Gezondheid: Fit of futloos

Gezondheid: Fit of futloos Veel mensen hebben te weinig fut om na drukke werkzaamheden nog met kinderen aan de slag te gaan, lekker te gaan sporten of om met vrienden wat doen is. Het is een groeiende groep die hier zeer regelmatig last van heeft. Heeft dat te maken met sleur, met verkeerde voedingspatronen, met complete innerlijke leegheid of het ontbreken van passie? Het kunnen allerlei redenen zijn, maar feit is wel dat een groep die eigenlijk vol energie moet zitten, jonge mensen tot 40 jaar, een steeds “kabbelender” leven aan het leiden is. Uit vrije wil of genoodzaakt?

Jong en vol energie

Als je in een periode zit dat je nog zaken aan het ontdekken bent, je leven richting wil geven alleen, met een partner en/of een gezin met kinderen, dan geeft dat normaal energie. Wat je ook doet, je leven draaiende te houden met een drukke baan kost natuurlijk veel energie. Daar staat tegenover dat het normaal gesproken ook veel oplevert. Als deze processen zich binnen de normale marges afspelen, dan is alles in verhouding. Alleen blijkt inmiddels, dat deze verhoudingen er niet (meer) zijn en moet je dus op zoek naar de oplossing van je probleem …

Vreemd genoeg blijkt ook dat veel mensen berusten in het gegeven dat ze na drukke werkzaamheden te weinig energie voor andere zaken hebben. Vreemd eigenlijk, want als we het over “de bloei van het leven” hebben, gaat het vaak om die leeftijdscategorie. Een periode die we dus gelaten over ons heen laten komen.

Waarom futloos?

Gezin draaiende houden

Als je wat dieper in de problematiek duikt, blijkt dat veel mensen de last van een gezin draaiende houden en alles wat daar bij komt kijken, als zwaar ervaren. Vaak ook omdat beide partners werken … en dit steeds meer (nagenoeg) fulltime. Dit trekt natuurlijk een wissel op je als je ook nog een gezin met jonge kinderen draaiende moet houden. Waarbij je je wellicht wel de vraag moet stellen in hoeverre je beide fulltime moet werken in deze fase van het leven. Volgens verschillende mensen is de hoge kwaliteit van leven, die men zichzelf overigens oplegt, een financiële druk die een rol speelt. We hebben bepaalde verworvenheden en willen deze invulling blijven geven.
Dit, terwijl je ook kunt kijken of je beide bijvoorbeeld één dag in de week minder gaat werken. Kan je je dan misschien iets minder veroorloven? Dat zou kunnen, maar is het dan geen kwestie van kijken naar je uitgave patroon? Van wie “moeten” al die dingen waar je beide zo hard voor moet werken en kan je niet kijken of het met wat minder uiteindelijk meer oplevert.

Alles combineren

We zijn een volk wat graag alles wil, zo zijn we opgevoed. Alles moet kunnen en we mogen alles willen. Dit klopt natuurlijk ook wel, maar als een mens na het werk al volledig futloos thuis komt, klopt er iets niet meer.

Een reden kan zijn dat we, omdat we alles willen en dus ook de carrière najagen, ons af moeten vragen als dit voor beide geldt, in hoeverre het reëel is om een gezin te starten. Worden kinderen dan niet voor een groot deel opgevoed door andere mensen dan de ouders en geeft dat op een gegeven moment weer geen wroeging. Ouderwets, vinden sommige mensen … en ja, misschien is dat het ook wel. Maar als beide niet of nauwelijks kan, dan moet je misschien toch iets laten en beslissen dat je niet alles kunt hebben of in ieder geval op dit moment. Keuzes maken is ook een deel van het leven en soms zijn het niet de gemakkelijkste keuzes. Bang dat je later verkeerd gekozen hebt? Nooit spijt hebben als het weloverwogen is gegaan.

