Voor- en nadelen van extra dunne brillenglazen

Voor- en nadelen van extra dunne brillenglazen Heb je een hekel aan dikke brillenglazen? Is het waar dat je ogen als je sterk bijziend bent er achter je glazen niet zo raar klein uitzien als je extra dunne glazen kiest? En klopt het dat als je flink verziend bent, je met extra dunne glazen niet als je je bril op hebt van die malle grote ogen hebt? Tegen een meerprijs kun je kiezen voor extra dunne glazen. Maar voor welk type extra dun glas kies je dan en waarom?

Voordelen en nadelen extra dunne brillenglazen

Je wilt natuurlijk het liefst dat je brillenglas zo min mogelijk en nog liever helemaal niet uit je montuur steekt. Er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. Eén daarvan is het kiezen voor extra dunne glazen (ongeacht of die van kunststof dan wel mineraalglas zijn gemaakt).

Een natuurlijker gezicht achter de bril

Een groot voordeel van dunnere glazen is dat je ogen erachter natuurlijker en dus mooier tonen.

Als je hypermetroop, dus verziend bent, draag je zogenaamde plusglazen. Daarachter zie je dan door de vertekening van dat glas een onnatuurlijke vergroting van de ogen. Misschien word je wel gepest met je 'ogen als schoteltjes'. Met extra dunne glazen wordt dat vergrotende effect voor een belangrijk deel geneutraliseerd.

Als je myoop, dus bijziend (of, oneerbiedig gezegd ‘kippig’) bent, draag je zogenaamde minglazen. Daarachter zie je dan door de vertekening van dat glas een onnatuurlijke verkleining van de ogen. Als je sterke minglazen hebt van standaardkwaliteit, spreken we oneerbiedig wel van 'jampotglazen'. Gelukkig zijn er tegenwoordig mooiere glazen beschikbaar die bovendien redelijk betaalbaar zijn.

Ongeacht of je verziend of bijziend bent: hoe dunner het glas waarvoor je kiest, des te kleiner de vertekening van je ogen achter het glas is. Let wel dat dit iets heel anders is dan de vertekening van de werkelijkheid die jij als brildrager zelf door je brillenglazen heen waarneemt.

Er zijn sferische en asferische extra dunne glazen. Een van de voordelen van asferische glazen is dat deze vlakker zijn dan sferische, dus ‘bolle’ glazen.

Een wat lichter gewicht van het glas

Een ander voordeel van extra dunne glazen, is een wat lager gewicht van het glas. Wel is het van belang je te realiseren dat een dunner glas niet altijd betekent dat het glas aanzienlijk minder zwaar wordt. Extra dunne glazen verhogen het draagcomfort dus soms minder dan je hoopt.

Dunne, dunnere of dunste glazen?

Afhankelijk van het type dun brillenglas, kan de dikte ervan met zo’n 20% tot 65% worden verkleind.

Normaal glas, tegenwoordig vaak standaardglas of budgetglas genoemd, heeft een brekingsindex van 1.5. Om je een beeld te geven: water heeft een brekingsindex van 1.33.

Voor extra dun glas moet je een toeslag betalen. Hoe dunner je je brillenglas wilt laten maken, des te hoger de toeslag is. Die toeslag varieert van een paar tientjes tot zo’n 200 euro voor dergelijke speciale glazen. Voor die prijs zit er dan vaak ook al een krasvast laagje en een standaardontspiegeling op. Als je een hardere krasvaste coating en een betere ontspiegeling wenst, moet je rekening houden met een meerprijs.

Hoe dun het glas is, wordt aangegeven met de brekingsindex van dat glas. Standaardglas heeft een brekingsindex van 1.5. Extra dunne glazen zijn bij de meeste glasmerken verkrijgbaar met een brekingsindex van bijvoorbeeld 1.61, 1.67 of 1.74 (en soms met een nog hogere brekingsindex).
  • Wil je het glas ongeveer 20% dunner, kies dan voor een brekingsindex van 1.61. Hiervoor kies je meestal als je brillenglazen hebt met een sterkte van plus of min 2 dioptrie of meer.
  • Wil je het glas ongeveer 30% dunner, kies dan voor een brekingsindex van 1.67 of 1.71 (of iets daar tussenin). Hiervoor kies je meestal als je brillenglazen hebt met een sterkte van plus of min 4 dioptrie of meer.
  • Wil je het glas ongeveer 35% dunner, kies dan voor een brekingsindex van 1.74. Hiervoor kies je soms als je brillenglazen hebt met een sterkte van plus of min 6 dioptrie of meer.

Een hogere brekingsindex tot bijvoorbeeld 1.9 (met 65% verdunning) is theoretisch ook nog mogelijk. Bedenk wel dat zeer dunne glazen optisch wat meer vertekening hebben wat minder verdunde glazen. De superdunne glazen zijn bovendien betrekkelijk breukgevoelig.

Extra dun glas wanneer je ene oog een sterkere correctie nodig heeft dan het andere

Het komt geregeld voor dat het ene oog een aanzienlijk sterker brillenglas nodig heeft dan het andere. Het kan dan verleidelijk zijn om te kiezen voor een glas met een zwaardere verdunning voor het sterker te corrigeren oog en een glas met een wat lichtere verdunning voor het minder sterk te corrigeren oog. Helaas is dat geen goed plan. Vanwege het verschil in de brekingsindex ontstaat er optisch gezien een hinderlijk kleurverschil. Bij twee ongelijke ogen kies je dus het best voor dezelfde brekingsindex voor allebei de glazen.

