Kind onder narcose: wat komt er allemaal bij kijken?

Je kind gaat onder narcose vanwege een operatie of onderzoek. Voor velen een onprettige of zelfs angstige ervaring. Niet zelden is de ingreep zelf niet zo risicovol, maar is het de algehele narcose die de ouders angst inboezemt. Gelukkig valt het met de risico's nogal mee. De meeste ouders weten dat ook wel, maar vinden het toch lastig hun kind over te geven aan de narcose.

Je kind is in goede handen

Het eerste dat je moet weten is dat er een specialist over de narcose gaat. Dit is een anesthesist of anesthesioloog. De anesthesie is namelijk een vakgebied op zichzelf. Het is de taak van dit specialisme om altijd de juiste vorm van narcose te kiezen. De algehele narcose is daar één van. De verdovingsvorm die toegepast wordt, zal afhangen van een aantal verschillende factoren, waaronder: gezondheid van het kind, soort ingreep, eventuele risico's en voorkeuren ouders/kind.

Algehele narcose bij kinderen

De algehele narcose wordt bij kinderen vaker toegepast dan bij volwassenen. Dit omdat een andere vorm van verdoving, waarbij een kind bij bewustzijn blijft, voor veel kinderen beangstigend is. De hele operatie bewust meemaken, al die doctoren en ander personeel aan de slag zien en jezelf niet kunnen verroeren is natuurlijk een lastig uit te leggen gebeurtenis. Daarbij is er in dat geval meestal sprake van een regionale verdoving, bijvoorbeeld het onderlichaam. Nog zo'n vreemd aspect dat alleen maar bijdraagt aan de eventuele angst bij het kind. Om die reden is algehele narcose voor veel kinderen de beste keuze.

De anesthesist doet nog meer

Maar met het bepalen van de juiste vorm van verdoving houdt het werk van de anesthesist nog niet op. In de eerste plaats zal natuurlijk ook de dosering bepaald moeten worden. Maar ook het onder narcose brengen zal gebeuren onder zijn supervisie. En misschien nog wel het belangrijkste: tijdens de operatie zal je kind en de gezondheid continu in de gaten gehouden worden. Zo worden allerlei zaken steeds gemonitord, denk aan bloeddruk, hartslag, ademhaling, mate van in slaap zijn. Met al deze gegevens weet de specialist precies hoe het ermee gesteld is. Zo kan hij bijvoorbeeld de medicatie dosering aanpassen, om de narcose in stand te houden. Maar ook de bloedsomloop en de ademhaling kunnen worden bijgestuurd wanneer nodig.

Onder narcose brengen

Het onder narcose brengen is voor veel mensen het meest kritieke moment. Begrijpelijk, want dan moet je je kind echt even loslaten. Moderne ziekenhuizen hebben gelukkig een werkwijze die het hele proces zo gemakkelijk en prettig mogelijk laten verlopen voor een kind. Een prikje aan kinderen geven is erg vervelend voor veel kinderen. Sommige raken er erg overstuur van. Vooral bij kleine kinderen.
Daarom worden kinderen vaak in slaap gebracht door hen narcosegas in te laten ademen via een zuurstofkapje. In sommige gevallen mag het kind zelf kiezen tussen een kapje of een prikje. Bij bepaalde operaties, zoals amandelen knippen, wordt er altijd met een kapje gewerkt. Krijgen ze wel een prikje, dan kan op de plek waar het prikje wordt gegeven een verdovingszalfje gesmeerd worden. Het kind krijgt dan nauwelijks iets mee van het prikje.

Zelf aanwezig zijn bij het onder narcose brengen

Normaal gesproken is het mogelijk om bij het onder narcose brengen, ook wel inleiden genoemd, aanwezig te zijn. Veel ouders willen dat. Vaak lijkt dat beter voor het kind, omdat er dan een vertrouwd persoon dichtbij is. Er gebeurt van alles rondom het bed qua voorbereidingen. Als ouder moet je je daar niet door af laten leiden, maar je juist richten op je kind. Zo kun je ook het kind afleiden van al die vreemde zaken en kan hij/zij rustig in slaap vallen.

Het is dus erg belangrijk dat je als ouder rustig bent en blijft, anders heeft je aanwezigheid een averechts effect. Meestal is het beleid dat er maar één ouder aanwezig mag zijn bij het inleiden. Bespreek van tevoren wie van de twee dat gaat doen. Het is aan te raden dat degene te laten zijn die het meest rustig kan blijven in een dergelijke situatie.

Weer wakker worden

Na afloop van de operatie komt je kind in een zogenaamde uitslaapkamer. Ook hier is je kind in de handen van specialisten die continue in de gaten houden hoe het gaat. En wanneer nodig actie ondernemen. In de meeste gevallen is de medische toestand zodanig dat je er als ouder al weer snel bij mag. Dit is vanzelfsprekend erg belangrijk voor het kind. Het wordt immers wakker in een volledig onbekende kamer met meerdere bedden en medisch personeel dat daar voor hen zorgt. Je aanwezigheid direct naast het bed, op moment van ontwaken maakt dan een groot verschil voor de meeste kinderen. Ook hier geldt, dat dat sterker is bij jongere kinderen die niet goed begrijpen wat er allemaal gebeurt. Zodra je kind weer wakker is en de gezondheidssituatie stabiel en goed is, mag je dan met kind terug naar de reguliere verpleegafdeling.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uit narcose, wakker worden tijdens de operatie!Uit narcose, wakker worden tijdens de operatie!We vertrouwen erop dat tijdens een operatie alles goed gaat, omdat we ons lichaam in handen van een chirurg geven. Vaak…
Welke soorten anesthesie zijn er?Het woord anesthesie komt uit het Grieks en betekent “geen gewaarwording”. De term anesthesie wordt in de hedendaagse zo…
Wat is volledige narcose?Wat is volledige narcose?Bij volledige narcose brengt men de patiënt kunstmatig in een diepe slaap. Bovendien onderdrukt men met medicamenten het…

Design kinderstoel Mima MoonDesign kinderstoel Mima MoonMima’s kinderstoel de ‘Mima Moon’ is een sterke tegenhanger voor de design kinderstoelen van Bloom, de Fresco-kinderstoe…
Bijziendheid bij kinderenBijziendheid bij kinderenSteeds meer kinderen in Nederland worden bijziend (dit wordt ook wel myopie genoemd) en de vraag is niet alleen waardoor…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Anesthesia
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 24-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Kinderen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.