Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?

Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie? Heb je sterk corrigerende brillenglazen nodig? En heb je een hekel aan het glas dat een stuk uit het montuur steekt? Of aan dat drukkende gevoel van een loodzware bril op je neus? En kies je bewust toch niet voor contactlenzen? Er bestaan verschillende praktische oplossingen voor mensen die graag een comfortabel zittende bril dragen waarmee ze er goed uitzien. Waar let je op bij het kiezen van het beste soort brillenglas?

Ben je sterk bijziend of verziend?

Als je sterk bijziend bent, kun je alleen van heel dichtbij scherp zien. Voor iets grotere afstanden heb je dan een bril of contactlenzen nodig.

Als je sterk verziend bent, kun je in beginsel in de verte zonder bril scherp zien, maar moet je voor dichtbij zien een bril opzetten (of contactlenzen indoen).

Als je veertigplusser bent, kunnen je ogen niet meer zo gemakkelijk accommoderen als toen je jonger was en heb je misschien behoefte aan speciale brillenglazen die zowel voor dichtbij als veraf corrigeren (deze glazen heten, afhankelijk van het merk bijvoorbeeld multifocale of varifocale glazen of varifocusglazen).

Hoe zit het met de dikte en gewicht van brillenglazen?

Sterker corrigerende glazen, ongeacht of je bijziend of verziend bent, zijn in beginsel een stuk dikker en dus ook zwaarder dan normale glazen, ongeacht of je voor kunststofglas of mineraalglas kiest.

Glazen van kunststof of van mineraal glas?

Kunststof glas is bij dezelfde sterkte in beginsel lichter van gewicht dan mineraal glas, maar daar staat tegenover dan kunststof glas dikker is. Kunststof is zachter dan glas en krast daarom sneller. Maar daar staat tegenover dat je kunt kiezen voor kunststofglas met daarop een effectief krasvast laagje, een zogenaamde harde coating. Bedenk wel dat deze coatinglaagjes in verschillende kwaliteiten (en tegen verschillende prijzen) worden geleverd. De ene hardheidscoating is dus de andere niet.

Het feit dat bij een ongelukje met een bril met glazen van mineraalglas er een risico op glassplinters in je oog of je gezicht bestaat, is een belangrijke reden waarom je ondanks het feit dat mineraalglas dunner te slijpen valt dan kunststof, je meestal toch voor een kunststoffen brillenglas wilt kiezen.

Als een kind een bril nodig heeft, kies je in beginsel altijd voor een bril met glazen van kunststof: het risico op glasbreuk door sport en spel of een ondoordachte handeling is bij kinderen al te groot.

Alleen in geval van extreem hoge correcties van je oog ben je soms noodgedwongen aangewezen op mineraalglas, omdat kunststof glas dan minder geschikt is. Maar in verreweg de meeste gevallen is een kunststoffen glas ook voor mensen die zware min- of plusglazen of multifocale glazen nodig hebben, een prima uitkomst.

Overigens, als je een randloos of deels randloos montuur wenst, ben je altijd op kunststof glazen aangewezen.

Het misverstand de relatie tussen de dikte en de zwaarte van het materiaal

Het lijkt voor de hand te liggen dat dunnere glazen altijd een stuk minder wegen dan dikkere glazen. Toch is dat niet het geval. Hierboven werd al opgemerkt dat mineraalglas met dezelfde correctiesterkte als kunststofglas weliswaar dunner is dan dat kunststofglas, maar toch zwaarder weegt.

Ook binnen kunststof glazen zijn er verschillen in gewicht. Zo is het een misverstand dat als een extra dun geslepen kunststoffen glas ongeveer de helft van de dikte van een standaard kunststoffen glas met dezelfde sterkte heeft, het ook slechts de helft van het gewicht van dat standaard kunststoffen glas weegt. Zon extra dun glas van kunststof weegt weliswaar wat minder dan een standaardglas van kunststof, maar het verschil is helaas niet schokkend groot. Maar aangezien alle beetjes helpen, is het zeker toch zinvol om je te verdiepen in de verschillende types extra dunne glazen.

Gelukkig zijn er nog meer mogelijkheden om het gewicht van een bril zo laag mogelijk te houden. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen voor een bepaald model bril.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kopen van een leesbrilKopen van een leesbrilDe meeste mensen hebben op een zekere leeftijd een leesbril nodig. Het kopen van een leesbril hoeft niet duur te zijn. D…
Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid (Myopie)Bijziendheid is als je niet goed in de verte kunt kijken. Ongeveer 20% in heel Nederland heeft er last van. Het ontwikke…
Bijziendheid bij kinderenBijziendheid bij kinderenSteeds meer kinderen in Nederland worden bijziend (dit wordt ook wel myopie genoemd) en de vraag is niet alleen waardoor…

Loop op blote voeten de zomer doorLoop op blote voeten de zomer doorAltijd maar schoenen dragen, waar is dat eigenlijk goed voor? Je gezondheid natuurlijk, denk je vast. Schoenen geven ste…
Durf te dragen wat je voeltDurf te dragen wat je voeltEr zijn erg veel mensen die strikt de mode volgen. Enerzijds, omdat ze geen beeld hebben van wat mooi is of wat hen mooi…
Bronnen en referenties
  • Forum Optiboard: the Premier Online Community for Eyecare Professionals; http://www.optiboard.com (diverse forumbijdragen)
  • Bril; Wikipedia; https://nl.wikipedia.org/wiki/Bril
Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.