Roken: Effecten en gevaren van tabaksrook

Roken: Effecten en gevaren van tabaksrook Roken van sigaretten brengt aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee voor zowel de roker als voor de mensen in hun omgeving. Naast de directe schade veroorzaakt door de inhalatie van tabaksrook, zijn ook omstanders, waaronder passieve rokers en zelfs ongeboren kinderen, kwetsbaar voor de negatieve gevolgen van roken. Het stoppen met roken is cruciaal om deze gezondheidsrisico's te verminderen en een gezondere levensstijl te bevorderen.

Epidemiologie van rookgedrag

Het roken van sigaretten blijft wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid. In België en Nederland rookt nog steeds ongeveer één op de vier à vijf mensen, met een duidelijke prevalentie onder de leeftijdsgroep van 25-64 jaar. Dit werd bevestigd door een de jaarlijkse rookenquête van de Stichting tegen K uitgevoerd in 2015. In veel ontwikkelingslanden neemt het rookgedrag helaas ook toe, waarbij een opmerkelijke stijging onder vrouwen wordt waargenomen. Een onderzoek uit 2016 door The World Bank onthulde deze alarmerende trend. Mensen met een lagere opleiding beginnen vaak eerder met roken en roken meer sigaretten per dag in vergelijking met hoger opgeleiden. Dit wordt mede veroorzaakt door de maatschappelijke kwetsbaarheid waarmee zij vaak geconfronteerd worden, zoals beschreven op de website 'Vlaanderen stopt met roken'.

Giftige effecten van tabaksrook

Tabaksrook bevat een groot aantal schadelijke stoffen, waaronder polycyclische aromatische koolwaterstoffen en nitrosaminen, die bekend staan als krachtige carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) en mutagenen (stoffen die genetische mutaties veroorzaken). Deze stoffen kunnen ontstekingen veroorzaken in het longweefsel en leiden tot ernstige longschade. Neutrofiele granulocyten en macrofagen, types van witte bloedcellen, worden geactiveerd door deze stoffen, wat leidt tot de afbraak van elastine, een belangrijk eiwit in de longen. Hierdoor neemt de pulmonale epitheliale permeabiliteit (doorlaatbaarheid van het longweefsel) toe, zelfs bij rokers zonder duidelijke symptomen. Dit verhoogt de kwetsbaarheid van de longen voor verdere schade, zoals het binnendringen van kankerverwekkende stoffen.

De gevaren van het roken van sigaretten

Roken begint vaak tijdens de adolescentie, meestal om psychosociale redenen. Zodra iemand regelmatig begint te roken, spelen de verslavende eigenschappen van nicotine een grote rol in het vasthouden aan deze gewoonte. Minder dan 2% van de rokers blijft slechts incidenteel of af en toe roken. De meeste rokers ontwikkelen al snel een dagelijkse gewoonte.

Algemeen

Er is een duidelijk verband tussen het aantal gerookte sigaretten per dag, luchtwegontstekingen en sterfte door longkanker. Dagelijkse sigarettenconsumptie verhoogt de productie van sputum (slijm), beperkt de luchtstroom, en vermindert de inspanningstolerantie. De combinatie van roken en blootstelling aan asbest verhoogt het risico op longkanker aanzienlijk, waardoor het risico voor rokende asbestwerkers vijf tot acht keer groter is dan voor niet-rokers. Zelfs als rokers overstappen op andere vormen van tabak, zoals sigaren en pijpen, blijft het risico op longkanker hoog, hoewel het iets lager is dan bij het roken van sigaretten. Toch blijven ook pijp- en sigarenrokers een verhoogd risico lopen in vergelijking met niet-rokers en ex-rokers.

Roken veroorzaakt tal van complicaties, waaronder:

Moederlijk roken

Roken tijdens de zwangerschap brengt aanzienlijke risico's met zich mee voor de ongeboren baby. Nicotine, koolmonoxide en andere schadelijke stoffen in sigarettenrook passeren de placenta en bereiken de foetus, wat leidt tot ernstige gezondheidsproblemen. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op:

Passief roken

Passief roken, waarbij niet-rokers tabaksrook van anderen inademen, is eveneens zeer schadelijk.

Volwassenen

Volwassenen die nooit hebben gerookt maar regelmatig blootgesteld worden aan tabaksrook, lopen een verhoogd risico op longkanker, hartaandoeningen, een hartaanval en een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen, met lichamelijke en mentale symptomen). Volgens Better Health verhoogt passief roken ook het risico op sinuskanker, keelkanker, strottenhoofdkanker, borstkanker, COPD, en andere longziekten.

Kinderen

Kinderen die worden blootgesteld aan tabaksrook hebben een verhoogd risico op frequentere en ernstigere astma-aanvallen, bronchitis, en longontstekingen. Daarnaast lopen ze een verhoogd risico op hoesten, slijm ophoesten, piepende ademhaling (stridor) en kortademigheid. Ook ernstige aandoeningen zoals meningitis (hersenvliesontsteking) en encefalitis (hersenontsteking) kunnen vaker voorkomen, wat soms leidt tot levensbedreigende complicaties.

