Een gezonde geest in een gezond lichaam

Een gezonde geest in een gezond lichaam We hebben er allemaal de mond van vol, maar als het er op aan komt vindt menigeen het toch erg moeilijk om de geest en het lichaam gezond te houden.

De geest

Als we het over de geest hebben, is het moeilijk te beoordelen in hoeverre er geen gezonde geest in het lichaam zit. Wat wel een tendens is, is dat er teveel mensen het werk doen waar ze niet gelukkig van worden en wat het geestelijke welzijn geen goed doet.
Meegaan in de materialistische machine om de hypotheek, de auto’s en vakanties te kunnen betalen, kan bij veel mensen dat opleveren wat deze zaken kan bekostigen, maar waar men niet gelukkig van wordt. Voor sommige zie je dat ze enig moment toch die ommekeer trachten te maken en andere “hobbelen” maar door in de waan van de dag en hopen lichamelijk gezond de pensioengerechtigde leeftijd te halen.

Als je dat doet waar je passie ligt wordt je daar gelukkig van, maar ben je als mens ook meer in balans. Te weinig mensen kijken enig moment echt naar waar hun passie naar uit gaat en dat is zonde, maar wel de realiteit.

Het lichaam

Het lichaam is gemakkelijker. Hoewel, het klinkt wel gemakkelijk, maar als je in een lichaam wordt geboren wat niet altijd meewerkt, is het natuurlijk niet altijd even gemakkelijk. Maar om een gezond lichaam fit te houden zijn wel genoeg middelen. Middelen die we niet altijd inzetten om ons lichaam ook daadwerkelijk gezond te houden.

De consumptiemaatschappij heeft ons zodanig veranderd dat we vaak meer eten dan we verbruiken c.q. nodig hebben. Voor velen geldt dat je dan helaas zwaarder wordt en behalve dat het niet altijd even fraai oogt, zijn er nog belangrijker issues die spelen. Je lichaam moet harder werken en je belast je hart en je botten beduidend meer. Natuurlijk hebben we het dan niet over een kilo of wat te veel, maar bij meerdere kilo’s gedurende meerdere jaren. Of ieder jaar een kilo erbij, wordt enig moment ook lastig deze er nog af te krijgen.

Wat te doen?

Want alle spots op radio en televisie ten spijt, we zijn nog steeds niet structureel actief genoeg. Veel jonge kinderen zijn te zwaar en krijgen dit een veel gevallen vanuit de familie mee, daarmee niet gezegd dat een kind nooit mag snoepen. Balans geldt voor het volwassen lichaam, maar ook voor het lichaam van een kind. Een kind zou minimaal een sport moeten beoefenen, wat naast het lichamelijke ook geestelijk een positief effect heeft op de groei.

Bewegen

Zo weten we inmiddels dat een half uur per dag bewegen een must is (meer trappen lopen, lopend of fietsend naar de winkel etc.), maar het kan geen kwaad iets meer beweging te krijgen. Al is het naast dat halve uur maar 2x per week een stevige wandeling van 1 tot 1,5 uur (eventueel met de hond) of alleen danwel in groepsverband 2x per week te gaan trimmen. De ander zoekt de sportschool op en weer iemand anders gaat uitgebreide fietstochten maken.

Alleen goede voornemens?

Er zijn tal van mogelijkheden, maar het moet wel structureel zijn. Want de goede voornemens die ons in het begin van het nieuwe jaar nog fanatiek doen zijn, kunnen een maand later al weer verdwenen zijn. Belangrijk is bij een goed voornemen, dat je geest het ook echt wil. De mindset moet er zijn en het moet in je dagelijks/wekelijks programma passen. Enkele weken als een bezetene tekeer gaan werkt niet, maar meer bewegen vast in je patroon krijgen en de lol er van in gaan zien wel. Kijk je dan ook nog een beetje naar wat je allemaal eet, dan is er niets radicaals nodig om toch wat overtollige kilo’s kwijt te raken.

Nog wat feiten

  • Het halve uur bewegen per dag is het minimum, meer is beter. Neem bij twijfel een stappenteller mee.
  • Om dat dag extra lopen is goed, je verbrand ook de dag nadat je gelopen hebt nog (meer zelfs dan vlak nadat je gelopen hebt).
  • Een warming up en cooling down bij het sporten zijn geen luxe zaken, dit is gewoon goed om het lichaam in optimale positie te brengen voor het sporten.
  • Magere zuivelproducten in de ochtend (bijvoorbeeld gecombineerd met vers fruit) is erg goed, het doet het lichaam meer vetten afscheiden dan de boterham met kaas of vlees.
  • Spierpijn is een signaal dat je lichaam iets te ver is gegaan. Even gas terug tot het voorbij is en dan weer doorgaan met sporten.
  • Een glas rode wijn is prima, maar beperk het ook tot dit glas. “Te” is nergens goed voor, dus ook de inname van rode wijn.
  • Vloeibare bakboter is beter dan de harde bakboter.
  • De sauna is goed voor lichaam en geest maar structureel gewichtverliezen is hier minimaal.
© 2010 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het trimmen van kattenHet trimmen van een kat is nog lang niet zo bekend als het trimmen van een hond, maar het wordt steeds populairder. Het…
De filosofie van KneippVolgens de filosofie van het merk Kneipp is alles wat nodig is om gezond te leven, te vinden in de natuur. Gezonde voedi…
Bep, de beste methode om aftevallenBep, de beste methode om aftevallenBep is de beste afvalmethode om succesvol aftevallen. Een deskundige jury van het RTL-programma EditieNL, waaronder spec…
De prijzen van de trimsalonVeel mensen vinden de prijzen van trimsalons te duur. Er wordt vaak niet beseft hoeveel kosten er komen kijken bij een t…

Blijf Fit in 10 stappenBlijf Fit in 10 stappenFitness voor de gezondheid blijkt populair, maar in de praktijk vaak moeilijk vol te houden. Dus, wat is het geheim om s…
Wat is Wellness?Wat is Wellness?Wellness is in en vanuit de schoonheidssalons veroverde het heel Nederland. Maar wat is Wellness? Het woord zelf werd ee…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.