Gele teennagels: Oorzaken van geelgekleurde teennagels

Gele teennagels: Oorzaken van geelgekleurde teennagels Normaal gesproken zijn nagels doorschijnend; het roze vlees is duidelijk zichtbaar onder een nagel. Af en toe ontstaan echter teennagels met een gele tint. Gele teennagels komen vaak voor, bijvoorbeeld door overmatig gebruik van nagellak of door een schimmelinfectie. Soms wijzen de geelgekleurde teennagels echter op een ernstigere onderliggende aandoening. Patiënten die door de veroudering of door het overmatig gebruik van nagellak gele nagels hebben, hoeven geen arts te bezoeken. In andere gevallen is het verstandig om een arts re raadplegen voor het stellen van een correcte diagnose en het opstellen van een behandelplan. Ook bij nagelpijn, nagelbloedingen, veranderingen in de vorm of dikte van de nagelplaat en een zwelling van de nagels is het verstandig om medische hulp in te roepen.

Anatomie van nagels

Nagels bestaan voornamelijk uit keratine. Dit eiwit komt ook voor in het haar en de huid. Nagels bestaan uit meerdere delen, waaronder:
 • de cuticula: het huidweefsel dat de nagelbasis bedekt, wat nodig is om de nieuw vormende keratine te beschermen
 • de nagelplaat: de harde buitenschaal
 • de nagelvouwen: de huid rond de nagelplaat
 • het nagelbed: het vlees onder de nagelplaat
 • lunula: de lichtgekleurde halve cirkel aan de basis van de nagel

Teennagels groeien doordat de levende cellen onder de nagelriem zich vermenigvuldigen en tegelijkertijd de oudere, dode cellen naar voren duwen. Deze dode cellen vormen de harde nagelplaat die de teen beschermt.

Pijn op de borst komt voor bij het gele nagelsyndroom / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij het gele nagelsyndroom / Bron: Pexels, Pixabay

Gele nagelsyndroom

Het gele nagelsyndroom is een zeer zeldzame aandoening die vooral vijftigplussers treft. De patiënt ervaart hierbij zowel gele vingernagels als teennagels. Ook andere nagelafwijkingen komen voor, zoals een langzamere groei, gekromde nagels, dikkere nagels en het uitvallen van de nagels (onycholyse). Verder komt een zwelling van de benen en/of armen tot stand (lymfoedeem). Pleura-effusie (vochtophoping tussen borstvlies en longvlies) is een ander kenmerk van de ziekte. Dit uit zich in onder andere kortademigheid en pijn op de borst.

Schimmelinfectie en gele nagelverkleuring

Vaak is een teennagel met een gele tint te wijten aan een schimmelinfectie (onychmycose). Elk deel van de nagel is mogelijk getroffen. Gele teennagels veroorzaakt door een schimmelinfectie zijn meestal niet pijnlijk. Maar zonder de juiste behandeling ontstaat mogelijk wel pijn om schoenen te dragen, te staan of te lopen. Schimmels groeien vooral op vochtige, donkere en warme plaatsen omdat deze microscopische organismen geen zonlicht nodig hebben om te leven. Daardoor komen ze vaak terecht in de sokken, de kousen, de schoenen en een gebied rond de tenen. Schimmels zijn moeilijk te doden, dus het is belangrijk om schimmelteennagel meteen te behandelen voordat de aandoening verergert.

Nagellak

Het overmatig gebruik van nagellak resulteert soms in een nagelverkleuring. Vooral rode, gele of oranje nagellak veroorzaken een gele teennagelkleur. Dit is een onschadelijke oorzaak van een gele kleur van de teennagels.

Onderliggende medische aandoeningen

Gele teennagels soms ook een symptoom van onderliggende medische aandoening. Bij patiënten met volgende ziekten komen ook andere symptomen tot uiting naast de geel uitziende teennagels:

Veroudering

Een deel van de geelwitte teennagel is een natuurlijk gevolg van veroudering. Dit vormt geen reden tot paniek omdat nagelveranderingen (kleur, vorm, dikte) plaatsvinden wanneer een persoon veroudert.

