Dunne huid: Oorzaken van dunnere huid

Dunne huid: Oorzaken van dunnere huid Niet overal is de huid even dik. Op de oogleden is dit bijvoorbeeld slechts 0,5 millimeter (mm), terwijl de huid op de hielen tot maximaal 4 mm dik is. Door het verouderingsproces verdunt de huid, en dan vooral van de handen, maar ook van de armen en benen. Ook schade aan de zon maakt de huid dunner. Daarnaast zijn tal van factoren bekend die leiden tot de verminderde huiddikte. Een dunnere huid veroorzaakt geen medische problemen, maar de patiënt kampt wel sneller met schade aan de huid en blauwe plekken. Meestal is dit verschijnsel niet omkeerbaar, maar de huid beschermen en complicaties voorkomen is wel mogelijk.

Huidlagen

De huid bestaat uit drie lagen:
 • De hypodermis is de binnenste huidlaag, opgebouwd uit weefsel, vet en zweetklieren.
 • De dermis is de volgende laag; dit bevat de zenuwen en bloedtoevoer.
 • De opperhuid (epidermis) is de buitenste huidlaag, die een barrière vormt tegen vuil en bacteriën.

Bij een dunne huid is de opperhuid dun. De hypodermis bevat mogelijk minder vet waardoor ook deze laag dunner is.

Oorzaken van dunne huid

Roken maakt de huid ouder en dunner / Bron: Geralt, PixabayRoken maakt de huid ouder en dunner / Bron: Geralt, Pixabay

Leefstijlfactoren

Roken en het drinken van alcohol versnelt de veroudering van de huid. Een gebrek aan regelmatige lichamelijke activiteit is eveneens een risicofactor voor een dunnere huid. De huidverandering treedt eveneens op door een voeding met weinig vers fruit en groenten alsook door het consumeren van voedingsmiddelen dat rijk is aan suiker en geraffineerde koolhydraten. Een langdurige blootstelling aan UVA- en UVB-stralen doodt of beschadigt huidcellen en daarom draagt dit bij aan een huid die dunner is dan normaal.

Medicatiegebruik

Het gebruik van medicijnen veroorzaakt soms als bijwerking een dunnere huid. Vooral het langdurig gebruik van topische (op de huid aangebrachte) steroïden (krachtige ontstekingsremmers) veroorzaken dit symptoom. Dit medicijn zet de arts vooral in voor het behandelen van huidaandoeningen, zoals eczeem (chronische huidziekte met droge huid en jeukende huid). Steroïde crèmes verkleinen de cellen in de epidermis. Het medicijn tast bovendien het weefsel aan dat de huidcellen verbindt. Hierdoor ontstaat een gerimpeld uiterlijk van de huid. Aspirine, bloedverdunners en enkele niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAIDís) staan er ook om bekend dat ze leiden tot een dunnere huid. De patiënt krijgt weer een normale huiddikte wanneer hij stopt met het gebruik van de medicijnen, al duurt dit vaak meerdere weken omdat huidcellen de tijd nodig hebben om te vernieuwen.

Veroudering

De veroudering van de huid is de meest voorkomende oorzaak van een dunne huid. Een dunne huid is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, naast rimpels en lijntjes, minder huidelasticiteit en een droge huid waarbij snel schade ontstaat. Een dunne huid als gevolg van de veroudering is niet ernstig en behoeft geen medische behandeling.

Bij een dunne huid treden sneller blauwe plekken op / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Bij een dunne huid treden sneller blauwe plekken op / Bron: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Symptomen

Een patiënt met een dunne huid heeft een transparant uiterlijk waarbij de aders, botten of pezen duidelijker zichtbaar zijn. Daarnaast treedt sneller schade op aan een dunne huid. De patiënt heeft dan bijvoorbeeld sneller en kneuzing of blauwe plek na een lichte verwonding. Door het vetverlies van de hypodermis oogt de huid minder vol, waardoor de huid een dunner uiterlijk heeft.

Alarmsymptomen

Medisch advies is geïndiceerd wanneer een patiënt vaak schade aan de huid heeft. Ook bezoekt een patiënt best de arts wanneer medicatiegebruik leidt tot de dunnere huid. De arts zet dan namelijk mogelijk een ander medicijn in. Wanneer de oorzaak van de dunnere huid onbekend is, is medisch advies ook aanbevolen.

Behandeling van dunner uitziende huid

Een dunnere huid voorkomen is niet mogelijk, maar enkele tips voorkomen verdere schade of verlichten de klachten.

