Hoe weet je of je homoseksueel bent? Ben ik homo of niet?

Er bestaat geen wetenschappelijke test om te bepalen of je heteroseksueel of homoseksueel bent. De enige manier om erachter te komen hoe jij in elkaar steekt is natuurlijk door ervaring en door het onderzoeken van je eigen seksuele, fysieke en emotionele gevoelens naar andere jongens of mannen toe. Maar hoe kun je er nou achter komen of je homoseksueel bent of niet en betekent homo zijn per definitie direct dat je daarmee ook moet kiezen voor een totaal andere lifestyle?

Wat is homoseksualiteit nou precies?

Iemand die homoseksueel is voelt zich aangetrokken tot andere mannen of jongens. Dat kan emotioneel zijn, waarbij je opeens heel erg verliefd wordt op een man. Dat kan ook fysiek of seksueel zijn, waarbij je fantasieën hebt over seks met mannen of die ook het liefst in de praktijk wilt brengen. Het kan ook zijn dat er sprake is van een splitsing: Je houdt van vrouwen en hebt daar liefdevolle en verliefde gevoelens voor maar je voelt je tegelijkertijd ook fysiek aangetrokken tot mannen.

Wat dat betreft is het dus moeilijk om echt wetenschappelijk vast te stellen wat homoseksualiteit nu precies is. Homoseksualiteit komt voor bij één op de tien mannen maar niet minder dan de helft van de mannen heeft wel eens gevoelens gehad voor een andere man of jongen. Waarschijnlijk zijn er dus ook heel veel jongens en mannen biseksueel; vaak zelfs zonder zich daarvan in eerste instantie of zelfs later in het leven bewust te zijn.

Sommige jongens wisten al als klein jochie dat ze hun vriendjes veel leuker vonden dan de meisjes waar sommige andere jongens zo'n interesse voor leken te hebben. Anderen komen er pas achter wanneer ze op veertigjarige leeftijd ontzettend verliefd worden op een man, terwijl ze getrouwd zijn met een vrouw en ook kinderen hebben. Waarvan ze zielsveel houden. Je kunt, wanneer het gaat om homoseksualiteit, dus aardig worden verrast door jezelf.

Bron: Xymonau, RgbstockBron: Xymonau, Rgbstock

Hoe weet ik of ik homoseksueel ben of niet? Ben ik misschien biseksueel?

Waarschijnlijk ga je op zoek naar informatie, omdat je hebt gemerkt dat je gevoelens hebt voor jongens of mannen. Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om voor jezelf te bepalen wat die gevoelens betekenen zonder dat je meteen de behoefte voelt om er zo snel mogelijk een etiket op te plakken. Neem de tijd om na te denken en eventueel ervaringen op te doen met jongens of mannen. Besef dat je in eerste instantie een mens bent en dat of je jongens of meisjes, mannen of vrouwen of alle twee leuk vindt niets afdoet aan wie jij bent als mens.

Vraag jezelf af of je vaker seksuele gevoelens hebt voor mannen of dat je wel eens seksuele fantasieën hebt over jongens. Ben je wel eens verliefd geweest op een goede vriend? Kun je jezelf voorstellen dat je in plaats van met een meisje of vrouw een intieme relatie, met alles wat daarbij hoort, zou kunnen hebben met een man of jongen? Pas op voor té stereotiep denken: Homoseksueel is meer dan mannen, die tijdens de gay parade bijna naakt hun seksualiteit tonen aan het publiek. Homoseksualiteit is meer gecompliceerd dan dat en hoe het wordt beleefd verschilt van mens tot mens.

Het kan heel goed zijn dat je zowel voor mannen als voor vrouwen gevoelens kunt hebben. En dat die gevoelens ook kunnen verschillen. En dat is waarschijnlijk nog het moeilijkste: Wat wil jij met je leven en hoe kun je het zo leven dat je eerlijk bent naar de mensen in je omgeving en toch jezelf de kans kunt geven om jezelf te durven zijn.

Homoseksualiteit betekent niet dat je automatisch ook hoeft te kiezen voor een lifestyle met feesten, dark rooms of travestie. Er zijn heel veel mannen, die homoseksuele gevoelens hebben maar absoluut niet de behoefte voelen om op die manier te leven. Veel jongens en mannen kiezen eventueel voor een relatie met een man en die wijkt dan helemaal niet zoveel af van de relatie die je anders met een vrouw zou hebben.

Vergeet niet dat je in eerste instantie een mens bent en dat je seksuele oriëntatie deel uitmaakt van jou maar dat hoe je die beleeft ook aan moet sluiten bij wie jij bent als persoon.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Lichamelijke manifestatie van het homo-gen?Hoe het precies zit met homoseksualiteit en onze genen weten onderzoekers niet, toch blijkt uit meerdere onderzoeken ste…
Jongeren en hun seksuele geaardheidJongeren en hun seksuele geaardheidDe seksuele geaardheid (of seksuele gerichtheid) is de aard van een persoon met betrekking tot liefde, verliefdheid en s…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Als je zoon homo isAls je zoon homo isAls je weet of vermoedt dat je zoon homo is kunnen er veel vragen bij je opkomen. Met deze gids wil ik je helpen bij all…

Kerst zonder stressKerst zonder stressKerst zonder stress. Een leuk kerstfeest organiseren zoals een diner, brunch of borrel vergt altijd veel van mensen. Som…
Maandverband of tampons?Maandverband of tampons?Vrouwen worden al vroeg geconfronteerd met de vraag: tampons of maandverband. Menstrueren doen vrouwen pak weg tijdens z…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Xymonau, Rgbstock
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 30-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.