Gezichtsvermogen: Schade aan ogen door slechte gewoonten

Gezichtsvermogen: Schade aan ogen door slechte gewoonten Het gezichtsvermogen verslechtert bij het verouderen. Veel veertigplussers dragen immers een bril of contactlenzen. Eén van de vaakst voorkomende oogaandoeningen bij ouderen is bijvoorbeeld leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Niet altijd is een oogziekte bij ouderen te voorkomen, maar enkele stappen vertragen de achteruitgang van het gezichtsvermogen. Diverse gewoonten dragen namelijk bij aan een verminderd gezichtsvermogen.

Algemene gezondheid verwaarlozen

De ooggezondheid is rechtstreeks geassocieerd met de algehele gezondheid. Diabetes mellitus (suikerziekte), een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk veroorzaken mogelijk allen milde tot ernstige problemen voor de ogen. Het is niet altijd mogelijk om alle gezondheidsproblemen te vermijden, maar voldoende slaap krijgen, regelmatig sporten en een gezonde en evenwichtige voeding consumeren voorkomt diverse gezondheidsproblemen.

Een goede contactlenshygiëne is noodzakelijk / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)Een goede contactlenshygiëne is noodzakelijk / Bron: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)

Contactlenzen en schade aan het gezichtsvermogen

Bewaardoos van contactlenzen hergebruiken

Een goede contactlenshygiëne hanteren is essentieel. Contactlenzen moeten dagelijks, wekelijks of maandelijks worden vervangen. Na deze tijd moet een persoon deze weggooien. Wanneer deze weggegooid zijn maar de persoon gebruikt nog dezelfde bewaardoos dan het vorige paar contactlenzen, dan is het mogelijk dat ziektekiemen in de contactlensdoos overgebracht worden naar de contactlenzen. Deze komen vervolgens in de ogen terecht wanneer de persoon de contactlenzen in de ogen plaatst, die dan in de ogen. Dit leidt tot hoornvlieszweren, ooginfecties, jeukende ogen, een wazig gezichtsvermogen en een overgevoeligheid voor licht. Het is belangrijk om de contactlensbewaardoos om de drie à vier maanden te vervangen. Het is ook mogelijk om de bewaardoos regelmatig te steriliseren door hem gedurende vijf minuten in het water te koken.

Contactlenzen met speeksel of water afspoelen

Om de contactlenzen goed schoon te maken, is het belangrijk om een speciale contactlensreiniger te gebruiken. Het gebruik van water of speeksel verhoogt het risico dat bacteriën in het oog komen met een ooginfectie en oogirritatie tot gevolg. Als het in bepaalde omstandigheden niet mogelijk is om contactlensvloeistof te gebruiken voor het reinigen van de contactlenzen, dan gebruikt de persoon best kokend water.

Geen oogbescherming dragen

Oogletsels

Veel oogletsels zijn te voorkomen door het dragen van een goede, geschikte oogbescherming. Een aangepaste bril of oogbescherming is nodig in volgende omstandigheden:
 • aan de auto werken
 • het gras maaien
 • koken met olie
 • lassen
 • met chemicaliën werken
 • vuurwerk bekijken en afsteken
 • zwemmen

UV-stralen

Ook een zonnebril die UV-stralen blokkeert is nodig wanneer een persoon zich naar buiten begeeft zodat de ogen beschermd zijn tegen de schadelijke UV-stralen. Lange perioden van blootstelling aan zonlicht leiden tot zonnebrand op het vooroppervlak van het oog (fotokeratitis), maculadegeneratie, cataract, pinguecula en pterygium, en in sommige gevallen tot kanker van het ooglid. Een zonnebril dragen is tot slot ook nodig op bewolkte dagen.

Leefstijl

Geen evenwichtige voeding consumeren

Het eten van een evenwichtige voeding is een belangrijk onderdeel voor de ooggezondheid. De ogen hebben namelijk vitaminen en voedingsstoffen nodig om gezond te blijven, net als de rest van het lichaam. Voedingsmiddelen met vitamine C, zink, vitamine E en omega-3 vetzuren zijn aanbevolen. Deze voedingsstoffen zijn te vinden in bladgroenten, zeevruchten, noten en groenten en fruit. Water is eveneens essentieel. Als een persoon niet genoeg water drinkt, ontstaan uitdrogingsverschijnselen. De ogen produceren hierdoor te weinig tranen om hen vochtig te houden. Uitdroging leidt dan tot droge, rode en jeukende ogen. Dagelijks ongeveer acht glazen water drinken beschermt de ogen en de algehele gezondheid.

Roken is slecht voor de ogen / Bron: Geralt, PixabayRoken is slecht voor de ogen / Bron: Geralt, Pixabay

Roken

Roken is slecht voor de algehele gezondheid en slecht voor de ogen. Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar dit komt de algehele gezondheid ten goede en vermindert het risico op het ontwikkelen van oogziekten die resulteren in een blijvend verlies van het gezichtsvermogen.

Te veel tijd besteden aan het kijken naar schermen

Schermen maken voor de meeste mensen een vast onderdeel uit van het dagelijks leven, maar te veel tijd besteden aan het kijken naar een scherm is slecht voor de ogen Mensen knipperen hierdoor minder, waardoor de persoon sneller last krijgen van droge ogen, rode ogen, jeukende ogen en vermoeide ogen. Voldoende pauze nemen is nodig om de ogen voldoende rust te geven, alsook om het Computer Vision Syndrome te voorkomen. Het is vooral belangrijk om niet te laat in de avond naar heldere schermen te kijken. Staren naar schermen bij weinig licht veroorzaakt namelijk meer oogvermoeidheid en slaapstoornissen.

