Een verstopte neus: 10 natuurlijke methodes voor verlichting

Een verstopte neus: 10 natuurlijke methodes voor verlichting We hebben allemaal weleens te maken met een verkoudheid. Vaak gaat deze gepaard met een verstopte neus. In verreweg de meeste gevallen is een verstopte neus een onschuldige aandoening, desalniettemin kan het ontzettend hinderlijk zijn, wanneer je niet vrij kunt ademen ten gevolge van een verkoudheid. Ook ervaren veel mensen het als een probleem om de slaap te vatten, wanneer de neusgaten dichtzitten. Er is een aantal dingen die je zelf kunt doen, op geheel natuurlijke basis, die het verstopte gevoel in korte tijd aanzienlijk kunnen verminderen.

Hoe ontstaat een verstopte neus?

Tijdens een verkoudheid kunnen de slijmvliezen in de neus geïnfecteerd raken. Door deze infectie zwellen de neusslijmvliezen op. Ook verwijden de bloedvaten zich wanneer er sprake is van een ontsteking. De slijmproductie zal toenemen en de structuur van het slijm wordt dikker en taaier. Dit slijm kan niet of moeilijk worden afgevoerd, doordat de doorgang verkleind wordt door de opgezwollen slijmvliezen van de neus. De bacteriën die de veroorzaker zijn van de verkoudheid, en daarmee dus ook in veel gevallen van de verstopte neus, vinden in het slijm een prima leefomgeving waar zij zich kunnen vermenigvuldigen. Zo houdt de verstopte neus zichzelf als het ware in stand. Het is dus van belang dat het slijm wordt afgevoerd, zodat de bacteriën ook verdwijnen. Verschillende methodes kunnen verlichting geven bij een verstopte neus die ontstaan is als gevolg van een verkoudheid.

Stoom of neem een warme douche bij een verstopte neus

Door te stomen gaat je verkoudheid niet sneller voorbij, maar het kan wel verlichting geven. Het slijmvlies slinkt en de neus wordt vrijgemaakt door het inhaleren van de stoom, waardoor je je gemakkelijker van het bacterierijke slijm kunt ontdoen. Je kunt stomen door een grote kom met heet water te vullen en er met je hoofd boven te hangen. Je kunt een handdoek over je hoofd doen, zodat de stoom zo min mogelijk vervliegt. Kijk bij deze methode wel uit dat het water niet té heet is en dat de kom niet kan omvallen. Vermijd ook het gebruik van menthol, omdat dit de toch al zo gevoelige slijmvliezen nog meer kan irriteren. Een hete douche kan ook helpen om de luchtwegen vrij te maken. Je bereikt met deze manieren een tijdelijk effect, maar toch kan het prettig zijn om jezelf even te verlossen van die verstopte neus.

Masseer je bijholten

Vastzittend slijm kun je vaak gedeeltelijk losmasseren door de bijholten te behandelen. Door voorzichtig de gebieden naast en boven de neus te masseren, kun je mogelijk een gedeelte van het slijm uitsnuiten, wat net even iets meer lucht geeft.

Snijd een ui en leg deze op een bord op je nachtkastje

Het snijden van een ui doet veel mensen huilen. De oliën die vrijkomen, hebben niet alleen effect op je ogen, maar ook op je neus. Je zult merken dat de blokkade in de neusgaten oplost, wanneer je een uitje snijdt. Om ook tijdens het slapengaan van dit effect te kunnen profiteren, kun je de gesneden ui op een schoteltje op je nachtkastje zetten.

Maak zelf een zoutoplossing

Een zoutoplossing kun je kopen bij de drogist, maar deze kun je ook zelf maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn water en zout. Een gram zout per 100 ml water is een goede verhouding. Kook het water dat je hiervoor gaat gebruiken en laat het zout hierin goed oplossen. Laat het mengsel voor gebruik afkoelen tot het lauw is. Voor het spoelen van de neus met de zoutoplossing kun je een injectiespuit of een netipot gebruiken, afhankelijk van je eigen voorkeur. Een netipot is een kannetje met schenktuit dat ervoor bedoeld is om de nasale doorgangen te reinigen. Houd het hoofd zijwaarts gekanteld en schenk een scheutje van de zoutoplossing in het ene neusgat, totdat de vloeistof het andere neusgat weer uitkomt. Wissel hierbij regelmatig van neusgat. Door de zoutoplossing wordt het aanwezige slijm verdund en door op deze manier de neus door te spoelen, wordt het slijm verwijderd.

