Welk brilmontuur past bij mijn gezicht?

Welk brilmontuur past bij mijn gezicht? Advocaten preferen een brilmontuur zonder randen, studenten een hoornen brilmontuur. Maar niet alleen persoonlijke voorkeur moet de keus voor een brilmontuur bepalen. De vorm van het gezicht is van cruciaal belang. Er zijn ovale, ronde en rechthoekige gezichten, elk met een bijpassend montuur.

Trendy brilmontuur past niet altijd

De keus van een brilmontuur weegt erg zwaar door in onze totale outfit. Door sommigen wordt zelfs beweerd dat het gelaat het meest karakteristieke deel van ons lichaam is. Maar experts waarschuwen ervoor om niet blindelings elke trend achterna te hollen. Momenteel is een rechtlijnig model erg in de mode, maar dat staat maar zelden echt goed.

De rechte vormen passen niet bij de ronde gebogen vormen van het menselijk gezicht. Als die ronde vormen worden doorsneden door rechte lijnen werkt dat disharmonisch. Ook wordt gewaarschuwd tegen te grote poten ("veren" zegt de vakman), want die werken als oogkleppen. En wie, om welke reden dan ook, niet de geschikte bril vindt: er betaat ook een uitstekend alternatief voor de bril.

Prijs van bril niet maatgevend

Om miskopen te voorkomen zou je iemand moeten meenemen naar de opticien of een digitale camera bij je moeten hebben. Foto's laten de verschillen duidelijk zien en maken de beslissing makkelijker. De prijs is in ieder geval geen criterium. Een goedkoop model kan zelfs mooier zijn dan een dure bril. De bril moet gewoonweg overeenkomen met het gezicht van de persoon.

De grootte van de bril

Regels voor de juiste brilmonturen bestaan er niet. Maar er is wel een aantal hulpmiddelen. In het algemeen geldt: mensen met een klein gezicht dragen kleine brillen en grote gezichten kunnen grote brillen verdragen. De trend neigt op dit moment weliswaar naar XXL-brillen, maar kleine gezichten zien daarachter altijd uit alsof ze erachter verstopt worden.

De vorm van het montuur

Een brilmontuur zit optimaal als de iris in het midden van het glas te zien is. Is het volledige oog door de bril te zien, dan is dat het meest aantrekkelijk. Mensen met een meer rechthoekige gezichtsvorm, dus lange, smalle kontouren met hoekig voorhoofd en hoekige kin, kunnen zeer goed een bril met ronde of gebogen vormen dragen. Die vormen maken het gezicht "zachter". Ook geschikt zijn dan modellen met hoge en markante poten want die breken de lengte van het gezicht.

De vorm van het gezicht

  • Een rond gezicht kenmerkt zich door gelijkmatige contouren en is in verhouding tot de breedte aan de korte kant. Daarbij passen brilvormen die het gezicht verticaal benadrukken. Zo laat een rechthoekige bril het gezicht smaller lijken en maakt dat wat boeiender.
  • Vormen de wangen het breedste deel dan is er sprake van een trapezevormig gezicht. Een mooi contrast daarbij vormt de vlindervorm. Daarmee kunnen de meestal smalle slapen gecamoufleerd worden.
  • Hartvormige gezichten harmoniseren goed met brillen die een zware, dieper aangezette en opwaarts gebogen vorm hebben.
  • Gezichten met een brede haarlijn op hun beurt komen beter uit met zachte, afgeronde modellen.
  • Mensen met een ovaal gezicht kunnen bijna elke bril dragen. Het best tot hun recht komen ze met een rechthoekige vorm.

Kortom onze gelaatstrekken bepalen in hoge mate welke bril past bij welk gezicht. Met een juiste bril kunnen we kleine schoonheidsfoutjes camoufleren en/of corrigeren en meer aandacht vestigen op onze sterke punten.