Te weinig slapen

Een slaapgebrek leidt tot spierwitte ogen, rode ogen, gezwollen ogen of jeukende ogen. Een minimum van zeven uur slaap is belangrijk voor de ogen en de rest van het lichaam. Het kijken naar een scherm vlak voor slaaptijd verstoort de slaap. Werken met een smartphone, tablet of computer doet een persoon dan ook niet tot minimaal één uur voor bedtijd.

Ogen

Geen regelmatig oogonderzoek laten uitvoeren

Veel problemen met het gezichtsvermogen zijn te voorkomen als de oogarts ze snel genoeg detecteert. Daarom moeten mensen regelmatig de ogen laten controleren, afhankelijk van de leeftijd en de medische geschiedenis. Bij oogpijn of aanhoudende oogproblemen is een oogonderzoek essentieel.

In de ogen wrijven en de ogen aanraken

Een gemiddelde persoon raakt ongeveer zestien keer per dag zijn gezicht aan, wat zich vertaalt in zestien kansen voor bacteriën om in de ogen terecht te komen. In de ogen wrijven of deze aanraken is bijgevolg niet verstandig. Is het toch nodig, dan is het essentieel om de handen goed te wassen om het risico op een ooginfectie te verminderen. Heeft de persoon jeukende ogen, dan brengt hij een koud kompres aan de ogen wat de jeuk verlicht. Zit er iets in het oog dat zorgt voor irritatie, dan spoelt de persoon dit voorzichtig uit met water en anders bezoekt hij hiermee de oogarts.

Voorzichtigheid is geboden bij het aanbrengen, dragen en verwijderen van make-up rond de ogen / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Voorzichtigheid is geboden bij het aanbrengen, dragen en verwijderen van make-up rond de ogen / Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Make-up misbruiken

Voorzichtigheid is geboden bij het aanbrengen en dragen van make-up rond de ogen. De persoon verwijdert altijd de make-up aan het einde van de dag en is voorts heel voorzichtig wanneer hij de cosmeticaproducten op of in de buurt van de ogen aanbrengt. Het aanbrengen van een eyeliner of mascara te dicht bij de wimperlijn doet de olieklieren verstoppen en veroorzaakt dan een opeenhoping van bacteriën. Het is belangrijk om mascara en andere make-up om de drie maanden te vervangen om te voorkomen dat zich gevaarlijke bacteriën vormen die bacteriële ooginfecties veroorzaken.

Te veel op kunsttranen van andere oogsmeermiddelen vertrouwen

Kunsttranen of oogsmeermiddelen werken door de bloedtoevoer naar de ogen te beperken, waardoor de ogen minder bloeddoorlopen zijn. Deze middelen zonder reden gebruiken zorgt er voor dat de ogen hieraan gewend geraken. Indien een persoon voortdurend op oogdruppels vertrouwt om van bloeddoorlopen ogen af te komen, is het verstandig om een oogarts te bezoeken.

Wimpers uittrekken

De wimpers voorkomen dat stof en vuil in het oog komen. Mensen die de wimpers uittrekken, doen dit vaak als reactie op stress en angst. De stress verminderen en angst onder controle krijgen is belangrijk.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor mensen bij het dragen van contactlenzenTips voor mensen bij het dragen van contactlenzenHet aantal mensen dat contactlenzen draagt neemt dagelijks toe. Het is echter niet zo gemakkelijk als het dragen van een…
Welke contactlenzen zijn het beste voor mij?Welke contactlenzen zijn het beste voor mij?Uw visueel gebrek met contactlenzen corrigeren? Dankzij moderne materialen kan dat. Welke contactlenzen goed zijn voor u…
Contactlenzen: Reinigen, veilig dragen en adviezenContactlenzen: Reinigen, veilig dragen en adviezenContactlensdragers volgen het best enkele richtlijnen om de contactlenzen goed te reinigen en deze daarna ook veilig te…
Decoratieve contactlenzen: Gevaren & tips bij aankoop lenzenDecoratieve contactlenzen: Gevaren & tips bij aankoop lenzenHalloween of een verjaardagsfeest zijn slechts enkele voorbeelden waarbij mensen soms decoratieve contactlenzen gebruike…

Convulsies (stuipen): symptomen, oorzaken en behandelingConvulsies (stuipen): symptomen, oorzaken en behandelingConvulsies of stuipen zijn onwillekeurige spiertrekkingen, waarbij contractie (samentrekking) en ontspanning elkaar ritm…
Chronische diarree: Oorzaken van aanhoudende losse stoelgangChronische diarree: Oorzaken van aanhoudende losse stoelgangBij diarree ervaart een patiënt losse, waterige stoelgang. Meestal krijgen patiënten acuut te maken met diarree. Deze ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
 • Geraadpleegd op 11 oktober 2018:
 • 10 Bad Habits That Are Hurting Your Eyes, https://www.vspdirect.com/vision-hub/10-bad-habits-are-hurting-your-eyes
 • 10 Everyday Habits That Are Hurting Your Vision, https://www.self.com/story/everyday-habits-that-are-hurting-your-eyesight
 • 11 Habits That Are Ruining Your Eyes, https://www.goodhousekeeping.com/health/a26167/habits-hurting-eyes/
 • 5 habits that may harm your eyes, http://www.velocitycare.com/blog/5-habits-that-may-harm-your-eyes
 • 7 Bad habits that harm your vision; https://www.washingtoneye.com/uncategorized/7-bad-habits-harm-vision/
 • 7 common habits that are harming your vision, https://www.belmarrahealth.com/7-common-habits-harming-vision/
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Afbeelding bron 1: Fifikins, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.