Pijnlijke borsten, is er wat mis?

Pijnlijke borsten, is er wat mis? Pijnlijke borsten en pijn in je borsten betekent niet direct borstkanker: kwaadaardige tumoren doen geen pijn. Maar als je regelmatig pijn hebt in je borsten wil je wel weten wat er aan de hand is. Is er iets mis? Begrijpelijk dat je er zenuwachtig van wordt. Heel veel vrouwen hebben borstpijn. Zelf borstonderzoek doen, op zoek naar harde knobbels is een begin. Hormonale veranderingen zouden wel eens de oorzaak kunnen zijn van pijnlijke borsten. Wat is een borstonderzoek precies? Een overzicht:

Oktober, maand van borstkanker

Wereldwijd is oktober de maand van borstkanker en wordt er veel aandacht geschonken aan borstkanker. Tijdens campagnes op bv tv kan je wat ongerust gaan voelen, misschien zelfs zenuwachtig. De reden is, is dat heel veel vrouwen, wereldwijd, last hebben van pijnlijke borsten. Sommigen een enkele keer, andere hebben regelmatig last van borstpijn.

Pijn in een borst

Vrouwen die regelmatig pijn hebben in slecht een enkele borst, met pijnscheuten, kunnen door alle aandacht aan borstkanker in paniek raken of heel erg zenuwachtig worden. Bang dat ook zij borstkanker hebben. Bang, omdat de pijn zich slechts in een borst concentreert. Als het niets is, waarom dan geen pijn in beidde borsten of in geen enkele?

Pijnlijke borsten en bang voor de huisarts

Het is niet zo dat deze vrouwen die regelmatig pijn hebben in hun borsten bang zijn voor de huisarts, ze zijn bang voor de eventuele diagnose die de huisarts zou kunnen stellen: borstkanker! En deze vrouwen durven vervolgens de stap naar de huisarts niet te nemen. Als de pijn in de borsten na een paar dagen weer wegzakt, "vergeten" de vrouwen de pijn en "vergeten" een afspraak te maken met de huisarts.

Zelf borstonderzoek doen bij pijnlijke borsten, hoe doe je dat?

De borsten bestaan uit melkklieren, vetweefsel en bindweefsel. Je voelt iets van bobbeltjes zitten in je borsten, dat zijn de melkklieren. Deze voelen vrij zacht aan en voelen vrijwel hetzelfde aan in beidde borsten.
Als je denkt een knobbeltje te hebben gevonden in een borst, voelt deze dan dikker, als een plaatselijke verdikking, dan de normale bobbeltjes (melkklieren) die je altijd voelt in je borsten?

Borstonderzoek, hoe voelt een knobbel aan in je borst?

Als je denkt een knobbel te hebben gevonden tijdens een borstonderzoek, ga dit even in alle rust na:
 • Het gevonden knobbeltje kan een ronde plek zijn die harder en stugger aanvoelt dan het normale klierweefsel dat in je borsten voorkomt, of:
 • Het gevonden knobbeltje kan echt kogelrond zijn en wegschieten onder je vingers.

Gevonden knobbel in je borst, wat nu?

Als je een knobbel hebt gevonden in je borst tijdens zelfstandig uitvoeren van een borstonderzoek, en de knobbel voldoet aan een van de twee eisen beschreven hierboven in: Borstonderzoek, hoe voelt een knobbel aan in je borst? moet onderzoek gaan uitwijzen of dit een goedaardige knobbel is of een kwaadaardige.
Schrik alsjeblieft niet! Er is nog geen reden voor echte paniek, alhoewel je wereld (heel begrijpelijk!) op z´n kop staat! Er zijn en bestaan namelijk heel veel goedaardige knobbels die in borsten kunnen voorkomen.

Goedaardige knobbel of een kwaadaardige knobbel in je borst?

Zodra je een knobbel hebt gevonden, moet je direct een afspraak maken met je huisarts. Er moet onmiddellijk een onderzoek gedaan worden om uit te sluiten dat het om een kwaadaardige knobbel gaat.
Doe dit niet alleen. Ga nooit alleen als er een borstonderzoek gedaan moet worden! Neem een vertrouweling mee, je vriendin, je moeder, je zus, je tante, je vriend of je man of wie dan ook. Kwaadaardig of goedaardig, het is een bijzonder emotioneel en aangrijpend moment als je een knobbel hebt ontdekt. Goede steun is belangrijk! Ga samen naar de huisarts en ga samen naar het onderzoek.

Goedaardige knobbel in je borst

Een gevonden knobbel in je borst kan heel goed een goedaardige knobbel zijn. Er bestaan namelijk veel goedaardige knobbels in je borsten. Dit kunnen bindweefselknobbels zijn, vetweefselknobbels of een cyste zijn. Deze goedaardige knobbels kunnen - indien noodzakelijk - verwijderd worden via bijvoorbeeld een naald of operatief. Een cyste bijvoorbeeld, kan worden leeggezogen. Zodra de uitslag bekend is en het is een goedaardige knobbel, zal de arts alle mogelijkheden met je bespreken.

Borstonderzoek na een gevonden knobbel

Er zijn een paar verschillende borstonderzoeken in Nederland, nadat er een knobbel gevonden is in je borst of borsten:

Mammografie:

Dit is een rontgenonderzoek van je borst in het ziekenhuis. Hierbij wordt de borst platgedrukt en worden er foto´s gemaakt van zowel de rechter- als de linkerborst.

Echografie:

Dit is een onderzoek van de borst in het ziekenhuis, waarbij met behulp van geluidsgolven informatie wordt verzameld van de verschillende weefsels in een borst. Hiermee kan de arts bijvoorbeeld een cyste (goedaardige knobbel in de borst) onderscheiden van andere soorten knobbels.

Punctie in een borst:

Borstpunctie. Dit wordt pas gedaan na een mammografie en/of een echografie. Door middel van een punctie met een naald worden er enkele cellen weggehaald uit de knobbel van de borst. Deze verwijderde cellen uit de knobbel van de borst worden vervolgens onderzocht of het om een goedaardige knobbel of om een kwaadaardige knobbel gaat.

Pijnlijke borsten rond de menstruatie: vaak de schuld van de hormonen

Als je zelf een van de vrouwen bent die regelmatig last heeft van pijnlijke borsten, zou je voor je zelf eens na moeten gaan of de pijn te maken kan hebben met je hormonale huishouding? Heb je last van pijnlijke borsten in de buurt van je menstruatie? Het is namelijk bekend dat de ene vrouw gevoeliger borstweefsel heeft dan de ander. Tijdens wijzigingen van het gehalte van zowel het oestrogeen als van het progesteron, zijn je borsten geneigd op te zwellen. Door de zwelling in je borsten vergroten de kanalen en de klieren in je borsten. Dit zou de pijn kunnen verklaren in je borsten, alhoewel wetenschappers er nog steeds niet helemaal uit zijn hoe dit precies werkt en kan. Als je pijn in je borsten hebt rond en vlak na je menstruatie, kan je er vrijwel zeker van zijn dat je hormoonhuishouding er iets mee te maken heeft.

Mastopathie

Mastopathie is een goedaardige aandoening aan de borst van de vrouw, maar helaas wel een bijzonder pijnlijke! Alles kan vreselijk pijn doen: aanraking, een knuffel of het dragen van een BH. Het aanraken van de eigen borst is niet te verdragen! De getroffen borstklier reageert op de schommelingen in de hormoonspiegels in het bloed, dit is een reden waarom borstpijn het heftigst is rond de menstruatie. (Let op: hevige borstpijn rond de menstruatie hoeft niet te betekenen dat iemand mastopathie heeft!) Via een borstonderzoek van een mammogram of door een MRI van de borst kan de diagnose mastopathie gesteld worden. Behandeling van mastopathie is echter zeer beperkt, enkele aanraders:
 • Draag een goed sluitende BH, het dragen van een sportbh kan de pijn misschien wat doen verminderen,
 • Via een operatie kunnen eventuele bestaande pijnlijke cysten in de borst leeggezogen worden,
 • In overleg met de behandelde arts kunnen bij zeer hevige pijnlijke klachten overwogen worden on een anti-hormonale behandeling te starten,
 • Anticonceptie zoals de pil kunnen de klachten verminderen of juist verergeren, overleg met de huisarts of de pil veranderd kan worden in een poging de pijnlijke borstklachten te verminderen,
 • Soms is stoppen met de pil een oplossing om de pijn te doen verminderen,
 • Sommige voedingsstoffen kunnen de pijn verergeren, denk aan: Koffie, Thee, Cola, Suiker, Chocola, Rode wijn (soms ook witte wijn en soms is het zelfs beter om helemaal te stoppen met alcohol!), Roken, Kaassoorten, Koekjes en Chips,
 • Sommige voedingsstoffen kunnen de pijnklachten misschien wat doen verminderen, zoals: Natuurlijke soya, Kruidenthee, Mineraalwater en Theunisbloem capsules,
 • Gebruik in goed overleg met de huisarts pijnstillers om de pijn te bestrijden.
Mastopathie gaat over het algemeen over zodra de overgang helemaal is ingezet.

Vrouwen met mastopathie

Ongeveer 10% van de vrouwen heeft last van een lichte vorm van mastopathie tot een ernstige mastopathie. Er bestaat een patientenvereniging speciaal voor:
 • Vrouwen met mastopathie,
 • Voor vrouwen die hierdoor een onderhuidse borstamputatie hebben of,
 • Voor vrouwen die nog een onderhuidse borstamputatie moeten ondergaan, zonder dat er sprake is van borstkanker.

Deze vereniging, de Stichting Begeleidingsgroep voor Vrouwen met Mastopathie, kortweg “SBVM” genoemd, heeft als doelstelling om deze vrouwen:
 • Te ondersteunen,
 • Begeleiden en zorgen voor
 • Voorlichting.
Vrouwen met mastopathie kunnen contact opnemen met deze stichting, ook om te kunnen praten over elkaars bevindingen met lotgenoten. Contact kan er opgenomen worden via dit emailadres: info@mastopathie.nl.

Kenmerken, symptomen en signalen

Wat zijn de kenmerken van mastopathie? Welke symptomen heeft een vrouw met mastopathie? Wat zijn de signalen die een vrouw kan hebben met mastopathie? Kenmerken mastopathie zijn:
 • Komt veel voor bij vrouwen na het 30ste levensjaar,
 • Borsten voelen (zeer) gespannen aan,
 • Borsten voelen (zeer) pijnlijk aan,
 • Borsten verdragen nauwelijks enige aanraking,
 • In het borstweefsel zijn 1 of meerdere knobbels, schijfjes, brokjes, strengeltjes (enz) te voelen,
 • Borsten kunnen groter worden,
 • Soms is er afscheiding uit de tepels,
 • Soms ontstaan er cysten, dan heet het: cysteuze mastopathie,
 • Kan voorkomen in 1 borst of in beide borsten.

Pijn

Pijn is een belangrijk symptoom van mastopathie, wat echter niet wil zeggen dat alle vrouwen die pijn hebben in een borst mastopathie hebben. Een belangrijk kenmerk van mastopathie is pijn, vooral beschreven in het volgende rijtje:
 • Pijn in de borsten tijdens bewegen,
 • Pijn in de borsten tijdens het aanraken van de borsten,
 • Pijn in de borsten tijdens het sporten,
 • Pijn in de borsten tijdens het slapen, vaak onmogelijk om op de zij of rug te kunnen slapen,
 • Pijn in de borsten bij een knuffel,
 • Pijn in de borsten tijdens het knuffelen van kinderen.

PMS

Naar schatting zijn er 150 verschillende soorten klachten bekend van iemand met PMS. Pijnlijke borsten is een typische PMS klacht! PMS en alle bijhorende klachten beginnen zo´n twee weken voor de daadwerkelijke menstruatie, dus na de eisprong. Vermoed je dat er sprake is van PMS? Maak dan voor alle zekerheid een afspraak met de huisarts!

Ongerust en zenuwachtig

Juist door de vele aandacht die er de laatste tijd is voor borstkanker, kunnen vele vrouwen zich vreselijk ongerust en zenuwachtig voelen als ze regelmatig pijnlijke borsten hebben. Bij flinke pijn in je borsten is de stap snel gemaakt naar borstkanker in je hoofd. Het is goed om zelf een borstonderzoek te doen en je menstruatie af te wachten. Let eens goed op of de pijn in je borsten iets te maken kan hebben met je menstruatie.

Ontstoken melkklier in je borst: een infectie!

Als je koorts hebt en je hebt een duidelijke plek of plekje op je rechterborst of op je linkerborst dat pijn doet, waar je dus letterlijk je zere vinger op kunt leggen, maak je dan alsjeblieft niet ongerust. Hier is sprake van een infectie in je borst, vermoedelijk een ontstoken melkklier. Maak alsjeblieft wel een afspraak met je huisarts.

Pijnlijke klachten in je borsten verminderen door geen koffie te drinken?

De geruststelling dat er niets "ernstigs" aan de hand is bij regelmatige pijnlijke borsten, zijn voor veel vrouwen alle pijnlijke klachten een stuk dragelijker! Het geeft zo´n grote opluchting en gerustheid!
Toch wil je wel heel erg graag van de pijn in je borsten af. Een aantal suggesties om de pijn in je borsten te verminderen:
 1. Drink geen koffie. Er zijn een aantal studies bekent waar de relatie van pijnlijke borsten onder invloed staan van het drinken van cafeïne (koffie, cola). Koffie en cola zouden de pijnlijke klachten verergeren. Hoewel wetenschappelijk niet bewezen, zou het zeker de moeite waard zijn om te proberen tijdens de klachten van het hebben van pijnlijke borsten, de koffie en de cola te laten staan.
 2. Een goede, comfortabele en ondersteundende bh is noodzakelijk! Je borstweefsel is erg gevoelig en kan juist tijdens periodes van pijn een slecht zittende bh extra irriteren. De bh kan te klein zijn of de beugels van de bh zitten het borstweefsel in de weg. Ga naar een goede lingeriezaak en laat je goed informeren. Desnoods laat je de juiste maat van je borsten weer eens opmeten.
 3. Gebruik van medicijnen of van bepaalde medicijnen. Medicijnen kunnen of vervelende bijwerkingen hebben zodat je extra pijnlijke borsten hebt, of medicijnen kunnen voor jou het antwoord zijn naar de verlossing van pijnlijke borsten! Informeer bij je huisarts.

