Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagels

Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagels Je nagels brokkelen af en zijn bros. Wat kunnen de oorzaken zijn van afgebrokkelde nagels of lelijke gespleten nagels? Brokkelen je nagels af dan kan dit verschillende oorzaken hebben. Soms is de oorzaak een schimmel anderzijds kan slecht onderhoud of voeding een oorzaak zijn. Voor gespleten nagels geldt hetzelfde.

Slechte nagels

Slechte nagels zien er niet alleen lelijk en onverzorgd uit, slechte nagels kunnen ook een ziekte aanduiden of een ontsteking/ingroeiende nagel tot gevolg hebben. Nagels hebben verschillende functies namelijk; bescherming van de vingertop, verbeterde gevoeligheid van de vingertop en vergemakkelijken het uitvoeren van fijne handelingen. Het is belangrijk je nagels goed te onderhouden, voor je handen kun je een manicure bezoeken en voor je voeten een pedicure.

Afbrokkelende broze nagels

Afbrokkelende broze nagels kunnen verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van afbrokkelende en splijtende nagels zijn:

Broze afbrokkelende nagels door water en schoonmaken

Wanneer nagels veel in contact komen met water/vocht kunnen de nagels bros raken en gaan afbrokkelen of splijten. Vooral mensen die veel schoonmaakwerkzaamheden verrichten en water met schoonmaakmiddelen erin gebruiken, hebben snel last van broze nagels die op den duur beginnen te brokkelen. Afgebrokkelde en gespleten nagels lijken onschuldig maar kunnen erg vervelend zijn. Naast dat de nagels er lelijk uitzien word het lastiger kleine voorwerpen te pakken, is er kans op ontstekingen en kun je vaak blijven haken aan kleding enzovoorts. Dit probleem is gelukkig makkelijk te verhelpen door het contact met water te verminderen waardoor de nagels weer harder worden. Voor schoonmaakwerkzaamheden draag altijd handschoenen.

Broze afbrokkelende gespleten nagels door slechte voeding

Ook slechte voeding kan van invloed zijn op de kwaliteit van de nagels. Belangrijke voedingsbestanddelen voor de opbouw van gezonde nagels zijn: eiwitten, zink, ijzer, calcium en vitamine A en B.

Broze afbrokkelende nagels door een schimmelinfectie

Dit komt ook zeer veel voor. Door een schimmelinfectie wordt de nagel zwak en bros en gaat op den duur afbrokkelen en/of splijten. Het is belangrijk de schimmelinfectie te behandelen omdat deze zeer besmettelijk is en op den duur alle nagels kan aantasten. Een schimmelnagel kan zowel op de teennagels als op de handnagels voorkomen. Schimmelgels zijn dikker en hebben vaak een groenige, gelige of witte kleur. Het beste is voor de behandeling van een schimmelnagel of schimmelnagels een pedicure te bezoeken. Controleer van te voren wel goed of de pedicure gediplomeerd is, volgens de code werkt, , is aangesloten bij de brancheorganisatie voor de pedicure (Provoet) en het kwaliteitsregister voor pedicures (ProCert).

Veranderingen aan de nagels door ziekte

Ziekte kan ook een oorzaak zijn van veranderingen aan de nagels. Ziektes die van invloed kunnen zijn op de nagels zijn bijvoorbeeld: schildklierproblemen, nierproblemen, osteoporose of diabetes.

Schade aan de nagel door trauma

Door een ongeluk kan er schade aan de nagelmatrix optreden. De nagel groeit vanuit de nagelmatrix en schade aan de nagelmatrix kan een gespleten nagel tot gevolg hebben. Ook schade aan het nagelbed dat deel waar de nagel overheen groeit, kan een vergroeiing tot gevolg hebben en er zelf voor zorgen dat de nagel los komt van het nagelbed. Probeer schade aan de nagel te voorkomen. Schade en vergroeiingen maken de nagel kwetsbaar en gevoelig voor schimmels en infecties, met alle gevolgen van dien.

Andere oorzaken van gespleten of brokkelende nagels

Andere oorzaken van slechte of afbrokkelende en gespleten nagels kunnen zijn:
  • Ondervoeding
  • Chemotherapie
  • Stofwisselingsaandoeningen
  • Psoriasis
  • Lichen ruber planus
  • Eczeem
  • Melanoom (geeft ook zwarte verkleuring in de nagel)
  • Reumatoïde artritis
  • Contact met schadelijke stoffen
© 2013 - 2020 Kropslavinken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Misvormde en verkleurde nagelsMisvormde en verkleurde nagelsNagels wil je het liefst zo mooi mogelijk houden, maar soms kan dit niet. Je krijgt een ziekte of een aandoening waarbij…
Misvormde of broze nagelverzorgingMisvormde of broze nagelverzorgingWanneer men last heeft van broze nagels betekent dit dat de nagels te uitgedroogd zijn door teveel in het water te hebbe…
Beauty: verzorging beschadigde nagelsVerzorgde nagels ziet er altijd beter uit dat afgekloven, ingescheurde, gerafelde nagels. Toch is de schaar niet altijd…
Nagelbijten aflerenOnychofagie ofwel nagelbijten gebeurt vaak uit nervositeit, stress, verveling of gewoon om van een stukje nagel af te ko…