Behandeling van gele nagelverkleuring van de tenen

Medicijnen behandelen een schimmelnagel / Bron: Stevepb, PixabayMedicijnen behandelen een schimmelnagel / Bron: Stevepb, Pixabay

Professionele medische zorg

Wanneer de patiënt overmatig nagellak gebruikt heeft, moet hij hiermee minimaal één week stoppen zodat de nagel weer een normale doorschijnende kleur krijgt. Schimmelinfecties zijn eenvoudig te behandelen met behulp van een oraal (via de mond ingenomen) of lokaal antischimmelmedicijn (antimycoticum). Soms moet de patiënt deze medicijnen wel langdurig innemen (tot één jaar). Bij patiënten met een onderliggende aandoening behandelt de arts deze aandoening zodat ook de gele teennagels verdwijnen.

Zelfzorg

Verschillende huismiddeltjes helpen bij gele teennagels:
 • azijn aanbrengen op de aangetaste nagel
 • de aangetaste nagel onderdompelen in een mengsel van waterstofperoxide en warm water
 • de aangetaste nagel weken in warm water gemengd met zuiveringszout
 • tea tree olie mengen met een dragerolie en dit mengsel aanbrengen op de aangetaste nagel
 • voldoende hoeveelheid vitamine E in de voeding opnemen

Preventie van gele kleur van teennagels

Het beoefenen van een goede voethygiëne, het schoonhouden van de tenen en het behandelen van onderliggende aandoeningen voorkomt gele teennagels. Ook volgende adviezen verminderen het risico op de geel uitziende teennagels:
 • ademende schoenen dragen
 • de teennagels droog houden en ze ook goed drogen na het wassen
 • een schone nagelknipper gebruiken
 • niet de hele dag door schoenen dragen, vooral niet in warmere klimaten
 • niet zwemmen in vervuild water
 • regelmatig de teennagels wassen: zeep of douchegel rechtstreeks op de voeten aanbrengen tijdens het douchen
 • regelmatig trainen om de bloedcirculatie te stimuleren
 • schone schoenen dragen die goed passen en geen druk uitoefenen op de tenen
 • schone sokken dragen
 • sportschoenen na gebruik uitdoen

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gele nagels: oorzaken van gele nagels op vingers en/of tenenGele nagels: oorzaken van gele nagels op vingers en/of tenenLast van gele nagels aan vingers of tenen (gele teennagels)? Nagels kunnen je veel vertellen over je algemene gezondheid…
Nagelstyling: gellak op je teennagelsNagelstyling: gellak op je teennagelsHet is helemaal in om je nagels mooi te kleuren en te verstevigen met gellak of ook wel genoemd soak off gel. Groot voor…
Ingescheurde nagel: wat te doen?Ingescheurde nagel: wat te doen?Een ingescheurde of afgescheurde nagel komt vaak voor wanneer de nagels wat langer zijn. Korte nagels scheuren minder sn…
Amorolfine tegen schimmelnagels: bijwerkingen en effectAmorolfine tegen schimmelnagels: bijwerkingen en effectAmorolfine-nagellak is een geneesmiddel tegen schimmelnagels. Schimmelnagels, ook wel 'kalknagels' genoemd, zijn teen- o…

Een verstopte neus: 10 natuurlijke methodes voor verlichtingEen verstopte neus: 10 natuurlijke methodes voor verlichtingWe hebben allemaal weleens te maken met een verkoudheid. Vaak gaat deze gepaard met een verstopte neus. In verreweg de m…
Psychose: Verlies van realiteit met wanen en hallucinatiesPsychose: Verlies van realiteit met wanen en hallucinatiesEen psychose is een symptoom dat optreedt wanneer een patiënt het contact met de realiteit verliest. De patiënt heeft da…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 11 juni 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • THICK YELLOW TOENAILS, https://www.footsmart.com/health-resource-center/foot/thick-yellow-toenails
 • What do yellow toenails mean?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/322087.php
 • Why Are My Toenails Yellow?, https://www.healthline.com/health/why-are-my-toenails-yellow
 • Why Do Toe Nails Turn Yellow?, https://www.livestrong.com/article/174945-why-do-toe-nails-turn-yellow/
 • Yellow Toenails Causes, Treatment & Prevention, http://www.footvitals.com/toenails/yellow-toenails.html
 • Yellow Toenails: What They Say about Your Health and How to Treat Them, https://www.lifeadvancer.com/yellow-toenails
 • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 27-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.