Pijn in je borst of pijnlijke borsten: ter afsluiting

Ik wil graag iedere vrouw die regelmatig last heeft van pijnlijke borsten heel graag op het hart drukken dat pijnlijke borsten niet meteen betekent dat je borstkanker hebt! Kwaadaardige tumoren doen namelijk geen pijn! (Dat is tevens ook het verraderlijke van kwaadaardige tumoren in je borsten: ze doen geen pijn! In het begin doet een tumor geen pijn: zodra het gezwel gaat groeien en de omliggende weefsel in verdrukking raakt ontstaat er een pijnsignaal door de verdrukking.)
En vervolgens: er zijn heel veel vrouwen met pijnlijke borsten, ook in jouw directe omgeving! Praat met elkaar!
Elk jaar in de maand oktober wordt er extra veel aandacht gegeven aan het hebben van borstkanker. Juist door die extra aandacht op tv en in de media, zullen veel vrouwen stil staan bij het hebben van borstkanker. Zelf borstonderzoek doen is heel belangrijk! Vind je iets verdachts, neem onmiddellijk contact op met de huisarts! Ook door alle aandacht zullen veel vrouwen zich realiseren dat ze regelmatig pijn voelen in hun borsten en snel de stap in hun hoofd maken naar borstkanker. Voor al deze vrouwen is dit artikel geschreven, in de hoop dat vrouwen beseffen dat pijn hebben in je borst niet direct hoeft te betekenen dat er borstkanker is!
© 2009 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijnlijke borsten: is dat borstkanker?Pijnlijke borsten: is dat borstkanker?Pijnlijke borsten komen redelijk vaak voor bij vrouwen. Dit wordt ook wel mastopathie genoemd. Sommige vrouwen hebben er…
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Fibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstFibroadenoom: meest voorkomende goedaardige knobbel in borstEen veel voorkomend knobbeltje in de borst is een fibroadenoom. Het is een goedaardig gezwel tussen een halve centimeter…
Pijnlijke borsten – Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten – Wat kan de oorzaak zijn?Pijnlijke borsten is een klacht die veel voorkomt bij vrouwen. Men noemt het vaak ook gevoelige borsten. De pijn concent…

Beroerte: Hoe herken je een hersenbloeding of infarct?Een beroerte of infarct kan iedereen overkomen. Hoe sneller je erbij bent als iemand in je omgeving een hersenbloeding o…
Goed inhaleren van geneesmiddelen niet altijd makkelijkGoed inhaleren van geneesmiddelen niet altijd makkelijkOgenschijnlijk lijkt het inhaleren van geneesmiddelen een eenvoudige zaak. Maar in de praktijk van alle dag blijkt het g…
Bronnen en referenties
 • http://www.chirurgenoperatie.nl/pagina/goedaardige_borst/mastopathie.php
 • http://www.babypret.net/gvoedborstpijn.htm
 • http://www.medischforum.nl/onderwerp/3727
 • http://www.dokter.nl/index.php/Borsten/94003-pijnlijke-borst-maar-1.html
 • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/83/Borstproblemen/article/detail/23289/2008/01/01/Hoe-komt-het-dat-mijn-borsten-soms-zo-n-pijn-doen.dhtml
 • http://www.e-gezondheid.be/pijnlijke-borsten-woordje-uitleg/pijn-behandeling-20-473-15448.htm
 • http://www.mastopathie.nl/
 • http://www.borstkanker.nl/over_borstkanker
 • http://www.borstkanker.nl/borstkankervereniging
 • http://sz.oppc.nl/folders/folder-837.html
Reacties

Onzeker, 09-11-2011
Ik ben de huisarts geweest.Morgen moet ik bloed laten prikken, en maandag naar het ziekenhuis voor een mammografie.Aan het eind van volgende week zou ik dan de uitslag krijgen.Ik hou jullie op de hoogte. Reactie infoteur, 09-11-2011
Beste Onzeker,

Ik vind het zo ontzettend goed van je dat je een afspraak gemaakt hebt en dat je actie bent gaan ondernemen! Sterkte morgen met het bloed prikken en heel veel succes en sterkte toegwenst maandag tijdens de mammografie! Ik denk aan je!

Veel liefs, Roberta

Onzeker, 05-11-2011
Aankomende maandag maak ik een afspraak bij de huisarts.
Ik hou jullie op de hoogte. Reactie infoteur, 05-11-2011
Beste Onzeker,

Hulde! Heel goed dat je een afspraak gaat maken! Ik hoop van ganser harte dat je nu zekerheid krijgt en dat het allemaal niets ernstigs is! Ik zou het ontzettend fijn vinden als je, mits je daar behoefte aan hebt, ons op de hoogte wil houden. Heel veel sterkte toegewenst as maandag, en ik denk aan je!

Met vriendelijke groet, Roberta

Cynthia, 30-10-2011
Ik wil je absoluut niet ongerust maken, maar mijn moeder had het zelfde en het bleek borstkanker te zijn. Het is weggehaald en uiteindelijk goed gekomen maar ik raad je aan om naar de dokter te gaan, dat is beter dan dat je te laat gaat. Dokter ziet wekelijks tientallen borsten en vind het niet meer erg, en je kunt altijd zeggen dat je direct naar het ziekenhuis wilt voor bijvoorbeelt een rontgenfoto dan verwijst hij/zij je door. Laat me weten wat je hebt gedaan! En wel doen het kan een belangrijk verschil uitmaken als je nu gaat of nog een paar weken/maanden wacht. Reactie infoteur, 02-11-2011
Beste Cynthia,

Heel hartelijk dank voor je bijdrage! Hoe gaat het inmiddels met je moeder? Ik hoop van ganser harte dat alles inmiddels goed met haar gaat!

Met vriendelijke groet, Roberta

Onzeker, 26-10-2011
Sinds een paar maanden heb ik onder mijn oksel naast mijn linker borst een knobbel zitten. Deze is inmiddels iets gegroeid en is niet pijnlijk. Daarbij heb ik op mijn rechtertepel al een hele tijd een donkere harde verkleuring zitten. Ik wil hier eigenlijk mee naar de huisarts.maar de gedachten maken me heel onzeker waardoor ik eigenlijk ook niet goed durf. Reactie infoteur, 31-10-2011
Beste Onzeker,

Het is heel begrijpelijk dat je je enorm onzeker voelt en dat je eigenlijk niet naar de huisarts durft, maar asjeblieft asjeblieft, ga naar de huisarts! Neem een vriendin mee, of een vertrouwelinge, zodat je sterk staat. Als, met de nadruk op als, er echt iets mis is, is snelheid geboden! Blijf niet het dokterbezoek uitstellen maar kom in actie!

Beste Onzeker, ik denk aan je en ik wil je heel veel kracht toewensen zodat je in actie komt om naar de huisarts te gaan. Ik wil je dolgraag het aller beste toewensen! Sterkte meisje!

Met vriendleijke groet, Roberta

Stephaniiee, 26-10-2011
Ik ben een meisje van 19 jaar en heb sinds 2 maanden bijna een constante pijn in mijn rechterborst. Er is duidelijk een knobbeltje voelbaar aan de buitenkant en heb ook het gevoel dat mijn rechterborst veel dikker aanvoelt dan de linker. Tijdens de mestruatie dacht ik wel dat de pijn minderde maar ben hier niet zeker van, het knobbeltje verdween in ieder geval niet. Ik herinner me dat ik enkele maanden geleden oook wel is pijn heb gehad in mijn borst maar dat ging weg en nu blijft het echt constant (toch als ik het aanraak) Ik ben echt bang en durf maar niet naar de huisarts. Reactie infoteur, 31-10-2011
Beste Stephaniiee,

De pijn kan inderdaad vergergeren tijdens je menstruatiecyclus en zodra je menstruatie doorkomt verminderen. Maar als je duidelijk sinds kort een knobbel voelt zitten, die niet meer weggaat, zit er echt maar 1 ding op: afspraak maken bij de huisarts! Hoe eerder je een afspraak maakt, hoe sneller je zekerheid hebt over je toestand. Mocht het ernstig zijn (dat hoeft niet altijd zo te zijn beste Stephaniiee!) dan is snelheid wel geboden!

Beste Stepaniiee, ik wil je heel graag heel veel succes en sterkte toewensen, neem een vriendin, je moeder of een vertrouwelinge mee naar de huisarts, samen sta je sterk! Sterkte meisje!

Met vriendleijke groet, Roberta

Tut, 25-10-2011
Ik ben een meisje van 17 en ik heb nu al een paar maanden heel veel last van mijn borsten! Eerst dacht ik dat ze nog groeiden, maar eerlijk gezegd wordt de pijn steeds erger. Als ik geknuffeld word lopen de tranen gewoon over mijn wangen. Ook lijkt het net alsof ze soms in brand staan. Ik weet niet zo goed wat ik moet doen, en durf niet naar de huisarts te gaan. Weet iemand misschien raad? Reactie infoteur, 31-10-2011
Beste Tut,

Soms komen pijnklachten voor onder invloed van je menstruatiecyclus. Heb jij het gevoel dat je klachten verminderen zodra je menstruatie doorkomt? De pijn, echter, die jij beschrijft hierboven, dat de pijn zo heftig is bij aanraking dat je tranen over je wnagen huilen, klinkt mij sterk als mastopathie. Je huisarts of behandelend arts kan alleen deze diagnose stellen. Ik wil je dus echt van harte aanraden om zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan, ondanks dat je eigenlijk niet zo goed (begrijpelijk!) durft. Neem een vriendin, je moeder of een vertrouwelinge mee naar de afspraak met je huisarts, samen sta je sterk. Maar je moet echt actie ondernemen om deze vreselijke pijn die je beschrijft te bestrijden!

Beste Tut, ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor d etoekomst. Heel veel succes en sterkte toegewenst meisje!

Met vriendleijke groet, Roberta

Floor, 14-10-2011
Ik heb anderhalf jaar geleden een borstverkleining gehad en sindsdien pijn in mijn linkerborst en harde grote knobbels in mijn borst. Ik ben vorig jaar naar het ziekenhuis geweest en heb daar een echo gehad. Het was moeilijk te zien, maar ze dacht aan littekenweefsel en het moest vanzelf minder worden. Nu een jaar later na de echo, blijft de pijn en wordt ook pijnlijker. Moet ik nu weer een afspraak maken of moet ik het tijd geven om weg te trekken? En hoelang duurt het voordat het weg is? Reactie infoteur, 31-10-2011
Beste Floor,

Ik heb zelf ook ooit te maken gehad met een zeer pijnlijk litteken, het heeft lang geduurt eer het litteken minder pijnlijk werd, maar het werd nooit pijnlijker beste Floor. Dat je litteken pijnlijker word vind ik een heel slecht teken. Heb je daar ook koorts en/of verhoging bij? Zeker in combinatie met de knobbel die je voelt, wil ik je echt van harte aanraden om aan de bel te trekken. Onderneem actie en maak inderdaad een nieuwe afspraak beste Floor!

Beste Floor, ik wil je heel graag heel veel succes en sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Soraya, 01-10-2011
Sinds paar weken voel ik een pijnlijke knobbel/schijf in mijn rechterborst (aantal maanden geleden was het de linkerborst). Ik kan wel alles doen, echter wanneer ik dat plekje aanraakt kan het gevoelig tot pijn ervaren (heb een hoge pijngrens). Ik ben (nog) niet naar de huisarts geweest, aangezien de eerste diagnose een opgezwolle klier was. (wel een mammografie en echo laten doen).

Zou het misschien door het fitnessen kunnen zijn, dat de klieren opzwellen? Reactie infoteur, 04-10-2011
Beste Soraya,

De diagnose opgezwollen klier was van de linkerborst? En nu heb je eigenlijk het idee dat je hetzelfde hebt, maar pijnlijker en in de rechterborst? Geef je borstvoeding of ben je daar sinds kort mee gestopt beste Soraya? Ik durf het je niet te zeggen of je opgezwollen klieren krijgt van fitnessen: je versterkt je spieren tijdens de fitness, maar of ze daadwerkelijk kunnen opzwellen zodat jij een pijnlijke plek in je borst van krijgt…? Heb je behalve de pijn ook last van koorts en/of verhoging? In dat laatste geval wil ik je van harte aanraden om een afspraak te maken met je huisarts beste Soraya!

Ik wil je graag heel veel sterkte toewensen met de pijn beste Soraya!

Met vriendelijke groet, Roberta

Shideh, 24-09-2011
Hallo Roberta,
Ik heb last van pijnlijke tepels en borsten sinds een paar maanden.Dit duurt ongeveer 3 weken per maand.Ik ben 47 en heb een Mirena spiraal sinds 3 jaar geleden. Ik heb ook last van pijn onder mijn buik en haaruitval. Kort geleden heb ik mamograffi gedaan en was alles in orde. Kan jij mij helpen? Reactie infoteur, 04-10-2011
Beste Shideh,

De lichamelijke klachten die jij vertoont zouden heel goed te maken kunnen hebben met hormonale veranderingen: is het mogelijk beste Shideh dat je te maken hebt met de eerste verschijnselen van de overgang (menopauze)? Als je in de menopauze terecht bent gekomen, ben je nog wel vruchtbaar! Het is misschien wel verstandig om je huisarts te waarschuwen dat je vermoed dat je in de menopauze bent terechtgekomen, misschien moet de spiraal aangepast worden zodat je minder last hebt van pijnlijke borsten!

Beste Shideh, ik wil je heel graag veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Papion, 13-09-2011
Het zou stress gerelateerd kunnen zijn. De mammo is gisteren geweest. Degeen die hem uitvoerde vond ook dat de borst anders aanvoelde. Na de mammo vonden ze het toch verstandig om een echo te maken. Deze werd door een ander uitgevoerd. Hij ging erg snel met de echokop OVER het implantaat heen, terwijl ik meerdere keren had aangegeven dat er een verharding/knobbel onder het implantaat zit. Kunnen ze dat zien als ze over het implantaat gaan? Gaat de echo daardoor heen? Als kleuter zijnde is er wel een ruis in het hart geconstateerd maar verder nooit meer gecontroleerd.
Overigens voor degenen die ook implantaten hebben; De mammografie viel bij mij erg mee. Ik kon zelf aangeven of het nog ging met het 'pletten' van de borsten. Rechts kon het nog aardig plat worden en links minder vanwege de al bestaande pijn in de borst. Reactie infoteur, 16-09-2011
Beste Papion,

Wat mij zo opvalt is dat je zo sterk overkomt en echt meedenkt! Ze zullen jou niet snel van het kastje naar de muur kunnen sturen! Heel goed! Zijn deze echo en mammo gedaan in hetzelfde ziekenhuis waar je implantaten vandaan komen beste Papion? Heel vaak maken ze een echo na de mammo juist omdat je implantaten hebt, zodat ze een beter beeld kunnen scheppen. De mammo is inderdaad niet altijd in staat om alles scherp te zien wat er achter een implantaat zit, vandaar dat je ook een echo hebt gehad. De mammo en de echo vullen elkaar goed aan.

