Borstkanker: symptomen, behandeling en zelfonderzoek

Borstkanker: symptomen, behandeling en zelfonderzoek Borstkanker is de groei van kwaadaardige cellen in de borst. Bij vrouwen komt het veel voor, bij mannen maar zelden. Borstkanker ontstaat meestal in de melkkanalen, maar kan ook in de melkklieren en heel soms in het dichte borstbindweefsel ontstaan. Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden. Door zelfonderzoek naar de symptomen van borstkanker, kan vaak preventief worden gehandeld. Daarnaast is er ook het landelijke bevolkingsonderzoek.

Borstkanker informatie


Borstkanker risico

Op zich is een borsttumor niet levensbedreigend. Maar het grootste gevaar dat er is, is het risico dat de kanker zich via de lymfeklieren of het bloed uitzaait naar andere organen. Vroegtijdige ontdekking van borstkanker is dan van het grootste belang. In 90 procent van situaties waarbij borstkanker wordt geconstateerd, is één borst aangetast, maar vrouwen die kanker in één borst hebben gehad, hebben een verhoogd risico om ook kanker in de andere borst te krijgen.

Prognose en onderzoek borstkanker

In alle gevallen is de prognose bij vroegtijdige ontdekking en behandeling (belangrijk) beter. De beste preventie is dan ook om geregeld borstonderzoek te laten uitvoeren door een huisarts of specialist. Maandelijks zelfonderzoek is ook aan te bevelen. De beste tijd daarvoor is 2 tot 3 dagen na de menstruatie. Veranderingen in textuur en contour zijn dan beter op te sporen, omdat normaal borstweefsel wat bobbelig en ongelijk van structuur is. Het is belangrijk om de normale contouren en texturen van de borsten te leren kennen.

Oorzaak borstkanker

Onderzoek is belangrijk. / Bron: TukTukDesign, PixabayOnderzoek is belangrijk. / Bron: TukTukDesign, Pixabay
De werkelijke oorzaak van borstkanker is niet bekend, maar er zijn wel factoren die te maken hebben met een hogere frequentie van borstkanker.
 • Ten eerste de leeftijd, de kans op borstkanker neemt namelijk toe na het 50e jaar.
 • Ook de familiegeschiedenis speelt een rol. Vrouwen die iemand in de directe familie hebben die borstkanker heeft (gehad), lopen een verhoogd risico, vooral als de ziekte op jonge leeftijd optrad.
 • Kinderen op late leeftijd krijgen, of helemaal geen kinderen. Vrouwen zonder kinderen of vrouwen die na hun dertigste hun eerste kind krijgen of nooit borstvoeding hebben gegeven, zijn gevoeliger voor borstkanker.
 • Vroeg menstrueren: voor het elfde jaar.
 • Late menopauze: kort na het 50e jaar nog niet begonnen.
 • Goedaardige cysten en gezwellen in de borsten.
 • Voeding die veel dierlijke vetten bevat.

En er bestaat nog een mogelijkheid dat giftige stoffen in het milieu van invloed zijn op de vorming van borsttumoren. Helaas is daar nog heel erg weinig onderzoek naar gedaan, dus er is nog niks zinnigs over te zeggen.

Symptomen borstkanker

De volgende symptomen kunnen worden waargenomen:
 • Een zwelling of knobbel ergens in de borst of de oksel (niet pijnlijk en meestal in het gebied aan de bovenkant of zijkant van de borst).
 • Veranderingen in de textuur en uiterlijk van de huid van de borst, bijvoorbeeld platte delen, kuiltjes, bobbeltjes, schilfers, plooien en roodheid.
 • Veranderingen in de tepel, bijvoorbeeld jeuk, intrekking of brandend gevoel, donkere of bloedige afscheiding.
 • Er treedt een verandering op in de maat en de symmetrie van de borsten.
 • Bij gevorderde stadia gevoeligheid of pijnlijke borsten

Aandacht voor borstkanker / Bron: Maialisa, PixabayAandacht voor borstkanker / Bron: Maialisa, Pixabay

Preventie door zelfonderzoek

Zoals al eerder is aangegeven is het aan te bevelen dat iedere vrouw regelmatig (maandelijks) zelfonderzoek op borstkanker doet ter preventie. Het is niet bewezen dat borstkanker door zelfonderzoek eerder ontdekt wordt, daarom is het ook belangrijk om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek voor borstkanker.

