Gezond werken met een loopbandbureau
Voor wie een zittend beroep heeft, liggen er diverse klachten op de loer. Veel mensen krijgen last van rug-, nek-, of schouderpijn en daarnaast is veel zitten erg slecht voor de doorbloeding en is er een toenemende kans op overgewicht. Hoe goed een (therapeutische) bureaustoel ook zit, bewegen is altijd nog beter dan de hele dag zitten.
Zitten en de gezondheid
Helaas is zittend werk de laatste jaren flink toegenomen en steeds meer werk wordt vanachter een bureau gedaan.Meer en meer bedrijven zijn zich ervan bewust dat uren in dezelfde houding zitten, niet erg bevorderlijk is voor het welzijn van hun medewerkers. Sommige bedrijven hebben daarom geïnvesteerd in zogenaamde stabureaus. Dit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, bureaus waarachter je kunt staan. Maar ook langdurig staan is niet goed voor de mens. Veel mensen met staande beroepen, zoals bijvoorbeeld kappers, krijgen last van spataderen door verminderde doorbloeding. Hoewel zitten en staan afwisselen beter is dan de hele dag alleen maar zitten, zou het toch beter voor mensen zijn wanneer hun lichaam (hun apparaat) meer in beweging is.
Sporten alleen is niet voldoende
Elke dag een uur sporten is hartstikke goed voor lijf en leden, maar heft de schade van acht uren zitten helaas niet op. Maar hoe beweeg je meer, wanneer je je werk met een computer moet doen? Hoe zorg je ervoor dat je toch achter je bureau aan de slag kan, en tegelijkertijd je lijf in beweging houdt? De oplossing hiervoor is een loopbandbureau (ook wel walkdesk of treadmill desk genoemd). De naam zegt precies wat het is: een bureau over een loopband. Zo kun je lopen tijdens je werk, waarmee je je spieren in beweging en je doorbloeding op peil houdt.
Hoe werk je op een loopbandbureau?
Nu vragen mensen zich vaak af “maar hoe kun je nu typen wanneer je flink in beweging bent?” of “als je een telefoongesprek moet voeren, klink je dan niet buiten adem?”. De realiteit is, dat je prima kan typen wanneer je in beweging bent. Het is ook niet de bedoeling dat je probeert te typen of te bellen, terwijl je rent of heel snel wandelt. Met een snelheid van 1,5 km/uur kun je prima typen en op diezelfde snelheid is het heel goed mogelijk een telefoongesprek voeren zonder dat je buiten adem klinkt. Op een loopbandbureau gaat het er dus ook niet om dat je stevig doorloopt, het gaat er om dat je benen, hoe langzaam ook, in beweging zijn. Wanneer je voornamelijk dingen moet lezen of bekijken, kun je het tempo verhogen, naar ongeveer 3 of 4 km/uur. Wanneer je typt of telefoneert, is dat het handigst tussen 1 en 1,5 km/uur. Wanneer iets écht even je opperste concentratie vereist, kun je het apparaat even uitschakelen of pak je je laptop er af en neem je weer plaats op een stoel. Niemand verplicht je natuurlijk om ook daadwerkelijk al je werk op een loopbandbureau te doen. Afwisselen met een ouderwetse zitplek is ook prima. Het gaat er gewoon om dat je meer beweegt dan wanneer je enige optie een zit- of stabureau is.
Voordelen
Wanneer je op een werkdag van acht uren, gemiddeld vijf uren op een loopbandbureau kunt werken, loop je bij een snelheid van 1,5 km/uur dus al snel 7 kilometer per dag. Extra. En in combinatie met het wandelen dat je sowieso doet (met de hond, boodschappen doen etc.), loop je zo al snel 10 á 12 kilometer per dag, waarvan zo’n 7 kilometer redelijk ongemerkt tijdens het werk.
Natuurlijk is het even wennen om op deze manier te werken, maar het kan veel opleveren. Doordat je meer in beweging bent gedurende de dag slaap je beter. Naast dat je je hersens aan de slag houdt, houdt je nu ook je lijf aan de slag en daardoor ben je ’s avonds niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijk moe. Dit zorgt voor een betere nachtrust. Doordat je beter slaapt, word je ook fitter wakker en voel je je overdag een stuk frisser. En doordat je je fitter voelt, onderneem je vanzelf meer, waardoor je nóg weer actiever wordt.
Naast een algemeen fitter gevoel, is meer dagelijkse beweging ook goed tegen diverse kwalen die zittende werknemers vaak hebben. Zo helpt wandelen bijvoorbeeld goed tegen lage rugpijn. Daarnaast verbetert meer beweging de doorbloeding, zodat er minder kans is op bijvoorbeeld spataderen en vocht vasthouden. Doordat je meer beweegt, neem je meer zuurstof op en dit is weer goed tegen hoofdpijn. Veel gebruikers van een loopbandbureau melden dat het in beweging zijn bevorderlijk is voor hun creativiteit en oplossingsvermogen. En als laatste is meer bewegen natuurlijk ook goed tegen overgewicht en helpt het bij afvallen.
Nadelen
Een loopbandbureau is prijzig. Er zijn twee merken loopbandbureau te koop in Nederland. Je kunt kiezen voor alleen de loopband, waar je zelf dan nog een (sta)bureau overheen kan plaatsen. Of je kunt kiezen voor een complete set, wanneer je er graag een bijpassend en verstelbaar bureau bij wilt hebben. De loopband alleen is te koop vanaf €995,00 en een complete set vanaf €1395,00. Wanneer je een beetje handig bent en een budget hebt, kun je ook een goedkoper loopbandbureau in elkaar zetten door een ‘gewone’ loopband te voorzien van een op maat gemaakte plank over de handsteunen. Het nadeel is dan vaak dat het niet in hoogte verstelbaar is, maar wanneer je de enige bent die er gebruik van maakt, zal dat wellicht geen probleem zijn. Daarnaast vraagt het lopen op constante lage snelheid meer van de motor en hebben speciale loopbandbureaus daarom een krachtigere motor.
Naast de hoge prijs, neemt een loopbandbureau ook veel plaats in (1,5 meter bij 2 meter). Wanneer je thuis werkt, zal je daarvoor wel plek moeten hebben. Ook een werkgever kan moeite hebben met de hoge prijs en de ruimte die het apparaat inneemt. Wanneer het voor een werkgever niet mogelijk is om elke (zittende) werknemer van een loopbandbureau te voorzien, zou het al veel helpen wanneer er voor werknemers 2 á 3 loopbandbureaus beschikbaar zijn, zodat er in ieder geval een mogelijkheid is om er, roulerend, regelmatig gebruik van te maken en men wandelend werken kan afwisselen met zittend werken.
De investering waard
Ondanks de prijs en de ruimte die het apparaat inneemt, is een loopbandbureau een goede investering voor elke werkplek. Een goede bureaustoel is ook erg duur en fittere werknemers zullen een werkgever aan de andere kant weer een flinke besparing opleveren. In de V.S. zijn er al veel bedrijven (o.a. Google) die loopbandbureaus voor hun personeel beschikbaar hebben en waarschijnlijk duurt niet lang meer voordat Nederlandse werkgevers ook inzien dat het een goede investering voor een gezonde werkplek is, want meer beweging tijdens het werk maakt werknemers niet alleen lichter, maar vooral fitter, frisser en vrolijker.
© 2015 - 2024 Winterfair, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hardlopen op een loopbandEen loopband is een perfect trainingsapparaat om binnen hard te lopen. De mogelijkheden van een goede loopband zijn zeer…