Wat is goede lingerie?

Wat is goede lingerie? Je ziet een leuk, lief, sexy setje in de lingeriewinkel en je denkt “die ga ik kopen”. Zo gaat het vaak en niet zelden gaat het op het eerste moment al fout. Je pasvorm komt op de tweede plaats en je laat op dat moment liggen wat lingerie voor je lichaam kan doen. Laat je daar nu ook bij de bovenkleding in negatieve zin de vruchten van plukken. Het belang van goed passende lingerie is essentieel … en daarnaast mag het zeker ook lief, leuk en/of sexy zijn.

Pasvorm

Zo’n 40% van de broekjes wordt in de verkeerde maat gekocht en maar liefst 75% van de vrouwen draagt een BH in de verkeerde maat. Behalve dat we te gemakkelijk voor het uiterlijk van het lingeriesetjes gaan, is ook het aspect van borsten en billen die gedurende het leven veranderen een belangrijk onderdeel. Onder invloed van diëten, zwangerschap of sporten worden de borsten en billen anders. Het betreft zowel de vorm als de grootte die kan veranderen.

Dit maakt dat je regelmatig je borsten door een professional op moet laten meten. Maar er kan dus ook uitkomen dat bepaalde modellen mogelijk toch niet voor je zijn weggelegd. Dit, terwijl je het model zo leuk vindt. In de betere lingeriewinkel leggen ze uit waarom bepaalde modellen niet geschikt zijn. Echter, er is dusdanig veel op de markt, dat er eigenlijk altijd wel iets bij zit wat de goedkeuring weg kan dragen.

Waar moet je op letten bij de BH?

Je kunt het proces van twee kanten benaderen. Je zoekt modellen en laat je dan opmeten en samen met de dame uit de lingeriewinkel loop je langs de modellen en dan in tweede instantie kijken of je maat erbij zit. Maar wellicht is gemakkelijker en verstandiger dat je je op laat meten, je smaak door geeft of samen door de winkel loopt om de smaak te bepalen en mooie modellen uit te zoeken.
Deze laatste manier voorkomt teleurstelling als je favoriete setje niet in je maat is te krijgen.

Hoe meet je de juiste maat op?

  • Het begint bij de omvang. Als deze opgemeten is (meetlint zit direct onder de borst) kom je bij de standaard maatindeling terecht: 68-72 wordt 70, 73-77 wordt 75, 78-82 wordt 80, 83-87 wordt 85, 88-92 wordt 90, 93-97 wordt 95, 98-102 wordt 100.
  • Vervolgens wordt de cupgrootte gemeten en dit vindt plaats aan de hand van de centimeter die (rechtopstaand) op het volste gedeelte van de borsten om de borstkas wordt gelegd.
  • Om nu tot de juiste cup te komen, moet je onderwijdte van borstgrootte aftrekken. Het verschil tussen die twee cijfers wordt de cup. Deze is als volgt ingedeeld: 0-12 wordt AA, 12-14 wordt A, 14-16 wordt B, 16-18 wordt C, 18-20 wordt D, 20-22 wordt E, 22-24 wordt F, 24-26 wordt G.
  • De maten zoals genoemd kunnen groter, maar zijn meestal niet standaard aanwezig in de gemiddelde lingeriewinkel.
  • Als je een BH naar keuze aantrekt, moet de cup netjes opvullen. Geen deuken of ribbeling, maar ook geen randjes die “uitpuilen”.
  • Als de cup goed zit, moet de omvang netjes op dezelfde hoogte rondom om de borst zitten. De bandjes moeten niet de borsten omhoog houden, zodat het op de schouders gaan knellen. Je kunt dit zien, want de achterkant van de BH gaat dan in totaliteit iets omhoog. Bovendien kunnen de bandjes in de schouderhuid snijden.

Type cups

Voorkeur voor harde cups of soft is heel persoonlijk en soms is het voor een bepaalde borst beter geen of juist wel hard cups te nemen. Laat je hiervoor adviseren door de professional en kijk zelf als je de BH aanhebt, in hoeverre het de bost op een mooie manier ondersteunt.

