Eenvoudige tips voor een goede ooggezondheid

Eenvoudige tips voor een goede ooggezondheid Het gezichtsvermogen is één van de meest waardevolle zintuigen die we bezitten. Voor veel mensen is het gezichtsvermogen zo vanzelfsprekend dat ze de gezondheid van hun ogen gemakkelijk over het hoofd zien. Toch is het belangrijk om bewust om te gaan met de gezondheid van de ogen om optimaal van de omgeving te kunnen genieten. Het dragen van een (zonne)bril om de ogen te beschermen tegen de zon en droge omstandigheden is voor velen al een automatisme, maar er zijn ook andere manieren om oogaandoeningen en andere oogproblemen te voorkomen. Hier zijn vijf eenvoudige tips om de ogen gezond te houden.
Een regelmatig oogonderzoek is essentieel / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Een regelmatig oogonderzoek is essentieel / Bron: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Bril en contactlenzen: vernieuwen en aanpassen

Een regelmatig oogonderzoek is cruciaal voor iedereen die een bril of contactlenzen draagt, evenals voor degenen die medicijnen gebruiken die invloed kunnen hebben op de ogen. Dit onderzoek is belangrijk om ervoor te zorgen dat het correctiemiddel steeds afgestemd is op de huidige behoeften van de ogen, vooral omdat de visuele behoeften kunnen veranderen naarmate we ouder worden. Veroudering gaat vaak gepaard met veranderingen in de oogstructuren, waardoor regelmatig een nieuw bril- of contactlensrecept nodig kan zijn.

Veilig gebruik van make-up

Het zorgvuldig verwijderen van make-up en oogcosmetica is essentieel om problemen aan de ogen te voorkomen. Het is belangrijk om make-up niet te lang te laten zitten en de ogen regelmatig te reinigen. Bewaar make-up op een droge en schone plaats om de groei van bacteriën die ooginfecties kunnen veroorzaken, te voorkomen. Kies bovendien voor make-up die is samengesteld uit natuurlijke ingrediënten om het risico op oogproblemen te minimaliseren. Enkele oogproblemen die kunnen voortkomen uit het verkeerd gebruik van make-up zijn:
Overgewicht kan ook de ogen schaden / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)Overgewicht kan ook de ogen schaden / Bron: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)

Een gezond gewicht bevordert de ooggezondheid

[ SPECIAL=9479]Overgewicht[/SPECIAL] of obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van aandoeningen die kunnen leiden tot verlies van het gezichtsvermogen, zoals glaucoom. Glaucoom is een oogaandoening waarbij de oogboldruk vaak verhoogd is, wat schade aan de oogzenuw kan veroorzaken en geleidelijk het gezichtsvermogen kan verminderen. Onvoldoende gereguleerde diabetes mellitus kan ook leiden tot diabetische retinopathie (een netvliesaandoening als gevolg van suikerziekte), wat eveneens kan resulteren in gezichtsverlies. Diabetes kan ook leiden tot staar, secundair glaucoom en schade aan de macula. Het is daarom van cruciaal belang om diabetes goed te beheren om gezichtsverlies te voorkomen.

Uitgebreid oogonderzoek

Een uitgebreid oogonderzoek is noodzakelijk om oogziekten zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie, glaucoom of diabetische retinopathie in een vroeg stadium op te sporen. Tijdens dit onderzoek verwijdt de oogarts de pupillen met speciale oogdruppels, bekend als “mydriatica”. Dit gespecialiseerde oogonderzoek is belangrijk omdat veel van deze aandoeningen geen merkbare symptomen vertonen totdat ze gevorderd zijn.


Gezonde voeding draagt bij aan de gezondheid van de ogen / Bron: Jill111, PixabayGezonde voeding draagt bij aan de gezondheid van de ogen / Bron: Jill111, Pixabay

Gezonde voeding voor een optimale ooggezondheid

Een gezonde en gevarieerde voeding met weinig suiker en zout, gecombineerd met voldoende groenten en fruit, is cruciaal voor zowel het lichaam als het gezichtsvermogen (ooggezonde voeding). Groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool zijn bijzonder nuttig. Ook wortelen, venkel, zwarte bessen, en luteïne (zoals eieren verrijkt met luteïne) beschermen de ogen tegen aandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculadegeneratie en leeftijdsgebonden cataract (staar). Omega-3-vetzuren, die te vinden zijn in zalm, tonijn en heilbot, zijn ook gunstig voor de ogen. Rood vlees, oesters, volle tarwe, rogge en haver bevatten zink, dat eveneens belangrijk is voor een gezond gezichtsvermogen. Een tekort aan vitamine A (aanwezig in oranje en groene groenten, eieren en meloenen) kan leiden tot nachtblindheid, droge ogen en jeukende ogen. Voeding speelt dus een essentiële rol in het behoud van een goed gezichtsvermogen.

