Syndroom of ziekte van Cushing

Syndroom of ziekte van Cushing Het syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegels. Cortisol is een essentieel hormoon uit de bijnierschors. De bijnieren zijn de klieren ter grootte van een druif die bovenop de nieren liggen en deel uitmaken van het hormonale (endocrien) systeem.

Syndroom van Cushing

De afgifte van cortisol wordt gestimuleerd door het vrijkomen van het adrenocorticotroop hormoon (ACTH) uit de hypofyse. Het Syndrom van Cushing wordt veroorzaakt door overproductie van cortisol door de bijnieren of overdosering van cortisol bij de behandeling van verschillende andere aandoeningen.

Je spreekt van de ziekte van Cushing, als het gaat om verhoogde ACTH-productie door een tumor in de hypofyse. Algemene complicaties daarbij zijn verhoogde bloeddruk, diabetes, osteoporose en maagdarmzweer. Zowel het syndroom van Cushing als de ziekte van Cushing kunnen goed worden behandeld.

Bron: TukTukDesign, PixabayBron: TukTukDesign, Pixabay

Symptomen syndroom van Cushing

De volgende (algemene) symptomen kunnen worden waargenomen:
 • Vetzucht van de romp en tussen de schouderbladen
 • Dunne armen en benen.
 • Vermoeidheid en spierzwakte
 • Een rond of ‘vollemaans’-gezicht
 • Slaapstoornissen
 • Mentale veranderingen, zoals stemmingswisselingen, depressie, paranoia of euforie.
 • Huidletsels, vooral blauwe plekken, acne, dunne huid, roodheid in het gezicht, paarse striae op de buik, dijen en borsten.
 • Rug- en heuppijn door botbreuken door osteoporose

Specifieke syptomen per geslacht

 • Bij mannen: ontwikkeling van borsten (gynaecomastie) en impotentie.
 • Bij vrouwen: overmatige haargroei (hirsutisme), vergroting van de clitoris, stoppen van de menstruatie (amenorroe).

Oorzaken syndroom van Cushing

De ziekte kan ontstaan door langdurig blootstaan aan grote doseringen orale corticosteroïden, die worden voorgeschreven bij ziekten als reuma, astma en infectieziekten van de ingewanden. Dit zijn tegenwoordig de meest voorkomende oorzaken.

Een hypofysetumor, die zorgt voor een overmaat aan het hormoon ACTH veroorzaakt een overproductie van cortisol door de bijnieren met als gevolg de ziekte van Cushing. Soms kunnen tumoren elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de longen, een overmaat aan ACTH produceren. Ook kan een bijniertumor of woekering (hyperplasie) van de bijnierschors de oorzaak zijn.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ziekte van Cushing bij het paardDe ziekte van Cushing is een syndroom wat zich vooral voordoet bij paarden en pony's op leeftijd. Het is een aandoening…
Slome hond met dikke buik, veel drinken en gaten in de vachtSlome hond met dikke buik, veel drinken en gaten in de vachtIndien er teveel cortisol wordt aangemaakt, zal uw hond een te dikke buik hebben. Bovendien zorgt het ervoor dat uw huis…
Syndroom van CushingSyndroom van CushingHet syndroom van Cushing kenmerkt zich vooral door vetzucht aan de romp en aan het gelaat. De ziekte komt het mest bij v…
Dik zijn met medische oorzaak: het Syndroom van CushingDik zijn met medische oorzaak: het Syndroom van CushingDik zijn is vaak vervelend en afvallen de oplossing. Maar wat als je niet kunt afvallen doordat dik zijn helemaal niet j…

Borstkanker: symptomen, behandeling en zelfonderzoekBorstkanker: symptomen, behandeling en zelfonderzoekBorstkanker is de groei van kwaadaardige cellen in de borst. Bij vrouwen komt het veel voor, bij mannen maar zelden. Bor…
Lui Oog - AmblyopieDe term “Lui oog”is bij de meeste mensen wel bekent, maar de term amblyopie meestal niet. Het betekend in feite het zelf…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Hatcher10027, Flickr (CC BY-2.0)
 • Geneeswijzer
 • http://img.timeinc.net/popsci/images/2007/09/brainsurgery_nose.jpg
 • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 26-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.