Slechte adem: wat je er zelf aan kunt doenSlechte adem: wat je er zelf aan kunt doenIedereen heeft wel eens een slechte adem. Zo kan het zijn dat je knoflook, alcohol of vis hebt gegeten. Dit is tijdelijk…
Welke soa's zijn niet te genezen? En hoe deze te behandelen?Welke soa's zijn niet te genezen? En hoe deze te behandelen?Een seksueel overdraagbare aandoening - ook wel soa genoemd - is een geslachtsziekte die voornamelijk door seksueel cont…

Reageer op het artikel "Afgebrokkelde gespleten vingernagels; slechte nagels"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lydia, 20-05-2019 13:42 #8
Ik heb ook al jaren gellak op mijn nagels laten zetten.
En een paar weken geleden begonnen al mijn nagels te breken en dun te worden net papier.
Volgens de huisarts komt dit door de agressieve stoffen in de lak en de remover. Mijn nagels zijn nu zo kort en gespleten dat er geen gellak of wat dan ook meer op komt. Ik behandel mijn nagels wel elke dag met speciale nagelolie. Ik wil eerst weer sterke nagels en dan zie ik weer verder.

F. Broersma, 16-03-2019 10:44 #7
Ik laat mijn nagels verzorgen door nagelstyliste en laat ze lakken met gellak. De laatste tijd beginnen een paar nagels af te brokkelen deze nagels zijn erg dun. ik heb diabetes medicijnen voor bloeddruk eet gezond weet niet wat ik er mee aan moet
.het zijn de wijs en de middel vingers van beide handen.ik ben 77 jaar. hopelijk hebt u tips voor mij.

Vantieghem, 11-02-2017 17:10 #6
Sinds een paar weken ondervond ik dat mijn nagels overal bleven aanhaken, zoals, kousebroek aantrekken, aan kleding blijven haken. Ik heb wel een periode van een paar weken wel mijn werk zoals afwassen gedaan zonder handschoenen aan. Daarom denk ik dat het daarvan de oorzaak is. Ik heb ook wel Reumatoïde arthritis maar dit al meer dan acht jaar en heb niets gehad aan mijn nagels.

Dinie, 06-02-2017 12:53 #5
Mijn man heeft veel last van gespleten nagels sinds hij bloedverdunners moest slikken. Zelf heb ik altijd mooie sterke nagels gehad maar toen ik vorig jaar ook bloedverdunners moest nemen kreeg ik last van hetzelfde euvel. Ik durf dan ook rustig te stellen dat in ons geval de bloedverdunners de oorzaak zijn!
@ Ilona, Zwarte lijntjes of vlekken op de nagels kunnen ook veroorzaakt worden door een schildklieraandoening.

Ilona, 18-09-2016 15:53 #4
Goeiedag,
ik heb nu sinds een jaar een afgebrokkelde nagel, ze zijn heel erg dun en er zitten zwarte streepjes in mijn nagels, ook heb ik een half jaar bij een dermatoloog gelopen, waar ik injecties kreeg tegen schimmelinfectie in mijn nagels. Deze behandeling is gestopt omdat het niet bleek te werken, waar moet ik zijn voor advies of hulp?

Noemi, 07-04-2016 14:06 #3
Goedemiddag,

Zelf heb ik nooit echt harde nagels gehad, maar sinds een maand of 2 lijken mijn nagels achteruit te gaan. Ze groeien heeel erg traag en splijten, scheuren en vouwen telkens. Boven lees ik verschillende oorzaken, maar wat kan ik doen om hier achter te komen?
Kan ik hierover gewoon me huisarts bellen? Ik ben namelijk bang dat ik niet serieus word genomen.

Mvgr Noemi

Ria, 11-05-2015 07:08 #2
Ook ik heb met periodes last van splijtende nagels. Kan dit goed krijgen door handschoenen te dragen tijdens huishoudelijke taken én mijn nagels in te smeren met de nagelolie van Dr.Hauschka (te koop in natuurwinkels - bioshops). Deze stift gebruik ik 's avonds voor het slapengaan en zoveel mogelijk overdag. Tijdens deze behandeling houd ik de nagels kort en vijl tussendoor het oppervlak van mijn nagels met een daarvoor bestemde 'zachte' vijl en dit, net voor ik de olie aanbreng. Goede resultaten!
Ook: nagellak vermijden. Gebruik ik enkel nog een keertje bij speciale gelegenheden en verwijder hem van zodra ik thuis kom.

Annemarie de Visser, 21-08-2014 18:32 #1
Ik wil jullie graag om hulp vragen, heb al een hele poos last van gebroken en dubbel groeiende nagels.
Ik weet niet meer wat te dien, heb al verschillende smeerseltjes geprobeerd, maar alles zonder resultaat.
Hoop dat jullie me wel kunnen helpen
Bvb dank AM de Visser.

Infoteur: Kropslavinken
Gepubliceerd: 06-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Reacties: 8
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!