Passende kleding

Passende kleding Helaas overkomt het velen van ons, geen stabiel lichaamsgewicht. Je doet je best, maar je hebt aanleg, je gaat je bij een feestje toch eens te buiten aan calorievolle lekkernijen, je bent een emotie eter of je rent het ene moment en staat het volgende moment stil. Het gaat in deze niet over mooi en niet mooi, want dit is immers heel subjectief. Nee, het gaat in deze over de praktische kant en wel je kleding. Goed passende kleding dragen is voor veel mensen niet simpel.

Gezondheid

Het is niets nieuws als we zeggen dat een sterk schommelend gewicht niet goed voor de gezondheid is. Een sterk over- of ondergewicht is nu eenmaal niet goed. Echter, als het gaat over kleding dan kan dit – zonder dat het direct drastische gevolgen heeft voor de gezondheid – wel meteen gevolgen hebben voor je kleding.

Passende kleding

Uit enkele recente onderzoeken blijkt dat ruim 65% van de mensen een verkeerde maat kleding koopt. Dit varieert van ondergoed tot jassen, truien, colbert en jurken. Waarbij mannen het overhemd of de trui nogal eens in een verkeerde - veelal te grote - maat koopt. Bij vrouwen is het de BH, die meestal te klein gekocht wordt. Dit geldt zowel voor de cup als de omvang. Jassen daarentegen worden vaak te groot gekocht en bij een colbert is het of veel te groot (en een verkeerd model) of behoorlijk te klein en kan het knoopje aan de voorzijde maar moeilijk dicht.

Figuurcorrectie

Het gaat er bij niet passende kleding soms over dat de vrouw denkt in een te grote jas kleiner en slanker te lijken en de te kleine BH zou de borsten beter op de plek moeten houden. In allebei de gevallen is het niet juist en levert het niet het gewenste resultaat op. Waarbij de jas behalve niet goed om het lichaam valt, ook de handen deels meeneemt in veelal te lange mouwen. De BH geeft behalve striemen bij de schouders ook rolletjes op de rug en de borsten kunnen bij de cuprand er deels overheen komen. Dit kan er heel vreemd uitzien.

Bij mannen is het aspect van slanker lijken beduidend minder, maar daar wordt een grote maat nogal eens gekocht voor het comfort. De overhemden zijn daar een goed voorbeeld van. Menig man heeft een overhemd onder het motto “one size fits all” en soms denkt men er een buikje in te “verdoezelen”. Meestal is het echter prettig, omdat men anders bang is dat de schouders te strak zitten, als je bijvoorbeeld aan tafel / bureau zit te werken. Een te groot overhemd gaat echter op de verkeerde plaatsen bloezen. Niet zelden staat het overhemd bij de schouders en bovenarmen wijd en waar het overhemd de broek in gaat, gaat het overhemd ook bloezen. Plots lijk je zo forser dan met een goed passend exemplaar.

‘Dressing is a way of life.’ Yves Saint Laurent

Advies

Een andere reden waarom men niet altijd direct voor goed passende kleding kiest, is dat men niet goed geadviseerd wordt. Als in een winkel verkoop belangrijker is dan advies dit is, zal de man of vrouw in de winkel altijd gaan voor verkoop. Dat eerlijk advies uiteindelijk ook tot verkoop en mogelijk een veel meer tevreden klant zal leiden, wordt niet altijd zo gezien. Als er dus angst bij een klant wordt bespeurd, zal men eerder aangeven dat een maat groter inderdaad net iets comfortabeler zit.

Gewicht

Last but not least is er dus het aspect van de man of vrouw die niet een redelijk constant gewicht heeft en bang is in no time een mooi kledingstuk niet meer aan te kunnen en de knoopjes er bijna afschieten. Of dat het zo wijd is, dat de pasvorm er volledig uit is.

Natuurlijk ligt het allemaal een stuk genuanceerder, maar een goed passend kledingstuk volgt de vormen van het lichaam goed. Dat wil ook zeggen dat je niets plots meerdere maten omhoog of omlaag moet gaan, maar de marge van een maat is ook een in een kledingstuk goed te verwerken. Daarnaast wordt maatkleding zo gemaakt dat er altijd nog een marge van pakweg een maat in de stiknaad zit. Het enige wat je je dus af moet vragen hoe vaak zal het gebeuren dat je meer dan één maat gaat schuiven in je gewicht.

Maatwerk en confectie

Eerder hebben we het over maatkleding gehad en een goede personal tailor zal dus zorgen dat de juiste marges meegenomen worden. De betere confectie of semimaatkleding kent deze marges ook, maar daarvoor geldt wel dat als je zonder advies werkt je nog steeds de juiste maat moet kopen, anders hebben die marges ook geen zin.
© 2013 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…
Kosten maatkledingMaatkleding wordt vaak als “duur” gezien en hoewel dit op zich wel logisch is, is dit niet altijd het geval. Je moet bij…
Kleding voor vrouwen met één borstLobstar-Label is een Nederlands kledingmerk dat zich speciaal richt op de vrouw die een borst is verloren door amputatie…
Kledingbranche loopt seizoenen vooruitKledingbranche loopt seizoenen vooruitHet klinkt misschien ietwat vreemd voor de consument, maar de kledingbranche loopt een tijd vooruit op hetgeen er in de…

Huispakken van Roy Donders, de fashion trend van 2014Huispakken van Roy Donders, de fashion trend van 2014Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen het fijn vinden om in hun vrije tijd en vooral als ze het huis niet mee…
Wat is goede lingerie?Wat is goede lingerie?Je ziet een leuk, lief, sexy setje in de lingeriewinkel en je denkt “die ga ik kopen”. Zo gaat het vaak en niet zelden g…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.