Lui Oog - Amblyopie

De term “Lui oog”is bij de meeste mensen wel bekent, maar de term amblyopie meestal niet. Het betekend in feite het zelfde.

Wat is een lui oog / amblyopie?

Bij amblyopie is het ene oog minder ontwikkeld dan het andere. Dit wordt ook wel een lui oog genoemd. Hiermee wordt dan het slechtere oog bedoelt. Je ogen ontwikkelen zicht tijdens je jeugd. Rond het tiende levensjaar zijn beide ogen als het goed is volledig ontwikkeld. Hierna kunnen ze niet meer via een natuurlijke manier herstellen. Het ontdekken van amblyopie is vaak erg lastig. Dit komt doordat een kind vaak niet door heeft dat het ene oog minder functioneert dan het andere. Het gevolg van het minder functioneren is ook dat het kind hoofdzakelijk het ander oog gaat gebruiken. Het andere oog wordt dus minder gebruikt en zo is de term lui oog ontstaan. Amblyopie kan snel ontdekt worden als het kind erg scheel gaat kijken. Als dit niet het geval is zal een oogarts het kunnen ontdekken door beide ogen te onderzoeken. Hierbij wordt gekeken naar de volgsnelheid terwijl het ander oog is afgesloten. Als er sprake is van amblyopie zal het kind bij het afdekken van het nog goedwerkende oog al signalen af kunnen geven zoals protesteren en zelf huilen.

Oorzaken

Amblyopie ontstaat vaak doordat een oog wordt beschadigd of minder wordt gebruikt. Hieronder worden de vier meeste voorkomende oorzaken genoemd.

Scheel kijken

Doordat een kind scheel kijkt kan er een voorkeur ontstaan voor een bepaald oog. Hierdoor wordt dit oog meer gebruikt en wordt het andere oog een zogenaamd lui oog. Bij scheel kijken en het vaker voorkomen van scheel kijken binnen een familie is het aan te raden een kind goed te laten onderzoeken op amblyopie.

Verschil in sterkte

Door een verschil in sterke van beide ogen zal er net als bij het scheel kijken een oog zijn waar een voorkeur voor ontstaat. Dit is in de meeste gevallen het betere oog.

Troebel beeld

Doordat een oog een beschadiging oploopt waardoor het zich troebel wordt kan amblyopie ontstaan. Ook hier zal er weer een oog meer gebruikt gaan worden omdat het beter ziet.

Erfelijkheid

Bij amblyopie speelt erfelijkheid ook een rol. Als je dus familie hebt met oogafwijkingen of iets dergelijks bent je dus extra gewaarschuwd.

Symptomen

In de veel gevallen van amblyopie komt ook scheel kijken voor. Hieraan kun je een lui oog dus herkennen. Het is sowieso aan te raden om een kind een keer te laten onderzoek voor zijn vierde levensjaar, ook al kijkt het niet scheel. Door op vroege leeftijd een lui oog te constateren is er meer tijd om de schade te herstellen.


Behandeling

Voordat de behandeling begint moet de oorzaak van amblyopie duidelijk zijn zodat daar wat aan gedaan kan worden. Als de oorzaak is gevonden en is behandeld zal het goede oog worden afgedekt. Dit gebeurt meestal met een pleister. Bij erg jonge kinderen volstaat een paar uur per dag voor een aantal weken lang. Bij wat oudere kinderen kan dit meerdere uren per dag zijn, omdat het oog zich niet meer zo snel aan past. Door het afdekken van het goede oog wordt het kind gedwongen te kijken met het luie oog. Als het afdekken van het oog geen of te weinig effect heeft kan men ook gebruikmaken van andere middelen zoals pupilverwijdende druppels. Deze druppels worden bij het goede oog gebruikt, waardoor dit oog niet meer dichtbij kan zien. Deze taak wordt dan overgedragen aan het luie oog. Ga voor meer informatie naar de oogarts.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie)Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie)Scheelzien (strabismus) en een lui oog (amblyopie) zijn aandoeningen van het oog die veel voorkomen bij kinderen. Scheel…
Lui oog: symptomen baby, kind, volwassenen + behandelingLui oog: symptomen baby, kind, volwassenen + behandelingEen lui oog kan ontstaan in de baby-, peuter- en kinderleeftijd, maar niet na de basisschoolleeftijd. Bij een lui oog is…
Is scheel kijken slecht voor je?Is scheel kijken slecht voor je?Scheel kijken of loensen wordt veroorzaakt door een erfelijke afwijking, een ziekte of een ongeval. Maar sommige mensen…

Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…
Hoog gehalte cholesterol: oorzaak hypercholesterolemieHoog gehalte cholesterol: oorzaak hypercholesterolemieHypercholesterolemie is een benaming voor een te hoog gehalte aan cholesterol in het bloed. Dit kan erfelijk zijn (Famil…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 28-04-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.