De invloed van het drinken van alcohol op de ogen

De invloed van het drinken van alcohol op de ogen Drinken is niet goed voor het lichaam. Net zoals de hersenen ernstig aangetast worden door alcohol, is dit ook van toepassing op het gezichtsvermogen. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op de werking van het oog. Sommige oogproblemen die het resultaat zijn van alcoholconsumptie lijken klein, maar veelal zijn ze erg vervelend en leiden ze tot grote problemen met het gezichtsvermogen. Best raadpleegt iemand zo snel mogelijk een oogarts wanneer de klachten blijven aanhouden.

Amblyopie (lui oog)

Door (overmatig) alcoholgebruik kan het oog lui worden waardoor iemand het gezichtsvermogen in één of beide ogen dreigt te verliezen. In de medische wereld spreken artsen ook van tabak-alcohol amblyopie, omdat amblyopie naast alcoholmisbruik eveneens optreedt bij overmatig tabaksgebruik.

Cataract (troebele ooglens)

Bij mensen die reeds lijden aan cataract en alcohol innemen, gaat het gezichtsvermogen door de oogaandoening sneller achteruit.

Contrastgevoeligheid

Wanneer iemand onder invloed is van alcohol, zijn contrasten tussen grijstinten moeilijker te onderscheiden. Dat lijkt misschien maar een detail, maar wanneer het mistig weer is of 's nachts bijvoorbeeld, is de mogelijkheid om kleuren te onderscheiden een kwestie van leven of dood.

Dieptezicht

Alcohol beïnvloedt de oogspieren die de oogbewegingen controleren. Door alcoholconsumptie krijgen beide ogen het steeds moeilijker om zich te concentreren (concentratieproblemen) op hetzelfde object. Dit resulteert in problemen om afstand en diepte in te schatten.

Droge ogen

Overmatig alcoholmisbruik leidt eveneens tot een andere samenstelling in het oog. Het oogvocht vermindert namelijk wanneer iemand veel alcohol drinkt. In veel gevallen leidt dit tot droge ogen, glazige ogen, nachtblindheid of verdunning van het hoornvlies. Wanneer het netvlies beschadigd is, resulteert dit mogelijk zelfs in blindheid.

Dubbel en wazig zien is een mogelijk kenmerk van alcoholconsumptie / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)Dubbel en wazig zien is een mogelijk kenmerk van alcoholconsumptie / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Dubbel en wazig zicht

Een persoon die veel alcohol gedronken heeft, ervaart een dubbel zicht (diplopie) en ziet wazig (wazig gezichtsvermogen). Dit is het gevolg van de beperkte coördinatie van de spieren rond de ogen en van het effect van alcohol op de hersenen.

Gezichtsscherpte

Gezichtsscherpte is een maat voor de scherpte van het gezichtsvermogen. Volgens de Universiteit van Texas in San Antonio Police Department vermindert de gezichtsscherpte met maximaal 32 procent door de consumptie van alcohol.

Maculadegeneratie

De Amerikaanse Optometric Association raadt aan om geen overmatig alcohol te gebruiken. Dit zou het risico op maculadegeneratie verhogen. Verder onderzoek dient hiernaar te gebeuren maar in tussentijd roept de AOA op om zo weinig mogelijk alcohol te consumeren.

Perifeer gezichtsvermogen

Het perifeer gezichtsvermogen is het deel van het zicht dat buiten het centrale gezichtsvermogen ligt. Een van de negatieve effecten van alcohol voor ogen dat dit het perifere gezichtsvermogen vermindert. Dit veroorzaakt tunnelvisie en is vooral gevaarlijk als iemand aan het rijden is.

Prenatale blootstelling aan alcohol

Een vrouw die tijdens haar zwangerschap drinkt, geeft overmatig alcohol af in de baarmoeder. Bij het foetaal alcoholsyndroom heeft een baby mogelijk last van onderontwikkelde oogzenuwen, problemen met de oogcoördinatie en hangende oogleden (ptosis).