Even een geheel andere vraag beste Papion, toen er bij jou de borstreconstructie werd gedaan, is er met jou besproken wanneer de implantaten vervangen moet worden? Is er gevraagd aan jou tijdens het maken van de pletfoto´s en echo hoelang je de implantaat al hebt? Hebben ze de implantaat zo veel mogelijk naar achter geschoven tijdens het maken van de mammo beste Papion? Er zijn namelijk behoorlijk discussies gaande in hoe verre een implantaat schade kan oplopen tijdens het maken van een mammo. Maar als ik je bericht goed lees, zijn ze daar heel goed mee omgegaan!

En dan natuurlijk de brandende vraag beste Papion, wanneer mag je de uitslag verwachten? Kan je goed omgaan met het wachten totdat het moment is aangebroken dat je de uitslag mag verwachten? Ik wil je in ieder geval heel veel succes en sterkte toewensen tijdens het wachten! En mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Papion, 11-09-2011
Sinds mijn 20e heb ik altijd last gehad van mastopathie. Na mijn 2e bevalling (ik was toen 26) had ik alleen leeg vel over en werden de klachten erger. Er is nooit aanleiding geweest voor verder onderzoek, kreeg alleen maar informatie over knobbels in borsten. Tien jaar geleden heb ik een borstreconstructie laten doen. Sinds een maand of 3 doet mijn linkerborst zo'n pijn dat ik niet eens kan fatsoenlijk kan schrijven (ik ben links) en ben ik extreem moe met soms een lichte verhoging. Daarnaast heb ik pijn achter mijn schouderblad. Ik ben er mee naar de huisarts gegaan en deze stuurde me na onderzoek (er zat duidelijk een grote knobbel/verharde plek achter het implantaat) door voor een mammo. Deze moet nog plaatsvinden, morgen. Ik ga ervan uit dat het weer om mastopathie gaat. Maar hoe kan dat nu ineens weer de kop opsteken? Ik ben 38, gebruik al 12 jaar de mirena, geen menstruatie meer en ook geen idee wanneer dat zou moeten plaatsvinden. Volgens mij een aardig stabiele regeling van hormonen. En kunnen ze ondanks implantaten toch een goede mammo maken? Kan me niet indenken dat mijn borst zo plat gedrukt kan worden als ik van vrouwen om mij heen hoor die een mammo hebben gehad. Kan een mammo geen kwaad voor de implantaat, ondanks dat het een implantaat is die niet kan gaan lekken? Reactie infoteur, 13-09-2011
Beste Papion,

Ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik me behoorlijk grote zorgen maak over jou extreme moeheid, pijn achter je schouderblad en lichte verhoging! Henb jij deze klachten sinds de pijn in je linkerborst (zo´n 3 maanden geleden?) Het zou om een fikse ontsteking kunnen gaan, maar mijn beste Papion, die pijn achter je schouderblad, oef ik weet het niet, zulke pijnen kunnen een aanwijzing zijn dat er iets mis is met je hart. Schrik niet, het kan ook iets onschuldigs zijn zoals hyperventilatie (oorzaak: te veel stress in je leven). Ik hoop van harte dat je melding hebt gemaakt van deze pijn achter je schouderblad!

Beste Papion, het is heel goed mogelijk dat het allemaal redelijk onschuldig is! Ik vind het heel erg goed van je dat je direct naar de huisarts bent gegaan, hulde! Laat je ons weten hoe het is gegaan? Ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst beste Papion!

Met vriendelijke groet, Roberta

Suzanne, 08-09-2011
Ik ben 22 jaar jong, vorig jaar ben ik naar mijn huisarts gegaan omdat er doorzichtig/geel vocht uit mijn linkerborst kwam. Conclusie: je zult wel zwanger zijn. Nee dit was/is niet het geval. Ik heb geen kinderen en ben ook niet van plan die snel te krijgen. De pijn in mijn linkerborst was zodanig erg geworden dat mijn vriend het niet meer mocht aanraken, de borst blijft pijnlijk, ongeacht welke dag van de maand het is. Meerdere keren bloed laten prikken voor mijn hormonenspiegel, maar ook dit is al een jaar lang prima in orde. Zondag begon mijn rechter borst ook zeer pijn te doen, en ook uit deze borst komt nu vocht. Dinsdag ben ik weer bij de huisarts geweest, een vervanger, huisarts in opleiding, die heeft mij lichamelijk onderzocht, geen enge dingen, maar toch reden genoeg om mij door te sturen voor een mammografie. Zojuist ben ik naar het ziekenhuis geweest voor een mammografie, moest even wachten om te horen of de foto's goed gelukt waren. Dat waren ze maar ik moest wel meteen mee voor een echo. Moet ik me nu zorgen maken?. Mijn borsten voelen al een jaar lang alsof ze op ontploffen staan.
Alvast bedankt, Suzanne Reactie infoteur, 09-09-2011
Beste Suzanne,

Waarom is de conclusie getrokken dat je zwanger zou zijn? Vocht verliezen uit je tepels is nu niet echt een klassiek zwangerschapskenmerk en geel vocht wijst over het algemeen op een ontsteking! Een ontsteking in je borst hoeft in principe niet op iets ernstigs te wijzen, maar als je er al een jaar mee rond loopt… meisje toch! Koude compressen kunnen de pijn hopelijk wat verlichten tot de tijd dat je de uitslagen mag verwachten. Wanneer krijg je de uitslagen beste Suzanne? Ontstoken kliertjes of melkkliertjes komen relatief vaak voor, maar ik vrees dat vooral je linkerborst het er flink van langs heeft gekregen als je al meer dan een jaar met een ontstoken borst rondloopt!

Beste Suzanne, ik wil je heel graag het aller beste toewensen en mocht je nog met vragen zitten: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Wendy, 21-08-2011
Naarmate ik ouder wordt (30) krijg ik steeds meer last van pijnlujke harde bobbels in mijn borsten, die meestal met menstruatie verdwenen, maar de duur van de pijn wordt steeds langer, soms 3 weken. dokter zegt dat het een typische vrouwenkwaal is en röntgen liet niks zien. Nu sinds 2 weken ook bobbel ter grote van een knikker achter tepel. nu ga ik me toch weer zorgen maken… Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Wendy,

Het zou om een typische "vrouwenkwaal" kunnen gaan, als jouw menstruatie zeer onregelmatig is. Is jouw menstruatie echter regelmatig, dan klopt de redenering van een typische vrouwenkwaal niet, namelijk: pijnlijke borsten als een typische vrouwenkwaal komen voor bij veel vrouwen NA de eisprong: dus twee weken voordat je menstruatie op komt zetten. Heb jij een regelmatige menstruatie van rond de 28 dagen a een maand, dan zijn de drie weken pijn die je hebt niet ok.

Beste Wendy, waarom zijn er rontgen gemaakt? Heeft je huisarts toch iets gezien of gevoeld dat niet helemaal in de haak was, ondanks dat hij of zij dacht dat het een typische vrouwenkwaal was?

Volgende vraag: deze knikker die je voelt, is deze knikker op komen zetten na de eisprong? Dus zo´n 2 weken voordat je menstruatie op komt zetten? Deze "knikker" die je in je borst voelt hoeft niets te maken te hebben met je menstruatie, het kan mogelijk zijn dat het om een (goedaardige) cyste gaat. Wat is een cyste? Een cyste is een holte in je borst dat gevuld is met vocht. Bij iedere verandering die je opmerkt in je borst, moet je echt een afspraak maken met je huisarts! Je recente ontdekking van de knikker in je borst moet onderzocht worden door je huisarts.
De knikker die je voelt kan ook te maken hebben met een opgezette melkklier achter je tepel. Dit komt vooral voor bij vrouwen die recentelijk (gemiddeld kan daar een jaar voor staan!) borstvoeding hebben gegeven. Ik weet niet of dit misschien op jou van toepassing is, maar ook hier is het echt raadzaam om je huisarts te waarschuwen.

Beste Wendy, het is altijd schrikken als je onregelmatigheden in je borst ontdekt. De enige manier om duidelijkheid en zekerheid te krijgen is een afspraak maken met je huisarts. Het hoeft allemaal niets ernstigs te zijn, maar het is altijd aan te raden om bij iedere verandering in je borst je huisarts te waarschuwen. Ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst en heel veel sterkte toegewenst! Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Petra de Gier, 18-08-2011
Hoi ik heb een dochtertje van 13 mnd, en ik heb borstvoeding gegeven, maar nu voelt me rechter borst soms pijnlijk en als ik er in nkijp komt er bloed uit, en ik voel een bolletje in me borst, wat moet ik nu doen? Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Petra de Gier,

Het is heel goed mogelijk dat er sprake is van een ontsteking in je borst. Zeker na een zwangerschap en het geven van borstvoeding kan er een ontsteking optreden in je borst. Bloedverlies uit je tepel wijst heel vaak op een ontsteking, in dat geval is je borst ook warm. Echter, bloedverlies uit je tepel kan ook een aanwijzing zijn dat er iets niet goed zit. Je doet er heel wijs aan om z.s.m. een afspraak te maken met je huisarts! Nogmaals, beste Petra, het zal zeer waarschijnlijk met je zwangerschap te maken hebben en dan vooral het geven van borstvoeding.

Beste Petra, ik wil je graag het aller beste toewensen voor de toekomst en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Susanna, 10-08-2011
Hallo,

Ik ben 22 jaar. Sinds een aantal maanden is mijn linkerborst een cupmaat groter dan mijn rechter. Deze is ook pijnlijk en heeft een andere vorm dan mijn rechterborst( hangt meer naar beneden en buiten). Mijn tepel is bijna gevoelloos.
Ik weet niet of ik hiermee naar de huisarts moet? zoals beschreven staat in het stuk hierboven ben ook ik bang voor een eventueel antwoord van de huisarts.

Susanna Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Susanna,

Her komt vaker voor dan je vermoedelijk denkt: de ene borst is groter dan de ander. En zoals je zelf ook aangeeft, het gaat heel vaak om de linkerborst. Waarom de linkerborst groter groeit dan de rechter, zal vermoedelijk niet te achterhalen zijn. Er bestaan namelijk nogal wat onduidelijkheden over dit fenomeen: de geleerden hebben hier nog geen antwoord op.
Over het algemeen overwegen vrouwen die onregelmatige vormen en maten van borsten hebben een borstverkleinende operatie aan de borst die te groot is.
Is je tepel ongevoelig(er) geworden sinds je linkerborst groter is gegroeid beste Susanna? Meestal is er sprake van ongevoelige tepels na (bijvoorbeeld) een borstoperatie omdat de zenuwen door de operatie zijn doorgesneden. Ik mag er van uit gaan dat er bij jou geen sprake is van een borstoperatie? Als je vermoed dat de ongevoeligheid van je tepel te maken heeft met de groter wordende linkerborst, is het zeer verstandig om toch een afspraak te gaan maken met je huisarts. Het kan zijn dat (bijvoorbeeld) door de groter wordende borst zenuwen afgekneld raken in je borst waardoor het gevoel in je tepel minder wordt.

Beste Susanna, ik begrijp heel goed dat je niet staat te springen om naar de huisarts te gaan. Toch raad ik iedere vrouw van harte aan, hoe moeilijk ook, om naar de huisarts te gaan bij iedere verandering die plaatsvinden in de borst of borsten! Neem een vertrouwelinge mee naar de huisarts als dat je zekerder en sterker maakt. Ik wil je heel graag veel succes en sterkte toewensen en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Lies, 05-08-2011
Ik ben twee maanden geleden gestopt met het geven van borstvoeding. Sinds twee weken voel ik meerdere knobbeltjes achter mijn rechter tepel. Mijn linkerborst is daarentegen helemaal zacht. Ik ben reeds bij de huisarts geweest (ik vertrouwde het eerst gevonden knobbeltje niet), deze dacht dat het nog actief klierweefsel was maar wilde voor de zekerheid een echo maken, daarop was niets te zien, diagnose verdikt klierweefsel. Wie heeft hier ervaring mee? Ik maak me stiekem nog steeds zorgen… Groetjes, Lies Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Lies,

Het is een vaak voorkomend verschijnsel dat vrouwen na het stoppen met het geven van borstvoeding last krijgen van een borst. De melkklieren zijn maanden hard aan het werk geweest en de overgang naar het stoppen met het geven van borstvoeding kan voor sommige melkklieren een probleem geven. (Ik probeer het zo duidelijk mogelijk te omschrijven.) De bobbeltjes die je voelt zijn inderdaad de melkklieren. Vermoedelijk heb je deze melkklieren ook gevoeld tijdens de borstvoeding, misschien heb je ze niet als bobbeltjes ervaren, maar waren er wel verdikkingen waarneembaar. Klopt dat beste Lies?
Ik vind het heel goed van je dat je er mee naar de huisarts bent gegaan en ik vind het fantastisch dat je huisarts je serieus heeft genomen en voor de alle zekerheid een echo heeft laten maken.
Beste Lies, sinds deze echo heb je meerdere verdikkingen ontdekt. Heb je, behalve deze verdikkingen (knobbeltjes), andere veranderingen waargenomen in je borst? Is deze warmer geworden? Heb je sindsdien last van temperatuurverhoging? Komt er vloeistof (restanten melk?) uit je tepel? Als je sinds de echo behalve meerdere knobbeltjes ook andere veranderingen in je borst hebt waargenomen, zou ik zeker nogmaals naar de huisarts gaan. Het kan zijn dat er sprake is van een ontsteking in de melkklieren.

Beste Lies, dat je enorm schrikt is heel begrijpelijk en dat het je niet helemaal lekker zit is ook zeker heel begrijpelijk en menselijk! Als je het niet vertrouwt: maak dan asjeblieft nogmaals een afspraak met je huisarts! Ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst, samen met je kleintje, en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Christa, 12-07-2011
Ik ben 28 jaar en heb vorige week een te strakke/kleine sport bh gedragen onder het hardlopen. Mijn borsten zijn sindsdien een cupmaat groter (gezwollen) en erg pijnlijk. Toch vraag ik mij af of het mogelijk is dat het door de te strakke sport bh komt. Wie o wie heeft er antwoord. Ik begin mij toch een beetje zorgen te maken. Reactie infoteur, 17-07-2011
Beste Christa,

Ik vind het erg moeilijk om te kunnen bepalen of de gezwollen borsten door het tijdelijk dragen van een te kleine sport bh komt. Als de oorzaak door het kort dragen van een te krappe bh komt, zou de zwelling - lijkt mij - inmiddels wel weg moeten zijn.

Ik hoop dat ik je niet overval met de volgende vraag, maar, bestaat er een mogelijkheid dat je zwanger bent? Dat je borsten opzwellen en wel een cupmaat groter kunnen zijn is een typische en klassiek vroege zwangerschapkenmerk.

Mocht er echt geen sprake zijn van een zwangerschap, en je borsten blijven gezwollen, dan is een afspraak maken met de huisarts wel wijs.

