Gezondheid, je moet er wat voor doen

Gezondheid, je moet er wat voor doen Gezondheid komt je niet aanwaaien, dat geldt eigenlijk wel voor iedereen. En waar sommige mensen verschrikkelijk hun best doen om zo gezond als mogelijk te leven, zullen andere doen wat hen goeddunkt en als dat slecht is voor de gezondheid, dan is dat zo. Echter, voor beide opties geldt nooit een garantieregeling. Ziek worden kan iedereen overkomen, maar zonder al te gek te doen, kan je nog steeds “werken” aan je gezondheid.

Quick win bewegen

Als je niet weet hoeveel je loopt en of dit genoeg is voor de dagelijkse beweging, draag dan een stappen teller. Je moet op minimaal zo’n 10.000 stappen per dag uitkomen, althans dat is een norm die bedacht is en gerelateerd aan de algemene norm. De dagelijkse dingen levert gemiddeld al ruim 6.000 stappen op, dus heel veel meer hoef je niet te doen. Meer stappen mag altijd, maar zorg dat je daar in ieder geval op uitkomt.
Veel mensen vergeten namelijk dat ze op een dag best veel lopen in huis, op kantoor, naar allerlei plaatsen als school, de winkels etc. Tel daar het trappenlopen, even iets in de tuin doen, kinderen verzorgen of het stukje fietsen bij op en het kan zomaar voldoende beweging zijn. Als dit niet het geval is, zoek het dan op. Ga een wandeling maken met de hond (van de buren) of vraag een iemand mee om een stukje te gaan lopen of help een bejaarde die toch alleen zit met een wandeling naar buiten. Genoeg mogelijkheden om zonder uren te gaan lopen, toch voldoende beweging te krijgen.

Dansen

Relatief veel mensen houden van dansen, maar dat blijkt niet altijd uit de dansscholen. Dit terwijl maar één keer per week lekker dansen je helpt bij geluk en bovendien helpt je het om evenwichtig te leven én krijg je prima beweging. Als je danst maak je endorfine aan en dat geeft een gevoel van geluk. Ga lekker met je partner of wat vrienden dansen, om meerdere reden meer dan goed.

Minder stress? Kijk dan minder nieuws

Het klinkt wellicht vreemd, maar het nieuws wat zo praktisch is omdat je alles bij elkaar gepresenteerd krijgt, is niet goed voor je stressniveau. Er is gebleken dat als je regelmatig naar heftig nieuws als rampsituaties kijkt (vaak blijven mensen een dergelijke ernstige situatie volgen), je meer stress hebt dan degene die niet of nauwelijks kijken.

Eet noten

Dat nootjes, ongezouten, lekker bij de borrel zijn, dat weten de meeste mensen wel. En dat een handje noten per dag gezond, weten de meeste mensen ook wel. Maar het blijkt uit steeds meer onderzoeken dat een handje onbewerkte noten per dag de kans op ernstige ziekte stevig verkleind. Het moet wel een handje blijven, want de meeste noten zijn weliswaar goede vetten … maar toch het zijn vetten.

"The secret of health for both mind and body is not to mourn for the past, nor to worry about the future, but to live the present moment wisely and earnestly." Buddha

Bron: Stokpic, PixabayBron: Stokpic, Pixabay

Goede nachtrust

Misschien is het wel een open deur, maar een goede nachtrust zorgt ook voor een beter gewicht. Mensen hebben minder snel de neiging om naar iets zoets of vets te zoeken als ze er een goede nacht op hebben zitten. Bovendien, de nacht is voor je herstel en dus ook om andere reden van belang die slaap te pakken. Je hele lichaam is aan het herstellen als je in de ruststand ligt. Gebruik de uren!

De geest een handje laten helpen

Dat de geest tot zeer veel in staat is, blijkt wel uit allerlei meditatiemomenten. Maar de geest kan je ook inzetten om je herinneringen wat te beïnvloeden. We passen onze herinneringen sowieso al aan, dat is jaren geleden al aangetoond. Echter, als je ze positief kunt beïnvloeden dan worden mensen in het nu ook vrolijker. Mensen krijgen een prettiger gevoel over de huidige situatie als de voorbije situatie positief wordt opgepakt. Een prettiger gevoel zorgt weer voor meer zelfverzekerdheid en dat brengt weer een beter gevoel voor de toekomst met zich mee.

Lachen

Iedereen weet dat lachen lekker is, zeker zo’n buiklach doet wat met je. Vandaar dat het niet zo vreemd is dat men ook daar onderzoeken op los lat. Er is onderzocht in hoeverre je per dag moet lachen om een beter en evenwichtiger gevoel over jezelf te krijgen. Strikt genomen kan je noot genoeg lachen, want veel lachen is altijd goed. Maar lach minimaal zo’n 10 minuten op een dag, en dat mogen verschillende situaties zijn, om effect te krijgen. Nu lijkt 10 minuten best veel en dat is ook zo. Echter, alles minder dan 10 minuten is niet verkeerd, alleen heeft het een beperkt aantal positieve bijwerkingen.

Tot slot

Niemand krijgt garanties in het leven en niemand weet wat er precies gaat gebeuren. Wat je wel kunt doen is er met eenvoudige middelen, aan mee te werken een gezond en evenwichtig leven te leiden.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een gezonde levensstijlEen gezonde levensstijlGezondheid is iets wat je kunt beïnvloeden door de keuzes welke je elke dag maakt. Vandaag de dag zijn de mensen over he…
Gezondheid en ziekte, waarom worden we ziek?Gezondheid en ziekte, waarom worden we ziek?Gezondheid is een toestand van lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden. Als iemand gezond is is er sprake van een…
Medische testen die gezonde mensen in patiënten veranderenMedische testen die gezonde mensen in patiënten veranderenEr zijn verschillende meningen als het gaat over het antwoord op de vraag wanneer je gezond of ziek bent. Ben je nu gezo…
De natuur in voor je eigen gezondheidDe natuur in voor je eigen gezondheidWe leven heel geconditioneerd en menigeen denkt het te compenseren door zo nu en dan in de sportschool actief te zijn of…

Durf te dragen wat je voeltDurf te dragen wat je voeltEr zijn erg veel mensen die strikt de mode volgen. Enerzijds, omdat ze geen beeld hebben van wat mooi is of wat hen mooi…
Ongemerkt meer bewegen; zo blljven drukke mensen fit & slankOngemerkt meer bewegen; zo blljven drukke mensen fit & slankDat een zittende leefstijl slecht is voor de gezondheid mag wel als bekend worden verondersteld. Veel en lang zitten is…
Bronnen en referenties
  • Y. Eisinga - mental coach
  • Afbeelding bron 1: Stokpic, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.