Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?

Welk soort brilmontuur bij dikke glazen? Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat het montuur niet zwaar op je neus drukt. Waar let je in zo'n geval allemaal op bij het uitkiezen van een geschikt brilmontuur? Is een modern groot montuur wel verstandig? Of doe je er beter aan te kiezen voor een wat kleiner montuur? Kies je voor een rechthoekig model? Of toch maar liever voor een rond of ovaal model? En hoe zit het met lichtgewicht materiaal van het brilmontuur? Zijn verstelbare padsteunen echt aan te raden?

De relatie tussen de zwaarte en dikte van het glas en het gekozen montuur

Hoe groter het montuur dat je kiest, hoe zwaarder het brillenglas wordt. Dat ligt voor de hand. Immers, voor een wat groter montuur is doorgaans ook een wat groter oppervlak van het glas nodig. Als je sterke minglazen draagt, weet je waarschijnlijk dat het glas aan de randen het dikst is. Hoe kleiner het model bril, des te minder dikke rand van het glas er uit de bril steekt.

Maar, er valt nog meer gewicht op het glas te besparen! Bij een rechthoekige bril heeft een groter glasoppervlak nodig dan een ronde of ovale bril van dezelfde afmeting. Dus als je graag een bril hebt die zo min mogelijk weegt, zoek je het beste een wat kleiner montuur uit met ronde of ovale glazen.

Het gewicht en comfort van het brilmontuur zelf

Verder kun je het totaalgewicht van je bril zo licht mogelijk houden door je keuze van het type materiaal van de bril.

Je bent het beste uit met een lichtgewicht montuur dat geschikt is voor de sterkte van je brillenglazen. Als je glazen, ondanks dat je voor een extra verdunning hebt gekozen, nog altijd relatief dik zijn, kies je waarschijnlijk niet voor een dun draadbrilletje waar je glazen een flink stuk uitsteken. Ook kun je maar beter geen zware bril van metaal kiezen. Er zijn ook comfortabele lichtgewicht brilmonturen van titanium op de markt. De kunst is een model te vinden dat goed geschikt is voor brillenglazen met een hoge dioptrie. De nieuwste trend zijn brillen gemaakt van (lichtgewicht) carbon fiber.

Waarschijnlijk ben je het beste af met een lichtgewicht montuur van kunststof, bijvoorbeeld van polyamide. Kunststof weegt relatief weinig en de randen van het montuur zijn met een beetje geluk dik genoeg om te voorkomen dat de randen van het glas buiten het montuur ‘piepen’. Tegenwoordig kun je volop modieuze en aantrekkelijke brilmonturen van kunststof in allerlei vormen en maten kopen.

Het comfort van verstelbare padsteunen

Bij sommige brillen zitten standaard verstelbare ‘pootjes’ die het mogelijk maken de bril zo comfortabel mogelijk op de neus te laten rusten. In andere gevallen is het vaak mogelijk om verstelbare padsteunen op je bril te laten zetten. Een bril die goed is afgesteld, ‘voelt’ lichter aan dan een niet speciaal op jouw gezicht afgestelde bril. Dit heeft te maken met een goede verdeling van het gewicht van de bril.

De ideale bril voor sterk corrigerende glazen

Als je ogen een sterke correctie nodig hebben, ben je het best uit met extra dunne glazen in een relatief klein en rond of ovaal kunststoffen montuur met verstelbare padsteuntjes.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk brilmontuur past bij mijn gezicht?Welk brilmontuur past bij mijn gezicht?Advocaten preferen een brilmontuur zonder randen, studenten een hoornen brilmontuur. Maar niet alleen persoonlijke voork…
Kopen van een leesbrilKopen van een leesbrilDe meeste mensen hebben op een zekere leeftijd een leesbril nodig. Het kopen van een leesbril hoeft niet duur te zijn. D…
Bijziendheid bij kinderenBijziendheid bij kinderenSteeds meer kinderen in Nederland worden bijziend (dit wordt ook wel myopie genoemd) en de vraag is niet alleen waardoor…

Loop op blote voeten de zomer doorLoop op blote voeten de zomer doorAltijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor? Je gezondheid natuurlijk, denk je vast. Schoenen geven ste…
Durf te dragen wat je voeltDurf te dragen wat je voeltEr zijn erg veel mensen die strikt de mode volgen. Enerzijds, omdat ze geen beeld hebben van wat mooi is of wat hen mooi…
Bronnen en referenties
  • Forum Optiboard: the Premier Online Community for Eyecare Professionals; http://www.optiboard.com (diverse forumbijdragen)
  • Bril; Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Bril
Reacties

D. V. D. Berg, 18-07-2016
Ik heb aan beide ogen -14 en in elk glas een prisma van 17 en nog een verticale prisma, waar van ik de afwijking niet weet. Mijn glazen zijn ondanks dat ze extra dun zijn, aan de buitenkant zo dik, dat ze in elk montuur afschuwelijk zijn. Ik heb 1 rechthoekig montuur, wat nog redelijk gaat. Zijn er geen monturen waarbij de dikte wegvalt? Buiten dit kost het me ook nog een smak. Reactie infoteur, 19-07-2016
In een kunststof montuur valt de dikte van het glas iets minder op. In een wat kleiner en rond of ovaal montuur valt de dikte van het glas ook minder op.

Bij de benodigde correctie van uw glazen, zal het glas, hoe extra dun ook geslepen, bij de huidige stand van de wetenschap altijd buiten het montuur uitsteken.

H. Evertse, 14-03-2016
Sinds het feit dat modeontwerpers zich zo nodig met brilmonturen moesten gaan bemoeien, is het voor mensen die afhankelijk zijn van glazen met hoge sterktes met het aanschaffen van een nieuwe bril een zeer groot drama geworden.
Ik heb een glas met sterkte van +18 met een cilinder van -6 en een een tegenhanger van +8. en moet mij behelpen met een montuur waar de glazen steeds uit vallen of een groot montuur nemen waar bij ik een gewichtsheffer bij moet huren om mijn bril op de neus te houden.
Een schrale troost is dat de opticiens likkebaardend met hun goede peperdure oplossingen altijd bereid zijn mij te helpen en ik kan u verzekeren dat tot mijn spijt dat dit telkens weer heeft geleid dat mijn vertrouwen in de (opticiens) mensheid sterk is afgenomen. Reactie infoteur, 15-03-2016
Spijtig te horen dat ook de duurdere oplossingen van opticiens in uw geval niet het gewenste resultaat opleveren.

Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.