Huid beschermen tegen schade

De patiënt moet zich mogelijk beschermen tegen huidschade (zoals het vermijden van contact met agressieve chemicaliën, lange mouwen dragen, Ö).

Retinol crèmes

Het gebruik van crèmes met vitamine A (retinol, retinoïden) voorkomt wel de verdere verdunning van de huid. Retinol crèmes zijn verkrijgbaar in drogisterijen of online als cosmetische producten. Retinol helpt af en toe om de dikte van de huid te normaliseren, maar dit middel is niet geschikt voor alle huidtypes en daarnaast mag de patiënt dit liefst enkel op doktersadvies gebruiken.

Een gezonde, gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, PixabayEen gezonde, gevarieerde voeding is belangrijk / Bron: Jill111, Pixabay

Voeding

Het eten van een gezonde, gevarieerde voeding verbetert de (huid)gezondheid: veel fruit en groenten, volle granen en eiwitten. Vitamine E, wat aanwezig is in bijvoorbeeld amandelen en avocado's, ondersteunt eveneens de huid. De vetten in deze voedingsmiddelen houden de huid soepel. Het drinken van voldoende water helpt de huid gehydrateerd te houden. Daarnaast is de huid dan minder vatbaar voor schade en blijft de huid meer flexibel.

Preventie van dunnere huid

Preventie vormt de beste optie voor het voorkomen van een dunnere huid. Het is niet mogelijk om alle tekenen van de huidveroudering te voorkomen, maar wel is het mogelijk om de tekenen te verminderen of te vertragen aan de hand van volgende maatregelen:
 • bruinen en zonnebanken vermijden
 • de huid dagelijks bevochtigen met een vochtinbrengende crème (om uitdroging en schade te voorkomen)
 • de huid zacht en regelmatig wassen, vooral na het zweten.
 • een hoed kiezen die de nek en het gezicht beschermd
 • een uitgebalanceerde voeding consumeren
 • in de schaduw zitten of tijd doorbrengen binnenshuis tijdens het heetste deel van de dag
 • lange mouwen en een lange rok of broek dragen
 • minder alcohol drinken (dit droogt de huid namelijk uit)
 • prikkende of brandende huidproducten niet gebruiken, tenzij voorgeschreven door een arts.
 • regelmatige lichaamsbeweging uitvoeren (stimuleert het immuunsysteem en de geeft de huid een jeugdiger uiterlijk)
 • stoppen met roken
 • veel water drinken
 • zonnebrandcrème met zonbeschermingsfactor van 30 of hoger kiezen wat beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Dunne wenkbrauwen: Oorzaken en behandelingDunne wenkbrauwen: Oorzaken en behandelingSommige mensen krijgen te maken met dunner wordende wenkbrauwen. Het is belangrijk om de mogelijke oorzaak hiervan op te…
Voor- en nadelen van extra dunne brillenglazenVoor- en nadelen van extra dunne brillenglazenHeb je een hekel aan dikke brillenglazen? Is het waar dat je ogen als je sterk bijziend bent er achter je glazen niet zo…
Beauty: Verzorging van de huid rond de ogenBeauty: Verzorging van de huid rond de ogenDe een vindt het onzin en de ander zweert erbij. Feit is wel dat de huid rond de ogen extra gevoelig is en het in ieder…

Rugpijn (pijnlijke rug): oorzaken, symptomen en behandelingRugpijn (pijnlijke rug): oorzaken, symptomen en behandelingRugpijn is een veel voorkomende klacht. Ongeveer 8 op de 10 mensen ervaren op enig moment in hun leven rugpijn of een pi…
Een verstopte neus: 10 natuurlijke methodes voor verlichtingEen verstopte neus: 10 natuurlijke methodes voor verlichtingWe hebben allemaal weleens te maken met een verkoudheid. Vaak gaat deze gepaard met een verstopte neus. In verreweg de m…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sabinevanerp, Pixabay
 • Geraadpleegd op 11 juni 2018:
 • Causes of and Treatments for Thin Skin, https://www.healthline.com/health/thin-skin
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • How to manage thin huid, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321757.php
 • How to Thicken Your Skin: Causes & Treatments for Thin Skin, http://dermatologyalliancetx.com/blog/how-to-thicken-your-skin-causes-treatments-for-thin-skin/
 • Thin Skin Overview, https://health.howstuffworks.com/skin-care/problems/beauty/thin-skin1.htm
 • Thin skin, https://www.thedermreview.com/thin-skin/
 • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Dezidor, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.