Is lachen gezond?
Lachen is gezond. Daar zijn we het al een tijd over eens. Het ontspant de geest en zorgt voor een betere bloedcirculatie. Daarmee is het goed voor het hart. Bovendien worden de buikspieren getraind en verbrand je calorieën met lachen. Lachen lijkt gedeeltelijk aangeleerd en gedeeltelijk aangeboren. We leren dat lachen een vorm van communicatie is. Daarnaast weten we instinctief dat een lachbui spanningen ontlaadt. Mensen die weinig lachen voelen zich vaker depressief. Lachtherapie kan dan uitkomst bieden.
Wat is lachen?
Lachen is een uiting van emotie. De mens kent verschillende emoties als woede, angst, blijdschap, verdriet etc. Bij iedere emoties hoort een bepaalde gezichtsuitdrukking. Dit doen we niet bewust maar ontstaat vanzelf als reactie op de emotie die we voelen. Mensen die lachen voelen zich vrolijk, opgewekt, gelukkig of blij. Maar niet iedereen die lacht, is oprecht vrolijk of gelukkig. Sommige mensen verschuilen zich achter een lach of glimlach. Om andere (negatieve) emoties te verbergen. Vaak is deze neplach duidelijk te herkennen: de rimpeltjes rondom de ogen doen niet mee.
Is het aangeleerd?
De baby lacht soms al op zeer jonge leeftijd. Er ontstaat een glimlach. Dit is nog geen bewuste lach maar een spiertrekking. De ouders reageren vaak erg enthousiast op deze eerste lach. Vermoedelijk leert de baby hierdoor dat het een gewenste uiting is. Op latere leeftijd ontdekt het kind dat lachen een manier is om confrontaties uit de weg te gaan. Dit komt zowel bij mensen als bij apen voor.
Dove kinderen, die nooit gehoord hebben hoe lachen klinkt, zijn beter in staat om geluid bij het lachen te produceren dan bij andere emoties. Dit toont aan dat lachen gedeeltelijk aangeboren is, een voor een ander gedeelte aangeleerd. Want de echte schaterlach zien we vaker bij horende mensen.
Waarom werkt het aanstekelijk?
Lachen werkt echt aanstekelijk. Wanneer iemand onbedaarlijk moet lachen, is de kans groot dat omstanders al snel op zijn minst een glimlach vertonen. Het maakt daarbij niet uit of we iemand zien of horen lachen, hoewel het totaalplaatje vaak nog aanstekelijker werkt. Uit onderzoek blijkt dat het horen of zien lachen van een ander voor een verhoogde hersenactiviteit zorgt. Het mee lachen, al dan niet onbewust, schept een band tussen twee of meer personen. Mee lachen doen we dus onbewust en zorgt ervoor dat we contact maken met anderen.
Is lachen gezond?
Lachen is zeker gezond. Het maakt daarbij niet uit of we oprecht lachen of een neplach produceren, hoewel een echte spontane lach nóg gezonder is. Tijdens het lachen wordt het hormoon endorfine aangemaakt. Deze neurotransmitter wordt ook aangemaakt bij pijn, tijdens sport en bij liefde. Daarnaast is bekend dat endorfine ook vrijkomt bij het eten van bepaalde voeding zoals chips en chocolade.
Endorfine werkt pijnstillend en veroorzaakt een gevoel van tevredenheid en geluk. Bovendien werkt het kalmerend dit heeft een positieve invloed op negatieve gevoelens, stress en op het immuunsysteem. Bovendien leidt lachen tot de afgifte van bepaalde stoffen, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd. Endorfine speelt een rol bij het beloningssysteem in de hersenen. Om die reden kunnen we verslaafd raken aan endorfine en zal het lichaam alles in werking stellen om dit te bereiken. Vaak grijpen we dan naar het snoepgoed. Maar endorfine komt ook vrij bij lachen.
Lachtherapie
Kinderen lachen tot wel 400 keer per dag. Volwassenen lachen tot 20 keer per dag. Maar er zijn ook veel mensen die maar vijf keer per dag lachen. Lachtherapie is gericht op het leren lachen. Het klinkt vreemd, maar de hersenen maken geen onderscheid tussen een echte lach of een neplach, hoewel een echte lach vaak hartelijker is en langer stand houdt.
Mensen die lachen staan over het algemeen positiever in het leven, zelfs wanneer ze nep lachen. Naar de buitenwereld toe komen ze vriendelijker over. Het geeft meer zelfvertrouwen en kan verlegen mensen zelfs over een streep trekken. Lachtherapie vindt zijn oorsprong in India. Steeds meer westerse mensen vinden de weg naar lachtherapie.
Lachen met tranen
De gebieden voor huilen en lachen liggen in de hersenen erg dicht bij elkaar. Wanneer er gelachen wordt kan soms het gebied voor huilen mede geactiveerd worden. Om die reden kunnen de tranen tevoorschijn komen tijdens een lachbui. Dit zien we vooral bij mensen die erg hard moeten lachen.
Buikspieroefeningen
Met lachen worden calorieën verbrandt. Gemiddeld levert een uur lachen een verbranding van 40 tot 100 calorieën op. Dat is niet zo heel veel, want met een uurtje wandelen worden gemiddeld 150 tot 200 calorieën verbrandt. Bovendien houdt niemand het vol om een uur lang te lachen. Dit heeft ook te maken met de buikspieren: de meeste mensen krijgen van e en flinke lachbui pijn aan de buik. Lachen zorgt ervoor dat de borstkas sneller op en ener gaat, waardoor de buikspieren harder dan normaal moeten werken. En dat voel je. Een echte sixpack zal er door alleen te lachen niet ontstaan, maar het helpt wel. Bovendien is lachen ontspannend voor lichaam en geest.