Nagelstyling: gellak op je teennagels

Nagelstyling: gellak op je teennagels Het is helemaal in om je nagels mooi te kleuren en te verstevigen met gellak of ook wel genoemd soak off gel. Groot voordeel van gellak is dat het lang blijft zitten zonder te beschadigen. Je kunt het laten doen door een nagelstyliste of je kunt het zelf doen. Maar deze gellak kun je ook gebruiken voor je teennagels. Zo ga je mooi de zomer in of je vakantieadres tegemoet.

Gellak

Gellak is geen gewone nagellak. Gellak droogt onder een UV-lamp. Het wordt aangebracht in een paar dunne laagjes en dan steeds in enkele minuten onder de lamp uitgehard. Je hebt zo geen wachttijd totdat de nagellak eindelijk droog is. Gellak kun je aan laten brengen door een nagelstyliste. Zij werkt vaak met duurdere producten en heeft veel ervaring, wat een langdurig mooi resultaat oplevert. Je kunt het echter ook gemakkelijk zelf gellak aanbrengen en verwijderen.

Voordelen van gellak

 • Niet schadelijk voor de natuurlijke nagels
 • Goedkoper en natuurlijker dan kunstnagels
 • Snel aan te brengen
 • Geeft extra versteviging aan de nagels
 • Ideaal voor de nagelbijter bij gebruik op de vingernagels
 • Direct droog door het gebruik van de UV lamp
 • Glanzende en kras vrije nagels als nooit tevoren
 • Een paar weken geen omkijken naar je nagels

Teennagels

Je tenen zijn belangrijk omdat ze helpen bij het evenwicht tijdens het lopen. Teennagels beschermen het kwetsbare uiteinde van de tenen. De nagels zijn gemaakt van het eiwit keratine. De nagelplaat wordt gevormd door kleine ronde cellen aan het begin van de nagel (in de matrix). De nieuwe cellen duwen de al eerder gevormde nagelplaat naar voren. Naarmate de nagelplaat groeit, worden de nagelcellen plat geduwd en het materiaal dat uit de cellen wordt gedrukt (proteïne) functioneert als een sterke lijm. Zo worden de verschillende lagen bij elkaar gehouden en wordt de nagelplaat hard, sterk en transparant. Een nagelplaat bestaat wel uit meer dan honderd lagen platgedrukte cellen.

De groeisnelheid van nagels varieert. Bij warm weer groeien nagels sneller. Teennagels groeien langzamer dan vingernagels. De nagel van je grote teen heeft ongeveer een jaar nodig om zich volledig te vernieuwen. Het is daarom extra belangrijk om je teennagels goed te verzorgen. Roze nagels geven een goede bloedtoevoer weer en gezonde nagels zijn mooi glad. Veel nagelkwalen duiden op een vitamine- of mineralentekort, problemen met de bloedsomloop of andere ziekten.

Verzorgen van je teennagels

Het is belangrijk om je teennagels goed te verzorgen. Je teennagels bevinden zich vaker in vochtige omstandigheden, waardoor er sneller infecties kunnen ontstaan. Vooral diabetici en senioren moeten hier rekening mee houden omdat zij eerder vatbaar zijn.

Het beste kun je je teennagels knippen als je net onder de douche of uit bad vandaan komt. Ze zijn dan nog zacht. Maak eerst je nagelriemen los met een houten of metalen bokkenpootje. Daarna is het tijd om te knippen. Knip je nagels recht af en zonder hoekjes, zo voorkom je ingegroeide teennagels. Knip ze vooral niet te kort, want dan zijn je voeten dus gevoeliger voor invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld schimmels) en heb je ook meer risico op een ingegroeide teennagel.

Gellak op je teennagels

Als al je teennagels netjes zijn geknipt en eventueel met een goede crème verzorgd zijn, dan kun je de gellak aan gaan brengen.
 • Maak met een bufferblock of vijl je nagels mat.
 • Maak met prep desinfectant je nagels schoon en vetvrij.
 • Breng de prep aan (ontvetten)
 • Breng de primer aan (voor goede hechting)
 • Lak je nagels met de gellak
 • Laat de gellak 2 minuten uitharden onder de uv-lamp
 • Breng een tweede laag gellak aan en laat weer uitharden
 • Breng de topcoat aan
 • Laat de topcoat ook 2 minuten uitharden onder de uv-lamp
 • Verwijder de plaklaag met gel cleanser

De gellak blijft op je teennagels veel langer mooi dan op je vingernagels. Dit komt doordat je teennagels minder te lijden hebben van invloeden van buitenaf en doordat je teennagels minder hard groeien. Gellak is dus ideaal, je hoeft een paar weken niks meer aan je teennagels te doen!
© 2014 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagelstyling: gellak aanbrengen en verwijderenNagelstyling: gellak aanbrengen en verwijderenGellak is een soort middenweg tussen nagellak en gelnagels. Ideaal voor mensen die geen gelnagels willen, maar wel het g…
Nagelstyling: nabehandeling gellakNagelstyling: nabehandeling gellakJe wilt je nagels netjes verzorgen. Heb je ervoor gekozen om ze te (laten) lakken en verstevigen met gellak, ook wel soa…
Maak je voeten klaar voor de zomer!Maak je voeten klaar voor de zomer!Wie wil er nou geen mooie voeten in slippers? Lees snel dit artikel waarin leuke en makkelijke tips staan om je voeten t…
Gele teennagels: Oorzaken van geelgekleurde teennagelsGele teennagels: Oorzaken van geelgekleurde teennagelsNormaal gesproken zijn nagels doorschijnend; het roze vlees is duidelijk zichtbaar onder een nagel. Af en toe ontstaan e…

Wat zijn microcurrent behandelingen?Steeds meer schoonheidsspecialisten bieden microcurrent behandelingen aan. Dit is een elektrotherapie die een gunstig ef…
Nagelstyling: nagelriemen verzorgenNagelstyling: nagelriemen verzorgenBij een goede verzorging van handen en nagels hoort ook de verzorging van de nagelriemen. Gezonde nagelriemen zorgen erv…
Bronnen en referenties
 • Cursus gellak van Nailcenter Lelystad.
 • www.scholl.com
 • Cursus nagelstyling - NHA
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.