Bijziendheid bij kinderen

Bijziendheid bij kinderen Steeds meer kinderen in Nederland worden bijziend (dit wordt ook wel myopie genoemd) en de vraag is niet alleen waardoor steeds meer kinderen in Nederland bijziend zijn maar ook of deze ontwikkeling te stoppen is. Bijziendheid op jonge leeftijd kan namelijk gevolgen hebben voor het zicht op latere leeftijd. Wat is bijziendheid precies? Wat zijn de gevaren van bijziendheid op jonge leeftijd? Is bijziendheid bij kinderen te voorkomen en wat kan je doen als je kind al bijziend is?

Wat is bijziendheid (ook wel myopie genoemd)?

Bijziendheid geeft aan dat je dingen op korte afstand (tot ongeveer een meter) zonder hulpmiddelen kunt zien. Als de oogbal te lang is dan is de afstand tussen de ooglens en het netvlies te groot waardoor het beeld ervoor valt en niet scherp is. Is iets dichtbij dan valt het beeld vanzelf al iets naar achter, waardoor mensen die bijziend zijn deze beelden wel scherp zien.

Sterk bijziend

Sterk bijziend wil zeggen dat een bril gedragen moet worden van -6 of meer.

Waardoor worden kinderen bijziend?

Bij jonge kinderen groeit de oogbol en deze groei stopt als het goed is op het moment dat het beeld precies op het netvlies valt. Meestal is dit rond de leeftijd van 6 jaar. Dit proces kan misgaan;
  • doordat een kind te weinig daglicht krijgt of
  • doordat een kind regelmatig lang achter elkaar op korte afstand zit te turen
De ogen worden dan vermoeid en het beeld onscherp. Hierdoor krijgt het oog ‘een seintje’ dat het nog niet ver genoeg is doorgegroeid.
Daarnaast speelt erfelijkheid een rol. Er zijn 26 genen ontdekt die te maken hebben met bijziendheid. Hoe meer mensen in de familie bijziend zijn, hoe groter de kans is dat jou kind ook bijziend wordt.

Steeds meer kinderen in Nederland bijziend

Steeds meer kinderen in Nederland zijn/worden bijziend. Dit is een trend die ook te zien is in de rest van Europa, Azië en Amerika. Dit komt onder andere doordat (jonge) kinderen vaker met hun neus voor de televisie, pc, tablet of Smartphone zitten. Ook veel in de boeken zitten kan bijziendheid in de hand werken. Bijvoorbeeld in Aziatische landen waar kinderen soms al met 2,5 jaar naar school gaan of hoger opgeleiden, ook zij zijn vaker bijziend.

Weinig licht

Weinig licht is niet schadelijk voor de ogen van je kind, maar kijken kost wel energie. Als er weinig licht is zie je minder, waardoor je hersenen extra hard werken om toch (goed) te kunnen zien. Je kind wordt bij het lezen bij weinig licht dus sneller moe en kan hierdoor ook rode ogen krijgen en hoofdpijn.

Wanneer begint bijziendheid?

Meestal begint bijziendheid als een kind ongeveer 9 jaar is. Hoe jonger het kind is als hij/zij bijziend wordt, hoe groter de kans is dat het later sterk bijziend wordt. Een klein percentage van de kinderen wordt geboren met bijziendheid (ook wel congenitale myopie genoemd).

Gevaren bijziendheid

Kinderen die sterk bijziend zijn hebben een kans van 1 op 9 om uiteindelijk zeer slechtziend of blind te worden. Normaal is dit 1 op 58. Doordat bij bijziendheid de te lange oogbol het netvlies dunner maakt zijn er meer kansen dat het netvlies beschadigd raakt. Daarnaast geeft een langer oog meer kans op staar, glaucoom en netvliesloslating. Hoe langer het oog hoe groter de kans op problemen. Meestal treden deze pas op vanaf 50 jaar, maar soms worden jonge mensen ook getroffen door deze problemen.

Bijziendheid en ooglaseren

Ooglaseren helpt bij deze gevaren van bijziendheid niet omdat de bijziendheid veroorzaakt wordt door de lengte van het oog en bij ooglaseren wordt het hoornvlies platter gemaakt.

Voorkomen bijziendheid bij kinderen

Er zijn een aantal mogelijkheden om de kans op bijziendheid te verkleinen. Helemaal voorkomen is niet mogelijk omdat erfelijkheid ook een rol speelt.
  • ‘Probeer je kind minimaal 15 uur per week buiten te laten zijn (ergens naar toe fietsen telt ook mee, een daglichtlamp of echter niet, het gaat om zonlicht)
  • Laat je kind niet langer dan een half uur achter een scherm zitten
  • Laat je kind zijn/haar boek en/of beeldscherm op minimaal 30 cm afstand houden
  • Laat je kind tussendoor regelmatig in de verte kijken
  • Zorg voor goede verlichting tijdens het lezen, zodat de ogen niet onnodig vermoeid raken’
(Bron: ’8 vragen over bijziendheid, J/M april 2014)

Wat als je kind al bijziend is?

Als je kind al bijziend is zijn er een aantal middelen die de groei van het oog af kunnen remmen;
  • Het dragen van nachtlenzen of vormvaste lenzen
  • Atropine (speciale oogdruppels)
Overleg voor gebruik altijd eerst met de oogarts.
© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid is als je niet goed in de verte kunt kijken. Ongeveer 20% in heel Nederland heeft er last van. Het ontwikke…
Doofheid en bijziendheid-syndroom: Afwijkingen oren en ogenDoofheid en bijziendheid-syndroom: Afwijkingen oren en ogenBij het doofheid en bijziendheid-syndroom heeft de patiënt problemen met het gehoorvermogen en het gezichtsvermogen. Het…
Refractieafwijkingen in het oogRefractieafwijkingen in het oogEen refractieafwijking is een van de vele oogproblemen die ons kunnen treffen. Bij een refractieafwijking vallen de binn…
Ooglaseren, een verlossing van je brilOoglaseren, een verlossing van je brilBen je die bril nou toch echt zat en is lenzen voor jou ook geen optie. Ooglaseren kan een uitkomst brengen. Door middel…

Kind onder narcose: wat komt er allemaal bij kijken?Je kind gaat onder narcose vanwege een operatie of onderzoek. Voor velen een onprettige of zelfs angstige ervaring. Niet…
Bronnen en referenties
  • ‘8 vragen over bijziendheid’ door Diana de Veld (J/M voor ouders, april 2014)
  • ‘Bijziendheid (myopie): min/negatieve glazen (www.oogartsen.nl, 23 sept. 2014)
  • 'Is slecht licht slecht voor je ogen?' (GezondNU.nl, december 2014)
  • 'Betere ogen door buiten spelen' (Algemeen Dagblad, 25 april 2015)
  • 'Mijn kind is bijziend' (www.volzicht.nl, 16 maart 2012)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 01-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.