Loop op blote voeten de zomer door

Loop op blote voeten de zomer door Altijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor? Je gezondheid natuurlijk, denk je vast. Schoenen geven steun aan je voeten en beschermen je tegen glas, stekels, hitte, kou en viezigheid. Buiten rondlopen zonder schoenen is barbaars en vies. Maar is dat eigenlijk wel zo? Is het wel zo goed voor je om altijd je voeten op te sluiten? Zijn je voeten er immers ook niet voor gemaakt om mee te lopen op alle ondergronden van de natuur?

Waarom op blote voeten lopen?

Waarom zou het lopen op blote voeten gezond zijn, goed voor de voeten of het gehele lichaam? Uit een onderzoek uit 2007 is gebleken, bij het vergelijken van voeten van de moderne mens met 200 jaar oude skeletten, dat de mens voor de uitvinding van de schoen gezondere voeten had dan hij nu heeft. Ook is men er in 1991 al achter gekomen dat kinderen die schoenen dragen, een veel grotere kans hebben platvoeten te krijgen. Hoe komt het dat het lopen op blote voeten zo gezond kan zijn? Hier worden verschillende antwoorden op gegeven.

Voetenreflexologie

Al duizenden jaren oud is de 'voetenreflexologie' en afkomstig uit China en India. Hierbij worden de zenuwbaaneinden gestimuleerd onder de voeten. Dit kan gebeuren met bijvoorbeeld massages, maar ook door het op blote voeten lopen op verschillende gronden. Het is een alternatieve geneeswijze waarbij men er vanuit gaat dat het hele lichaam gestimuleerd kan worden door stimulering van verschillende plaatsen op de voeten. Volgens de reflexologie zou het lopen op blote voeten dus goed zijn voor het hele lichaam.

Kneipp therapie

Door het lopen over verschillende ondergronden, warm, koud, droog en vochtig, wordt hetzelfde effect bereikt als met kneipp therapie. Dit is een therapie die werkt met water en bevordert de bloeddoorstroming en maakt de huid gezonder. Dit gebeurt onder andere door koud en warm water af te wisselen. Je kan natuurlijk ook gewoon deze therapie doen in een centrum dat ervoor bedoeld is, maar buiten in de achtertuin of een parkje is het natuurlijk veel goedkoper.

Spieren

Het nadeel van het dragen van schoenen, vooral van het vaak dragen van dezelfde schoenen, is dat de spieren in de voeten zwakker worden. Bepaalde spieren heb je nodig als je bepaalde schoenen draagt, en anderen juist helemaal niet, die daardoor verzwakken. Bij het lopen op blote voeten worden alle spieren weer gebruikt en getraind. Dit geldt niet alleen voor de spieren in de voet, maar ook voor bijvoorbeeld de kuitspieren.

Demping

Hoe zit het dan met de demping van schoenen, die is toch ergens goed voor? Hebben we die niet nodig? Nou, als je zonder schoenen loopt, loop je ook anders. Je vangt de klap van elke stap niet meer op met alleen de hiel, maar met een groter deel van de voet. Zo wordt de klap gespreid, en heb je er minder last van, wat ook goed is voor de gewrichten in de heup, knieën en enkels. Ook neem je bij het blootsvoets lopen vanzelf minder grote stappen, omdat je beter op de ondergrond let waar je op loopt.

Mindfulness

Mindfulness is een term uit het boeddhisme waarmee onder andere een levenshouding wordt bedoeld waarin je accepteert hoe de wereld is, en je je bewust bent van de sensaties om je heen. Hier hoort ook meditatie bij. Maar ook het lopen op blote voeten kan ervoor zorgen dat je je concentreert op waar je mee bezig bent, op zoiets simpels als je voortbewegen. Ook ben je gericht op wat je voelt en wat zich aandient in de wereld. Dit kan ontspannend en aardend werken.

