Jongeren en hun seksuele geaardheid

Jongeren en hun seksuele geaardheid De seksuele geaardheid (of seksuele gerichtheid) is de aard van een persoon met betrekking tot liefde, verliefdheid en seksuele verlangens. Wanneer je uitsluitend op personen van het andere geslacht valt, ben je heteroseksueel. Val je alleen op mensen van hetzelfde geslacht , dan ben je homoseksueel. Het kan ook zo zijn dat je je zowel tot jongens als meisjes aangetrokken voelt. Dit wordt biseksualiteit genoemd. Het is niet voor iedereen direct duidelijk welke seksuele voorkeur hij of zij heeft. En lang niet iedereen durft dit te vertellen aan hun ouders of vrienden, uit angst afgewezen te worden.

De ontdekking van je eigen gevoelens

De meeste jongeren zullen zich ongeveer tussen hun twaalfde en veertiende levensjaar voor het eerst op een seksuele manier aangetrokken voelen tot een andere persoon. Het is niet per definitie zo dat als je je een keer aangetrokken hebt gevoeld tot iemand van hetzelfde geslacht, dat je dan meteen homo- of biseksueel bent. Dit kan ook slechts een fase geweest zijn. De meeste jongeren weten zo rond hun zeventiende levensjaar wat hun seksuele voorkeur is.

Verwarring

Wanneer je verliefd wordt op iemand van hetzelfde geslacht, kan dit veel onzekerheid met zich meebrengen. Ben je nu homo of lesbisch? Hoe kan het dat je ‘anders’ bent dan je leeftijdgenoten? Wat zullen je vrienden er wel niet van denken? En hoe ga je dit aan je ouders vertellen? Allerlei vragen spoken door je hoofd. Misschien voel je je zelf wel schuldig om wat je voelt… Misschien weet je zélf niet eens zeker wat je voelt. Het is dan ook niet vreemd dat deze fase in je leven veel verwarring kan veroorzaken.

Homo- en biseksualiteit in cijfers

Naar homoseksualiteit is veel onderzoek gedaan. Hieruit komt een aantal percentages naar voren. Wist je dat:

  • 28% van de homoseksuele jongeren voor hun zestiende uit de kast komt?
  • 18% van de volwassenen wel een seks heeft gehad met iemand van hetzelfde geslacht?
  • 13% van de vrouwen zich wel eens aangetrokken voelt tot een andere vrouw?
  • 12,5% van de mannen zich weleens aangetrokken voelt tot een andere man?
  • 6,5% van de volwassenen zichzelf homofiel, lesbisch of biseksueel noemt?
Zo zie je maar dat dergelijke gedachten en gevoelens regelmatig voorkomen.

Is homoseksualiteit een keuze?

De meningen zijn verdeeld over het vraagstuk of homoseksualiteit een keuze is of niet. Sommige mensen zijn van mening dat homoseksualiteit een ziekte is of een bewuste keuze. Andere mensen denken dat mensen gedurende hun leven homo zijn geworden en dat dit wellicht iets met de opvoeding te maken heeft. Een andere groep mensen is er van overtuigd dat homoseksualiteit aangeboren is. Tot nog toe is er geen wetenschappelijk bewijs van hoe homoseksualiteit precies ontstaat, maar het is wel duidelijk dat het geen keuze is.

De coming-out

De coming-out, ook wel het uit de kast komen genoemd, is een zelfgekozen moment waarop iemand ervoor kiest om openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid uit te komen. Dit kan heel spannend zijn, omdat je niet van tevoren weet hoe je omgeving erop gaat reageren als ze horen dat je homo- of biseksueel bent. Misschien ben je bang dat je niet wordt geaccepteerd door je familie en vrienden of denk je dat ze voor altijd anders tegen je aan kijken. Het zou ook kunnen dat de mensen in je omgeving allang het vermoeden hadden en dat dit met jouw coming-out alleen wordt bevestigd. Je zou van tevoren voorzichtig en subtiel kunnen polsen hoe mensen in je omgeving denken over homoseksualiteit. Wellicht verlaagt dit de drempel om het ze te vertellen.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele geaardheidSeksuele geaardheidUit onderzoek blijkt dat 5 tot 10% van de wereldbevolking homoseksueel of biseksueel is. Dit is echter moeilijk exact te…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Hoe weet je of je lesbisch bent? Ben ik lesbisch of niet?Wanneer je je als vrouw aangetrokken voelt tot andere meisjes of vrouwen, kan het zijn dat je lesbisch bent. Maar missch…
'Gelijkspel': homoseksualiteit in de sportwereld'Gelijkspel': homoseksualiteit in de sportwereldNederland telt 600 betaalde voetballers. Statistisch gezien zouden hier ongeveer 15 personen homoseksueel van moeten zij…
Gezond werken met een loopbandbureauVoor wie een zittend beroep heeft, liggen er diverse klachten op de loer. Veel mensen krijgen last van rug-, nek-, of sc…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://homolesbiopschool.nl/B1-feiten-over-homoseksualiteit.htm
  • http://www.verliefde-jongens.nl/informatief/vragen
  • https://www.opvoeden.nl/puber/groei-en-ontwikkeling/seksuele-ontwikkeling/seksuele-geaardheid/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Seksuele_geaardheid
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Uit_de_kast_komen
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.