Vriendelijkheid is gratis
Het straatbeeld wordt een stuk vriendelijker als mensen elkaar toelachen en toch doen we dit maar mondjesmaat. Je hoeft niet continu met een ‘big-smile’ op het gezicht rond te lopen om toch vriendelijkheid uit te stralen. Maar we zijn erg op onszelf en niet zelden in gedachten en dat maakt dat we er - ook met mooier weer – een beetje in onszelf gekeerd rondlopen. Dit, terwijl het straatbeeld een stuk vriendelijker wordt als wij er vrolijker bijlopen.
Effect op jezelf en de ander
Een open houding is én voor jezelf én voor de ander een prettiger beeld. Dat wil immers zeggen dat je open staat voor datgene wat er op je afkomt. Op straat vindt altijd van alles plaats en daadwerkelijk waarnemen vindt veel nadrukkelijker plaats met een open houding.
Misschien ben je zelf niet in de juiste stemming, maar dat maakt dan nog niet dat je toe moet geven aan een mindere bui. Behalve voor de ander, maak je het ook voor jezelf een stuk gemakkelijker als je wel met open vizier de straat op gaat. Is dat moeilijk? Nou eigenlijk niet, want behalve dat piekeren je ook niets oplevert, is de kans dat je negatieve bui verandert groter als je met open vizier de straat op gaat. En eerlijk is eerlijk, met een positieve insteek leef je net iets lichter.
“Niet iedereen zegt gedag” … is een veel gehoord argument om het zelf ook niet te doen. Maar dat is meer van “kip en ei”- verhaal, want wie is immers de eerste die dit doet én volhoudt. Net zolang tot hij of zij andere vriendelijke mensen tegen komt. Calculeer in dat niet iedereen even vrolijk is en er altijd een groep is die “afwacht” en dit om verschillende redenen. Gewoon omdat men qua inborst niet aardig is of vanuit een bepaalde mate van onzekerheid. Je kunt niet in iemands hoofd kijken om te achterhalen waarom iemand niet vriendelijk “kan” zijn.
Hoe het goede gevoel te krijgen?
Als je niet met dat opgeruimde karakter geboren, kan je er nog steeds iets aan doen. Hoe het vriendelijke gevoel te krijgen is voor iedereen weer anders, maar er zijn wel wat zaken waar je aan kunt/moet denken. Het heeft met name met jezelf te maken en hoe je zaken normaal tot je laat komen. Je gedachten bepalen echter je stemming, dus als je daar mee begint heb je al een grote stap gezet.
Bron: Zon - Annastaal Enkele voorbeelden:
- Begin de dag met het goede gevoel en spreek desnoods uit, dat je van deze dag een goede en fijne dag gaat maken.
- Begin de dag voor jezelf met een lach in de spiegel en voel de lach ook op je gezicht.
- Voel de warmte van de zon, ook al schijnt hij buiten niet echt overdadig, in je lijf.
- Stap naar buiten met een glimlach en zorg dat je deze vasthoudt.
- Groet mensen, maakt niet uit of het een knikje, een lachje of iets anders is.
- Ervaar hoe alles op je afkomt, alle geuren, beelden en geluiden en sluit de negatieve aspecten uit (dat kan je doen door te focussen op het positieve).
- Laat je niet uit het veld slaan door een negatief bericht, geen groet terug of zelfs een vervelende opmerking. Zolang jij je houding positief houdt, straal je dit naar binnen én buiten uit.
Trekken aan een dood paard? … zeker niet, want er zijn altijd mensen die ook vrolijk en vriendelijk zijn of juist een vriendelijk gezicht kunnen gebruiken of afwachten om ook op een dergelijke manier terug te kunnen reageren. Je moet het alleen van binnen geloven en ervaren, anders straal je het ook niet uit.
Wat levert het op?
“Wat levert het op” is misschien typisch Nederlands, maar wel een die hoe dan ook nogal een ter sprake komt.
Waar het van de ene kant om gaat is het eigen gevoel, immers niemand anders dan jijzelf bepaald hoe jij je voelt. Maar slechts weinigen lopen graag met een rotgevoel rond. Je helpt er dus jezelf mee, als je geconcentreerd (tot het een tweede natuur geworden is) je dag zo insteekt. Alles wordt, hoe zwaar dan ook, een klein beetje lichter. Wat overigens niet voor iedereen even gemakkelijk is. Hoewel iemand die voor zijn/haar gevoel een “zwaar” leven heeft en het allemaal niet zo meezit, bepaald nog steeds zelf het eigen humeur. Verder brengt het vaak nieuwe inzichten, want als je open staat voor nieuwe zaken komen ze ook tot je. Op wat voor manier dan ook. Tenslotte kan het je stressniveau omlaag halen.
Voor de wereld om je heen lever je natuurlijk ook een grote bijdrage, want menigeen heeft die afwachtende houding en is pas vriendelijk of lacht als die ander het ook doet. Mensen die niet van plan zijn vriendelijk te zijn, kunnen – naarmate de groep mensen groeit – geen tegengas meer geven. Bovendien het totale straatbeeld ziet er vriendelijker en toegankelijker uit en kan weer uitstralen op de toegankelijkheid van je stad/dorp.
Tot slot
Zolang het maar echt én gemeend is, is het oké. Enerzijds om jezelf niet voor de gek te houden en anderzijds omdat mensen er over het algemeen wel doorheen prikken als het “gespeelde vriendelijkheid” is. En eigenlijk … wat kost het om vriendelijk te zijn … terwijl het zoveel op kan leveren. Het is een levenswijze en een die iedereen aan kan leren.