Nagelstyling: gellak aanbrengen en verwijderen

Nagelstyling: gellak aanbrengen en verwijderen Gellak is een soort middenweg tussen nagellak en gelnagels. Ideaal voor mensen die geen gelnagels willen, maar wel het gemak van lang mooi blijvende nagels. Gellak kun je op laten brengen door een nagelstyliste in een nagelsalon, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf! Leuk om te doen en na een aantal behandelingen ook kostenbesparend.

Wat is gellak?

Gellak wordt ook wel gel nagellak, gel polish of soak off gel genoemd. Het is een nieuwe trend bij nagelstudio's. Gellak combineert de eigenschappen van een gel met die van een nagellak in heel veel verschillende kleuren. De nagels zien er één tot twee weken fantastisch uit. Soms ook wel langer, mede afhankelijk van hoe hard de nagels groeien. Het bladdert niet, en het geeft de nagels een extra stevigheid. Scheuren en afbreken wordt hierdoor geminimaliseerd. Het is een ideaal product voor mensen die geen verlengde kunstnagel willen, maar wel mooi verzorgde nagels voor een langere periode.

Hoewel bijna alle nagelsalons gellak inmiddels aanbieden, kun je er ook prima thuis mee aan de slag. Je zult er wel een aantal zaken voor aan moeten schaffen, maar dan kun je lekker zelf bezig, je eigen kleuren kiezen en uiteindelijk ook geld besparen. Gellak is trouwens ook te gebruiken op je teennagels.

Benodigdheden

Het aanbrengen van de gellak gebeurt op dezelfde manier als bij gelnagels. Bij gellak hoef je echter geen nagel te bouwen, maar dit kun je aanbrengen als een gewone nagellak. Net als bij gelnagels hard je dit uit onder een uv-lamp.
Een uv-lamp (9 of 36 Watt) is dus in elk geval nodig.
Verdere benodigdheden zijn:
 • vijl
 • bokkenpoot
 • bufferblock
 • celstofdeppers
 • prep desinfectant
 • prep
 • primer
 • gellak in kleur(en)
 • top coat
 • gel cleanser
 • orange wood stick
Deze benodigdheden kun je kopen bij een groothandel en tegenwoordig ook gemakkelijk via diverse webshops. Er worden ook starterspakketten aangeboden inclusief uv-lamp.

Aanbrengen van de gellak

Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt, bijvoorbeeld aan een eettafel en zet de uv-lamp alvast klaar. Bescherm je tafel met een onderlegger zodat je de tafel niet kunt beschadigen. Begin met het vijlen van je nagels en ga vervolgens met de bokkenpoot over de nagel om vet en vuil te verwijderen. Duw je nagelriemen iets terug. Met het bufferblock maak je de nagel volledig mat. Daarna ontvetten en stofvrij maken met een celstofdepper en de prep desinfectant. De prep aanbrengen, deze haalt de natuurlijke vetten uit de nagel. Hierna de primer aanbrengen, deze zorgt voor een betere hechting.

Nu neem je de gellak kleur van je eigen keuze. Er bestaat ook thermo gellak, deze verkleurt als het kouder of warmer wordt. Het flesje even goed tussen je handen rollen, zo wordt de kleur goed gemengd. Breng de kleur aan op je nagels, net als een gewone nagellak. Wel zorgen dat je niet je nagelriem of zijwallen raakt, anders verwijderen met een orange wood stick. Trek de kleur goed over de vrije rand, anders heb je kans dat het los gaat laten. Nu de gellak 2 minuten uit laten harden onder de uv-lamp (op basis van 36 watt). Hierna een tweede laag van de kleur aanbrengen zodat de kleur mooi dekkend is. Ook dit weer 2 minuten uit laten harden onder de uv-lamp.

Het laatste wat nu nog moet gebeuren is het aanbrengen van de top coat. Deze zorgt gelijk voor een supermooie glans. Breng dit aan net zoals de kleur gellak. Dus ook 2 minuten laten uitharden onder de uv-lamp. Vervolgens moet de plaklaag nog verwijderd worden. Dit doe je met een celstofdepper en de gel cleanser. De nagels zijn nu gelijk droog en dus klaar. Eventueel kun je nog een verzorgende nagelriemolie op doen.

Verwijderen van de gellak

Het verwijderen van de gellak kost wel wat meer tijd dan het verwijderen van gewone nagellak. Vijl je nagels in vorm en ruw het oppervlak van de nagel met een grove vijl op. De nagel moet helemaal mat zijn.

Neem nu een soak off nails wrap (verkrijgbaar in tape vorm of met folie) en doe hier de soak off gelremover op. Plaats het over de nagel heen. Laat het ongeveer 10-15 minuten zitten. De gel laat nu los van de nagelplaat. Schraap nu de gellak er voorzichtig vanaf. Indien het niet gemakkelijk gaat, nog even iets langer in de soak off gelremover laten zitten. Het schrapen niet forceren, dit kan de nagel beschadigen.
© 2013 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagelstyling: nabehandeling gellakNagelstyling: nabehandeling gellakJe wilt je nagels netjes verzorgen. Heb je ervoor gekozen om ze te (laten) lakken en verstevigen met gellak, ook wel soa…
Nagelstyling: gellak op je teennagelsNagelstyling: gellak op je teennagelsHet is helemaal in om je nagels mooi te kleuren en te verstevigen met gellak of ook wel genoemd soak off gel. Groot voor…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Alles over nagellakAlles over nagellakEen leven zonder nagellak, bestaat dat nog? Tegenwoordig heeft bijna iedereen nagellak op, je kunt het zo gek niet beden…

Veelzijdige haarverlenging: de haarweftVeel vrouwen dromen van lang en volumineus haar. Helaas hebben maar een aantal vrouwen dit in hun genen zitten. Extensio…
Haarverlenging: waxextensionsVeel vrouwen dromen van mooi en lang haar. Er zijn verschillende methodes om dit te bereiken. De meest populaire is waxe…
Bronnen en referenties
 • Cursus gellak van Nailcenter Lelystad.
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 17-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.