Hoe weet je of je lesbisch bent? Ben ik lesbisch of niet?

Wanneer je je als vrouw aangetrokken voelt tot andere meisjes of vrouwen, kan het zijn dat je lesbisch bent. Maar misschien ben je ook wel biseksueel of gewoon heteroseksueel? Sommige meisjes en vrouwen geven aan dat ze vanaf het allereerste moment wisten dat ze lesbisch waren, terwijl anderen er op hun vijftigste met een schok achter komen na jarenlang relaties te hebben gehad met mannen. Hoe weet je nou of je inderdaad lesbisch bent of niet?

Wanneer ben je lesbisch en wanneer niet?

Lesbiennes zijn in principe meisjes of vrouwen, die zich aangetrokken voelen tot andere vrouwen. Het kan daarbij gaan om fysieke of seksuele aantrekkingskracht maar dat hoeft niet per definitie het geval te zijn. Ook wanneer je je emotioneel aangetrokken voelt tot een ander meisje of een andere vrouw of verliefd wordt op een vriendin kun je lesbisch of biseksueel zijn.

Veel lesbische vrouwen zullen zelfs van mening verschillen over wat lesbisch zijn nu precies betekent. Sommigen hebben een relatie met een vrouw maar zullen stug blijven ontkennen dat ze lesbisch zijn. Zij geven aan dat ze eenmalig verliefd zijn geworden op een mens en dat dat toevallig een vrouw bleek te zijn. Anderen zullen aangeven dat ze al heel snel wisten dat ze anders waren en jongens nooit leuk hebben gevonden; in ieder geval niet op die manier.

Of iemand lesbisch is of biseksueel is eigenlijk ook best een moeilijke vraag. Wanneer je relaties hebt gehad met zowel jongens als meisjes, ben je dan lesbisch of biseksueel? Of ben je een heteroseksuele vrouw met een nieuwsgierig en verkennend karakter, die op zoek is naar zichzelf en naar wat het leven haar aan verrassingen te bieden heeft?

Zeker is dat één op de tien mensen statistisch gezien homoseksueel is en dat uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen zich aangetrokken voelt tot beide geslachten. Heel uitzonderlijk is het dus zeker niet om je aangetrokken te voelen tot je eigen sekse.

Wat moet ik doen om erachter te komen of ik lesbisch ben, biseksueel of toch heteroseksueel?

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf de kans gunt om erachter te komen hoe je in elkaar zit en dat je niet hoeft te proberen om zo snel mogelijk een etiket te plakken op jouw seksuele geaardheid. Het gaat erom dat je jezelf leert kennen en alles wat daarbij hoort. Want maakt het echt zoveel uit of je lesbisch bent of niet? Behoor je dan opeens tot een andere bevolkingsgroep? Mag je niet meer winkelen in dezelfde supermarkt?

Natuurlijk kan de ontdekking dat je anders in elkaar zit dan je dacht best moeilijk zijn en nog moeilijker zal het zijn om aan anderen zoals je ouders, familie of vrienden te vertellen dat je lesbisch of biseksueel bent. Maar in principe maakt het natuurlijk helemaal niet uit wat je geaardheid is. Het maakt niet uit of je jezelf aan het verkennen bent en eigenlijk heteroseksueel bent. Of dat je biseksueel bent en zowel jongens als meisjes leuk kunt vinden. En het is ook prima, wanneer blijkt dat je lesbisch bent en eigenlijk meer houdt van vrouwen.

Probeer niet in stereotypes te denken: Niet alleen mannelijke meisjes zijn bijvoorbeeld lesbisch, je kunt heel vrouwelijk zijn en op een heel vrouwelijke manier van andere vrouwen houden.

In eerste instantie ben je een vrouw, die lief heeft met haar ziel en lichaam. Die een ander mens lief heeft of dat leert te doen. En of die ander nou een man of een vrouw is is eigenlijk van ondergeschikt belang.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jongeren en hun seksuele geaardheidJongeren en hun seksuele geaardheidDe seksuele geaardheid (of seksuele gerichtheid) is de aard van een persoon met betrekking tot liefde, verliefdheid en s…
TV-serie Faking itrecensieTV-serie Faking itKarma en Amy zijn niet populair maar willen dat wel zijn. Als ze 'uit de kast' komen als lesbiënnes, kent iedereen hen o…
Hoe weet je of je homoseksueel bent? Ben ik homo of niet?Er bestaat geen wetenschappelijke test om te bepalen of je heteroseksueel of homoseksueel bent. De enige manier om erach…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…

Foute mannen en foute relatiesFoute mannen en foute relatiesFoute mannen, zorgen vaak voor foute relaties. Maar het aandeel van de vrouw daarin is ook niet te verwaarlozen. Sommige…
In een gewelddadige relatie zittenIn een gewelddadige relatie zittenVeel vrouwen (maar ook mannen) zijn binnen hun relatie wel eens geslagen, seksueel misbruikt of geestelijke helemaal kap…
Reactie

Anoniem, 27-02-2011
Hallo ik ben… 14 jaar en ben verlieft op een meisje en ik heb het haar verteld heel stom want ze wil nu niet meer met me omgaan en ze was een van me beste vriendin iik weet egt niet wat ik meer moet doen :-( Reactie infoteur, 28-02-2011
Lieve meid,

Dat meisje is niet zo aardig dan. Dat is alles wat ik erover kan zeggen. Jij hebt het enige gedaan wat je in dit geval kon doen en dat was heel dapper van je. Ik hoop dat je volgende keer, wanneer je opnieuw verliefd wordt, weer exact hetzelfde doet en meer geluk hebt met op wie je verliefd bent geworden. Ik wens je een meisje toe dat jou net zo fantastisch vindt als jij haar!

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.