Beste Christa, ik wil je graag heel veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Mjfan, 08-07-2011
Ik ben 16 jaar en heb al ong. 3/4 weken last van pijnlijke borsten. Ze zijn heel erg gevoelig en als er iets zachtjes tegen aan komt doet dat meteen zeer. Ik heb ook het gevoel dat ze aan het groeien zijn en dat hoop ik ook, want ze zijn nog erg klein. Is deze pijn gewoon een teken dat ze groeien, of is het iets anders? Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Mjfan,

Onder invloed van hormonen kunnen je borsten zowel gaan groeien als pijnlijk aanvoelen. Mocht je nog helemaal in de puberteit zitten: het is een periode van grote hormonale veranderingen in je lichaam, waar je borsten groter worden maar die onder invloed van hormonen ook pijnlijk kunnen aanvoelen.
Ook ben je misschien voor het eerst aan de pil gegaan. De pil zit vol met hormonen waardoor je borsten pijnlijk kunnen gaan aanvoelen. Krijg je echter sterk de indruk dat de pijn in je borsten te pijnlijk is, dan kan het zijn dat je misschien een lichtere, minder zwaardere pil moet hebben. Je kan rustig dit met je huisarts bespreken.
Over het algemeen geldt dat als je pijnlijke borsten hebt door hormonale schommelingen, deze pijnklachten gelijk lopen met je menstruatie. Dat wil zeggen: de pijnklachten in je borsten komen voornamelijk 2 weken voordat je menstruatie doorbreekt voor. Als er bij jou nog sprake is van een onregelmatige menstruatie, kunnen de pijnklachten langer aanhouden. Is er echter geen sprake van een onregelmatige cyclus bij je, maar blijft de pijn weken achter elkaar aanhouden en ben je niet aan de pil: echt een afspraak maken bij je huisarts! Er hoeft helemaal niets aan de hand te zijn, maar je wil wel graag zekerheid hebben. Neem een vertrouwelinge mee naar de huisarts zodat je je zekerder voelt!

Beste Mjfan, ik wil je heel graag veel succes en sterkte toewensen en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

An, 07-07-2011
Hey,
Ik ben een meisje van 16 jaar oud.
Ik heb al een tijdje ong. de week voor mijn menstruatie last van pijnlijke steken aan de buitenkant en bovenkant van mijn borsten. Onlangs voelde ik een knobbel in mijn borst! Na wat opzoeken voelt hij aan zoals "een knikker die wegschiet" (daar lijkt het toch het meest op). Als je er aankomt doet het soms pijn maar niet altijd.
Ik vindt het wel eng omdat ik niet weet wat het is!
Groetjes Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste An,

Het is heel goed mogelijk beste An, dat de problemen bij jou in je borsten te maken hebben met jouw maandelijkse cyclus. De periode voordat je menstruatie doorkomt, kunnen er pijnlijke klachten optreden in je borsten en kunnen er bobbeltjes ontstaan. Deze klachten verdwijnen zodra je menstruatie doorkomt. Als inderdaad al je klachten verdwijnen zodra je menstruatie doorkomt, hoef je je nergens zorgen om te maken. Het is vervelend, maar deze klachten horen bij de hormonale veranderingen die maandelijks in je lichaam plaats vinden.

Als je klachten echter niet verdwijnen zodra je menstruatie doorkomt en je blijft die wegschietende knikker in je borst houden, wat kan het dan zijn? Het zou om een verdikking in je bindweefsel van je borst kunnen gaan. Het wegschietende knobbeltje kan een bindweefselknobbel zijn. Schrik asjeblieft niet, dit is goedaardig! Het is heel begrijpelijk dat je het eng vind, maar je moet er mee naar je huisarts! Neem een vertrouwelinge mee zodat jij je zekerder en sterker voelt.

Beste An, ik wil je heel graag veel succes en sterkte toewensen en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Kim, 02-07-2011
Hallo, ik heb al 2 a 3 weken constant pijn aan de onderkanten en binnenkanten (dus niet aan de okselkanten) van mijn borsten, heb wel veel symptonen van mastopathie maar voel geen rare dingen in mijn borsten, ik heb iets meer dan 2 maanden geleden de spiraal verwijderd en ben 1 keer ongesteld geweest en gebruik de pil enz niet, ik heb wel een onregelmatige menstruatie want de tweede menstruatie had al een paar dagen geleden moeten zijn, denkt u dat dit een hormonale iets is of iets anders? Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Kim,

Het is heel goed mogelijk dat er bij jou sprake is van pijnklachten in je borst door de hormonale veranderingen in je lichaam. Zekerheid of het inderdaad gaat om hormonale veranderingen is door te kijken wat er gebeurt met de pijnklachten in je borst zodra je menstruatie doorkomt. Verdwijnen de klachten als je menstruatie doorkomt? Dan is er inderdaad sprake van pijnklachten in je borst door hormonale veranderingen.
Houden echter de pijnklachten in je borsten aan, ondanks dat je menstruatie toch is doorgekomen, dan wil ik je echt van harte aanraden om een afspraak te gaan maken met je huisarts! Voor alle zekerheid! Neem een vertrouwelinge mee, zodat jij je zekerder en sterker voelt!

Beste Kim, ik wil je heel graag veel succes en sterkte toewensen en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Bandera, 27-06-2011
Hallo, Ik heb sinds vanmorgen heel erg pijn in mijn tepels als ik ze aanraak, normaal heb ik dit niet en mijn borsten zijn opgezwollen. Ik moet pas de 5 de ongesteld woorden, zou dit de redenen kunnen zijn waarom ik pijn heb? Heb normaal nooit pijn in mijn tepels. toen ik zwanger was heb ik dat wel gehad. Daar vrees ik ook voor… Reactie infoteur, 01-07-2011
Beste Bandera,

Grotere, zwaardere, gevoelige, opgezwollen en wat pijnlijke borsten (soms zijn ook de tepels erg gevoelig), waar duidelijk blauwe aders overheen lopen, die vlak na de eisprong optreden, is een kenmerk van een zwangerschap. Om meer zekerheid te hebben kan je pas na de 5 de gaan testen. Enkele goede artikelen die je meer informatie geven over vroege en eerste zwangerschapsklachten en zwangerschapstesten, zijn:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/58660-de-eerste-zwangerschapsverschijnselen-na-de-bevruchting.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwangerschap/30382-zwangerschapstest-negatief-menstruatie-blijft-weg.html

Beste Bandera, ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Tonnie, 19-06-2011
Hallo
Heb een cyste in linkerborst ben in okt. daarvoor naar ziekenhuis geweest was goed maar blijf steeds pijn houden in l.borst nu heeft afgelopen week mijn man een hartinfarct gehad dus dat levert nogal wat stress voor mij op ben nu alleen s` nachts en heb steeds weer pijn in l. borst kan niet goed op zij of rug liggen maar als ik s` morgens opsta is de pijn zogoed als weg zou dat de spanning zijn denk soms moet ik terug naar de huisarts het zal toch niks met mijn hart te maken hebben Reactie infoteur, 21-06-2011
Beste Tonnie,

Vreselijk om te moeten lezen dat je man afgelopen week een hartinfarct heeft gehad. Dat jijzelf daar bovenop ook nog stoet met een cyste in je borst, gaat inderdaad allemaal niet in je koude kleren zitten beste Tonnie! Deze gebeurtenissen zijn grote klappen in het leven van een mens en dat jij inderdaad wel eens flink last kan krijgen van stress is een heel begrijpelijke en menselijke reactie! (Hoe gaat het trouwens nu met je man?)
Deze pijn in je borst kan inderdaad te maken hebben met de cyste, maar kan ook alles te maken hebben met de ingrijpende gebeurtenissen in je leven de afgelopen tijd. Het lijkt me daarom een heel wijs besluit om een afspraak te gaan maken met je huisarts!

Beste Tonnie, ik wil jullie allebei heel veel succes en sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta.

Elisa, 30-05-2011
Hee ik ben een meisje van 14 jaar, ik had een knobbel iets onder mijn tepel een beetje onderin, het deed geen pijn ofzo. Nu is het nog steeds een knobbel maar het doet HEEL erg veel pijn, mijn borst heeft constant steken en als er ook maar iets heel zachtjes tegen aan komt doet dat zo erg veel pijn. Ik vind het zo eng ik maak me erg veel zorgen! Help aub! Reactie infoteur, 02-06-2011
Beste Elisa,

Het is heel begrijpelijk dat je liever niet naar je huisarts gaat als je met zulke klachten rondloopt. Maar als je echt zulke pijnlijke klachten hebt, zal je echt een afspraak moeten gaan maken! Het is heel goed mogelijk dat je te maken hebt met een (pijnlijke!) cyste! Neem een vertrouwelinge zoals een goede vriendin, je moeder, of je lievelingstante mee naar de afspraak als je het allemaal een beetje eng vind. Dat is echt heel begrijpelijk!

Beste Elisa, ik wil je heel graag veel sterkte toewensen en ik hoop dat je snel verliost zal zijn van de pijn!

Met vriendelijke groet, Roberta

Eva, 23-05-2011
Ik heb sinds 2 1/2 week weer pijn in mijn linkerborst. Ik zeg weer omdat ik het in december ook al heb gehad. Ik ben toen bij de huisarts geweest en hij heeft toen mijn borsten onderzocht. Hij heeft toen geen bijzonderheden aangetroffen. Aangezien ik toen pijn bleef houden heb ik eind december weer een afspraak gemaakt. Huisarts heeft mij toen doorgestuurd om eem mammografie te laten maken om mijzelf gerust te laten stellen. De uitslag was goed dus geen afwijkingen of bijzonderheden. Daarna geen last weer gehad.
Nu dus sinds 2 1/2 week last. Eerst voelde het als pijn aan de onderkant van de borst die uitstraalde in de borst. De laatste halve week heb ik het idee dat het meer in de tepel zit de pijn. Ik zit heel erg te twijfelen om weer een afspraak te maken omdat ik nog geen half jaar geleden een mammografie heb gehad.
Ik ben trouwens 30 jaar, geen last van koorts, jongste kindje is 8 maand maar nooit geen borstvoeding gegeven. Ik zie en voel trouwens geen bijzonderheden aan mij borst of tepel alleen die pijn dus. Ik heb trouwens ook sinds half december een mirena spiraaltje laten plaatsen. Ik maak mij heel erg ongerust omdat ik heel bang ben voor borstkanker. Mijn moeder heeft het ook gehad toen ze 45 jaar was, nu alles oke. In alles zie ik een voorteken over ziek worden of dood gaan en ben heel bang dat ik mijn kindjes niet zie opgroeien. Is het toch verstandig om een afspraak te maken of nog even aan zien. Het is voornamelijk alleen de linkerborst. Ik hoop snel iets van u te horen. Reactie infoteur, 30-08-2011
Beste Eva,

Allereerst mijn oprechte excusus voor het late antwoord van mijn kant! Ik probeer mijn uiterste best te doen om iedereen een antwoord te geven.

Mag ik er van uitgaan dat de pijnklachten in je linkerborst niets te maken heeft met hormonale veranderingen beste Eva? Dus: dat de pijnklachten in je borst verdwijnen zodra je menstruatie doorkomt?

Een andere mogelijkheid is dat je deze pijnklachten hebt door je zwangerschap. Je borsten en de klieren in je borsten veranderen enorm tijdens de zwangerschap. Ze berieden zich voor op het geven van borstvoeding. Nu begrijp ik uit je verhaal dat je geen borstvoeding hebt gegeven. Het is heel goed mogelijk beste Eva, dat je pijnklachten alles te maken hebben met de melkklieren in je borst die voorbereid werden op het geven van melk maar die niet hun werk konden doen. (Om het allemaal maar zo duidelijk mogelijk uit te leggen.) In datr geval gaat het om iets onschuldigs: je borsten moeten de veranderingen van de zwangerschap en het niet geven van borstvoeding doormaken.

Beste Eva, het is heel naar om te lezen dat bij je moeder borstkanker (was) is geconstateerd. Dat je hierdoor huiverig bent voor borstkanker is heel begrijpelijk en menselijk. Dat je moeder borstkanker heeft (gehad) is echter geen garantie dat jij ook borstkanker krijgt. Echter, je moet wel de risico´s onder ogen zien, wat je ook heel goed doet. Daarom wil ik je echt van harte aanraden om bij iedere borstverandering die je waarneemt in je borst of borsten zo snel mogelijk een afspraak te maken met je huisarts, juist omdat je moeder borstkanker heeft (gehad) en om jou zekerheid te geven. Zeker als je een kleintje hebt is zekerheid in je leven zo belangrijk!

Beste Eva, ik wil je heel graag veel succes en sterkte toewensen en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Diana, 07-05-2011
Dit is de 1e site vind ik waar je goed info uit kan halen, echt top! Aantal dagen geleden kreeg ik pijnscheutjes in mijn re-borst achter mijn tepel. Dit is nu afgenomen, maar nu merk ik dat de rechterkant van de rechterborst zeer doet als ik er op druk. En soms beetje uitstraalt, naar mn oksel. Ik controleer elke dag nu op harde onbekende knobbels, maar kan niets ontdekken. Weet u waar dit van kan komen? Ohja ik ben vandaag ook ongesteld geworden, kan het daar mee te maken hebben? Eerder had ik dit nooit voor een menstruatie.?! Ben ook een maand geleden gestopt met de pil, maar deze heb ik maar 3 maandjes gebruikt.

Hoop snel wat van u te horen, want idd door alles wat je hoort over borstkanker maakt je echt angstig. Reactie infoteur, 09-05-2011
Beste Diana,

Begrijpelijk dat je je zorgen maakt Diana! Ik denk dat onder invloed van het gebruik van de pil je nu deze pijnlijke klachten in je rechter borst hebt. De hormonen van de pil kunnen als een "pijnversterker werken, ook al heb je slechts kort de pil gebruikt. Ik vermoed beste Diana dat er niets ernstigs aan de hand is, maar dat je hormoonhuishouding even uit balans is geraakt. Vooral ook omdat de pijnklachten nu samenlopen met de doorbraak van eerste je menstruatie na het gebruik van de pil en je geen onregelmatigheden in je borst kan ontdekken.

Mocht je echter de pijnklachten behouden als het menstrueren stopt en je twijfelt: echt een afspraak maken met je huisarts!

