Durf te dragen wat je voelt

Durf te dragen wat je voelt Er zijn erg veel mensen die strikt de mode volgen. Enerzijds, omdat ze geen beeld hebben van wat mooi is of wat hen mooi staat en anderzijds, omdat de mode volgen veilig is. Zo val je niet uit de toom en hoewel sommige mensen dat helemaal niets interesseert, vinden veel mensen dit toch niet echt prettig. Dus doe mee aan wat “men” voorschrijft en ben je veilig bezig. De vraag is alleen of het je ook echt staat en werkt het verfraaiend?

Maatje meer, maatje minder

Dat valt nog te bezien, want mode wordt ten eerste gemaakt voor de gangbare maatjes en hoewel de gangbare maat langzaam omhoog kruipt, past de mode zich daar niet echt bij aan. Dat maakt dat menig jurkje op een maatje 36 net even een stuk minder fraai staat op een maatje 44. Het jurkje is over het algemeen wel te koop in de maten tot of tot en met 46, maar er valt nog te bezien of het jurkje ook mooi staat en iets doet voor de draagster.

Ten tweede kan een bepaalde kleur of stijl je helemaal niet staan en dan kan je wel krampachtig bezig blijven met de mode, maar als het niets voor je doet, is het zinvol toch eens verder te kijken naar datgene wat mogelijk wél iets voor je doet.

Veilig?

Kunnen we met de mode meegaan dus spreken over “veilig” … dit is maar tot op zekere hoogte. Iets in de mode kopen om er veilig “bij te horen” en niet uit de toom te vallen, zal je niet gebeuren. Maar “veilig” in de zin van opgaan in de massa, werkt helaas niet bij iedereen.

Eigen stijl

Daar staat de eigen stijl tegenover. Mannen en vrouwen die zich niets of weinig aantrekken van het heersende modebeeld en aan de slag gaan met datgene wat ze zelf mooi vinden. Spreekt voor zich dat ook hiervoor geldt dat iets wat je mooi vindt, niet automatisch wil zeggen dat het je mooi staat. Maar ja, dan draag je minimaal iets wat je zelf als prettig ervaart. In kleur, materiaal en model … en als je twijfelt is ook hier een veilige keuze en dat is de kleur zwart. Helemaal in het zwart gekleed gaan is best somber en voor sommige mensen is alleen zwart dragen niet aan te raden (bijvoorbeeld bij de huidskleur), maar combineer het met een opvallende kleur (stevig contrast met het zwart) en het kan er zomaar al een stuk sprankelender uitzien. Een sjaal, een riem, schoenen etc.

Wanneer maak je de juiste combinaties?

Laten zien wat je hebt

Het begint met wat meer van jezelf weten en hoe je je figuur goed tot uiting kunt laten komen. Veruit de meeste mensen hebben namelijk geen perfect figuur en wil men de mindere kanten iets verdoezelen, dan moet je weten hoe je dat moet doen. Het begint met datgene wat een eyecatcher is, ook als zodanig “in te zetten” en er dus in meer of mindere mate de nadruk op leggen.

Dikke billen

Een belangrijk aspect hierbij is dat je er vooral niet de nadruk op legt en toch doen sommige mensen dit onbewust. Als je bijvoorbeeld te dikke billen hebt, dan kan je een langere colbert nemen, maar als deze geheel over de billen valt, ligt er meer nadruk op dan wanneer je de lengte van het colbert precies op het dikste gedeelte van de billen stopt. Je denkt dus goed te doen, door te verhullen … maar in feite bewerkstellig je het tegenovergestelde.

Korte armen of benen
Als je ledematen (gevoelsmatig) wat te kort zijn dan kan je met kleding camoufleren. De driekwartmouw is perfect om de te korte armen te verbloemen en geeft bovendien de mogelijkheid om armsieraden mooi op te laten vallen. Qua broek kan je de rechte pijp het beste nemen met te korte benen. Met een roklengte kan je het oplossen door net op de knielengte te dragen en dit bij voorkeur gecombineerd met een hakje. Behalve dat je iets anders gaat lopen, lijken je benen direct een stukje langer.

Korte hals

Bij een korte hals en trouwens ook als je klein van stuk bent, is de col meestal niet zo’n succes. Draag bij een korte hals iets wat de hals in ieder geval blootlegt, denk aan de v-hals. Een ronde hals maakt vaak weer meer gedrongen, maar een grote boothals (dus niet strak tegen het lichaam) kan weer wel. Geen korte halssieraden gebruiken.

Grote of kleine borsten

Als je borsten voor je gevoel te groot of te klein zijn, zorg dan dat je geen v-hals draagt. Bij kleine borsten leg je er de nadruk op en bij grote borsten krijg je en enorme inkijk, wat sommige vrouwen juist weer onzeker kan maken. Een boothals is een prima alternatief, maar past niet bij ieder kleding stuk, draag je een grotere ronde hals dan kan dat ook. Bij een blouse met een redelijk diepe v-hals, kan je een top combineren.

Grote voeten

Het klinkt wellicht vreemd, maar er zijn nogal wat mensen die qua voetlengte niet in verhouding leven met de rest van hun lichaam. De broek met rechte pijpen is het beste, vooral niets tabs toe lopend of skinny. Als vrouw kan je dat laatste overigens een stukje camoufleren door er stevige hakken onder te dragen. Dan lijken je voeten ook iets kleiner. Maar ben je van de platte hak … dan geen smalle pijp.
Verder is het belangrijk te kijken wat voor schoenen je koopt, want er zijn schoenen die optisch veel voor je kunnen doen. Verder wil een dikkere zool nog wel eens helpen of het design van de schoen kan meewerken de voet kleiner te laten lijken.

”Help, ik kan het niet zelf!”

Als je het echt zelf niet voor elkaar krijgt, dan kan je een personal tailor of stylist inzetten. Deze mensen kijken naar je lichaam, je huids- en haarkleur, hoe je je beweegt, wat voor type mens je bent en gaan dan pas aan de slag met kledingstukken. Altijd eerst basiskledingstukken, van die kledingstukken die altijd kunnen en waar je je verdere garderobe op uit kunt breiden. Hij of zij zal je laten zien wat je wel moet dragen en wat juist niet. Sommige mensen gaan één of enkele keren per jaar met zo iemand shoppen, maar je kunt ook eenmalig zo’n man of vrouw inhuren. Goed opletten en het vervolgens zelf doen. Altijd handig, je kunt er veel profijt van hebben!
© 2014 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten maatkledingMaatkleding wordt vaak als “duur” gezien en hoewel dit op zich wel logisch is, is dit niet altijd het geval. Je moet bij…
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…
Kleding die je persoonlijkheid versterktKleding die je persoonlijkheid versterktVolgens sommige mensen is het onzin en andere zijn grote voorstander van kleding die de persoonlijkheid versterkt. Wat e…
Passende kledingPassende kledingHelaas overkomt het velen van ons, geen stabiel lichaamsgewicht. Je doet je best, maar je hebt aanleg, je gaat je bij ee…

Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?Welk soort brillenglas voor een sterke oogcorrectie?Heb je sterk corrigerende brillenglazen nodig? En heb je een hekel aan het glas dat een stuk uit het montuur steekt? Of…
Gezondheid, je moet er wat voor doenGezondheid, je moet er wat voor doenGezondheid komt je niet aanwaaien, dat geldt eigenlijk wel voor iedereen. En waar sommige mensen verschrikkelijk hun bes…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.