Heb je grote borsten kijk dan uit met cups die geheel uit kant zijn opgebouwd. Lang niet alle merken ondersteunen een zwaardere borst voldoende.

Waar moet je op letten bij de broekjes?

De maatvoering bij broekjes is gelijk aan de maatvoering bij kleding. Aangezien er verschillende maatvoeringen zijn, is het verstandig om te kijken waar de producent van het broekje gesitueerd is. Dit geeft overigens geen garanties, want het vaak dunne soepele materiaal van een broekje kan net anders uitvallen. Passen (met de eigen onderbroek aan) is in de meeste gevallen toch het beste.

Of de voorkeur naar een gewoon broekje (hoogmodel of heupmodel en met of zonder kant) of een string uit gaat, is heel persoonlijk. De meeste merken leveren de lingerie met normale broekjes, meestal in één of maximaal twee modellen en strings in één model.

Corrigerend ondergoed

Corrigerend ondergoed is al lang niet meer het huidkleurige materiaal zoals we het van vroeger kennen. Corrigerend ondergoed wordt in mooie luxe materialen en allerlei kleuren geleverd, al dan niet voorzien van kant.
Let ook hier goed op de juiste maat, niet zelden nemen vrouwen bewust een maat kleiner. Dat is niet correct, want waar het broekje aansluit op de huid, kunnen dan bobbels en rolletjes ontstaan en dit maakt het eerder erger dan dat het corrigeert.

Corrigerend kan zijn om het lichaam meer te stroomlijnen, maar kan ook toegepast worden om bijvoorbeeld de billen of borsten wat te liften.

Extra

  • Extra stevigheid tijdens het sporten vergt een ander type BH. De sport BH is hiervoor speciaal gemaakt en geniet altijd de voorkeur. Overigens geldt ook hiervoor dat je je goed op moet laten meten.
  • Wassen van lingerie doe je of op de hand of in een speciale waszak. Deze wordt ook in de lingeriewinkel geleverd. In principe altijd op 30 graden wassen.
  • Koop een BH op het buitenste haakje. Zo kan je altijd nog een centimeter of wat strakker gezet worden.

Conclusie

Zomaar een BH kopen omdat je het model mooi vindt, is eigenlijk niet goed en kan mooie lingerie onderuit halen. Verder is het goed je regelmatig op te laten meten om er zeker van te zijn dat de maat nog steeds goed is. Goede lingerie doet iets voor het lichaam en het spreekt voor zich dat als je dus met verkeerder maten werkt, het tegen je kan werken en dat is zonde.
© 2013 - 2024 Dressedbyfaisel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke lingerie past het best bij mij?Iedereen is anders, sommige mensen zijn lang en slank, anderen kort en vol. Dus, bij iedereen past ook andere lingerie h…
In vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenIn vijf stappen succesvol lingerie voor vrouwen kopenHet kopen van lingerie voor je vriendin of vrouw is voor sommige een lastige opgave. Zo lastig dat het geven van lingeri…
Lingerie: Sexy én corrigerendLingerie: Sexy én corrigerendDe tijd dat de vrouw in een grote corrigerende onderbroek moest vanwege een buikje is voorbij. Ze zijn er nog wel, maar…
Spanx, corrigerend ondergoed HollywoodstyleSpanx is een Amerikaans bedrijf welke gespecialiseerd is in corrigerend ondergoed. Onder celebs is het merk Spanx helema…

Passende kledingPassende kledingHelaas overkomt het velen van ons, geen stabiel lichaamsgewicht. Je doet je best, maar je hebt aanleg, je gaat je bij ee…
Het mysterieuze “zwart wit”Het mysterieuze “zwart wit”Waar je de combinatie van “zwart wit” doorvoert, krijg je te maken met uitgesproken meningen. Saai, veilig, kleurloos… m…
Dressedbyfaisel (32 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.