Beste Diana, ik wil je graag veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Ellis, 13-04-2011
Sinds eind februari heb ik regelmatig pijn in mijn linkerborst, oksel en schouder. Aanvankelijk maakte ik mij geen zorgen, maar de laatste weken wordt de pijn erger en komt die regelmatig, sommige dagen zelfs chronisch voor. Ik heb ook regelmatig hartkloppingen of overslagen. Als ik mijn borstspieren span, geeft dit hetzelfde gevoel alsof ik na intensief sporten pijn heb in mijn kuiten, precies of mijn spieren stijf zijn.
Ik controleer daardoor ook regelmatig op knobbeltjes, maar voel niets ongewoon en heb ook geen pijn als ik mijn borst aanraak. Het liefst van al zou ik natuurlijk de huisarts willen inschakelen, maar ik woon pas voor lange tijd in het buitenland en heb niet zoveel vertrouwen in de dokters hier. Kanker is bij ons in de familie nog nooit voorgevallen, maar langs vaderskant zijn er wel veel hartklachten. Zou dit de oorzaak kunnen zijn?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 14-04-2011
Beste Ellis,

Is de pijn van je schouder achterop je schouder, als je begrijpt wat ik bedoel? Heb je behalve de pijnlijke klachten ook de volgende klachten:
Droge mond,
Straalt de pijn uit naar je linkerarm?
Straalt de pijn uit naar je kaak?
Vermoeider dan normaal?
Kortademigheid?
Duizeligheid?

Als je inderdaad hartproblemen hebt - dat kan misschien veroorzaakt worden of verergert zijn door de stress van de verhuizing naar het buitenland - zijn de lichamelijke klachten bij vrouwen anders dan bij mannen. Er zijn huisartsen die een vrouw bezoekt met klachten als borstpijn of pijnlijke borsten, de borsten van de vrouw grondig onderzoeken en niet naar het hart kijken. Nu geef je zelf aan dat je ook last hebt van hartkloppingen. Het kan zijn dat het nog redelijk "onschuldig" is en dat je te maken hebt met flinke stress. Ondanks dat je in het buitenland woon, wil ik je toch echt van harte aanraden om naar ene arts te gaan daar. Heb je al kennis gemaakt met enkele Nederlanders daar bij jou in de buurt? Informeer bij hen waar zij naar toe gaan als ze een arts nodig hebben, zij kunnen je misschien een waardevolle tip geven!

Beste Ellis, ik wil je heel graag heel veel succes en sterkte toewensen en blijf asjeblieft niet met deze klachten doorlopen, maak een afspraak met een arts!

Met vriendelijke groet, Roberta

Simone, 07-04-2011
Mag ik misschien een tip geven? Als ik mijn borsten controleer doe ik dat niet in het weekend! Je kunt namelijk niet meteen naar een dokter! En dan zit je te lang in onzekerheid…

Heb overigens op dit moment een cyste (vandaag mammo en echo gehad) en hoef pas over 2 maanden terug te komen. Sterkte iedereen. Reactie infoteur, 08-04-2011
Beste Simone,

Heel hartelijk dank voor de zeer goede tip! En heel veel sterkte toegewenst met de cyste!

Met vriendelijke groet, Roberta

Linda, 24-03-2011
Ik ben nu na 11 jaar pilgebruik, enkele weken gestopt met de pil. Bij het hardlopen kreeg ik echter wat ongemakkelijke pijntjes in mijn linkerborst. Bij het douchen heb ik geprobeerd te voelen of er iets niet goed zat. Nu voelde ik een vrij grote harde schijf achter mijn tepel.en het deed ook zeer nadat ik mezelf onderzocht had. Nu toch een beetje ongerust, maar misschien heeft het wel te maken met het stoppen van de pil? Reactie infoteur, 28-03-2011
Beste Linda,

Het is heel goed mogelijk dat de ongemakkelijke pijn in de linkerborst te maken heeft met het stoppen met de pil. Vooral als je nooit eerder last hebt gehad van deze pijnen, totdat je stopte met de pil.
De grote harde schijf achter je tepel zou te maken kunnen hebben met het stoppen met de pil, dat is heel goed mogelijk. Ik denk echter dat je er echt heel goed aan doet om toch een afspraak te maken met je huisarts, voor alle zekerheid en voor een stukje geruststelling. Mocht er wel iets aan de hand zijn, is het altijd beter om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Is het inderdaad ontstaan door het stoppen van de pil, dan kan de huisarts je geruststellen: de wetenschap dat je een schijf achter je tepel hebt zitten maakt je ongerust en onbewust zal je er constant mee bezig zijn.

Beste Linda, ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Sofie, 01-03-2011
Hoi Roberta! Heel erg bedankt voor je reactie! Nee ik heb eigenlijk nooit eerder een bult gevoelt :) Daarom schrok ik ook best wel. Gelukkig kon ik gister naar de huisarts, en het blijkt een cyste te zijn. Alleen heb ik nu het gevoel dat hij al helemaal groter is geworden en zeker meer naar de oppervlakte. Eerst moest ik echt zoeken, maar nu voel ik hem meteen. Is dat normaal? Ik heb geprobeerd informatie te zoeken, maar word er helaas niet echt wijzer op wat een cyste nou precies is. Maar ben allang blij dat het geen kwaad doet. Lieve Roberta, heel erg bedankt voor de lieve mail. Ook jij heel veel succes met alles. Groetjes! Reactie infoteur, 03-03-2011
Beste Sofie,

Ik ga proberen zo duidelijk mogelijk en zoveel mogelijk vragen te benatwoorden over het hebben van een cyste in je borst. Ik hoop van harte dat de informatie duidelijk is!

Wat is een cyste? Wat is een cyste in je borst?
Een cyste in je borst is een goedaardige aandoening en komt heel veel voor. Een cyste kan zelfs op meerdere plekken in je borst of borsten voorkomen.

Een cyste is een holte in je borst dat gevuld is met vocht. Een cyste in je borst is geen gezwel!

Hoe kan een cyste in je borst ontstaan?
Een cyste in je borst kan ontstaan door een verstopping in de uitgang van een melkklier in je borst.

Waarom voel je de cyste duidelijker zitten dan voorheen?
Als je borsten gespannen zijn (komt vooral voor de laatste paar dagen voor je menstruatie, maar ook tijdens zwangerschap, hormooninname zoals bij de anticonceptoe of door bijwerkingen van bepaalde medicijnen) is een cyste in de borst duidelijker voelbaar.

Cyste in je borst kunnen vlak voor de menstruatie pijnlijk of pijnlijker aanvoelen.

Doet de cyste veel pijn? Als de cyste veel pijn doet, of gaat doen, kan je een behandeling dmv een punctie van de cyste in je borst aanvragen: met een injectienaald kunnen ze het vocht uit deze pijnlijke cyste wegzuigen.
Met een punctie kan de cyste in zijn geheel worden leeggezogen. De afwijking in de borst (de bult) is hiermee behandeld.

Kan de cyste terugkeren na punctie?
Ja, dat kan. De holte in de borst kan weer vollopen met vocht als de uiteinde van de melkklieren ontstoken zijn. In dat geval kan er opnieuw punctie aangevraagt worden.

Beste Sofie, ik wil je heel graag het allerbeste toewensen en nogmaal: ik vind het heel erg goed van je dat je onmiddelijk naar de huisarts bent gegaan! Hulde! Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Sofie, 27-02-2011
Ik zal maar met de deur in huis vallen, donderdag avond toen ik lekker ontspannen in bad lag, voelde ik een harde bult onder mijn linker borst, net iets boven de tepel. Natuurlijk schrok ik wel, maar ging er kalm mee om. De dokter is weg, en ik kan hem pas maandag spreken. Maar sinds vrijdag werd hij al wat groter, en zeker nu (zon) voel ik echt dat hij meer naar de oppervlakte is gekomen. Nu begin ik ook pijn te krijgen. Niet continu, maar wel flinke pijn scheuten. Nog steeds maak ik me niet erge zorgen, m'n moeder zei dat het misschien een ontstoken melkklier is. Ik ben trouwens 20 jaar. Heb jij misschien enig idee wat het zou kunnen zijn? Stiekem wil ik gewoon heel graag gerustgesteld worden.
Vriendelijke groetjes!
Sofie Reactie infoteur, 01-03-2011
Beste Sofie,

Het zou inderdaad om een ontstoken melkklier kunnen gaan. Ik begrijp uit je verhaal dat je niet eerder zo´n bult hebt gevoeld en dat deze dus heel snel moet zijn gegroeid. Ik krijg de indruk dat de bult "loopt" door je borst, richting tepel? Dat zou inderdaad het vermoeden kunnen bevestigen dat het om een ontstoken melkklier kan gaan, de melkklieren lopen richting de tepel.

Zodra een vrouw, jong of oud, een knobbeltje voelt, of in jou geval een bult, is het noodzakelijk om direct naar de huisarts te gaan, dit om een kwaadaardige aandoening uit te sluiten en geruststelling te krijgen. Als het iets "naars" is, is tijd cruciaal: hoe sneller iets ontdekt wordt in de borst hoe beter de vooruitzichten. Heel goed van je dat je onmiddelijk naar de huisarts gaat en wat jammer dat je huisarts geen plaatsvervanger heeft bij afwezigheid!

Beste Sofie, ik ga er van uit dat het niets ernstigs is, alhoewel dat altijd giswerk is zo van een afstand. Ik wil je heel graag het aller beste toewensen en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anouk, 24-02-2011
Hoi Roberta! Het is niet echt zichtbaar, maar als ik erover heen ga dan voel ik wel iets zitten. De huid lijkt een klein beetje roder te zijn dan normaal. Het voel niet warmer aan en ook niet groter of voller. Ik was twee zondagen geleden ongesteld geworden, en toen begon de zwelling ongeveer. Ik gebruik geen pillen of iets. Wel had mijn moeder me laatst twee keer een vitamine B pil gegeven maar ik denk niet dat dat erg veel verschil maakt. Ik denk dat ik inderdaad binnenkort even naar de huisarts ga, gewoon voor de zekerheid! Reactie infoteur, 25-02-2011
Beste Anouk,

Normaliter verdwijnen de klachten aan de borsten zodra de menstruatie doorbreekt, maar bij jou is het andersom. Alhoewel je het noout met zekerheid kan zeggen, vermoed ik dat klachten als mastopathie kunnen uitsluiten.
Het zou om een opgezette melkklier en/of borstklier kunnen gaan, maar ik moet je heel eerlijk zeggen dat ik eerder aan een cyste denk, vooral ook omdat je aangeeft dat de huid een klein beetje rood lijkt te zijn. (Ik kan het helemaal mis hebben op deze afstand!)

Nogmaals, beste Anouk, hte hoeft allemaal niets te betekenen te hebben, het kan echt met je hormoonhuishouding te maken hebben en misschien zelfs nog, gezien je leeftijd, kan het te maken hebben met de groei van je borsten.

Ik denk dat je er heel goed aan doet om voor alle zekerheid een afspraak te maken met je huisarts!

Beste Anouk, ik wil je heel graag het aller beste toewensen voor de toekomst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anouk, 23-02-2011
Ik ben nu 14 en heb last van een zwelling in mijn borst. Als ik het aan raak doet het geen pijn, maar wel als er iets op gedrukt word zeg maar. Ik ben afgelopen week wel ongesteld geweest. Reactie infoteur, 24-02-2011
Beste Anouk,

Is deze zwelling zichtbaar en voelt het warmer aan? Misschien zelfs met een lichte rode verkleuring? Of heb je het idee dat je gehele borst wat voller en zwaarder is?

Heb je deze zwelling sinds de vorige menstruatie beste Anouk? En heb je misschien vaker last gehad van zo´n zwelling? Ben je sinds kort begonnen aan de anticonceptie pil?

Sorry Anouk, ik heb een hele hoop vragen voor je! :-) Vooral gezien je leeftijd zou het te maken kunnen hebben met je hormoonhuishouding, maar het is soms wel erg makkelijk gedacht om alles af te schuiven op de hormonen, vandaar mijn vragen!

Beste Anouk, als je het zelf echt niet vertrouwt en het vermoeden hebt dat deze zwelling niets te maken heeft met hormonen, menstruatiecyclus en/of het gebruik van de pil, wil ik je toch echt van harte aanraden om een afspraak te maken met je huisarts.

Beste Anouk, ik wil je graag veel sterkte toewensen en mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Angela, 23-02-2011
Hallo Roberta, Dank je wel. Het heeft niks met de menstruatie te maken. Er is duidelijk iets gezien en de radioloog zei dat het iets is wat vast zit? Dat maakt me erg onzeker.
Gr.Angela. Reactie infoteur, 23-02-2011
Beste Angela,

Begrijpelijk dat je hierover erg onzeker voelt! Ik heb net een rondje google gedaan, maar ik kan niets vinden over vastzittende massa in een borst. Ik ben wel iets dergelijks tegengekomen, ik ben er alleen niet helemaal zeker van of je er behoefte aan hebt om het te lezen, aangezien het beeld dat beschreven wordt niet geheel op jou van toepassing is.

Beste Angela, heb je aankomende week voldoende afleiding? Probeer goed voor jezelf te zorgen en nogmaals: mocht het je allemaal te veel worden, je weet me te vinden!

Met vriendelijke groet, Roberta

Angela, 22-02-2011
Hallo Roberta, Heb vandaag weer een mammografie gehad en een echo plus een biopsie waar 3 stukjes weefsel weg zijn gehaald. De radioloog kon niks voelen maar zag wel iets diep in mijn borst zitten. Het is iets wat vast zit? Krijg volgende week dinsdag de uitslag. Ben heel erg bang dat het niet goed is omdat het vastzittend weefsel is. Wat is dit zenuwslopend. Reactie infoteur, 22-02-2011
Beste Angela,

Is dit de massa die ze de vorige keer gezien hebben Angela? Hebben ze uitgesloten dat het om klieren gaat, of konden ze dat niet zeggen?

Het enige wat ik als positief ervaar is deze regel die je de laatste keer geschreven hebt: "Een week later werd ik ongesteld en de pijn was meteen over." Daarvan zou je uit mogen gaan dat de pijn met je hormoonhuishouding te maken heeft en niet een gezwel is of iets dergelijks.

Het is vreselijk om een week te moeten wachten op de uitslag en ik wil je daarbij heel veel sterkte mee toewensen! Mocht het je allemaal te veel worden of heb je behoefte aan een klankbord: je weet me te vinden!

Beste Angela, ik denk aan je!

Met vriendelijke groet, Roberta

Rose, 21-02-2011
Haii, ik ben 15 jaar en heb nu sinds een week of 2 erge last van mijn borsten. Het doet het meeste pijn aan de onderkant. Zelf denk ik dat het misschien met hormoonen te maken heeft omdat ik laatst door een ongelukje 2x de map moest slikken, tog is dat al weer 4 weken geleden kan het alsnog hierdoor komen of heb ik misschien toch iets ergers? Reactie infoteur, 23-02-2011
Beste Rose,

Heb je klachten aan je borsten eerder gehad? Of zijn deze klachten echt pas voor het eerst ontstaan omdat je door een ongelukje moest doorslikken?

