Kleding die je persoonlijkheid versterkt

Kleding die je persoonlijkheid versterkt Volgens sommige mensen is het onzin en andere zijn grote voorstander van kleding die de persoonlijkheid versterkt. Wat er niet in zit, komt er ook met kleding niet uit. Echter, als er een basis ligt, kan deze zeker versterkt worden door de juiste kleding. Dat hebben enkele onderzoeken inmiddels uitgewezen. Maar als dat dan zo is, hoe werkt dit dan?

Eigenwijs

Sterke persoonlijkheden, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven of in de politiek, hebben niet zelden ook een bijbehorende eigenwijsheid. Enige eigenwijsheid is gezond, maar je moet alleen weten wanneer dit toe te laten en wanneer niet. Iemand kan heel vooruitstrevend zijn bij hetgeen hij/zij qua werk doet, maar dat wil nog niet zeggen dat hij/zij ook verstand heeft van kleding. Je kunt wel een voorkeur hebben en eisen dat iets lekker zit om in te kunnen functioneren. Dat neemt echter niet weg dat als je je persoonlijkheid via de kleding wilt versterken, het goed is om je over te geven aan de mensen die daarin gespecialiseerd zijn.

Totaalplaatje

Als je iemand gaat kleden ga je verder dan een mooi kostuum of leuke jurk uitzoeken. Degene die het werk serieus oppakt, kijkt verder en vormt een totaalplaatje rond de persoon in kwestie. Een voorbeeld werklijst van een betere personal tailor:
 • Een of meerdere gesprekken aangaan om te weten met wat voor iemand je te maken hebt. De gesprekken gaan meestal over andere zaken dan kleding. Tijdens die gesprekken zie je de persoon in kwestie ook bewegen, erg belangrijk voor de kleding.
 • Intussen ontstaat er een beeld over materialen en kleuren die passen. Kleuren die direct en indirect bij de betreffende man of vrouw staan.
 • Vervolgens wordt er gesproken over stylen, pasvorm en toepasbaarheid in werk en privé.
 • Middels een moodboard wordt er een advies in kleuren en materialen neergelegd.
 • Dit wordt na afstemming omgezet naar concrete kledingstukken (en schoenen) die op maat gemaakt en/of ingekocht worden.
 • Het afstylen is het laatste wat de personal tailor oppakt.

Inbreng

Als man of vrouw die met de personal tailor aan de slag gaat, kan je je volledig overgeven, maar je eigen inbreng is natuurlijk geen probleem. Waar het om gaat is dat je open staat voor de man of vrouw die, vanuit de persoon die je bent, je gaat kleding en je persoonlijkheid versterkt.

Kleuren

Kleur is een apart fenomeen, want sommige mensen worden krachtiger van bepaalde kleuren en sommige kleuren zwakken af. Dat een kleur effect op de mens kan hebben, is inmiddels wel aangetoond. Toch zijn er ook nogal wat vooroordelen over kleuren. Wil je zelf met kleuren aan de slag zorg er dan voor dat je geen make-up op hebt en een bruin gezicht van de zon helpt ook niet. Neem in dat geval de binnenkant van je polsen als voorbeeld en bekijk de kleuren in combinatie altijd bij daglicht. Drapeer een kleur om je hoofd en/of hals en bekijk goed in de spiegel wat je ziet.
 • Wordt je gezicht er helderder?
 • Worden oneffenheden geneutraliseerd?
 • Licht de kleur van de ogen op?
 • Verzacht het je gezicht?

Als dit alles niet het geval is, dan is het niet de kleur voor je. Maar als het een kleur is die je toch aanspreekt, zorg er dan voor dat als je deze kleur toch graag wil gaan dragen, de kleur niet je gezicht raakt. Je kunt het voorkomen door bijvoorbeeld een sjaal of kol dichtbij het gezicht te dragen van een kleur die wel iets met je doet en die andere kleur iets verder van je gezicht af te dragen.

Pasvorm

De pasvorm kan een kledingstuk, een lichaamsdeel benadrukken of volledig onderuit halen. Het is belangrijk dat je altijd een goede kledingmaat koopt. Ook als je steviger bent van bouw, is een te grote maat aantrekken – wat nogal eens gebeurt - juist onflatteus. Het lichaamsdeel wat je minder leuk vindt, benadrukt menigeen vaak door er juist iets groots overheen te trekken. Laat de tailor je adviseren om middels slimme oplossingen iets wat je juist uit het oog wilt houden, voor elkaar te krijgen.

Tot slot

Dus ‘kleding maakt de man’ (of vrouw) klopt tot op zekere hoogte. Wel is het zo dat heel mooie kleding een lelijke persoonlijkheid uiteindelijk niet kan verbloemen. Maar bij een goed gevoel en prettige persoonlijkheid kan kleding het totaalplaatje benadrukken … en daar is niets mis mee.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Confectie- en maatkledingHet zou allemaal een stuk simpeler zijn als er maar een kleur stof zou zijn en de kledingmaten universeel. Dit is echter…
Solliciteren in stijl: handige tips voor de juiste kledingSolliciteren in stijl: handige tips voor de juiste kledingHet is gelukt en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Op de dag dat het bijna zover is besluit je wat je aa…
Tips tegen transpirerenZweten, een natuurlijk iets, maar niemand houdt ervan. Je voelt je vies, je hebt natte plekken onder je oksels, en het e…
Kleding voor vrouwen met één borstLobstar-Label is een Nederlands kledingmerk dat zich speciaal richt op de vrouw die een borst is verloren door amputatie…

Hoe combineer je een kokerrok?Hoe combineer je een kokerrok?Ben je lang, heb je vrouwelijke heupen en stevige dijbenen? Ga voor de kokerrok. Elegant, vrouwelijk en sexy. De rok fla…
Hoe herken je een echte Louis Vuitton?Het designermerk Louis Vuitton is erg geliefd over de hele wereld. Veel vrouwen hebben er veel meer voor over dan hun ma…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PetraBlahoutova, Pixabay
 • www.designedbyfaisel.nl - Faisel, personal tailor
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.