Chakra: van tsjakka met je chakra! Geluk door chakra

Een chakra is een ronddraaiend veld van activiteit dat levenskrachtenergie ontvangt, afstemt en weggeeft. Je hebt zeven chakra’s. Van je stuitje oplopend via ruggengraat naar heiligbeen, maag, hart, keel, voorhoofd en kruin. Deze chakra’s beïnvloeden hoe je in het leven staat. Je voelt je goed en een volledig mens als je chakra's goed functioneren. En je kunt niet lekker in je vel zitten als je chakra's niet optimaal werken...
Bron: LordtNis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: LordtNis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wat doen je zeven chakra’s?

 1. Het 1e chakra bevindt zich rond het stuitje. Hiermee verbind je je met de aarde-energie. Dit doe je ook via je voet-chakra. Met dansen stimuleer je dit chakra. Een goed functionerend 1e chakra voedt jou met aarde-energie en geeft je een gevoel van zekerheid. De kleur van dit chakra is rood.
 2. Het 2e chakra bevindt zich rond het het heiligbeen. Beweegt de energie hier vrij, dan voel je je thuis bij jezelf; je ervaart contact met jezelf. En hierdoor leg je ook goed contact met anderen. Dit is ook het chakra van de sexualiteit. De kleur van dit chakra is oranje.
 3. Het 3e chakra vind je ter hoogte van je navel, je maag. Dit chakra correspondeert met kracht en macht. Hier zit je motor. Wat doe je met je leven? Voel je je machteloos, dan liggen dingen zwaar op je maag, alsof er een steen in je maag ligt. De kleur van dit chakra is geel.
 4. Het 4e chakra bevindt zich bij het hart, het borstbeen. Hier kun je heelheid en evenwicht ervaren. En je hart openen voor alles om je heen. De kleur van dit chakra is groen, soms roze.
 5. Het 5e chakra zit in het gebied rond je keel. Dit is het gebied van jouw vrijheid, jezelf uiten, jezelf zijn, jezelf vormgeven. Want zonder jezelf te uiten ben je niet vrij. Hier komt jouw identiteit naar voren. De kleur van dit chakra is helderblauw.
 6. Het 6e chakra bevindt zich iets boven je wenkbrauwen, in het midden van je voorhoofd. Dit chakra zorgt voor een balans tussen contact met je binnenwereld en je contact met de buitenwereld. En geeft inzicht in de werkelijkheid. Val je bijna in slaap als je gaat mediteren, dan wil je waarschijnlijk de werkelijkheid niet onder ogen zien. De kleur van dit chakra is blauw.
 7. Het 7e chakra verbindt je je met het hogere… Hier voel je je verbonden met alles: een spiritueel, een heel openbarend gevoel. Je voelt je eigen ego niet meer. De kleur van dit chakra is violet, wit-goud.

Klachten als je chakra’s niet goed werken

 1. Bij 1e chakra: je voelt je zweverig, onzeker, bang om nieuwe dingen te ondernemen, nieuwe mensen te ontmoeten.
 2. Bij 2e chakra: je voelt je leeg, je omgeving doet je niet zo veel. Je voelt weinig. Je bent niet goed in contact met jezelf.
 3. Bij 3e chakra: je hebt weinig energie en geen doelen. Je trekt je veel aan van wat anderen zeggen en creëert weinig ruimte voor jezelf.
 4. Bij 4e chakra: je stemt jezelf weinig af op je omgeving en de mensen om je heen, je naasten. Je bent er niet echt en geniet niet van de mooie dingen om je heen.
 5. Bij 5e chakra: je voelt je niet vrij je te uiten zoals je bent en zoals je je voelt. Je laat je dan ook vaak de mond snoeren en slikt dingen in die je wilt zeggen.
 6. Bij 6e chakra: je weet niet waarom je handelt zoals je handelt. Je hebt geen zelfinzicht. Je ideeën zijn vaak ook niet conform de realiteit.
 7. Bij 7e chakra: je voelt je onzeker, zonder doel op aarde. Je voelt je niet verbonden met het geheel.

Gevoel als je chakra’s goed werken

 1. Bij 1e chakra: je bent actief en voelt je overal thuis. Je houdt liever van dingen doen dan van nadenken en dromen.
 2. Bij 2e chakra: je geniet van alle aspecten in het leven, je bent betrokken bij andere mensen en hebt een ontwikkeld gevoelsleven.
 3. Bij 3e chakra: je voelt je krachtig, je hebt energie voor tien en weet wat je wilt doen met je leven. Je presenteert jezelf goed en kan je van anderen afschermen als dat handig is.
 4. Bij 4e chakra: je geniet van de dingen, de dieren en de mensen om je heen. Dit geeft je een zacht en rustig gevoel.
 5. Bij 5e chakra: je voelt je vrij, weet wat je wilt en leeft hierna. Je laat anderen niet op je nek zitten en bent jezelf.
 6. Bij 6e chakra: je bent je bewust van je gedrag. Je bent de chauffeur van je leven en stuurt je leven zoals jij dat wilt. Je hebt geen last van plaatjes/ideeën die niet berusten op de realiteit en die je belemmeren in jezelf te zijn.
 7. Bij 7e chakra: je ziet een hoger doel in je eigen bestaan. Je voelt je verbonden met de kosmos, het geheel.
© 2010 - 2023 Sneeuwleeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Chakra's en de TarotChakra's en de TarotEr zijn in ons lichaam zeven grote chakra's te vinden. Deze zeven verschillende chakra’s zijn verbonden met de grote en…
Je derde chakra, het zonnevlechtchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het derde chakra het zonnevlechtchakra wordt genoemd. Het derde chakra heeft li…
Je vierde chakra, het hartchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het vierde chakra het hartchakra wordt genoemd. Het vierde chakra heeft lichame…
Je zevende chakra, het kruinchakraIeder mens heeft zeven chakra’s, waarvan het zevende chakra het kruinchakra wordt genoemd. Het zevende chakra heeft lich…

Wat zijn aardige mensen?Wat zijn aardige mensen?Aardige mensen, we kunnen allemaal wel een aantal aardige mensen uit onze omgeving benoemen, maar als we er een definiti…
Halal shampoo, douchegel en bodylotion ook voor veganistenSahfee Halal Care uit Lelystad heeft de eerste shampoos en douchegeld van de wereld ontwikkeld die een officieel halal k…
Bronnen en referenties
 • De zeven chakra's van Jos Kivits
 • CICO Healingopleiding
 • Wikipedia
 • Afbeelding bron 1: LordtNis, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Sneeuwleeuw (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-04-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.