Het is mogelijk beste Rose, dat er niets ernstigs aan de hand is, maar dat de hormonen misschien net iets te sterk voor jou zijn. Zou je meerdere vervelende lichamelijke klachten krijgen waarvan je vermoed dat ze door de hormonen komen, echt een afspraak maken met je huisarts en bespreek de mogelijkheid of je de anticonceptie kan veranderen in een ander middel.

Blijven deze klachen aanhouden, maak dan een afspraak met je huisarts.

Beste Rose, ik wil je heel graag heel veel sterkte toewensen. Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Elles, 17-02-2011
'Kwaadaardige tumoren doen geen pijn' staat er heel stellig in dit artikel. Dat is niet waar. Ik heb een kwaadaardige tumor gehad en die deed wel pijn. Mensen die informatie zoeken over borstkanker kunnen beter sites bezoeken die door deskundigen zijn geschreven, zoals de site van KWF Kankerbestrijding en de Borstkankervereniging. Daar vind je betrouwbare informatie. Reactie infoteur, 17-02-2011
Beste Elles,

Heel vervelend om te moeten lezen dat je te maken hebt (gehad) met een kwaadaardige tumor. Ik hoop van ganser harte dat het inmiddels goed met je gaat!

Ik heb het hier al eens eerder aangegeven: dat is nou het verradelijke van een kwaadaardige tumor: de tumor zelf doet geen pijn: de pijn begint zodra de tumor gaat groeien en alle omliggende weefsels opzij drukt. Door deze verdrukking in het lichaam begint de pijn.

Beste Elles, ik wil je graag het allerbeste toewensen in de toekomst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Angela, 15-02-2011
Hallo,
Ik ben een vrouw van 50 jaar en sinds een paar jaar aan het sukkelen met de overgang.
Word nog wel ongesteld maar onregelmatig.
Nu heb iik 3 weken terug een mammografie gehad omdat ik 50 ben.
Kreeg vorige week bericht dat er een afwijking was gevonden in de linker borst.
Er staat in de brief dat verder onderzoek nodig is.
Er staat ook dat ze een verdichting hebben gezien dat is een massa met een deels scherpe grens?
Toen ik voor de mammografie ging had ik al ruim 2 weken vreselijke pijn in die borst en in mijn tepel en het onderzoek heb ik ook echt goed gevoeld. Een week later werd ik ongesteld en de pijn was meteen over.
Nu vraag ik me af of de afwijking die ze gezien hebben daarmee te maken kan hebben?
Moet vollgende week voor een echo en ben zo vreselijk bang.
Gr.Angela. Reactie infoteur, 16-02-2011
Beste Angela,

Heel begrijpelijk dat je vreselijk bang bent voor komende week! Als ik het goed begrijp hebben ze niet vermeld wat ze nu precies bij je zagen, vandaar ook dat je volgende week terug moet komen om een echo te laten maken?

Het zou om Mastopathie kunnen gaan: een kenmerk van mastopathie is inderdaad dat de pijn in je borst mee schommelt met de schommeling van je hormoonhuishouding. Een reden dat de pijn verdwijnt zodra je menstruatie doorzet. Echter, niet alle borstpijn dat verdwijnt rond de menstruatie is mastopathie. Mastopathie verdwijnt als de overgang helemaal is ingezet.

Er hoeft niets ernstigs aan de hand te zijn beste Angela. Het is heel goed mogelijk dat er iets heel onschuldigs te zien is geweest, maar dat doordat je in de overgang zit en doordat je hormoonspiegels op dit moment zo schommelen, de pijn in je borst heel erg gevoelig is.

Heb je een vertrouwenspersoon die zowel met je meegaat, als die je bij staat deze week terwijl je moet wachten op je echo? Die onzekerheid en dat wachten is iets om gek van te worden! Probeer afleiding te zoeken, ik weet het, dat is heel wat makkelijker gezegd dan gedaan!

Beste Angela, ik wil je heel veel succes en sterkte toewensen aankomende week en tijdens de echo. Ik hoop van ganser harte dat de resultaten goed uitvallen! Mocht je ondertussen nog vragen hebben: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anoniem, 11-02-2011
Sinds een paar weken heb ik pijn in mijn linkerborst, aan de onderkant. De pijn is er alleen bij aanraking. Mijn kinderen omhelzen doe ik bewust voorzichtig omdat het zo gevoelig is. De pijn voelt een beetje als spierpijn of stuwing. Ben 35 jaar. Twee weken geleden al bij de huisarts geweest en die denkt dat ik gewoon een verkeerde beweging heb gemaakt. Als de pijn aanhield moest ik terug. Maak me nu wel zorgen… Kan het door mijn bh komen? Als ik mijn bh uitdoe voelt mijn linkerborst alsof deze iets zwaarder is. Voel zelf geen rare dingen. Reactie infoteur, 15-02-2011
Beste Anoniem,

Begrijpelijk dat je je zorgen maakt! Dat je echter geen "rare" dingen in je borst voelt lijkt mij een heel groot pluspunt! Ik vermoed ook dat de pijn tijdens het aanraken niets te maken heeft met je hormoonhuishouding. Het zou kunnen zijn dat je misschien een verkeerde beweging hbet gemaakt of dat je misschien met je borst tegen iets hards bent opgelopen? Als je de pijn echter nog steeds voelt na ruim 2 weken geleden bij je huisarts te zijn geweest, wil ik je echt van harte aanraden om terug te gaan.
Het zou kunnen zijn dat de klachten door het dragen van een niet goed zittende of juist een te kleine of een te grote bh vroorzaak worden. Heel veel vrouwen lopen met een verkeerde maat bh.
De pijn in je borst tijdens het aanraken, voelt deze plek warmer aan dan de rest van je borst? Heb je misschien kort geleden koorts, griep en of een fikse verkoudheid gehad? Hoe lang geleden is het geweest dat je voor het laatst borstvoeding hebt gegeven?

Beste anoniem, ik wil je heel graag heel veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Chantal, 09-02-2011
Hey,

Ik ben 20 jaar oud en heb al zeker een mand of 2 last van pijnlijke borsten. Het begon met erge pijn in mijn tepels maar ondertussen zijn ook mijn borsten erg pijnlijk. Mijn rechter borst is erg opgezwollen en voelt hard aan. Nu ben ik naar de huisarts geweest en die voelde niks aparts. Hij zei dat mijn borsten wel wat harder en meer opgezwollen waren en dat als ik zelf een knobbeltje zou voelen ik direct terug moest komen. Helaas wordt de pijn steeds erger en zwellen mijn borsten steeds meer op. Ik weet niet goed wat het is en aan de huisarts had ik ook niet echt veel. Ik ben niet zwanger en heb een mirena spiraaltje. Ik denk zelf dat het wat met mijn hormoonhuishouding te maken heeft. Ik hoop dat iemand het bekend voor komt of weet wat dit kan betekenen. Reactie infoteur, 10-02-2011
Beste Chantal,

Zouden jouw lichamelijke klachten, dat je borsten zo opgezwollen zijn, pijnlijk zijn en hard aanvoelen iets te maken kunnen hebben met de bijwerkingen van het Mirena spiraaltje? Heb je sinds kort een nieuw spiraaltje of ben je sinds je deze klachten hebt net begonnen met het Mirena spiraaltje? Bijwerkingen van dit anti conceptiemiddel kunnen bij vrouwen zeer heftige bijwerkingen veroorzaken. Zou je jezelf in bovenstaand kunnen herkennen? Vooral ook omdat veel huisartsen niet direct denken aan bijwerkingen van een anticonceptiemiddel als vrouwen met zulke lichamelijke klachten bij ze komen, is het misschien raadzaam om te overwegen een afspraak te maken met een gynaecoloog.

Hier enkele sites waar vrouwen hun lichamelijke klachten beschrijven tijdens het gebruik van een Mirena spiraaltje en een site met de beschrijving van eventuele bijwerkingen:
http://mirena.forum2go.nl/het-bayer-rapport-de-vertaling-van-alle-bijwerkingen-t29.html

http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?t=59476

http://www.medischforum.nl/onderwerp/928/75

http://www.anticonceptiepil.nl/content/pgs/anticonceptie/mirena/mirena.asp

Beste Chantal, ik wil je heel graag heel veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Margriet, 05-02-2011
Ik ben 53 jaar en heb sinds een paar maand dat mij rechte tepel groter is als de linker en ik krijg er af en toe nare pijn scheuten door heen. Toen het begon was mijn rechte tepel vuur rood dat was naar een paar dagen wel weer weg'. Ik heb ook een cyste in mijn rechte borst zitten mijn vraag is wie heeft dit ook en moet je daar voor naar de dokter. Reactie infoteur, 10-02-2011
Beste Margriet,

Dit zou kunnen klinken als een fikse ontsteking in de rechtertepel en ondanks dat ik me levendig kan voorstellen dat je hiermee niet graag naar de huisarts gaat, wil ik je toch echt van harte aanraden om een afspraak te maken met je huisarts!

Beste Margriet, ik wil je graag heel veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anoniem, 19-01-2011
Hallo,

ben 22 en heb al een aantal dagen last van mijn tepels (Vooral links en rechts wat minder). Ze doen pijn als je eraan komt, het doet zelfs zeer als ik mijn bh aan of uit doe. Het lijkt ook alsof mijn lijker tepel een beetje opgezwollen is.
Nou las ik dat je hier last van kunt hebben tijdens de eisprong en menstruatie, maar ik ben vorige week ongesteld geweest. Dus dat kan het volgens mij niet zijn.
Enig idee wat het is of wat ik eraan kan doen? Wil er niet gelijk voor naar de dokter gaan, maar het is wel vervelend. Reactie infoteur, 10-02-2011
Beste Anoniem,

Er kunnen een aantal oorzaken zijn waarom je zoveel last hebt van je tepels:

Ben je sinds kort begonnen met een anticonceptie middel of ben je sinds kort aan een nieuwe of sterkere anticonceptie middel begonnen?

Heb je misschien borstvoeding gegeven de afgelopen paar jaar?

Het kan misschien een ontsteking zijn. Heb je misschien kort geleden griep of een fikse verkoudheid gehad?

Om de pijn te verzachten kan je gana beginnen met koude of juist warme compressen, afhankelijk waar de pijn van vermindert koude of warme compressen toepassen. Een natuurlijke zalf van bijvoorbeeld Dr Vogel Arnicaforce zou je kunnen gebruiken om de pijn te doen verzachten. Heel voorzichtig opbrengen natuurlijk!

Beste Anoniem, als je het echt niet vertrouwd, echt een afspraak maken met je huisarts! Heel veel sterkte toegewenst!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anoniem, 03-01-2011
Hallo, ik ben 24 jaar oud en ben 38 weken zwanger. Voordat ik zwanger raakte had ik altijd al pijnlijke borsten net voor mijn menstruatie. Nu dat ik zwanger ben heb ik vooral vanaf 30 weken echt pijnlijke borsten, maar dan ook echt echt pijnlijk! Ik sliep altijd zonder BH dus dat deed ik ook tijdens mijn zwangerschap maar opgegeven moment kon ik die pijn niet meer verdragen vooral met slapen als ik om moest draaien. Me borsten zijn zoiezo 2 cupmaten gegroeid van 75B naar 75D en voelt dus heel zwaar aan. Nu slaap ik dus ook met speciale BH's voor zwangere vrouwen, pijn bij het slapen is wel minder geworden maar op het moment wanneer ik geen BH draag doet het weer zo pijn.

Voor mijn zwangerschap had ik al een bobbeltje ondekt in mijn linkerborst en uit echografie bleek dat een fibroadenoom te zijn. Dat was nu ong een jaar terug en ik zou om de 6 maanden voor me zelf weer onderzoek laten doen(dat vonden de artsen niet nodig maar daar heb ik zelf om gevraagd om te laten kijken of het groter wordt en voor het geval dat het overgaat naar een kwaadaardige tumor) maar nu dat ik met me zwangerschap erg pijnlijke borsten heb durf ik dat niet te doen met de gedachten dat ze me nog meer pijn gaan doen. Dus ik wacht wel nog even met afspraak maken tot de bevalling. Misschien heb ik daardoor zulke pijnlijke borsten? Mijn huisarts vondt dat ik ook te veel melkklieren had, zij dacht in eerste instantie ook dat het bobbeltje een melkklier was maar niet dus.

Ik wil straks ook heel graag borstvoeding geven maar weet niet of het me gaat lukken, het doet me al pijn als ik daar aan moet denken. Ik ben bang dat de pijn erger gaat worden. Hoop graag iets van u te horen!

Groetjes anoniem! Reactie infoteur, 12-01-2011
Beste Anoniem,

Tijdens de zwangerschap kunnen bestaande fibroadenoom knobbels in de borst groeien, extra groter worden en pijnlijker gaan aanvoelen. Behalve dat, tijdens de zwangerschap worden de borsten en borstklieren onder invloed van de zwangerschapshormonen, actief en moeten een start gaan maken om melk te produceren. De borsten groeien, worden groter en voelen zwaarder aan. Onder invloed van de toenemende hormonen in het lichaam van een zwangere vrouw kunnen pijnklachten, ook door het toenemende gewicht, aan de borsten toenemen.

Fibroadenoom kan symptoomloos zijn, maar zeker bij hormoonveranderingen in het lichaam van een vrouw tijdens: de menstruatie, de zwangerschap en bij het geven van borstvoeding, kunnen er klachten ontstaan en gevoeligheden optreden.

Als de huisarts het vermoeden heeft dat je wel erg veel melkklieren in je borsten hebt tijdens de zwangerschap, kan er de mogelijkheid bestaan dat de fibroadenoom zich verder ontwikkeld. Met de nadruk op "kan"! Iedere vrouw is anders en uniek, jij kan inderdaad echt te veel melkklieren hebben ontwikkeld tijdens de zwangerschap.

Als je echt zulke erge en pijnlijke klachten hebt, zal het na de bevalling waarschijnlijk wel iets afnemen, maar de hormoonspiegels zullen blijven schommelen als je borstvoeding gaat geven. Besef dat de pijnlijke klachten inderdaad wel eens kunnen voortduren tijdens de borstvoeding. Pijn is iets vreselijks. Je kleintje zal ook in de nacht voeding moeten hebben, dat neer komt op korte nachten en slaapgebrek bij de jonge moeder: hoe moeier je bent hoe slechter je tegen pijn kan. Probeer alternatieven te bedenken om de borstvoeding zo pijnloos mogelijk te maken: (ijs)koude compressen om de borsten heen leggen tijdens de borstvoeding en misschien moet je ook aan afkolven denken. Probeer zo veel mogelijk te slapen als je kleintje ook slaapt, hoe beter jij uitgerust bent hoe beter jij tegen pijn kan! Vraag aan je verloskundige om advies! Ik hoop van ganser harte dat je in staat bent om je kleintje borstvoeding te geven!