Kies voor gekruid eten

Als je van pittig eten houdt, dan kun je tijdens een stevige verkoudheid de kruiden tevoorschijn halen. Wanneer je pittig eet, wordt het taaie slijm in je neusholten dunner. Je kunt nu makkelijker snuiten en je zult meer lucht krijgen. Dit is, net als stomen, slechts een tijdelijke oplossing, maar voor even zal je vrij kunnen ademen.

Inhaleer eucalyptusolie tegen verstopte neusgaten

Na het inhaleren van eucalyptusolie zal je direct verschil merken. Eucalyptus heeft eigenschappen die infecties bestrijden en heeft ook nog eens een slijmoplossende werking. Je kunt deze olie op verschillende manieren toepassen. Zo kun je enkele druppels in een zakdoek doen, die je gedurende de dag bij je draagt. Zo kun je regelmatig de geur van de olie inhaleren voor verlichting. Je kunt ook enkele druppels over je kussensloop sprenkelen, zodat je het aroma gedurende de nacht inhaleert. Wanneer je eucalyptusolie mengt met kokosolie, dan heb je een smeersel dat je op de borst of onder de neus kunt aanbrengen, zodat je continu omgeven bent door de geur. Vermijd wel contact met de ogen en andere gevoelige lichaamsdelen met dit zelfgemaakte zalfje.

Rauwe knoflook werkt verzachtend

Knoflook heeft een geneeskrachtige werking. De stof allicine die vrijkomt bij het vermalen van dit bolgewas zorgt er onder andere voor dat slijm wordt verdund. Ook heeft knoflook antibacteriële eigenschappen, die ontstekingen kunnen verzachten. Om de nare smaak die je zou hebben na het eten van een rauw teentje knoflook te vermijden, kun je het teentje in enkele kleine stukjes snijden. Deze kun je vervolgens innemen met een glas water, zoals je dat met medicijnen ook zou doen. Zo heb je wel de gezondheidsvoordelen, maar niet de vervelende nasmaak.

Verhoog de luchtvochtigheid in de slaapkamer

Het continu inademen van droge lucht kan de luchtwegen en slijmvliezen irriteren. Zeker wanneer deze al geïrriteerd zijn, kan droge lucht zeer onaangenaam aanvoelen in de neus. Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid in de ruimte waar dit apparaat zich bevindt, vergroten. Het inademen van vochtige lucht draagt bij aan het slinken van de neusslijmvliezen, waardoor je makkelijker ademt. Dit zal je nachtrust ten goede komen. Je kunt ook verdampingsbakjes aan je verwarming hangen als je deze aan hebt staan. Ververs het water in deze bakjes met grote regelmaat, omdat stilstaand lauw water een bron is voor bacteriën. Ook een luchtbevochtiger dient regelmatig gereinigd te worden. Delen van het apparaat die vochtig blijven, kunnen een bodem vormen voor de groei van schimmels. En deze hebben nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Warme kompressen verlichten de druk

Vaak gaan een verkoudheid en een verstopte neus gepaard met pijnlijke holten. Om de druk van deze holten te verminderen, kun je een warm kompres aanbrengen. Bedek de holten van het voorhoofd en de neus met het warme kompres en houd de neusgaten hierbij vrij. Verwarm het kompres opnieuw wanneer deze is afgekoeld en herhaal het proces enkele keren. Het vastzittende slijm komt los, waardoor de vervelende druk afneemt.

Appelazijn drinken zorgt dat het aanwezige slijm dunner wordt

Het drinken van appelazijn geeft het immuunsysteem een boost en doodt diverse schimmels en bacteriën. Het in de appelazijn aanwezige kalium helpt het slijm verdunnen. Appelazijn puur drinken kan als niet prettig worden ervaren, maar je kunt deze ook prima mengen met wat water en honing om de smaak te verzachten.