Sporten

Een drukke baan met een druk sociaal leven kan alleen als het in verhouding is. Als je in de avonduren geen fut meer hebt voor iets, dan moet je je afvragen in hoeverre je baan niet te veel van je vergt of je legt er teveel in. Een andere indeling kan wellicht ook helpen. Bijvoorbeeld je pauze op te rekken en tijdens je pauze gaan wandelen of sporten (als de omgeving dit toelaat). Je werkt dan wel iets langer door, maar sport en spel geeft in de meeste gevallen energie. De middag kan je dan niet zoveel kosten, dat je in de avonduren geen energie meer over hebt.
Soms kan een uurtje sporten direct uit het werk ook weer energie geven. Je hoeft dan niet eerst naar huis, waar je gaat zitten en mogelijk maar moeizaam van je stoel komt. Nee, je sportkleding bij je en direct bewegen na het werk.

Maar misschien moet je ook niet van jezelf vergen dat je iedere avond “onderweg” bent. Gewoon wat avondjes thuis dingen doen is ook prima. Je moet dit alleen zelf wel echt willen én jezelf “bezig kunnen houden”. Zeker bij menig single is dit niet eenvoudig, zo blijkt. Ga eerst eens na, hoe blij je bent met jezelf!

Voeding

Balans is belangrijk, maar in balans zijn heeft ook met voeding te maken. Een gezond voedingspatroon met verse seizoensproducten is belangrijk. Volkoren koolhydraten en weinig suikers. Een stukje vette vis en desgewenst een stukje vlees of vleesvervanger. Niet roken, beperkt alcohol en geen drugs. Eet met smaak en in alle rust, goed kauwen, voldoende water drinken en neem de tijd voor je maaltijden.
Wat je in je lichaam stopt, krijg je terug. Als je een druk leven hebt, dan merk je dat hoe dan ook veel eerder. Eten en drinken moet je toch, als je het met beleid en aandacht doet, help je je lichaam daar enorm mee.

Passie

Passie in je leven is belangrijk en dan hebben we het niet over je geliefde, er vanuit gaande dat de passie er daar sowieso is. Nee, passie in wat je doet. Dit kan een hobby zijn, maar ook je werk of wat dan ook. Ergens volledig in op gaan en vol harttocht uitvoeren, geeft je energie. Je lichaam en geest doen iets zo graag, dat het in plaats van energie kost energie oplevert. Hoe heerlijk is dat.

Toch zijn er nogal wat mensen die niet weten wat hun passie is en ook niet weten hoe die te zoeken. Dat is zonde, want iedereen heeft wel iets waar de hele ziel en zaligheid naar uitgaat. Hoe heerlijk is te weten wat je passie is en deze regelmatig invulling te geven. Je bent er van nature ook goed in en/of kunt je er gemakkelijk in ontwikkelen … dus zonde van je energie om er niets mee te doen.

Tot slot

De oorzaak achterhalen en handelen is eigenlijk het enige wat je kunt doen, er vanuit gaande dat je als jonge man of vrouw niet accepteert dat je geen fut hebt. Je wordt met energie in je lijf ook nog eens een leuker mens voor jezelf en je omgeving.
© 2014 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gezonde geest in een gezond lichaamEen gezonde geest in een gezond lichaamWe hebben er allemaal de mond van vol, maar als het er op aan komt vindt menigeen het toch erg moeilijk om de geest en h…
BodyTalk TherapieBodyTalk TherapieBodyTalk is een therapeutische behandelingsmethode. BodyTalk combineert de energetische werking van acupunctuur, kinesio…
De filosofie van KneippVolgens de filosofie van het merk Kneipp is alles wat nodig is om gezond te leven, te vinden in de natuur. Gezonde voedi…
Lichaam en geest in balansLichaam en geest in balansDat we ons bewust zijn van de geest is niets nieuws, want we leven steeds meer in de geest. Maar het lijkt alsof veel me…

Vriendelijkheid is gratisVriendelijkheid is gratisHet straatbeeld wordt een stuk vriendelijker als mensen elkaar toelachen en toch doen we dit maar mondjesmaat. Je hoeft…
Loop op blote voeten de zomer doorLoop op blote voeten de zomer doorAltijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor? Je gezondheid natuurlijk, denk je vast. Schoenen geven ste…
Bronnen en referenties
  • P. Parkinson - personal trainer
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.