Ik denk dat het verder heel erg goed van je is dat je er op aan dringt dat je inderdaad je borsten met grote regelmaat laat onderzoeken, dat recht heb je!

Beste anoniem, ik wil je heel veel succes en sterkte toewensen met zowel de pijnklachten als met de bevalling. Al het geluk van de wereld toegewenst voor jou en voor je baby!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anoniem, 25-12-2010
Heey, ik ben 15 jaar en ik heb een probleem, ik heb in mijn rechter borst een grote bobbel naast mijn tepel. hij doet heel erg pijn en aan mijn linker borst heb ik geen last ik ben wel ongesteld, mijn moeder heeft er geen last van en niemand uit de fam. heet het. ik maak me wel zorgen maar ik hoop dat het niks is. ik hoop een reactie te krijgen. Reactie infoteur, 12-01-2011
Beste anoniem,

Heb je behalve de pijnlijke knobbel in je borst ook pijnklachten in je borst?

Een pijnlijke knobbel kan wijzen op fibro adenoom. Dit is een wildgroei van bindweefsel. Zo´n knobbel is goedaardig, het drukt het omringende borstweefsel opzij, maar tast absoluut niet de resterende gezonde cellen aan in je borst.

Voelt de knobbel in je borst zacht aan? Dan zou het een vetweefselknobbel kunnen zijn, een lipoom. Deze knobbel ontstaat uit het vetweefsel van je borst en is goedaardig.

Heb je alleen pijn tijdens de menstruatie of rond de menstruatie? Verdwijnt de pijn eigenlijk zodra je menstruatie doorbreekt? Dan zou er sprake kunnen zijn van mastopathie, dat is een verzamelnaam van goedaardige aandoeningen in de borst.

Ik begrijp uit je verhaal beste anoniem dat je er al over gesproken hebt met je moeder. Ik denk dat het een goed idee is om toch een afspraak te maken met de huisarts om deze knobbel te laten onderzoeken. Het hoeft allemaal niets ergs te zijn. Goedaardige knobbels komen heel vaak voor, maar je moet wel zekerheid hebben. Zekerheid wat de knobbel nu precies is, geeft rust: je weet waar je aan toe bent. Nu zal je je ongetwijfeld heel veel zorgen maken en dat kan veel onrust en stress veroorzaken in je leven. Als je de afspraak hebt gemaakt bij je huisarts, neem een vertrouwelinge mee, zoals bijvoorbeeld je moeder of een tante. Samen sta je sterk en geeft een vertrouwd gevoel, zeker omdat het om een nogal gevoelig onderwerp gaat.

Beste anoniem, ik wil je heel graag heel veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anoniem, 27-11-2010
Hallo, ik ben afgelopen donderdag op het zwangerschapsspreekuur geweest maar toen heb ik het niet over mijn borsten gehad want daar ben ik gisteren voor op het open spreekuur geweest. Khad een vrouwelijke huisarts maar niet dezelfde die pas zei dat het klierweefsel doorloopt tot in de oksel.
Ik heb gezegd dat ik al jaren last van mijn borst heb en ook wat de uitslagen waren tot nu toe maar ik heb ook gezegd dat ik er elke dag een zeurende pijn in heb wat doorloopt tot in de oksel en dat ik er niet gerust op ben.
Ze wilde er weer even naar kijken, k moest gaan liggen en toen heeft zij ze weer gevoeld maar ze zei dat het aan de rechterkant aanvoelde als onregelmatig klierweefsel. Ze heeft de uitslag van de laatste mammografie bekeken in de computer en ze zei dat daar stond dat het mastophatie was of zoiets en ze heeft ook de uitslag van de echo vorig jaar augustus bekeken en daar stond ook idd over dat vetweefsel en dat dat doorloopt tot in de oksel.
Ze zei, het heeft weinig zin om nu een mammografie of een echo te maken omdat de borsten in de zwangerschap erg veranderen. Ik vroeg of het geen lymfeklieren waren in de oksel maar dat was het niet zei ze en ik moest proberen om het van me af te zetten. Als ik bevallen ben moet ik nog maar een keer terugkomen om goed te voelen maar zij dacht niet aan iets bijzonders en het lijkt me toch als zij het echt niet vertrouwd had dat ze me evenwel toch wel doorgestuurd had of niet? Kheb ook gezegd dat ik vind dat de rechterborst veel meer veranderd is dan de linker maar volgens haar is dat normaal want het verschil in borsten word vaak pas in de zwangerschap veel duidelijker zichtbaar.
Vanmorgen toen ik uit bed kwam keek ik in de spiegel en toen zag ik echt dat de ene veel meer hangt dan de ander, zou dat kunnen komen doordat je geen bh draagt als je op bed ligt?
Kzal blij zijn als het kindje er is, dan kan ik zien of het weer veranderd want k word hier bar onzeker van.
Groeten Anoniem Reactie infoteur, 02-12-2010
Beste Anoniem,

Het is heel vervelend als er tijdens een zwangerschap dingen gebeuren die je eigenlijk beletten te genieten van de zwangerschap. Wat een heel goed en positief teken is dat het niet om je lymfeklieren gaat, dat moet toch een enorme geruststelling voor je zijn! Dat je er echter niet helemaal op gerust bent, kan ik me levendig voorstellen!
Heeft deze laatste arts bevestigd dat de pijnlijke klachten daadwerkelijk mastopathie is? Heb je echt de diagnose mastopathie gekregen van een specialist beste Anoniem? Mastopathie is een goedaardige aandoening, in het klierweefsel van de borst van de vrouw, maar wel een zeer pijnlijke aandoening! Het is echter geen kanker!
Het is echter heel erg goed van je dat je regelmatig langs de dokter er mee gaat: regelmatig je borsten laten controleren zal bij eventuele iedere geconstateerde onregelmatigheid onmiddelijk actie kunnen ondernemen. Ik zal even een paar sites met informatie voor je opzoeken, zodat je je in kan lezen:

http://www.mastopathie.nl/
http://www.catharina-ziekenhuis.nl/Site/loader/loader.aspx?DOCUMENTID=725a31a0-f74a-4b7c-8a2a-f734037df08a
http://www.antoniusziekenhuis.nl/1822865/1850369/Mastopathie.pdf
http://www.dokter.nl/index.php/Borsten/92285-mastopathie.html

Beste Anoniem, ik wil je heel veel succes en sterkte toewensen met de laatste weken van de zwangerschap: ik kan me voorstellen dat je nu echt uitkijkt naar de komst van je kindje zodat je daadwerkelijk actie kan ondernemen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anoniem, 19-11-2010
Hallo, bedankt voor de felicitatie! Verder gaat het met mij en het kindje goed, mooie bloeddruk en hoog hb en het kindje groeit goed! Het is idd vervelend dat k me zo'n zorgen maak maar mijn man denkt ook dat het niks is en de dokter heeft dat ook al vaak gezegd. Ik zal proberen op te schrijven wanneer ik de onderzoeken heb gehad en wat de uitslagen er van waren. K hoop niet dat je het vervelend vind dat k dit alles van me afschrijf. Het is wel fijn om het te delen met iemend die me niet kent maar ben je dokter of zoiets dat je die reacties terugplaatst? Ik heb 29 Juni 2006 een echo gehad van mijn rechteroksel, daar zat een extra kliertje maar toen k bij de huisarts kwam voor de uitslag zei hij dat dat opzich niks betekende maar k moest maar eens een paar maanden bijhouden wanneer k er last van had en wat k precies voelde en dat was zo rond de menstruatie wel meer en als k een drukke dag had gehad had k er niet echt pijn in maar wel een moe gevoel. 30 November 2006 heb k een mammografie gehad van mijn beide borsten en ook weer een echo van mijn rechteroksel en toen werd er weer gezegd dat alles goed was alleen had k aan de rechterkant veel klierweefsel maar dat was normaal voor mijn leeftijd (k ben nu 30 jaar). 01 Oktober 2008 ben k weer bij de huisarts geweest omdat k naar mijn idee weer meer last van mijn borst had. Hij heeft ze weer onderzocht en aan de linkerkant is het klierweefsel wat verdikt maar hij voelde gelukkig geen verschil met 2 jaar terug. Het leek hem goed om voor de zekerheid nog een x een echo van mijn borsten te laten maken en als het nodig is een mammografie. Hij zei dat ze er ook weleens een prik in geven om wat weefsel te onderzoeken maar hij zei ook dat hij er niks bijzonders van verwachtte. 22 Oktober 2008 een mammografie gehad van beide borsten (dus geen echo) en alles was gelukkig weer goed. De assistente die de foto's maakte vroeg wanneer k er het meeste last van had en of k niet zwanger was. Kheb gezegd dat het rond de menstruatie wel erger was maar dat het op dat moment allemaal geregeld werd door hormonen omdat we voor behandeling in het zkh liepen om zwanger te worden. Deze zwangerschap is gelukkig spontaan gekomen. Later moesten we bij de dokter zelf komen en die zei dat het er goed uitzag en dat er geen enge dingen op te zien waren en dat hij ook geen verschil zag met 2 jaar terug. Hij heeft mijn borsten nog even vluchtig onderzocht terwijl k lag maar hij voelde geen bijzondere dingen. Aan de rechterkant had k wel meer klierweefsel als aan de linkerkant werd er weer gezegd. 22 Juli 2009 weer bij de huisarts geweest (een andere, vrouwelijke, die tijdelijk in de praktijk werkte). Zij heeft weer mijn borsten en oksels goed onderzocht omdat k zei dat de oksel naar mijn idee weer dikker was maar ze voelde absoluut geen verkeerde dingen en ook geen lymfeklieren. Ze zei, ga maar lekker op vakantie en maak je geen zorgen want dat doe k ook niet. Haar tip was wel om 1 week paracetamol te gaan slikken om te kijken of de zwelling en het pijnlijke gevoel minder werden en over 3 weken terug te komen bij haar op het spreekuur. Ze begreep me wel want ze zag de zwelling ook wel maar ze voelde hem niet. 13 Augustus 2009 weer bij haar terug geweest. K heb gezegd dat k wel paracetamol had geslikt maar dat k het af en toe ook vergeten was en dat k het idee had dat k er soms ook minder last van had doordat k afleiding had. K heb wel gezegd dat de zwelling niet echt minder is geworden. Zij heeft ze weer onderzocht (borsten en oksels, vooral rechts) maar ze kon echt niks bijzonders ontdekken en lymfeklieren voelde ze ook echt niet. K heb haar ook verteld dat er in 2006 was gezegd dat er er een extra kliertje zat en dat vond ze een beetje vaag maar k mocht een echo laten maken om mezelf ervan te overtuigen dat het echt geen bijzonders is. Volgens haar is het een combinatie van het normale omdat die borst ook groter is. 25 Augustus 2009 een echo gehad van mijn rechteroksel. De dokter die hem maakte vroeg hoelang die zweling er al zat en of k er ook pijn aan had. Hij heeft heel mijn oksel bekeken met de echo maar het zag er keurig uit. Hij zei dat verdikte lymfeklieren een ziekteverwekker kunnen zijn maar die zag hij bij mij niet. Er zat volgens hem wat extra vetweefsel maar dat kon gelukkig geen kwaad. 17 Augustus 2010 weer bij de huisarts geweest (weer een andere, vrouwelijke arts) voor hetzelfde probleem en ook gezegd dat steeds alles goed was. Zij heeft mijn borsten en oksels weer onderzocht en zei dus dat ze zwangere borsten voelde en dat het vetwefsel in de zwangerschap klierweefsel word en dat het klierweefsel aan de rechterkant doorloopt tot in de oksel en aan de linkerkant niet. Volgens haar geen bijzonderheden. Als k nu dus weer naar de dokter ga heb k echt het idee dat k loop te zeuren maar als k tegenover de dokter zit zeg k soms ook te weinig. Zou het goed zijn om alles op te schrijven en ook mijn angsten erbij te zetten? Maar u denkt dus niet direct dat het kanker is? K moet aanstaande donderg op zwangerschapscontrole maar k denk dat k maar een andere afspraak maak voor deze problemen. Hartelijk bedankt voor de reactie en fijn dat k alles mag vragen/opschrijven.
Groeten Anoniem Reactie infoteur, 22-11-2010
Beste Anoniem,

Je bent meer dan welkom om je verhaal hier te plaatsen, het zal voor jezelf een grote opluchting zijn om het hele verhaal van je af te schrijven, maar behalve dat zullen er vrouwen zijn met een gelijkwaardig probleem die waarschijnlijk veel aan je verhaal zullen hebben.

Wat mij opvalt is dat je een hoop verschillende artsen en dokters hebt gehad, maar dat ze allemaal hetzelfde zeggen: het zijn niet de lymfeklieren (en dat is heel goed nieuws!) maar dat het klierweefsel en vetweefsek is. En dat er geen evrschillen zijn opgetreden met eerdere onderzoeken.

Dat jij je echter zorgen maakt is begrijpelijk, borstkanker is veel in het nieuws en als je een zwelling hebt, is de stap in je hoofd naar borstkanker heel snel gemaakt.
Wat je echter nooit moet denken is dat je zeurt: er zit een zwelling bij je en dta moet in de gaten gehouden worden. Het hoeft inderdaad allemaal niets te betekenen en het pleit echt voor je dat ze niets van lymfeklieren hebben gevonden, maar er hoort daar geen zwelling te zitten. Dat jij je dus ongerust maakt is heel begrijpelijk. Behalve dat: jij kent je lichaam beter dan wie ook en jij vertrouwt het niet. Laat je nooit afschepen en ook nooit dat je zeurt: het gaat om jouw lichaam en het gaat om jou gezondheid. Zeker nu je moeder gaat worden is het nog belangrijker dan ooit dat je je gezondheid goed in de gaten houdt: er is straks een heel klein hummeltje afhankelijk van je die er baat bij heeft dat zijn/haar moeder in goede gezondheid verkeert. Dus daarom: vertrouw je het niet: afspraak maken met de arts! Doen hoor! Denk nooit: "maar ze hebben nooit wat gevonden, ze zullen wel denken dat ik zeur, " laat ze maar denken! Als zij daar een zwelling hebben zitten zullen ze ook anders piepen! Nogmaals: twijfel je en heb je weer flink last: afspraak maken met je huisarts, echt doen hoor! En geef aan dat het twee jaar geleden is geweest dat er een mammografie is gemaakt.