De kleur van het montuur

Maar niet alleen de vorm, ook de kleur moet zorgvuldig worden gekozen. Men onderscheidt twee type brildragers: de blonde Scandinavische types en de meer donkerharige Zuid-Europese types. Voor blonde mensen zijn meer ingetogen kleuren, zoals pastel- en aardewerktinten het meest geschikt. De donkerharige mens verdraagt sterkere contrasten. Diens gezicht komt ook met een krachtige, helderblauwe of rode tint tot zijn recht. En roodharigen staan zeer goed met een groene bril.

Mogelijk zijn ook altijd de kleuren die iemand aan zijn shirts of broeken bevallen. Want in zijn lievelingskleuren voelt de gebruiker zich prettig en aantrekkelijk. En meestal staan hem die daadwerkelijk goed. Bovendien past de bril dan ook goed bij de rest van de outfit en harmoniseert het totaalbeeld. Wie niet goed kan beslissen en de nodige middelen bezit, kan ook twee of drie brillen kopen. Daarmee laat zich de outfit variëren afhankelijk van de gelegenheid en de vorm van de dag.

Welke zonnebril past bij mij?

En als het dan eindelijk lente is, de zon weer achter de dikke wolken vandaan kruipt in ons gezicht en straalt, dan is het ook weer tijd voor een chique zonnebril! Keuze te over uit de mooiste modellen, maar beschermen die uw ogen ook tegen schadelijke UVA-en UVB-licht?

Oogarts of opticien?

Om onze ogen bekommeren zich twee soorten specialisten: de oogarts en de opticien. Maar wie is wanneer de juiste persoon?

De oogarts

De oogarts werkt zeer gespecialiseerd bij opsporing en behandeling van specifieke oogziekten. Bovendien is een oogarts goed op de hoogte met alle oogklachten als gevolg van algemene ziektbeelden zoals diabetes mellitus. Alleen een oogarts kan visuele hulpmiddelen voorschrijven en oogoperaties aanbevelen of uitvoeren. Feitelijk zou iedereen eerst naar de oogarts moeten gaan als hij pijn aan de ogen heeft of niet meer goed ziet.

De opticien

Een opticien vervaardigt de door de oogarts voorgeschreven bril en helpt bij de keuze van de glazen. Weliswaar kan hij ook een oogtest doen maar voor het voorschrijven van een visueel hulpmiddel is een oogarts eigenlijk de meest aangewezen persoon. En als een visueel hulpmiddel niet tot het gewenste resultaat leidt, zal de opticien u sowieso een consult bij de oogarts adviseren. De oorzaak van verminderd gezichtsvermogen kan alleen een oogarts vaststellen. Een opticien verkeert niet in een positie om aandoeningen aan het netvlies, tumoren, glaucoom en dergelijke vast te stellen.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat…
Kies het kapsel wat bij je gezicht en persoonlijkheid pastKies het kapsel wat bij je gezicht en persoonlijkheid pastAls je op zoek gaat naar het perfecte lange- halflange- of korte kapsel, dan moet je eerst letten op de vorm van je gezi…
Tips voor een goede kledingstylingWe willen er allemaal graag goed uitzien. Maar als je goed gekleed wil gaan, is styling het moeilijkste onderdeel. Het d…
Welke bril (montuur) kies ik voor mijn gezichtsvorm?Welke bril (montuur) kies ik voor mijn gezichtsvorm?Hoe zoek je de juiste bril of zonnebril voor je uiterlijk? Deze keuze is niet eenvoudig, want op de markt zijn erg veel…

Haartransplantatie FabelsHaartransplantatie FabelsHaartransplantatie is een competatieve behandeling geworden. Privé klinieken bieden tegen elkaar op over het aantal hare…
De pH-waarde van de huidDe pH-waarde van de huidOnze huid is een echte alleskunner die een heel scala van taken uitvoert die van vitaal belang zijn voor ons welzijn. De…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 05-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.