Pijnlijke borsten: is dat borstkanker?
Pijnlijke borsten komen redelijk vaak voor bij vrouwen. Dit wordt ook wel mastopathie genoemd. Sommige vrouwen hebben er iedere maand last van, maar bij anderen kan er plots sprake zijn van een stekende pijn of meer pijn dan men normaal gewend is. Ook opgezette klieren kunnen gevoeld worden; dit heeft vaak niks met een tumor te maken. Het zelf uitvoeren van een borstonderzoek wordt in dit artikel besproken.
Wat zijn pijnlijke borsten?
Pijn is te omschrijven als een gevoel dat ervaren wordt als onprettig. Pijn aan de borsten komt redelijk veel voor bij vrouwen. Het kan één borst betreffen, maar ook beiden borsten kunnen pijnlijk aanvoelen. Vaak is er sprake van pijn bij aanraking of van pijn bij beweging, zoals rennen of voorover buigen. Soms ook zijn de borsten zo pijnlijk, dat er bijna de gehele dag een pijnlijk gevoel aanwezig is.
Borstkanker en pijn aan de borsten
Eén van de eerste oorzaken waar vaak aan gedacht wordt bij pijnlijke bosten, is borstkanker. Toch is borstkanker zeldzaam wanneer er sprake is van pijn. Kwaadaardige tumoren veroorzaken zelden pijn. Meestal is er pas sprake van pijn in de laatste terminale fase van borstkanker.
Pijn bij borstkanker wordt meestal veroorzaakt door onderzoeken en behandelingen, dan dat er sprake is van pijn door de kanker zelf. Bij uitzaaiingen treedt er wel pijn op, vooral bij uitzaaiingen in de botten. Deze pijn kan continue aanwezig zijn, of verschillende pieken hebben.
Een aantal symptomen verraden soms borstkanker:
- Plots ingetrokken tepel
- Vocht uit de tepel, vaak geel, groen of rood van kleur
- Eczeem aan en rond de tepel
- Een knobbel die voelbaar is in de borst en/of in de oksel
- De borst verandert van vorm
- Slecht genezend wondje
Bovenstaande symptomen kunnen een teken van borstkanker zijn, maar dit is meestal altijd het geval. Hoe meer van bovenstaande symptomen tegelijk, hoe groter de kans op borstkanker.
Opgezette klieren
Wanneer er opgezette klieren worden waargenomen in combinatie met pijn, is er meestal sprake van een borstontsteking. Melkklieren kunnen ontstoken raken tijdens en na de borstvoeding. De ontsteking is te verhelpen door het goed masseren van de melkgangen richting de tepel toe. Veel aanleggen van de baby voorkomt het erger worden van de ontsteking. Wanneer de ontsteking niet vanzelf verdwijnt, wordt er antibiotica voorgeschreven. Plots stoppen met borstvoeding zal de klachten alleen maar verergeren.
Opgezette klieren komt ook door hormonen. Vaak is dit tijdens de menstruatie goed te merken. Wanneer de menstruatie ten einde komt, zullen de borsten ook weer minder opgezet en pijnlijk worden. Wie veel last heeft van opgezette klieren tijdens de menstruatie, kan proberen of het minder wordt door het slikken van de anticonceptiepil. Soms veroorzaakt de anticonceptiepil juist opgezette klieren.
Soms is er sprake van een opgezette pijnlijk klier in de borst zonder dat hier een directe oorzaak voor te vinden is. Vaak zijn hormonen toch de boosdoener. Het klierweefsel voelt stug of bobbelig aan en aanraking van de borsten is vaak pijnlijk. Door de zwelling van klierweefsel worden de melkgangen gestuwd, waardoor er cysten kunnen ontstaan. Cysten zijn holtes die met vocht zijn gevuld. Een cyste kan leeggezogen worden middels een injectienaald.
Bestrijden van pijnlijke borsten
Hoewel pijn in de borsten vaak hoort bij de maandelijkse cyclus, is het wel vervelend. Mastopathie, goedaardige klachten aan de borsten, komt bij één op de tien vrouwen voor. Teunisbloemolie kan helpen om de pijn te verlichten. een vetarm dieet in combinatie met het vermijden van koffie helpt ook vaak. Verder is het belangrijk om een goede beha te dragen. Soms doet een beugelbeha meer pijn dan men zou denken.
Zelf borstonderzoek uitvoeren
Iedere vrouw zou al jong moeten beginnen met zelfonderzoek van de borsten. op deze manier leert de vrouw al vroeg haar eigen borsten kennen en herkennen, zodat veranderingen in de borst direct opgemerkt worden. Wanneer borstkanker niet in de familie voorkomt, is viermaal per jaar de borsten zelf onderzoeken vaak voldoende. de borsten kunnen het beste één week na de menstruatie onderzocht worden. Vlak voor en tijdens de menstruatie voelen de borsten vaak anders aan onder invloed van de hormonen.
- Bekijk in een spiegel de borsten, laat de armen hangen. Let op veranderingen van vorm, deukjes, ingetrokken tepel, wondjes die niet genezen, vocht uit de tepel en eczeem of schilfering rond de tepel.
- Leg de handen in de nek en bekijk de borsten opnieuw op bovenstaande veranderingen.
- Leg de rechterhand in de nek en de linkerhand op de rechterborst. Maak draaiende bewegingen met de vlakke hand en werk van buiten naar de tepel toe. Tast o deze manier ook richting de oksel en de oksel zelf.
- Trek de tepel iets va de borst af, deze moet makkelijk meegeven zonder vast te zitten op de ondergrond.
- Herhaal dit met de andere borst en oksel.
Een knobbel in de borst voelt anders aan dan de andere onregelmatigheden die vaak voorkomen in de borst. Bij twijfel, voel dan aan bieden borsten tegelijk. Vaak is dezelfde knobbel of verdikking ook voelbaar inde andere borst. Wanneer dit het geval is, zal er zelden sprake zijn van borstkanker. Een knobbel doe op borstkanker kan duiden is rond of onregelmatig, in de vorm van een strengetje of een schijfje. In de meeste gevallen voelt een knobbel veroorzaakt door borstkanker geen pijn.