Voldoende slaap

Voldoende slaap is cruciaal voor de gezondheid van de ogen. Slaaptekort kan leiden tot droge ogen, irritatie en vermoeidheid van de ogen. Het is belangrijk om elke nacht 7-8 uur slaap te krijgen om de ogen de tijd te geven om te herstellen en te regenereren.

Bescherming tegen blauw licht

Het langdurig blootstellen van de ogen aan blauw licht van schermen kan bijdragen aan digitale oogvermoeidheid en mogelijk schade aan de retina veroorzaken. Het gebruik van blauwlichtfilters op elektronische apparaten en het volgen van de 20-20-20 regel (elke 20 minuten 20 seconden naar iets 20 voet verderop kijken) kan helpen om de belasting van de ogen te verminderen.

Hydratatie

Het handhaven van een goede hydratatie is essentieel voor het voorkomen van droge ogen en het bevorderen van een goede ooggezondheid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag om de ogen goed gehydrateerd te houden.

Stoppen met roken

Roken kan schadelijk zijn voor de ogen en het risico op oogaandoeningen zoals maculadegeneratie en staar verhogen. Het stoppen met roken kan helpen om de gezondheid van je ogen te beschermen en het risico op deze aandoeningen te verlagen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ogen thuis testen op oogafwijkingenOgen thuis testen op oogafwijkingenVia enkele onderzoeken in de thuisomgeving kan een patiënt zelf zijn gezichtsvermogen testen of een oogaandoening opvolg…
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie: Preventie van oogziekteLeeftijdsgebonden maculadegeneratie: Preventie van oogziekteLeeftijdsgebonden maculadegeneratie is een veel voorkomende oogaandoening die zich meestal manifesteert bij vijftigpluss…
Complicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenComplicaties diabetes mellitus (suikerziekte): OogproblemenDiabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om suiker effectief op te slaan…
Laat regelmatig een oogonderzoek doen door de oogartsLaat regelmatig een oogonderzoek doen door de oogartsVoor velen zijn de ogen zo vanzelfsprekend dat ze er niet over nadenken om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoere…

Jeuk onder de oksels: Oorzaken, symptomen en behandelingJeuk onder de oksels: Oorzaken, symptomen en behandelingDe oksel bevindt zich direct onder de schoudergewrichten en bevat een complexe samenstelling van structuren, waaronder b…
Open-hoek glaucoom: Oogaandoening met schade aan oogzenuwOpen-hoek glaucoom: Oogaandoening met schade aan oogzenuwOpen-hoek glaucoom is een oogaandoening waarbij de oogdruk meestal verhoogd is, wat schade veroorzaakt aan de oogzenuw.…
Bronnen en referenties
  • 5 Ways Eye Makeup Can Damage Your Eyes (and what to do about it), http://greenbeautyteam.com/answers-advice/makeup/5-ways-eye-makeup-can-damage-your-eyes-and-what-to-do-about-it/, geraadpleegd op 2 oktober 2016
  • 7 ways make-up can harm your eyes , http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/7-ways-make-up-can-harm-your-eyes-10512277.html , geraadpleegd op 2 oktober 2016
  • Easy Tips to Protect Your Eyes, http://www.belmarrahealth.com/easy-tips-to-protect-your-eyes/, geraadpleegd op 2 oktober 2016
  • Is Eyeliner Bad for Your Eyes? Keep Makeup from Harming Your Health, https://health.clevelandclinic.org/2015/10/eyeliner-bad-eyes-keep-makeup-harming-health/, geraadpleegd op 2 oktober 2016
  • Oogproblemen bij tekort vitamine A (vitamine A-deficiëntie) , http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/174974-oogproblemen-bij-tekort-vitamine-a-vitamine-a-deficientie.html, geraadpleegd op 2 oktober 2016
  • Uw ogen verbeteren met de juiste voeding: Het kan, Het Laatste Nieuws, 27 november 2002 , https://www.kimbols.be/medisch/voeding-drank-ooggezondheid/uw-ogen-verbeteren-met-de-juiste-voeding-het-kan.html, geraadpleegd op 2 oktober 2016
  • Afbeelding bron 1: Jeff Dahl, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Tobyotter, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.