Verkoudheid moet vanzelf overgaan

Een verkoudheid is iets dat je moet uitzieken. Na verloop van tijd zal je merken dat de klachten afnemen en dat je je langzaamaan beter zult gaan voelen. De bovengenoemde adviezen bieden dan ook geen genezing, maar zijn er enkel op gericht om de verkoudheid wat dragelijker te maken. Maak bij het snuiten van je neus bij voorkeur gebruik van papieren zakdoekjes, die je direct na gebruik weggooit. Door een stoffen zakdoek telkens opnieuw gebruiken, loop je het risico dat je de uitgesnoten bacteriën bij een volgend gebruik weer terug de neusgaten inbrengt.

Natuurlijke manieren van verlichting versus neussprays

Waarom moeilijk doen als je ook gewoon een flesje neusspray bij de lokale drogisterij kunt halen? De meeste neussprays bevatten xylometazoline als werkzame stof. Deze stof zorgt ervoor dat de slijmvliezen in de neusholte slinken, zodat de doorgang om te ademen groter wordt. Ook wordt het overtollige slijm hierdoor makkelijker afgevoerd. In die zin werkt een neusspray prima. Een groot nadeel van neussprays die deze stof bevatten, is echter dat er een aantal mogelijke bijwerkingen is, namelijk:
 • Geïrriteerde slijmvliezen, wat mogelijk gepaard gaat met niesbuien en bloedneuzen
 • Het kan een overgevoeligheidsreactie uitlokken
 • Bij langdurig gebruik werkt xylometazoline zeer verslavend
 • Hartkloppingen
 • Bij langdurig, aaneengesloten gebruik kun je last krijgen van een chronisch verstopte neus

Het algemeen advies is om een neusspray niet langer dan een week aaneengesloten te gebruiken, vanwege de mogelijk nadelige effecten. Wanneer je de mogelijke bijwerkingen wilt voorkomen, kun je kiezen voor een of meerdere van de bovengenoemde natuurlijke tips. Als je er toch voor kiest om een neusspray te gebruiken en je krijgt last van een van de bijwerkingen, neem dan contact op met je huisarts. Ook wanneer de klachten langer dan veertien dagen aanhouden, is het raadzaam om je tot een arts te wenden.
© 2018 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een verstopte neus?Last van een verstopte neus?Een verstopte neus is erg vervelend! Vaak hebben mensen daarbij last van hoofdpijn en hebben ze een benauwd gevoel. Hoe…
Huis, tuin en keukenmiddelen bij verkoudheidHuis, tuin en keukenmiddelen bij verkoudheidAls het weer ineens omslaat van warm naar koud zijn er veel mensen verkouden. Verkouden zijn is niets ernstigs, maar wel…
Verstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesVerstopte neus verhelpen - Natuurlijke middeltjesEen verstopte neus wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmvliezen van de neus. Dit kan komen door allergie, v…
Verstopte neus: goed slapen als je verkouden bentVerstopte neus: goed slapen als je verkouden bentWanneer je verkouden bent en last hebt van een verstopte neus, kan dit vooral ís nachts voor problemen zorgen. Hoe kun j…

Dunne huid: Oorzaken van dunnere huidDunne huid: Oorzaken van dunnere huidNiet overal is de huid even dik. Op de oogleden is dit bijvoorbeeld slechts 0,5 millimeter (mm), terwijl de huid op de h…
Gele teennagels: Oorzaken van geelgekleurde teennagelsGele teennagels: Oorzaken van geelgekleurde teennagelsNormaal gesproken zijn nagels doorschijnend; het roze vlees is duidelijk zichtbaar onder een nagel. Af en toe ontstaan e…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Xylometazoline
 • https://www.ziekenhuis.nl/medicijnen/r/rhinocort-neusspray/bijwerkingen-van-rhinocort-neusspray/item27749
 • https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/appelazijn-gezond-of-niet/item68199
 • https://www.drogistplein.nl/blog/wat-te-doen-tegen-verstopte-neus/
 • https://www.gezondheidsnet.nl/griep-en-verkoudheid/verkouden-en-toch-lekker-slapen
 • https://www.leef.nl/kennisbank/verstopte-neus
 • https://remedygrove.com/remedies/Ways-to-Unclog-Your-Nose
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.