Kerst zonder stress

Kerst zonder stress Kerst zonder stress. Een leuk kerstfeest organiseren zoals een diner, brunch of borrel vergt altijd veel van mensen. Sommigen hebben een natuurlijk talent voor zulke zaken, maar anderen zijn soms helemaal het spoor bijster en zijn al een week zenuwachtig. Maar dat hoeft helemaal niet. Hoe heb je tijdens de kerst geen stress? Tips om een kerst zonder stress te beleven.

Kerst hoeft niet perfect te zijn, als het maar gezellig is

De eerste regel voor een leuk feest is dat het allemaal niet perfect hoeft te zijn. Beter een gezellige en relaxte gastvrouw of gastheer, dan eentje die op is van de zenuwen en die de gasten afsnauwt omdat hij of zij het niet meer in de hand heeft. Maak dus iets dat u al veel eerder hebt gemaakt en dat niet kan mislukken. Het hoeft niet duur en uitgebreid te zijn. Spaghetti met knoflook en pepertjes, een salade met avocado of een tomatensalade met mozzarella met een mooie wijn is net zo lekker als de meest moeilijke gerechten uit kookboeken. Ook leuk zijn diverse stamppotten. Zuurkool en boerenkool met worst en gehaktballen bijvoorbeeld. Allemaal van tevoren te maken en succes verzekerd. Maak dus iets waarvan u weet dat het lukt.

Het dekken van de kersttafel: met allerlei servies is het ook leuk

Het dekken van de tafel hoeft ook niet super de luxe te zijn. Borden heeft iedereen en zijn er niet genoeg koop dan vantevoren nog een paar goedkope maar leuk gekleurde exemplaren. Niet alles hoeft bij elkaar te passen, een kerstdiner of brunch met allemaal verschillende borden, bestek en schalen is misschien nog wel leuker dan zoín opgedirkte tafel. Neem een papieren of katoenen tafelkleed en de sfeer is compleet. Gewoon leuk aankleden met wat servetten en een bloemetje hier en daar, een paar leuke flessen water en een paar gekleurde waterglazen en de tafel is prachtig.

Een nerveuze gastheer of gastvrouw maakt de gasten ook nerveus

Gasten worden nerveus van een gastheer of gastvrouw die zelf nerveus is. Die sfeer slaat over, dat is gegarandeerd een feit. Van te voren vragen wat mensen lusten is nog wel belangrijk, zeker als er bijvoorbeeld mensen tussen zitten die vegetariër zijn of ergens niet tegen kunnen zoals gluten. Maar met die informatie en niet al te ingewikkelde gerechten kan het een ongelofelijk leuke avond of middag worden. Wie niet al te goed in koken is kan ook gourmetten of fonduen. Naast fonduen met vet, kan er ook gefondued worden met kaas of met bouillon. Dat stinkt een stuk minder erg in huis. Fondue met bouillon is bovendien erg gezond. De gasten dopen daarvoor hun groenten en vlees en of vis in een hele pittige bouillon die in de bouillon pan zit. (Er zijn ook aparte pannen voor met schepnetjes). Met wat lekkere salades en zelfgemaakte sausjes een feest en niemand wordt er te vol van. Op het einde ontstaat er trouwens een geweldig heerlijke bouillon die ook nog opgedronken kan worden als mensen dat willen. Een andere manier van dineren kan ook zijn om sushi te bestellen en dat te serveren (mits iedereen dat lust natuurlijk) en daarna noedels met kip en groenten te maken. Een heel ander menu, maar wel zo gezond en licht en gemakkelijker te bereiden.

Kerstactiviteiten: zorg dat de gasten zich niet hoeven te vervelen

Zorg er voor dat mensen zich niet hoeven te vervelen. De hele avond praten is niet altijd geschikt voor iedereen. Zorg voor wat leuke tijdschriften en of kranten en wie dat wil kan zich daar even in verdiepen als ze dat willen. Regel voor kinderen wat spelletjes, dvdís of kleurplaten, want als zij vervelen is Leiden helemaal in last. Overigens is samen naar een gezellige kerstfilm kijken ook erg gezellig. Met een mok chocolademelk op schoot en een lekker hapje of een glaasje wijn is dat ook puur genieten en het kost niet veel. Zeg wel vantevoren dat het de bedoeling is er zoín gebeurtenis van te maken, want sommige mensen houden niet van film. Ook spelletjesavonden vinden de meeste mensen heel gezellig. Een leuke fles wijn voor de winnaar en een leuk leesboek voor de jonge winnaars maakt het des te leuker.

Lekker wandelen met de kerst

Als het weer het toelaat is het ook erg lekker om met zín allen even naar buiten te gaan en te genieten van de natuur. Een strandwandeling, een boswandeling of gewoon lekker even door de stad, kan van een kerstdag ook weer iets speciaals maken. Vaak zijn mensen al dat binnen zitten namelijk na verloop van tijd echt wel wat zat.

Maak een dansavond van de kerst

Organiseer een dansavondje, gewoon in de kamer. De meubels wat aan de kant, de flessen drank aan de zijkant met wat glazen en wat hapjes en de kerst wordt een swingend geheel.

Een kleine tafel en sterke drankjes verhogen de sfeer

Een kleine tafel en wat sterke drankjes maken de sfeer vaak opperbest. Mensen zijn dan genoodzaakt echt in contact met elkaar te treden doordat ze dicht bij elkaar zitten. En de drankjes (niet voor mensen die nog moeten autorijden) maken de sfeer vaak snel een beetje los. Voor een toch wat nerveuze gastheer of gastvrouw helpt een glaasje wijn ter ontspanning bovendien ook vaak wel.

De keuze van de gasten

Vanzelfsprekend is het ook nog wel belangrijk wie er komen met kerst. Zitten daar mensen bij die u echt niet mag, maar het moet wel (familie) probeer dat dan niet een te groot probleem te laten zijn. Treedt diegene ook met goede gedachten tegemoet en leg hem of haar in de watten. Misschien wordt het dan ooit nog wat met de relatie. En bedenk anders dat het maar voor een aantal uren is en u daarna heerlijk kunt uitpuffen. Alleen als u alleen woont, met uw partner en of kinderen als u een gezin heeft.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
Leuke, originele kerstwensenHet is weer bijna kerst, en met kerst versturen en ontvangen we allemaal graag kerstkaarten. Het is een teken van wederz…
Oostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstOostenrijk in december - sneeuwzekerheid met kerstWitte kerstdagen, wie droomt er niet van? In Oostenrijk is de kans op een witte kerst veel groter dan in Nederland. Jaar…
Het kerstfeest vroeger en nu: de verschillenHet kerstfeest vroeger en nu: de verschillenVroeger was het kerstfeest een eenvoudig feest. Het draaide om het samenzijn met de familie en samen eten. Tegenwoordig…

Wortels, kracht voor de winterWortels, kracht voor de winter. En ik bedoel met wortels, niet alleen onze oranje peentjes, maar alles wat er in de gron…
Hoe weet je of je homoseksueel bent? Ben ik homo of niet?Er bestaat geen wetenschappelijke test om te bepalen of je heteroseksueel of homoseksueel bent. De enige manier om erach…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 03-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.