Stoppen met roken

Anno augustus 2024 blijft stoppen met roken een van de belangrijkste stappen die iemand kan nemen om hun gezondheid te verbeteren. Het stoppen met roken vermindert het risico op talloze ziekten en leidt tot aanzienlijke besparingen in de gezondheidszorg. Nationale campagnes, reclameverboden, uniforme sigarettenpakjes en verhogingen van de accijnzen op tabak zijn effectieve maatregelen gebleken om het roken op bevolkingsniveau te verminderen. Bovendien hebben rookverboden op de werkplek, in cafés en in openbare ruimtes een positief effect gehad op het verminderen van rookgedrag en blootstelling aan tweedehands rook.

Actieve ondersteuning voor mensen die willen stoppen met roken blijft essentieel. Nicotinevervangende therapieën, bupropion en varenicline zijn bewezen effectieve hulpmiddelen voor rokers die meer dan tien sigaretten per dag roken. Varenicline werkt door de nicotinereceptoren in de hersenen te stimuleren, wat de ontwenningsverschijnselen en het verlangen naar sigaretten vermindert. Een behandeling van twaalf weken met varenicline kan de kans op stoppen met roken verviervoudigen. De meest voorkomende bijwerking is misselijkheid, hoewel sommige mensen ook last kunnen krijgen van ernstige depressie.

Anno augustus 2024 zijn er enkele nieuwe trends en ontwikkelingen in de strijd tegen tabaksverslaving:

E-sigaretten en vapes
Hoewel e-sigaretten aanvankelijk werden gepromoot als minder schadelijke alternatieven voor traditionele sigaretten, zijn er steeds meer studies die wijzen op de mogelijke gezondheidsrisico's van vapen. Hoewel het roken van e-sigaretten minder schadelijke stoffen produceert dan traditionele sigaretten, blijft het gebruik ervan controversieel en potentieel risicovol.

Tabaksvrije generatie
Sommige landen experimenteren met het idee van een 'tabaksvrije generatie', waarbij mensen geboren na een bepaald jaar geen tabaksproducten meer mogen kopen. Dit beleid moet ervoor zorgen dat de komende generaties volledig tabaksvrij zijn.

Mindfulness en gedragsinterventies
Er is een groeiende belangstelling voor het gebruik van mindfulness en andere gedragsinterventies om mensen te helpen stoppen met roken. Deze technieken kunnen helpen bij het omgaan met de drang om te roken en bij het ontwikkelen van nieuwe, gezonde gewoonten.

Door deze nieuwe inzichten en technologieën te combineren met bestaande methoden, blijft de strijd tegen roken zich ontwikkelen, met als doel een rookvrije toekomst.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nadelen van rokenDe nadelen van rokenDat roken slecht voor de gezondheid is, weten we allemaal. Maar wat zijn nu de feiten? Wat zijn de daadwerkelijke gevare…
Hoe slecht is meeroken?Meeroken is – vaak ongewild – de tabaksrook inademen van anderen. Naarmate mensen langer meeroken neemt het risico op ro…
Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Sigaren roken: is de sigaar minder ongezond dan de sigaret?Om te stoppen met roken durven sommige rokers wel eens overschakelen van de sigaret naar de sigaar. Ze argumenteren dan…
Methoden om te stoppen met rokenMethoden om te stoppen met rokenElk jaar sterven miljoenen mensen als gevolg van het roken. Met roken schaadt u zowel uw eigen gezondheid als de gezondh…

Sputum (slijm): Oorzaken van gewijzigde kleur en textuurSputum (slijm): Oorzaken van gewijzigde kleur en textuurMensen die niet roken en verder gezond zijn, produceren dagelijks ongeveer 1 tot 1,5 liter mucus, de medische term voor…
Mycoplasma-pneumonie: Atypische longontstekingMycoplasma-pneumonie: Atypische longontstekingMycoplasma-longontsteking (Mycoplasma pneumoniae, Mycoplasma-pneumonie) is een vaak milde vorm van longontsteking die vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 30 november 2017:
  • Year in Review: 2016 in 12 Charts (and a video), http://blogs.worldbank.org/voices/year-review-2016-12-charts-and-video
  • Geraadpleegd op 17 november 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • NEUTRALE STANDAARDVERPAKKINGEN IN BELGIË, http://www.vlaanderenstoptmetroken.be/neutrale-standaardverpakkingen-in-belgie/
  • Passive smoking, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/passive-smoking
  • Smoking during pregnancy, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/smoking-during-pregnancy
  • Smoking, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 829-830
  • Wie rookt?, http://www.vlaanderenstoptmetroken.be/professionals/feiten-over-roken/wie-rookt/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 11-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.