Lachen is gezond: waarom je absoluut moet lachen

Lachen is gezond: waarom je absoluut moet lachen Lachen is fijn. Lachen moet je doen. Lachen is gezond. De clichés over lachen bestaan al jaar en dag. Uiteraard is het fijner om lachende mensen te zien dan triestige mensen die geen vrolijke uitstraling hebben. Bepaalde redenen kunnen de oorzaak zijn waarom iemand geen zin heeft om te lachen: denk maar aan een sterfgeval of een ander dramatisch incident. Toch biedt lachen heel wat voordelen: lachen vermindert stress, het maakt je mooier en aantrekkelijker en bovendien heeft het ook een positieve weerslag op de mensen rondom jou. Veel lachen moet je dus gewoon doen.

Lachen vermindert stressmomenten

Bij het lachen komt het gelukshormoon endorfine vrij. Ook komt er oxytine en serotonine vrij. Deze hormonen zorgen voor een zaligwekkend gevoel, waardoor je je gelukkiger voelt en minder gevoelig bent voor stress. Door te lachen gaat het aantal stresshormonen in je bloed fors naar beneden. Lachen draagt ook bij aan het immuunsysteem. Wie immers zonder stress door het leven gaat, heeft minder kans op verkoudheden en andere vervelende kwaaltjes. Door te lachen wordt je ademhaling rustiger en je hartslag lager. Ook heeft lachen een positief effect op je bloeddruk. Daarnaast zal je spijsvertering vlotter verlopen en behoud je een optimaal niveau van bloedsuikerspiegel. Lachen is gezond en heeft niets anders dan voordelen.

Lachen zorgt voor een beter geheugen en creativiteit

Door te lachen daalt het cortisolniveau in je lichaam. Cortisol is een lichaamsstof die stress opwekt. Teveel cortisol in het lichaam zorgt ook voor een minder goed werkend geheugen. Mensen die dus veel lachen zullen meer ontspannen zijn met als gevolg dat het geheugen en de creativiteit er fors op vooruit gaan.

Verbruik meer calorieën door het lachen

Door te lachen gaat je bloed sneller circuleren in je lichaam waardoor je hart sneller moet pompen. Hierdoor verbruik je meer calorieën. Ook worden bij het lachen je buikspieren getraind. Onbewust gaat je buik op en neer en worden je buikspieren aan het werk gezet. De stevigere buikspieren zijn in elk geval mooi meegenomen. Daarnaast blijft je huid ook heel soepel omdat heel wat gezichtsspieren aan het werk worden gezet.

Mooier, jonger en gelukkiger

Mensen die veel lachen zien er in het algemeen gelukkiger en mooier uit. Iemand die lacht, zal ook sneller de mensen in zijn omgeving aan het lachen krijgen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een baby. Als je spontaan naar een baby lacht, dan zal deze onmiddellijk teruglachen en je aardig vinden. Dit is dus het meest duidelijke bewijs dat lachen zeer aanstekelijk werkt. In de liefde speelt het lachen ook een rol. De kans is groter dat jij op iemand zal vallen die heel enthousiast is en veel lacht, dan iemand die een hele dag loopt te zeuren en een treurende blik heeft. Daarnaast gaan de spieren die je gebruikt om te glimlachen het gezicht liften, waardoor je er jonger uitziet.

Lachen is gezond en maakt je ongelooflijk sexy

Door te lachen blaak je van energie. Energie die anderen ook wel gezien hebben. Deze positieve energie valt zeer in de smaak bij een potentiële levenspartner. De roze blos op je wangen, die je doet stralen, maakt je ongelooflijk sexy. De endorfine die vrijkomt ontspant je heerlijk waardoor je meer zin krijgt in een vrijpartij. Een goede tip is dus een gezonde dosis humor te hebben om je partner te blijven animeren. Elke dag een portie humor brengt ontspanning en is een positieve factor in de relatiesfeer.

Hoe kan je nu veel lachen?

  • Luidop lachen kan geen kwaad. Diep vanuit je longen lachen moet alvast kunnen. Wie hard luidop lacht, kan zelfs tranen in de ogen krijgen.
  • Vertel elkaar een goede mop: door een goede mop te vertellen leer je luisteren en vertellen. Je taalgebruik wordt veel beter en je zal merken dat je sterkere gesprekken kunt aangaan, waardoor je je beter voelt en dus meer zal lachen.
  • Door muziek beginnen mensen dikwijls spontaan te lachen. Muziek en lachen gaan immers hand in hand. Terwijl mensen zich uitleven op de dansvloer, merk je heel vaak een lachend gezicht op. Ook zingen (in een groep) kan de lachspieren aan het werk zetten.
  • Organiseer een feestje waarbij je al jouw vrienden uitnodigt. De gezellige sfeer met de gepaste anekdotes zullen heel wat sfeer en plezier met zich meebrengen. Nog beter is om een themafeestje te organiseren. Het feest kan bijvoorbeeld een “Western feest” zijn waarbij iedereen zich in “Western Style” verkleedt en je een rodeostier ter plaatse laat komen. Amusement gegarandeerd!

Lees verder

© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lachtherapie: lachen is gezondLachtherapie: lachen is gezondLachen is leuk, het voelt goed en het is nog gezond ook. Lachen heeft positieve effecten op zowel ons lichaam als op onz…
Lachtherapie: lach jezelf gezondLachtherapie: lach jezelf gezondDe uitdrukking “lachen is gezond” bestaat niet voor niets. Het is een manier om je even helemaal te ontspannen, je zorge…
Is lachen gezond?Is lachen gezond?Lachen is gezond. Daar zijn we het al een tijd over eens. Het ontspant de geest en zorgt voor een betere bloedcirculatie…

Gezond werken met een loopbandbureauVoor wie een zittend beroep heeft, liggen er diverse klachten op de loer. Veel mensen krijgen last van rug-, nek-, of sc…
Huidverouderaars: bedreigingen voor je huidHuidverouderaars: bedreigingen voor je huidVanaf het dertigste levensjaar beginnen meestal de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar te worden. Naarmate je o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Greyerbaby, Pixabay
  • Optimalegezondheid.com, http://www.optimalegezondheid.com/waarom-is-lachen-gezond/, 7 juli 2015
  • Hln.be, http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2010065/2014/08/27/Lachen-is-gezond-en-wel-om-deze-redenen.dhtml, 7 juli 2015
  • Seven2success.com, http://www.seven2success.com/nl/2013/03/7-good-reasonsto-smile/, 7 juli 2015
  • Theperfectyou.nl, https://www.theperfectyou.nl/artikelen/2322/waarom-lachen-gezond-is, 7 juli 2015
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.