoor de nagels broos gaan worden. Het behandelen van broze nagels betekent dus dat de vocht van de nagels terug hersteld zullen moeten worden.

Broze nagels

Nagelmisvormingen zijn vaak het gevolg van een schimmelinfectie. Meestal betreft het teennagels, vooral bij sterk zwetende voeten die na het wassen niet goed worden afgedroogt, soms ook vingernagels of gebruik van kunstnagels waar vocht onder komt. De nagel wordt dik, bros en wit of geel en kan misvormd of buiten het nagelbed uitgroeien. Andere problemen zijn droge, broze, splijtende nagels, nagels met witte plekken door wondjes en nagels met dunge lenteribbels, die veel voorkomen bij ouderen. Soms wijzen veranderingen in de nagels op een ziekte.

Schimmelinfectie

Bij breekbare, broze nagels kan je de volgende tips tegen schimmelinfectie toepassen naast de door je arts voorgeschreven behandeling:
  • Was je handen na aanraking van een geïnfecteerde nagel. Loop als het om teennagels gaat niet blootvoets door zwembaden of douche en kleedruimten om andere niet te besmetten.
  • Draag katoenen sokken en verwissel dagelijks je sokken, kousen of maillot. Draag passende schoenen van natuurlijk materiaal die geen vocht vasthouden. Doe als je voeten transpireren overdag zo mogelijk je schoenen uit of draag open sandalen.
  • Verzorg je vingernagels goed zodat ze niet droog en broos worden.
  • Draag katoengevoerde rubberhandschoenen om je handen te beschermen bij karweitjes als afwassen en bij gebruik van schoonmaakmiddelen.
  • Verf je nagels niet vaker dan eens per week en breng dan eerst een kosmetisch nagelharder aan. Gebruik geen kunstnagels of nagellak.
  • Polijst nagels met lengteribbels heel af en toe voorzichtig met een fijne nagelvijl. Zorg dat je niet te veel wegpolijst opdat de nagel niet te dun wordt.

Nagelverzorging

Als je je nagels regelmatig verzorgt zoals hier aangegeven blijven ze sterk en gezond en zullen ze minder snel splijten of bros worden.
  1. Knip je nagels regelmatig aan de zijkanten recht af en bovenaan licht gebogen. Knip harde of broze nagels na het baden of week ze eerst in water.
  2. Vijl je nagels voorzichtig in slechts één richting, vanaf de zijkanten naar de nageltop. Een 'zagende' vijlbeweging verzwakt de nagel.
  3. Laat bij een manicure je nagelriemen niet verwijderen, week je vingrs in warm water en duw de riemen voorzichtig terug met een oranje stick.
  4. Wrijf de nagelriemen en de huid rond de nagels in met vochtinbrengende créme voor je gaat slapen en elke keer als je je handen hebt gewassen.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsAfgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagelsJe nagels brokkelen af en zijn bros. Wat kunnen de oorzaken zijn van afgebrokkelde nagels of lelijke gespleten nagels? B…
Misvormde en verkleurde nagelsMisvormde en verkleurde nagelsNagels wil je het liefst zo mooi mogelijk houden, maar soms kan dit niet. Je krijgt een ziekte of een aandoening waarbij…
Mees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines: witte horizontale lijnen in nagel teen/vingerMees' lines zijn witte horizontale lijnen of strepen in de nagel; teennagel of vingernagel. Er zijn veel verschillende n…
Hoe behandel je schimmelnagels?Schimmels zijn een veel voorkomende aandoening bij mensen. Huidschimmels bevinden zich constant op het lichaam en groeie…

Brandwonden: verschillende gradaties en behandelingBrandwonden: verschillende gradaties en behandelingBrandwonden ... het overkomt ons allemaal wel een keer. Hoe vaak verbrand je jezelf niet bij het koken? Een pot thee of…
EHBO: de 4 stappenEen licht of ernstig ongeluk(je), iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Als toeschouwer is het belangrijk hoe je met z…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 20-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.