De invloed van roken op de gezondheid van de ogen

De invloed van roken op de gezondheid van de ogen Sigarettenrook is zeer giftig. Roken schaadt bijgevolg vrijwel elk orgaan in het lichaam. De nadelige en vaak dodelijke effecten op de longen en het hart alsook kanker zijn reeds geruime tijd wetenschappelijk bewezen alsook welbekend. Maar dat roken ook het gezichtsvermogen aantast, is veel minder bekend. Reeds in 1998 verscheen in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift “Surv Ophthalmo” een publicatie over de associatie tussen het roken van sigaretten en oogziekten.

Cataract

Bij cataract (staar) geraakt de zuurstoftoevoer verstoord, net als de voedingsstoffen die via de bloedvaten in de ogen terechtkomen. Daarnaast leidt roken tot de ophoping van zware metalen (zoals cadmium) in de lens. Staar (vertroebeling van de natuurlijke ooglens) is wereldwijd een belangrijke oorzaak van blindheid bij voornamelijk ouderen. Rokers verhogen aanzienlijk het risico op het ontwikkelen van cataract in vergelijking met niet-rokers. Studies tonen aan dat patiënten die roken dubbel zoveel kans hebben op het ontwikkelen van cataract en het risico verhoogt naarmate de patiënt blijft roken en meer rookt. Dit is zelfs drie keer zoveel bij zware rokers (vanaf vijftien sigaretten per dag en meer).

Diabetische retinopathie

Roken verdubbelt het risico op het ontwikkelen van diabetes mellitus. Er is daarnaast een oorzakelijk verband tussen het roken en de ontwikkeling en progressie van diabetische retinopathie, naast talrijke andere diabetescomplicaties zoals hart- en vaataandoeningen, een beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen), nierziekten, zenuwbeschadiging, voetproblemen en vele anderen. Rokers hebben tot vier keer meer kans om op oudere leeftijd blind te worden. Diabetische retinopathie beschadigt de bloedvaten van het netvlies wat leidt tot een verlies van het gezichtsvermogen. Het aantal patiënten met diabetische retinopathie stijgt met de jaren door onder andere de ongezonde levensstijl die heel wat mensen hanteren.

Droge ogen

Mensen die roken hebben bijna twee keer zoveel kans op droge ogen. Bij droge ogen heeft de patiënt onvoldoende tranen op het oogoppervlak. Deze zijn nodig om het oog te smeren en gezond te houden. Een patiënt met droge ogen heeft rode ogen, jeukende ogen en soms zelfs waterige ogen waarbij hij voelt dat er iets korrelig of vreemd in zijn ogen zit. Tabaksrook is irriterend voor de ogen en verergert droge ogen. Dit is zelfs het geval bij mensen die zich in dezelfde ruimte bevinden als rokers, en in het bijzonder voor contactlensdragers. Vergeet dus niet dat meerokers tijdens een avondje uit bijvoorbeeld mogelijk enorm veel last hebben van jeukende, branderige of ontstoken ogen (oogontsteking) door de rook.

Glaucoom

Er is een sterk verband tussen roken en hoge bloeddruk, cataract en diabetes die allemaal risicofactoren zijn voor glaucoom. Deze oogaandoening is een stille doder van het gezichtsvermogen en leidt mogelijk tot (zware) slechtziendheid of blindheid bij een patiënt. Glaucoom veroorzaakt een geleidelijke afbraak van oogzenuwcellen die visuele informatie sturen naar de hersenen. Wanneer de zenuwcellen afsterven, gaat het gezichtsvermogen langzaam achteruit. Meestal start glaucoom aan de perifere kant (aan de zijkant) waardoor het voor de patiënt pas laat opvalt en reeds veel zenuwschade is opgetreden bij de uiteindelijke diagnose door de oogarts.

Kinderen

Vrouwen die tijdens de zwangerschap roken geven gevaarlijke gifstoffen door aan de placenta, die mogelijk nadelige gevolgen heeft voor het ongeboren kind. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op vele foetale oogaandoeningen, andere ernstige gezondheidsproblemen en zelfs sterfte. De congenitale oogafwijkingen omvatten strabisme en onderontwikkeling van de oogzenuw. Deze laatste is een belangrijke oorzaak van blindheid bij kinderen. Ook hebben rokende vrouwen die tijdens de zwangerschap meer kans op vroeggeboorten. Alle te vroeggeboren baby's hebben een groter risico op oogproblemen dan voldragen baby's. Visusproblemen van premature baby's zijn onder andere premature retinopathie, een ernstige oogaandoening die mogelijk blindheid veroorzaakt.

Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie (LMD)

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) tast het midden van het netvlies aan dat verantwoordelijk is voor het scherpe, centrale gezichtsvermogen dat nodig is voor alledaagse activiteiten zoals lezen en autorijden en veroorzaakt blinde vlekken (scotomen). LMD is één van de belangrijkste oorzaken van het permanent verlies van het gezichtsvermogen bij vijfenzestigplussers. Studies tonen aan dat rokers een drie keer hogere kans hebben op het krijgen van LMD in vergelijking met patiënten die nooit hebben gerookt. Vrouwelijke rokers ouder dan 80 jaar hebben vier tot zes keer meer kans op het ontwikkelen van LMD dan niet-rokers van dezelfde leeftijd. Stoppen met roken vermindert het risico op het ontwikkelen van LMD op elke leeftijd, ook later in het leven. Net zoals bij cataract, verhoogt het risico op het ontwikkelen van maculadegeneratie naarmate een patiënt blijft roken en meer rookt. Roken interfereert met de bloedtoevoer naar het netvlies. Daarnaast heeft roken een nadelig effect op de zuurstofvoorziening van de maculacellen.

Uveïtis

Uveïtis is een ernstige oogziekte van de middelste laag van het oog (uvea) die mogelijk leidt tot een volledig gezichtsverlies. De ontsteking beschadigt vitale structuren van het oog zoals de iris en het netvlies, wat resulteert in complicaties zoals cataract, glaucoom en netvliesloslating. Uit onderzoek blijkt dat rokers vaker dan niet-rokers uveïtis krijgen.

Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Rode ogen bij conjunctivitis / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Andere oogproblemen

conjunctivitis, een lui oog (de medische term hiervoor is "amblyopie"), complicaties bij de oogziekte van Graves, problemen met het dragen van contactlenzen, ...

Het is nooit te laat om te stoppen met roken en te genieten van de voordelen van een gezondere levensstijl en - uiteindelijk - een gezonder lichaam. Stoppen met roken is mogelijk op elke leeftijd en vermindert het risico op het ontwikkelen van vele zicht bedreigende oogaandoeningen. Een jaarlijks uitgebreid oogonderzoek is daarnaast nodig om tijdig oogaandoeningen te detecteren, behandelen en op te volgen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij chronische nierziektenOogproblemen bij chronische nierziektenDiabetes mellitus (suikerziekte) en een hoge bloeddruk zijn niet alleen de belangrijkste oorzaken van een chronische nie…
Droge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteDroge leeftijdsgebonden maculadegeneratie: OogziekteMeer dan negentig procent van de patiënten met leeftijdsgebonden maculadegeneratie krijgt te maken met de droge vorm, te…
Oogkleur en gezondheid: Risico op aandoeningenOogkleur en gezondheid: Risico op aandoeningenDiverse genen dragen bij aan de ontwikkeling van de oogkleur. Net zoals bij de huidpigmentatie, komen bepaalde oogkleure…
Droge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen verhelpen - Symptomen, oorzaak en behandelingDroge ogen zorgen ervoor dat de ogen pijn doen, rood worden en jeuken. Ook het zicht kan wazig worden en je kan het gevo…

Jicht: oorzaken, symptomen en preventieJicht: oorzaken, symptomen en preventieJicht kan worden beschouwd als een reumatische aandoening. Bij jichtpatiënten scheiden de nieren de stof urinezuur niet…
Lymfangitis, lymfevatontsteking: pijnlijke rode lijn huidLymfangitis, lymfevatontsteking: pijnlijke rode lijn huidEen schaafwondje, houtsplinter of wondroos kunnen aanleiding zijn voor lymfevatontsteking. Oftewel inwendig wordt het ly…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • http://eyefitvisioncenters.com/eyewise/knowledge-base/10-ways-smoking-damages-your-eyes
 • http://www.allaboutvision.com/smoking/
 • http://www.cdc.gov/features/smoking-eyesight/
 • http://www.everydayhealth.com/vision-center/the-aging-eye/tips/smoking-ups-risk-for-age-related-vision-loss.aspx
 • http://www.geteyesmart.org/eyesmart/living/smokers.cfm
 • http://www.medic8.com/healthguide/smoking/problems-smoking/smoking-health/smoking-eye-problems.html
 • https://www.health.ny.gov/prevention/tobacco_control/smoking_can_lead_to_vision_loss_or_blindness.htm
 • https://www.vsp.com/smoking-problems.html
 • Surv Ophthalmol. 1998 mei-juni; 42 (6): 535-47., Solberg Y 1, Rosner M, Belkin M., http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9635902
 • Afbeelding bron 1: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.