Het voelt goed

Uiteindelijk is een van de belangrijkste redenen om zonder schoenen rond te gaan lopen wel dat het erg prettig is. Het is niet voor niets dat de hippies in de jaren zestig het deden. Zonder schoenen voel je alle ondergronden, de textuur en de temperatuur ervan, je voelt je meer verbonden met de aarde en de natuur. Het kan erg bevrijdend voelen om je voeten niet meer 'op te sluiten' en de kans te hebben bijvoorbeeld door plassen water te lopen, zonder dat je je ergens druk om hoeft te maken. Je voeten zijn ervoor gemaakt dit te doen, schoenen kunnen er over het algemeen iets minder goed tegen. Lopen op blote voeten is even wennen, vooral omdat je wat eelt moet kweken voordat het comfortabel is op alle ondergronden, maar is iets wat wel de moeite waard is. Het voelt goed.

Hardlopen

Tegenwoordig is ook het 'barefoot running' een trend. Hierbij rennen mensen op blote voeten, omdat ze ervan overtuigd zijn dat dit beter is voor de voeten dan het rennen op hardloopschoenen. Er zijn zelfs 'schoenen' ontworpen voor het barefoot running, de 'five finger shoe'. Deze schoen is erg dun en flexibel, waardoor hij geen steun biedt aan de voeten, maar alleen als bescherming tegen glas en dergelijke werkt.

Waarschuwing

Pas wel op met het lopen op blote voeten. Er kunnen immers overal voorwerpen liggen die gevaarlijk voor de voeten zijn, omdat Nederland er nu eenmaal niet op ingericht is dat mensen zonder schoenen rondlopen. Ook is het belangrijk op te passen bij het barefoot running. Je moet dit niet te plotseling of te veel doen, omdat dit niet voor iedereen werkt. Het is ook waar dat men met blote voeten op een andere manier loopt, maar dit is niet iets waar iedereen automatisch op kan overschakelen. Door de eeuwen heen is de mens nu eenmaal anders gaan lopen, meer op de hiel gaan landen van de schoen, en dit is moeilijk af te leren. Ook wordt het hardlopen op blote voeten op harde ondergronden afgeraden, de voet is nu eenmaal niet gemaakt voor dit soort oppervlakken maar eerder voor gras en bosgrond.
© 2014 - 2024 Juliaheerink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen met platvoeten? Hoe, wat, tips en adviesJe hebt platvoeten en wilt graag hardlopen, maar je vraagt je af hoe. Hardlopen met platvoeten is zeker mogelijk, maar j…
Barefoot Running (Blootvoets hardlopen)Barefoot running oftewel hardlopen op blote voeten is op dit moment een term die in de hardloopwereld steeds vaker valt.…
Blote voeten en het voordeel van lopen zonder schoenenBlote voeten en het voordeel van lopen zonder schoenenZe zijn er, mensen die in ons bebouwde land dagelijks op blote voeten lopen. Thuis gaan de schoenen niet aan, winkelen k…
Hardlopen als blote voeten werkHardlopen als blote voeten werkHardlopen is een prima activiteit om het uithoudingsvermogen te trainen en om spieren op te bouwen. Maar hardlopen is ni…

Gezondheid: Fit of futloosGezondheid: Fit of futloosVeel mensen hebben te weinig fut om na drukke werkzaamheden nog met kinderen aan de slag te gaan, lekker te gaan sporten…
Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Welk soort brilmontuur bij dikke glazen?Ook als je flink bijziend of verziend bent, wil je er met een bril aantrekkelijk uitzien. En bovendien wil je graag dat…
Bronnen en referenties
  • http://www.blotevoetenpark.nl/
  • http://www.hetloopcentrum.nl/archief/column-hardlopen-en-gezondheid/natural-running/
  • http://www.pendersvoetzorg.nl/themas/bewegen-en-comfort/zomer/is-lopen-op-blote-voeten-slecht/
  • http://www.wikipedia.com
Juliaheerink (77 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.