Zelfonderzoek borsten

Start het zelfonderzoek door voor een spiegel te gaan staan en bekijk de borsten zorgvuldig of veranderingen in vorm en grootte. Kijk of er rimpels of kuiltjes in de huid voorkomen, de huid schilfert en of de tepel ingetrokken is en of er vocht uitkomt.

Hef beide handen daarna boven het hoofd en controleer op dezelfde manier. Buig, met de handen stevig op de heupen gedrukt, een stukje naar voren en duw schouders en ellebogen naar voren. Bekijk de borsten weer zorgvuldig, door deze veranderingen in de houding kunnen ongewone kuiltjes of bobbeltjes te zien zijn.

Hef vervolgens de linkerarm en maak met drie vingers van de rechterhand zachte ronddraaiende bewegingen over de linkerborst. Begin aan de buitenkant en ga in concentrische kringen naar de tepel (dus van buiten naar het midden van de borst). Let hierbij goed op het gebied onder de arm. Controleer de borst op knobbels of ongewone zwelling onder de huid en knijp zacht in de tepel. Voer vervolgens de dezelfde handelingen uit voor de rechterborst.

Ga dan plat op je rug op bed liggen met een kussentje onder de schouder en herhaal de onderzoekswijze waarbij je de handen boven je hoofd hebt en die waarbij alleen of de linker- of rechterarm is geheven.

Pijnlijke borsten

Als je ergens in de borst of onder de arm een knobbeltje ontdekt of pijnlijke borsten hebt, is het belangrijk naar de dokter te gaan. De meeste knobbeltjes zijn overigens niet kwaadaardig, maar er moet vaak een biopsie worden uitgevoerd om een zekere diagnose te stellen. Ga ook naar de dokter als je een verandering in de vorm, omvang of uiterlijk van de borst of afscheiding uit de tepel opmerkt.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…
Pijnlijke borsten: is dat borstkanker?Pijnlijke borsten: is dat borstkanker?Pijnlijke borsten komen redelijk vaak voor bij vrouwen. Dit wordt ook wel mastopathie genoemd. Sommige vrouwen hebben er…

Hondsdolheid (ook wel: Rabiës of lyssa)Hondsdolheid ,Rabiës of Lyssa kan een dodelijke ziekte zijn als je niet snel genoeg reageert na een infectie. Hier infor…
Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…
Bronnen en referenties
 • Bron: Geneeswijzer
 • http://www.pinkribbon.nl/
 • www.pinkribbontv.nl Website van de Stichting Pink Ribbon met een film over zelfonderzoek van de borsten
 • Afbeelding bron 1: TukTukDesign, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Maialisa, Pixabay
Reacties

Cynthia, 23-03-2013
Hallo, ik heb sinds 4 maanden geleden hele erge brandende jeuk op mijn linkerborst.
Nu zit er een deuk in mijn tepel en toen ik in mijn bh keek was het helemaal nat!
Wat moet ik doen. Ik ben zo bang :(! Er komen ook van die schilfertjes die eruit vallen en ik voel een bobbeltje rechts van mijn tepel die ik kan verschuiven
HELP ME Reactie infoteur, 24-03-2013
Beste Cynthia,
Voor een juiste diagnose is het van belang een arts of medisch-specialist te raadplegen.
Groet,
Victor

Jozefien, 13-02-2012
Mijn moeder heeft dit jaar op haar 44ste borstkanker gekregen. Ik heb nu ontdekt dat er een bobbeltje onder mijn oksel zit, er streamen over mn borsten heen lopen en dat mijn borsten best gevoelig zijn. Ik ben pas net 14 jaar, maar ik ben best bang dat ik hetzelfde krijg als mijn moeder. Wat zou ik het beste kunnen doen? Reactie infoteur, 13-02-2012
L.S.
Ik zou je aanraden indien je ongerust bent en er veranderingen zijn opgetreden je te wenden tot je huisarts. Hij/zij kan je dan ook eventueel doorsturen naar een specialist.
Groeten.

Lauren Nock, 29-01-2012
Sinds een paar maanden heb ik ontdek dat er schilfering is rond de huid en dat ze enorm jeuken, ook zijn ze redelijk pijnlijk, maar ik durf er niet voor naar de dokter te gaan. Zou dit borstkanker kunnen zijn? Ik ben een meisje van 19 jaar. Reactie infoteur, 30-01-2012
Beste Lauren,
Met dergelijke symptomen zou ik je toch aanraden je huisarts te bezoeken, om een juiste diagnose te stellen. Dat is klinisch veel beter te beoordelen.
Groet,
Victor

Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 27-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.