Mastopathie, een goedaardige aandoening in de borsten

Pijn aan de borsten voor en tijdens de menstruatie. Mastopathie. Veel vrouwen hebben er last van. In dit artikel leg ik kort uit wat deze goed aardige aandoening inhoudt.

Verzamel naam

Mastopathie is een verzamelnaam voor een aantal goedaardige aandoeningen in de borsten. De borsten kunnen groter worden en pijnlijk aanvoelen. En u kunt knobbels, schijfjes of strengeltjes voelen. Mastopathie treedt meestal op tijdens de menstruatie in één of beide borsten.

Cyste en bindweefselknobbel

De twee meest voorkomende vormen van mastopathie zijn:
  • Een cyste: Dit is een met vocht gevuld blaasje, dat ontstaat doordat er vocht in de melkgangen achterblijft. De cyste voelt aan als een knobbel.
  • Een bindweefselknobbel: Die ontstaat door de verharding van bindweefsel en klierweefsel in de borst.

Verband met menstruatie

Bij veel vrouwen is er een duidelijk verband tussen de pijnklachten en de menstruatiecyclus. De pijn is meestal het hevigst vóór de menstruatie en ook eventuele knobbeltjes zijn dan het best te voelen. Andere symptomen van mastopathie, zoals tepelafscheiding en borstontstekingen, komen in die periode minder. Na de menstruatie nemen de klachten sowieso weer af. Dat komt omdat de borstklier op wisselingen in de hormoonspiegels van het bloed reageert. Het is verstandig om in deze periode geen mammogram te laten maken. Na de menstruatie zijn de borsten minder gevoelig en is het klierweefsel beter te onderzoeken.

Goedaardig

Veel vrouwen die knobbels in hun borst hebben en daar pijn voelen zijn bang voor kanker. Maar als de diagnose mastopathie is, is daar geen sprake van. Mastopathie is een goedaardige aandoening. Borstkanker en mastopathie hebben niets met elkaar te maken. Het zijn twee verschillende aandoeningen die echter wél tegelijk in dezelfde borst kunnen voorkomen. Mocht u (pijnlijke) knobbels in uw borst voelen, dan is het raadzaam om te laten onderzoeken of er sprake is van mastopathie. En of borstkanker kan worden uitgesloten.

Patiëntenvereniging

Vrouwen die informatie willen of behoefte hebben aan contact met lotgenoten, kunnen zich in verbinding stellen met de Stichting Begeleidingsgroep voor Vrouwen met Mastopathie (SBVM).

Adres:
Stichting Begeleidingsgroep voor Vrouwen met Mastopathie
Postbus 2238
5202 CE 's-Hertogenbosch
Telefoon: (0877) - 86 21 34
(maandag 19.00 - 21.00 uur,
woensdag 19.00 - 20.00 uur)
Website: www.mastopathie.nl
E-mail: info@mastopathie.nl


Doelstelling

De doelstelling van de SBVM is het geven van ondersteuning aan mastopathiepatiënten. De leden trachten dot te bereiken door het bieden van opvang, begeleiding en voorlichting aan lotgenoten. Ook is er een telefoondienst, bemand door vrijwilligsters/lotgenoten. Hier kunt u uw verhaal kwijt en/of folders en brochures aanvragen.
© 2009 - 2024 Ansje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mastopathie: gespannen, pijnlijke borsten, vocht uit tepelsMastopathie: gespannen, pijnlijke borsten, vocht uit tepelsGespannen, pijnlijke borsten is een vervelende klacht die sommige vrouwen treft. Mastopathie betekent 'pijnlijke borsten…
Mastopathie, pijnlijke borstenMastopathie, pijnlijke borstenPijn aan de borsten of het voelen van knobbeltjes, bobbels, hobbelig weefsel of strengetjes wordt ook wel mastopathie ge…
Pijnlijke borsten, is er wat mis?Pijnlijke borsten, is er wat mis?Pijnlijke borsten en pijn in je borsten betekent niet direct borstkanker: kwaadaardige tumoren doen geen pijn. Maar als…
Pijnlijke borsten: is dat borstkanker?Pijnlijke borsten: is dat borstkanker?Pijnlijke borsten komen redelijk vaak voor bij vrouwen. Dit wordt ook wel mastopathie genoemd. Sommige vrouwen hebben er…

Factoren die acne kunnen inducerenIn een ander artikel werd reeds besproken welke medicatie acne kan induceren. In dit artikel bespreken we welke andere f…
Pokken: de enige uitgeroeide infectieziektePokken: de enige uitgeroeide infectieziekteDe mensheid heeft zeker 3000 jaar met de infectieziekte pokken te maken gehad. Deze ziekte kwam in epidemieën voor en ve…
Bronnen en referenties
  • www.mastopathie.nl Eigen ervaring
Ansje (2 artikelen)
Gepubliceerd: 02-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.