Wat zijn aardige mensen?
Aardige mensen, we kunnen allemaal wel een aantal aardige mensen uit onze omgeving benoemen, maar als we er een definitie aan moeten geven, dan wordt het al lastiger. Toch zijn aardige mensen, die ook wel eens voor “watjes” aangezien worden, weer in de mode. Voorzover je daarover kunt spreken uiteraard,. Maar wat zijn aardige mensen nu eigenlijk en vooral waar herken je ze aan?
Definitie
Geef er maar eens een definitie aan. Ieder zal het interpreteren naar datgene wat hij of zij als “aardig” ervaart. Toch zijn er wel een aantal kenmerken te noemen van mensen die we over het algemeen als “aardig” ervaren. Want aardige mensen in de omgeving is prettig, aangenaam en vriendelijkheid wordt als een grote deugd ervaren. We maken er zelfs spotjes over op televisie. We moeten met z’n allen immers weer aardig worden, wat voor elkaar over hebben en (neiging tot) agressief gedrag uitbannen.
Kenmerken
Het klinkt vreemd, maar aardige mensen zijn aan een aantal zaken te herkennen. Denk hierbij zoal aan:
- Iets voor iemand willen betekenen en dat kan zich uiten doordat iemand in je omgeving wil vertoeven om enig moment iets voor je te kunnen betekenen.
- Weinig stress klinkt misschien vreemd, maar stress vreet aan iemand en dat kan de focus verleggen. Als je ontspannen bent, een grapje maakt en van binnenuit lacht, dan vergroot dit het proces van aardig willen/kunnen zijn.
- Complimentjes maken zit niet in ieders aard, ook al waardeert men wel wat je doet. Het helpt de ander maar ook jezelf door het ook uit te spreken of letterlijk een schouderklopje uit te delen.
- Volgen van de grote lijn van mensen. Dit klinkt misschien juist als zou iemand afstand hebben, maar het tegenoverstelde is het geval. Ook als je niet in de directe omgeving van iemand bent en deze volg je toch (bijvoorbeeld in gedachten) is dat een stukje kern van een aardig mens. Hij/zij is altijd met je bezig of je nu in de omgeving bent of niet.
- In je waarde laten is een bekende maar lang niet door iedereen ingewilligd. We hebben allemaal een mening en steken die – de gemiddelde Nederlander althans - niet onder stoelen of banken. Als andermans mening geheel buiten ons boekje valt, willen we daar vaak overheen walsen. Maar we zouden ook door kunnen vragen, goed luisteren wat iemand zegt en respecteren wat iemand aan verhaal heeft.
- Spiegelen gaat bij aardige mensen vaak vanzelf, want als je een echt aardig iemand tegenover je hebt dan wordt het moeilijk om niet aardig te zijn. Er wil nog wel eens achterdocht zijn, omdat we het simpelweg niet veel echte aardigheid gewend zijn.
Sneeuwbal effect
Hoewel we het vaak niet door hebben, kunnen we door aardigheid wel een sneeuwbal effect bewerkstelligen. Omdat aardigheid juist moeilijk te trotseren is (en waarom zou je ook) is de kans groter dat je meer van dit gedrag gaat vertonen. Als je dit maar vaak genoeg doet, dan maak je het tot je tweede natuur en dat maakt dat jij dat effect weer op andere mensen hebt.
De zomer werkt er ook aan mee, want we zijn dan meer buiten, hebben een beter humeur door de zon, het licht. En natuurlijk omdat we ook meer onder de mensen komen en dus meer contacten leggen. Denk alleen maar aan het terrasje, waar je vrolijk kan worden door een vrolijke en aardige serveerster. Het is je zelfs geld waard, want negen van de tien keer krijgt de dame in kwestie meer fooi.
BN’ers
We roepen er zelfs de aardigste BN’ers over uit. Welja, hebben we daar ook al een award voor. Blijkbaar is het toch nog wel opvallend dat we aardig zijn, anders zou iedereen bovenaan staan. Er is bij deze award gelet op vriendelijkheid, relevantie (levert het wat op voor de ander), empathie en echtheid.
Voornamelijk die laatste wil nog wel eens roet in het eten gooien, want doen alsof zijn er ook genoeg. Dat heeft meer met het imago te maken, dan dat iemand echt aardig is.
Lachen
Lachen helpt en lachen is bovendien goed voor jezelf. Het heeft een therapeutisch effect (bijvoorbeeld stressverlagend). Je maakt verder endorfine en dopamine aan tijdens het lachen. Dit zijn een soort pijnstillende stoffen, waardoor je je prettiger gaat voelen. Maar een echte lach is ook aanstekelijk naar de ander. Het ontspant de sfeer, verhoogt het acceptatieproces en maakt dat voor de ander duidelijk is dat je geen kwaad in de zin hebt.
Toelaten
Maar alles staat of valt of jij aardigheid toelaat. Argwanend dat het niet echt is, dat iemand niet is wat het nu lijkt zegt ook vaak meer over jezelf (van nature of door slechte ervaring). Maar dat neemt niet weg dat iedereen slecht is, er zijn echt heel veel aardige mensen. Je moet ze alleen toelaten.