InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Diversen > Een bril of lenzen?

Een bril of lenzen?

Een bril of lenzen? Men die een oogcorrectie nodig hebben, hebben de mogelijkheid om een bril of contactlenzen te kiezen. Het verschil tussen een bril en contactlenzen is erg groot, zo heeft ieder voordeel zijn eigen nadeel. Als contactlenzen u toch meer aanspreekt, kunt u het ook eerst een maand uitproberen, bevalt het niet? Dan kunt u altijd nog overstappen naar een bril, het zou zonde zijn als u een groot bedrag voor een bril neer legt die u niet gaat gebruiken.

Een bril

Kiest u voor de bril? Dan kunt u bij uw opticien een montuur uitzoeken die u leuk vindt, daarna zullen uw ogen worden gemeten om de sterkte van de glazen te bepalen. Nadat uw ogen zijn gemeten kan de bril worden besteld, binnen ongeveer een week krijgt u bericht dat uw bril klaar is. Hij wordt dan nog eens gepast, en eventueel aangepast. Hieronder worden enige voordelen en nadelen genoemd van de bril:

Voordelen

 • Het is goedkoper.
 • Deze kunt u altijd dragen, zonder hem elke maand te vervangen.
 • Makkelijker om te gebruiken.

Nadelen

 • Er kunnen krasjes op het glas komen.
 • Hij kan stuk gaan.
 • Hij kan gaan afzakken.

Er zijn ook bepaalde plannen voor brillen, enkele opticiens maken hier gebruik van. Vraag voor meer informatie bij uw opticien, dit verschilt per opticien. Zoals Hans Anders heeft het zogenaamde bril totaalplan, hierbij betaalt u 3,- per maand en dan kunt u na 2 jaar een complete bril uitzoeken zonder dat er extra kosten aan zijn verbonden.

Contactlenzen

Aangezien er steeds vaker voor contactlenzen wordt gekozen heeft dit ook zijn eigen voor -en nadelen. Eerst zullen uw ogen worden onderzocht, kijken of dit mogelijk is. Niet iedereen kan contactlenzen dragen. Voordat u contactlenzen krijgt worden er proef contactlenzen bestelt waarmee u gaat oefenen, pas als u ze in en uit kan krijgen krijgt u de contactlenzen mee. Hieronder worden enige voordelen en nadelen genoemd van contactlenzen.

Voordelen

 • Contactlenzen vallen bijna tot niet op.
 • U heeft ''volledig beeld''.
 • Blijft goed zitten.

Nadelen

 • Het is duurder dan een bril.
 • In het begin lastig in te krijgen.
 • Moet elke maand vervangen worden.

Als u kiest voor contactlenzen zijn er een aantal dingen waar u op moet letten, hieronder staat waar u vooral op moet letten.

 • Was uw handen voordat u de contactlenzen in gaat doen.
 • Draag contactlenzen niet langer dan mag.
 • Maak uw contactlenzen en bakje enkel schoon met speciaal vloeistof die erbij hoort.
 • Verschoon uw contactlenzen regelmatig.
 • Ga niet met contactlenzen zwemmen.
© 2013 - 2019 Conni, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Bril versus lenzenDit jaar halen strakke, sterk afgelijnde monturen met een fel kleurtje de bovenhand. De klassieke gouden of zilveren bri…
Harde en zachte lenzenWie slechte ogen heeft en geen bril wil dragen kiest vaak voor contactlenzen. Er bestaan echter twee soorten lenzen: har…
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…
Lenzen: de ideale vervanging van een bril?Lenzen: de ideale vervanging van een bril?Een tijd lang was een bril de enige oplossing om met slechte ogen toch goed te kunnen zien. Tegenwoordig neemt de popula…

Reageer op het artikel "Een bril of lenzen?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Conni
Gepubliceerd: 21-06-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!