Reactiesnelheid

Iemand die alcohol gedronken heeft, kent een vertraagde reactiesnelheid. De iris sluit en opent zich trager (pupilreflex) wat problemen geeft tijdens het rijden bijvoorbeeld. Dronken chauffeurs zien minder snel de koplampen van de bestuurders.

Rode ogen

Overmatig drinken leidt tot roodheid van het oog (rode ogen). Alcohol zorgt ervoor dat de bloedvaten in het ogen verwijden waardoor ze zichtbaarder zijn.

Trillende oogleden

Alcohol kan eveneens zorgen voor trillende oogleden.

Wallen

Wallen onder de ogen komen regelmatig tot stand bij patiënten die overmatig veel alcohol drinken. De ogen hebben een vermoeid uiterlijk.

Vitaminegebrek

Een studie uitgevoerd door de Hallym University College of Medicine heeft bevestigd dat het drinken van alcohol direct schade berokkent aan het oogoppervlak. Alcohol remt de vitamineopname in de lever af. Dit is nodig voor een goede werking van een gezond gezichtsvermogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogproblemen bij het foetaal alcoholsyndroomOogproblemen bij het foetaal alcoholsyndroomAlcoholmisbruik tijdens de zwangerschap veroorzaakt schade aan de foetus waardoor deze ter wereld komt met tal van neuro…
Trillende oogleden: Meestal onschuldig of teken van ziekteTrillende oogleden: Meestal onschuldig of teken van ziekteEen patiënt met een trillend ooglid knippert abnormaal en onvrijwillig met het ooglid. Dit knipperen gebeurt vaak meerma…
Oogproblemen bij te traag werkende schildklierOogproblemen bij te traag werkende schildklierDe schildklier is een vlindervormige klier aan de onderkant van de voorzijde van de hals. De schildklier reguleert het s…
De gevolgen van alcohol voor het uiterlijkDe gevolgen van alcohol voor het uiterlijkAlcohol is niet alleen schadelijk voor de organen die in het lichaam zitten, ook het oog kan de gevolgen van alcohol waa…

Stinkende adem of slechte adem: oorzaken en verhelpenStinkende adem of slechte adem: oorzaken en verhelpenStinkende adem of slechte adem is een vervelende klacht. Halitose betekent een stinkende adem. Het hebben van een stinke…
Coloboom: Oogziekte - Ontbreken van deel van het oogColoboom: Oogziekte - Ontbreken van deel van het oogIedereen heeft wel eens één of meer foto’s gezien van de verdwenen Britse peuter Maddie McCann. Aan één van haar ogen is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pezibear, Pixabay
  • http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/nutrition/nutrition-and-age-related-macular-degeneration?sso=y
  • http://coopervision.com/blog/what-effect-alcohol-eye
  • http://optiek.lensonline.be/het-effect-van-alcohol-op-het-oog/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=het-effect-van-alcohol-op-het-oog
  • http://vision.about.com/od/eyeexaminations/f/How-Does-Drinking-Alcohol-Affect-Your-Eyes.htm
  • http://www.improveeyesighthq.com/alcohol-and-eyes.html
  • http://www.wtf.nl/weird-science/19922/pas-op-zuipen-maakt-blind.html
  • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)
Reactie

W. Strik, 11-10-2016
Binnenkort moet ik gekeurd worden i.v.m. vernieuwen van mijn rijbewijs. Ik gebruik nagenoeg geen alcohol. Zoals ik vind van mezelf kan ik nog goed zien, toch maak ik me zorgen. Wat kunt u mij aanraden? Reactie infoteur, 12-10-2016
Op deze website vind je meer informatie over een rijbewijs halen met eventueel een oogprobleem. Ook voor bepaalde mensen die slecht zien, bestaat er een soort bioptische telescoop waarmee ze kunnen autorijden. Dit is wettelijk goedgekeurd een jaar of 7 geleden.

Succes!
http://www.oogartsen.nl/oogartsen/algemene_informatie/keuringseisen_gezichtsvermogen/

Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.