Laat regelmatig een oogonderzoek doen door de oogarts

Laat regelmatig een oogonderzoek doen door de oogarts Voor velen zijn de ogen zo vanzelfsprekend dat ze er niet over nadenken om regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren. De ooggezondheid is nochtans erg belangrijk. Een uitgebreid onderzoek kan immers niet alleen het zicht corrigeren, maar ook het zicht behouden of zelfs iemands' leven verlengen. Bij een onderzoek kijkt de oogarts of de ogen nog gezond zijn en of iemand nog goed ziet. Met een goed zicht kan iemand beter en veiliger leven en werken, hetgeen de kwaliteit van leven aanzienlijk verhoogt.

Belangrijk om regelmatig een oogonderzoek te laten doen

Bij een oogonderzoek bekijkt de specialist de noodzaak van een correctie en de goede samenwerking van de ogen. Bovendien gebeurt er een check-up van de algemene gezondheidstoestand van de ogen. Enkele (oog)aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes mellitus, glaucoom of hoge bloeddruk (medische term is "hypertensie") is zo in een zeer vroeg stadium op te sporen. Deze vroege opsporing is belangrijk. De kans dat de behandeling ervan slaagt, is namelijk groter als het probleem eerder ontdekt wordt.

Eenmaal in de twee jaar

Een oogcontrole gebeurt toch best minstens eenmaal in de twee jaar en dit door een oogzorgspecialist zoals een oogarts, een opticien of een contactlensspecialist. Zelfs als iemand een perfect zicht van 20/20 heeft, wordt aanbevolen regelmatig een oogonderzoek te laten uitvoeren. Een specialist geeft advies over de beste tijdsinterval voor de volgende controle; bij sommige personen kan een oogonderzoek namelijk best vaker gebeuren. Wanneer iemand last heeft van een troebel zicht of hoofdpijn, bekijkt de oogzorgspecialist tijdens een oogonderzoek of dit te verhelpen is met eenvoudige oefeningen of dat er toch een oogcorrectie nodig is.

Inhoud van het oogonderzoek door de oogarts

Vooreerst stelt de oogzorgspecialist een aantal vragen over de gezondheid, de familiegeschiedenis, eventuele oogproblemen en over de levensstijl en het werk dat iemand uitvoert. Daarna gebeurt er een uitgebreid oogonderzoek dat bestaat uit onder andere de controle van:
 • de oogbeweging
 • de oogdruk
 • de situatie van de oogzenuw
 • het netvlies (de medische term hiervoor is "retina")
 • het perifere zicht
 • kleurenzien

Voor alle leeftijden

Kinderen

Een goede ooggezondheid is uiteraard voor mensen van alle leeftijden belangrijk. Kinderen en jongeren gebruiken hun ogen voor het leerproces en eventuele zichtproblemen beïnvloeden vaak schoolprestaties en andere activiteiten. Zo heeft maar liefst 25% van alle kinderen tussen vijf en twaalf jaar een oogprobleem dat niet vastgesteld is. Kinderen weten vaak niet dat ze slecht zien, waardoor problemen veel moeilijker te ontdekken zijn. Daarom is een oogcontrole bij een kind vanaf de leeftijd van vier jaar opportuun. Een eerder oogonderzoek is aanbevolen bij familiale oogproblemen. Dit kan de sleutel zijn tot een goed zicht.

Ouderen

Een goed zicht is eveneens bij ouderen belangrijk. Dit kan van primordiaal belang zijn om zelfstandig te blijven wonen en tevens daalt de kans op ongelukken met een goede ooggezondheid. Bovendien zijn ouderen vaker slechtziend door bijvoorbeeld maculadegeneratie, diabetes en andere oogafwijkingen. Een oogarts kan dit tijdig opsporen en behandelen.

Andere aandoeningen

Een oogonderzoek vertelt uiteraard meer over de gezondheid van het oog, maar de oogzorgspecialist kan daarenboven een idee krijgen over de algemene gezondheidsstatus. Zo onthullen de ogen meer over de staat van de arteriën en aderen. Metabolische afwijkingen vaak beïnvloeden vaak bloedvaten. Een oogonderzoek levert soms zelfs een diagnose op van een auto-immuunziekte zoals artritis (gewrichtsontsteking) of systemische lupus erythematosus. Dit alles is mogelijk wanneer de ziekte zich nog in een vroeg stadium bevindt. Bovendien is een oogarts in staat om vroege symptomen van ziektes te herkennen die effect hebben op het gezichtsvermogen, zelfs al zijn er op dat moment geen problemen met het zicht. Oogonderzoeken zijn dus erg belangrijk, en niet alleen voor de ogen zelf.