Naast dunne glazen kun je ook met een geschikt brilmontuur besparen op gewicht

Veel mensen kiezen voor extra dunne glazen om de bril zo licht mogelijk te houden en om te voorkomen dat er lelijke randen van het glas uit het montuur steken. In zo'n geval is het ook verstandig om bij het kiezen van je brilmontuur rekening te houden met het gewenste resultaat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bereken brekingsindex en grenshoek met de wet van SnelliusBereken brekingsindex en grenshoek met de wet van SnelliusAls licht eerst door lucht gaat en dan door een doorzichtige stof verandert de lichtstraal van richting. Dan zeg je dat…
Wat doet een opticien?Wat doet een opticien?Als opticien help je mensen bij het kopen van een bril of contactlenzen en repareer je brillen. Je weet veel van het oog…
Kopen van een leesbrilKopen van een leesbrilDe meeste mensen hebben op een zekere leeftijd een leesbril nodig. Het kopen van een leesbril hoeft niet duur te zijn. D…
Bril: Reinigen, onderhouden en krassen voorkomenBril: Reinigen, onderhouden en krassen voorkomenDagelijks je bril reinigen voorkomt krassen en andere schade aan de bril. Maar hoe reinig jij je bril? Dit gebeurt vaak…

Loop op blote voeten de zomer doorLoop op blote voeten de zomer doorAltijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor? Je gezondheid natuurlijk, denk je vast. Schoenen geven ste…
Durf te dragen wat je voeltDurf te dragen wat je voeltEr zijn erg veel mensen die strikt de mode volgen. Enerzijds, omdat ze geen beeld hebben van wat mooi is of wat hen mooi…
Bronnen en referenties
  • Forum Optiboard: the Premier Online Community for Eyecare Professionals; http://www.optiboard.com (diverse forumbijdragen)
  • Bril; Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Bril
Reacties

Jo, 25-10-2017
Hoi,
Helder artikel! Fijn.
Heb nog een vraagje: klopt het dat je voor grotere monturen vaak voor nog extra dunne glazen gaat? Mijn opticien kiest bij -5,5 voor brekingsgraad 1,6 en zegt dat de vertekening van mijn ogen/gezicht niet minder zal worden als ik nog dunnere glazen neem. Klopt dat? Ik krijg nu een heel smal gezicht achter de brillenglazen en vind dat er heel raar uitzien.
Groet Reactie infoteur, 25-10-2017
Ik vraag me af waarom je opticien bij een sterkte van -5.5 geen brekingsindex van 1.67 in plaats van 1.6 aanraadt. Is dat vanwege de hogere prijs van de extra glazen?

Die dunnere glazen steken aan de achterkant van het montuur duidelijk minder ver uit. Dat ziet er vanaf de zijkant gezien dus mooier uit.

Helaas blijf je ook dan nog vanaf de voorkant gezien een duidelijke vertekening zichtbaar van je ogen achter je montuur.

Er bestaan tegenwoordig glazen met een nog zwaardere index tot wel 1.9, maar lang niet iedereen is daarover enthousiast.

Door toepassing van moderne slijptechnieken kan de vertekening waaraan je zo'n grote hekel hebt, worden geminimaliseerd. Denk aan glazen die reeds bij de fabrikant speciaal op maat worden geslepen (in plaats van dat de opticien dat voor je doet). Helaas hangt daaraan wel een prijskaartje. Misschien heeft het zin eens vrijblijvend hierover te praten met een of meer opticiens en een prijsopgave te vragen.

Sallie, 26-10-2015
HOI,
Bedankt voor het plaatsen van deze artikel. Dat geeft mij hoop. Ik draag jarenlang lenzen en moet nu voor de rust over naar een bril. Mijn sterkte is plus 6.0 aan beide ogen. Ik ben vandaag met dit artikel naar eyewish geweest, en zij vertelde mij dat zij maar maximaal 1,0 brekingsindex waar kunnen maken. Gezien mijn sterkte is dat te weinig. Ik wil zoals boven vermeld het maximale. Ken jij brillenzaken die dit wel aanbieden? Ik ben je dankbaar! Reactie infoteur, 27-10-2015
Beste Sally, het is me een compleet raadsel waarom je in de winkel te horen kreeg dat ze je slechts een brekingsindex van 1 konden bieden. Gewone brillenglazen hebben namelijk al een brekingsindex van 1,5… Dunnere glazen hebben een hogere brekingsindex.

Misschien was er sprake van een misverstand? Sprak je daar wel met een gediplomeerd opticien of optometrist? Meestal kun je zelfs kiezen uit een aantal mogelijkheden, je betaalt dan wel een toeslag voor de glazen. Op de site van die keten zie ik gewoon ook de mogelijkheid van extra dunne glazen van hun huismerk staan… zie: https://www.eyewish.nl/onze-services/brillenglazen-passend-bij-uw-kijkgedrag
Mogelijk heeft die keten ook de mogelijkheid van dunne merkglazen. In elk geval zijn er voor mensen met een oogafwijking van plus 6.0 (of zelfs plus 10.0) gewoon mooie en dunne glazen op de markt. Ik zag toevallig een mooie afbeelding om het verschil tussen gewone en (extra) dunne glazen te zien bij http://www.wilfreddejong.com/joomla/index.php/brillenglazen/brekingsindex (overigens, ik ken die zaak niet; ik geef de link hier alleen vanwege de verhelderende foto's).

Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.