Dat je je klachten bijhoudt en opschrijft lijkt me een uitstekend idee! Mijn moeder deed dat ook altijd met de kinderen en somde alles op zodra we bij de dokter waren. Heel handig, je kan nooit wat vergeten en het staat zwart op wit wat al je klachten, pijnen en angsten zijn geweest. Als je je daarbij echt onprettig voelt om alleen naar de huisarts te gaan, neem een vertrouwelinge mee die je echt vertrouwd. Samen sta je sterk en weet je zeker dat de gegevens over jouw klachten bij de dokter aankomen.

Beste Anoniem, ik ben heel blij om te horen dat het allemaal heel goed gaat met je kindje en ik wil je heel graag het allerbeste toewensen tijdens de laatste weken van de zwangerschap! Nogmaals: wil je nog wat kwijt of heb je nog vragen: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Anoniem, 19-11-2010
Hallo, ik ben nu ruim 34 weken zwanger en mijn rechterborst is groter als mijn linkerborst. Dat verschil in borsten is er ws altijd wel geweest maar net voor ik trouwde (ruim 5 jaar terug) zag ik dat mijn rechteroksel soms ook wat opzette maar niet echt last van toen nog.
Nu wil het geval dat ik in mijn verkeringstijd best veel ben aangekomen, kan het daardoor ook zijn dat mijn oksel dikker is en mijn borst groter? Ik heb sinds ons trouwen een oksel gehad van mijn oksel (zat een extra kliertje maar betekende niks aldus de dokter in het ziekenhuis. Ik heb twee keer een mammografie gehad, allebei de keren niks uitgekomen alleen dat ik aan de rechterkant veel klierweefsel heb in mijn borst. De laatste mammografie is iets meer dan twee jaar geleden. Vorig jaar Augustus weer een echo van mijn rechteroksel gehad, de dokter zag wel dat ik extra vetweefsel in mijn oksel had maar hij zag (gelukkig) geen verdikte lymfeklieren en dat vetweefsel kon gen kwaad zei hij.
Afgelopen Augustus ben ik weer naar de huisarts gegaan omdat ik nu het idee heb dat mijn rechterborst harder groeit nu ik zwanger ben als mijn linkerborst. Zij heeft ze weer onderzocht en ze zei dat het vetweesel in de zwangerschap klierweefsel word en dat dat klierweefsel aan de rechterkant doorloopt tot in de oksel en aan de linkerkant niet.
Mijn rechterborst en oksel doen ook pijn (soms) dus ik maak me best wel zorgen of het geen kanker is of zo.
Vooral omdat ik al best lang borstklachten heb maar het kan natuurlijk ook zijn dat het bij mij hoort.
Bedankt.
Groeten Anoniem Reactie infoteur, 19-11-2010
Beste Anoniem,

Allereerst: van harte gefeliciteerd met je zwangerschap! Ik hoop dat alles goed met jou en je kleintje gaat! Dat je juist nu tijdens je zwangerschap zo´n zorgen moet maken, lijkt me geen pretje>: je hebt wel wat anders aan je hoofd nu je zwanger bent!

Wat mij onmiddelijk opvalt is dat de laatste mammografie 2 jaar geleden is gemaakt. Mag ik hier uit opmaken dat de artsen, toendertijd, het niet nodig achten om je in de gaten te houden?

Toen er voor het laatst een echo in je oksel is gemaakt, is er ook geen nieuwe afspraak gemaakt?

Als beidde "nee" is, mag ik er uit opmaken dat er, toendertijd, niets verdachts is gevonden.

Tijdens een zwangerschap zijn je borsten extra gespannen en kunnen pijnlijk aanvoelen, een belangrijk kenmerk van een zwangerschap.

Nu geef je aan dat je ongelijke borsten hebt. Dat komt vaker voor. Er zijn zelfs vrouwen waarvan de ene borst een heuse cupmaat groter (of kleiner) is dan de andere borst en dat de tepels ook ongelijk staan. Er zijn hele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de ongelijkheid van borsten. Inprincipe mag je er van uit gaan dat het een redelijk onschuldig iets is, waar je je niet ongerust over hoedft te maken. Vooral ook omdat je schrijft dat ze niets in je lymfeklieren hebben kunnen zien en/of ontdekken.

Dat je je echter ongerust maakt, vind ik een heel begrijpelijk iets, zeker nu je moeder gaat worden is het nog belangrijker dan ooit dat je in goede gezondheid verkeerd. Ik vrees echter dat als je nu naar een arts gaat, dat de pijnklachten in je borst en oksel worden aangeschreven en door de zwangerschap. Aan de andere kant is het 2 jaar geleden geweest dat er voor het laatst een mammografie is gemaakt.

Inprincipe zou er een mammografie gemaakt kunnen worden tijdens de zwangerschap, alhoewel de meningen hierover flink verdeeld zijn: Er zijn artsen die liever geen mammografie uitvoeren tijdens een zwangerschap omdat ze zeggen dat de stralen misschien kwalijk kunnen zijn voor het kleintje, maar ook omdat de borsten, borstweefsel en de borstklieren door de zwangerschap een heel ander beeld geven dan als er geen sprake is van een zwangerschap. Aan de andere kant zijn er artsen die geen enkel probleem zien om een mammografie te laten uitvoeren tijdens een zwangerschap.

Als je echt flink piekert en behoorlijk twijfelt wat er aan de hand zou kunnen zijn beste Anoniem, wil ik je toch van harte aanraden om een afspraak te maken met de huisarts. Vooral tijdens een zwangerschap moet je zo min mogelijk piekeren. Bespreek met hem of haar in alle eerlijkheid je zorgen en geef aan dat de laatste mammografie 2 jaar geleden is gemaakt. Een ander punt dat je kan meenemen tijdens het gesprek met je huisarts is dat het om je RECHTERborst gaat die maar groter wordt, heel vaak is het de linkerborst van een vrouw die groter is dan de andere borst als er sprake is van ongelijke borsten (maar liefst 85%!) Een reden waarom de linkerborst groter zou zijn dan de rechter zou ziojn dat de linker dichter bij het hart ligt. Of het nu echt waar is of slechts een fabel, je zou het mee kunnen nemen tijdens het gesprek met je huisarts.

Beste Anoniem, ik wil je heel graag het allerbeste toewensen en een pracht van een toekomst met je aankomende kleintje! Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust! Heel veel sterkte met de laatste weken van de zwangerschap!

Met vriendelijke groeten, Roberta

Flo, 16-11-2010
Hoi, ik heb al een beste tijd een soort van "groeipijn" in mn borsten. Het lijkt op mastopathie alleen is het niet te verklaren aan de hand van mn menstruatie, ik heb er onregelmatig last van en de afgelopen 2 maanden is het erger geworden. Momenteel heb ik er zoveel pijn aan dat zelfs op mn zij/ rug slapen pijnlijk is. De afgelopen 5 jaar is er niets veranderd in mn anticonceptie, ik ben nu 21 jaar. Iemand idee wat het zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 17-11-2010
Beste Flo,

Heel vervelend om te lezen dat je zo veel pijn hebt aan je borsten! Het woord "groeipijn" dat je gebruikt, was dat een diagnose van een arts of gebruik je het woord om de pijn te omschrijven? Of heb je echt het idee dat je borsten nog in de groei zijn en inderdaad nog groeien? Vermoedelijk heb je het al gedaan na al die maanden pijn, mits echte groeipijn op je van toepassing is, maar laat voor de zekerheid je borsten opnieuw opmeten zodat je de juiste maat bh draagt. Ook het volgende heb je vermoed ik, al uitgeprobeert: probeer ´s nachts te slapen met een goed zittende bh, hopelijk kan dat de pijn wat verlichten!

Goed, het zou kunnen dat er een aanpassing van je anticonceptie noodzakelijk is. Door de jaren heen kan het zijn dat de pil die je nu gebruikt te sterk voor je is. Aan de andere kant schrijf je dat de opkomende pijnen in je borsten niet te verklaren zijn met het ritme van je menstruatie.

Doe je aan borstonderzoek beste Flo? Regelmatig je borsten onderzoeken om te kijken of je onregelmatigheden ontdekt. Ben je tijdens die onregelmatige pijnen in je borsten iets "verdachts" tegengekomen? Een verharding? (Kan je trouwens je borsten aanraken en onderzoeken als je zo´n pijn hebt?)

Is er iets gebeurt in jouw leven, een paar maanden geleden dat een "tricker" zou kunnen zijn? Ik bedoel, iets dat de pijn in je borsten versterkt heeft? Gebruik je misschien sinds kort (nieuwe) medicijnen? Pijnstillers om de pijn in je borsten te bestrijden misschien? Ben je een paar maanden geleden ziek geweest, bijvoorbeeld een flinke griep met (hoge) koorts? (Heb je trouwens verhoging tijdens de onregelmatige pijnen in je borsten beste Flo?)

Als je in bovenstaande niet kan vinden beste Flo, moet je echt een afspraak gaan maken met de huisarts. De wetenschap wat er nu precies aan de hand is lijkt me een hele geruststelling voor je, maar ook als je ´s nachts niet kan slapen door de pijn ben je binnen de kortse keren zo vreselijk moe dat je zowel door slaaptekort als door de fikse pijn in je borsten, je dagelijkse bezigheden ernstig belemmerd kunnen gaan worden!

Beste Flo, ik wil je heel veel sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Noor, 10-11-2010
Hoi, stond vanavond te douchen en heb pijn aan de linkse kant van mijn linkse borst. Omdat ik soms nog wat melk heb, vermoed ik een pijnlijke melkklier. (Kind is 2 jaar 4mnd, heeft tot 12 mnd borstvoeding gehad.) dus wreef ik, hopende wat melk er uit te krijgen over de borst. Maar er kwam heel donker bloed uit! Niet veel, maar toch… Verder geen klachten, wel misselijk maar dat heerst hier. Ik denk niet aan zwangerschap. Maar dus ook geen koorts. Zou het borstontsteking kunnen zijn (geweest)? Reactie infoteur, 11-11-2010
Beste Noor,

Ik wil je niet ongerust maken, maar dat er bloed uit je tepel komt is echt geen goed teken. Nu kan het inderdaad te maken hebben met een ontstoken melkklier in je linkerborst, vooral ook omdat je schrijft dat je na bijna anderhalf jaar na de borstvoeding aan je kindje te hebben gegeven, nog steeds geregeld melk verliest. Meestal wijst bruin bloed op oud bloed, zou je kunnen zeggen dat het donkere bloed waar je het over hebt, misschien naar de kleur bruin wijst? Dat zou inderdaad kunnen wijzen op een (oude) borstontstekeing. Heb je sinds de borstvoeding aan je kindje pijn gehad of pijnlijke klachten gehad aan je linkerborst? Hoe vervelend ook, maar met deze klacht moet je echt, het liefst zo snel mogelijk, naar de huisarts!

Beste Noor, ik wil je heel veel succes en sterkte toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Mandy25jaar, 09-11-2010
Ik heb sinds 2 maanden een plat schijfje in mijn borst die op komt zetten 2 weken voordat ik ongesteld moet worden. Het doet vreselijk zeer als ik maar traploop of ga fietsen want die hobbeld pff. Ik kan hem goed bewegen en het doet ook echt wel pijn als ik eraan zit. Moet over 6 dagen nu ongesteld worden… en meestal verdwijnd de pijn als ik bijna van mijn ongesteldheid af ben en is de buld kleiner. Soms is mijn hele borst warm aan die kant en dat branderige gevoel is niet prettig. Bij mijn moeder is dit jaar april borstkanker gevonden in die zelfde borst als ik pijn heb (moeder is 48 jaar)! Maar ze ondergaat nu ghemo en ik ben nu zo bang dat ik het ook kan krijgen. Ik heb een soort obsessie om nu elke dag te voelen en bij elk hobbeltje ben ik al bang pff. Nu moet ik vrijdag naar de dokter. Reactie infoteur, 11-11-2010
Beste Mandy25,

Heel vervelend om te lezen dat er bij je moeder borstkanker is geconstateerd! Ik hoop van ganser harte dat je moeder er goed door heen komt! Ik vermoed dat je je moeder nu liever niet lastig valt over je eigen borstprobleem?

Het schijfje wat je voelt beste Mandy, voel je die ook zitten buiten de twee weken voor je menstruatie? Of verdwijnt alleen de pijn zodra je menstruatie doorkomt? Gebruik je de pil of ben je misschien sinds kort op een nieuw merk overgegaan? Als ik het goed lees blijft het buldje of schijfje steeds aanwezig? Als het schijfje og buldje aanwezig blijft en je voelt hem duidelijk zitten, zit er maar 1 ding op beste Mandy: en dat is naar de dokter gaan. Nu ga je as vrijdag en ik vermoed dat je als de dood bent dat ook bij jou borstkanker geconstateerd wordt. Een hele kleine geruststelling:
Borstkanker voor het dertigste jaar is behoorlijk zeldzaam en slechts 5 a 8% van alle borstkanker gevallen komt door erfelijkheid.
Dat je je desondanks behoorlijk ongerust maakt is heel begrijpelijk en heel menselijk. Bahalve dat is het al een zeer ingrijpende ervaring dat je moeder nu borstkanker heeft. Mandy, ik heb een paar artikelen voor je opgezocht, lees de symptomen en bekijk of je jezelf erin kan terugvinden:

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/15545-aandoeningen-een-knobbeltje-in-de-borst.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/ziekten/27204-knobbetje-in-de-borst-borstkanker.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/leven/55508-vrouwen-meer-bewegen-minder-borstkanker.html

Ik vind het ontzettend goed van je dat je morgen naar de dokter gaat. Ik vermoed dat je moeder misschien niet in staat is om met je mee te gaan. Ik kan me levendig voorstellen dat je liever niet alleen gaat: neem een vertrouwelinge/vriendin/tante/buurvrouw mee als je daar behoefte aan hebt!

Beste Mandy25, ik wil je heel graag het allerbeste toewensen, ook voor je moeder, en heel veel sterkte voor morgen toegewenst! Als je nog vragen hebt beste Mandy: stel ze gerust!

Met vriendelijke groet, Roberta

Paula, 30-10-2010
Ik heb pijn in mijn rechterborst, maar ik denk dat het komt door de hormonen.
Ik heb net menstruatie, dus het gaat vast weer over Reactie infoteur, 02-11-2010
Beste Paula,

Houd de pijnlijke rechterborst klachten wel goed in de gaten: vaak zijn de pijnlijke klachten inderdaad rondom de menstruatie. 2 weken voordat de menstruatie door komt zetten kunnen de pijnlijke klachten al opzetten, snel na de menstruatie zakt en verdwijnt de pijn weer.

Is dat ook op jou van toepassing Paula? Je hebt nu inmiddels een paar dagen je menstruatie, is de pijn in je rechterborst inmiddels verdwenen? Als je nog steeds een pijnlijke rechterborst hebt: echt even een afspraak maken met de huisarts!

Beste Paula, ik wil je graag het allerbeste toewensen!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Laatste update: 17-02-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.