Soms ontdekt de oogzorgspecialist aan de hand van bepaalde andere symptomen een (oog)aandoening:

Hoofdpijn

Hoofdpijn rond de ogen en het voorhoofd wijst mogelijk op bepaalde oog- en andere ziektes. Via het oogonderzoek is het mogelijk om onder andere deze aandoeningen op te sporen:
 • een niet-ontdekte oogtumor zoals retinoblastoom
 • een neusholte-ontsteking
 • functionele storingen van de oogspieren die strabisme veroorzaken (als uw ogen scheel zien)
 • glaucoom (verhoogde oogdruk)

Hypertensie (hoge bloeddruk

Ook hypertensie is opspoorbaar met een oogonderzoek. Zo ziet de oogzorgspecialist onregelmatige of verdikte bloedvaten wat een vroeg teken is van hypertensie. De invloed van een hoge bloeddruk op diverse oogaandoeningen is potentieel groot.

Diabetes (suikerziekte)

Enkele symptomen van diabetes zijn bijvoorbeeld een veranderend zicht, en afzettingen en kleine ronde vlekjes op het netvlies. Ook deze symptomen herkent de oogarts bij een oogcontrole.

Hartaanval

Zelfs het risico op een hartaanval is zichtbaar door het netvlies te controleren. Zo ziet de specialist typische nauwe netvliesaderen met een speciale vorm. Met deze informatie kan snel een juiste behandeling volgen zodat het risico verkleind wordt.

Hoog cholesterolgehalte

Daarnaast kan de oogzorgspecialist tijdens een oogonderzoek vroegtijdige tekenen van een hoog cholesterolgehalte ontdekken. Met deze informatie kan iemand zijn levensstijl aanpassen zodat het risico op een te hoge bloeddruk, een hartkwaal of zelfs een hartaanval vermeden wordt.

Multiple sclerose

Multiple sclerose (chronische neurologische auto-immuunaandoening) presenteert zich soms door gezichtsveldverlies, dubbelzicht (diplopie) en ongecoördineerde of onbeheerste oogbewegingen (nystagmus). Deze waarschuwingstekens zijn te detecteren met een oogonderzoek. Uiteraard kan een dergelijk oogonderzoek nooit een grondig onderzoek door de huisarts of een specialist vervangen. Doch kan een snelle doorverwijzing wel van belang zijn voor de mogelijke behandeling.

Wetenschappelijk onderzoek

De wetenschap staat niet stil: Onderzoeken zijn gaande om via het oog darmaandoeningen en dementiegerelateerde aandoeningen op te sporen. Daarnaast wordt onderzocht hoe het oog zo lang mogelijk gezond kan blijven, wat ook van belang kan zijn voor de rest van het lichaam.

Zelfs met een perfect zicht is het belangrijk om regelmatig een oogonderzoek te laten verrichten.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Het Posner-Schlossman Syndroom is een milde oogontsteking waarbij de patiënt in korte tijd een heel hoge oogdruk creëert…
Neovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom: Vorming abnormale bloedvaten op irisNeovasculair glaucoom is een zeldzame maar ernstige vorm van secundaire glaucoom. Deze oogziekte ontstaat als gevolg van…
Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomGonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomEen oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies e…
Tonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenTonometrie: Oogdrukmeting om glaucoom op te sporenWie ouder is dan 40 jaar laat best regelmatig een oogonderzoek uitvoeren om glaucoom vroegtijdig op te sporen. Vooral Af…

Bogorad-syndroom: Krokodillentranen bij het eten of drinkenBogorad-syndroom: Krokodillentranen bij het eten of drinkenHet Bogorad-syndroom is een zeldzame complicatie van (traumatische) aangezichtsverlamming met ongepast en soms overvloed…
Wat is dermografisme/urticaria factitia?Soms gebeurt het weleens dat je bij druk of wrijving over de huid al snel rode plekken en/of striemen krijgt. Dit versch…
Bronnen en referenties
 • http://coopervision.be/nl/over-contactlenzen/een-oogtest-wat-kunt-u-verwachten
 • http://ooglaserblog.blogspot.be/2013/04/regelmatig-oogonderzoek-belang.html
 • https://www.acuvue.be/www.acuvue.be/laat-een-oogonderzoek-doen
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.