Beroerte: Hoe herken je een hersenbloeding of infarct?

Een beroerte of infarct kan iedereen overkomen. Hoe sneller je erbij bent als iemand in je omgeving een hersenbloeding of herseninfarct krijgt, hoe beter. Bij tijdige herkenning is de kans op volledig herstel namelijk veel en veel hoger. Dit artikel beschrijft welke tekenen en symptomen een reden zijn voor het slaan van alarm. Hoe weet je of iemand een beroerte heeft? Waaraan merk je dat nou precies? En wat moet je in zo'n geval doen om diegene te helpen?

Wat is een beroerte?

Een beroerte treedt op, wanneer de bloedstroom naar de hersenen wordt onderbroken, hetzij door een stolsel (herseninfarct) of door een breuk in een bloedvat (hersenbloeding). Een lichte beroerte, waarbij enkel tijdelijk de toevoer of doorstroming van bloed wordt afgesloten, wordt ook wel een TIA genoemd. Bij een hersenbloeding, kunnen grotere delen van de hersenen worden aangetast doordat er bloed lekt vanuit een vat in de hersenen.

Als het deel van de hersenen dat is beroofd van bloed geen zuurstof meer kan krijgen, begint het af te sterven. Omdat dat proces vrij snel begint, is het van essentieel belang om een beroerte tijdig te herkennen, bij jezelf of bij mensen in je directe omgeving, en actie te ondernemen.

Hoe herken je een beroerte of herseninfarct?

Problemen met spreken en begrijpen van wat er wordt gezegd

Taalproblemen zijn een van de meest voorkomende symptomen van een beroerte. Iemand met een beroerte kan plotseling moeite hebben met spreken. Hij kan niet in staat zijn te begrijpen wat je tegen hem of haar zegt. Vraag de patiënt om een simpele zin, die je uitspreekt, te herhalen. Als het erg moeilijk is om de woorden te uiten, kan de oorzaak een beroerte zijn.

Verminderde spierspanning, verlamming of een doof gevoel in gezicht, arm of been

Dit verschijnsel treedt over het algemeen aan één kant van het lichaam op. Het kan opvallen dat de mond van degene, die een beroerte krijgt, opeens scheef staat. Ook kan het zijn dat de patiënt moeite heeft om zijn arm of vingers te bewegen.

Plotselinge en ongewoon hevige hoofdpijn
Hoofdpijn is natuurlijk niet noodzakelijkerwijs een teken van een beroerte. Maar als hoofdpijn onverwacht of ongewoon intens toeslaat is er reden voor bezorgdheid. Als een stijve nek, aangezichtspijn, of overgeven gepaard gaan met de hoofdpijn kan er beter direct contact worden gezocht met een arts. Er kan sprake zijn van een migraine maar als deze symptomen niet eerder zijn voorgekomen, is het beter om adequaat en snel te reageren.

Moeite met en afwijkingen bij het zien

Problemen met zien, die plotseling optreden, vormen een onderscheidend teken van een beroerte. Waar moet je op letten: Iemand met een beroerte kan bijvoorbeeld niets kunnen zien door één van beide ogen of kan moeite hebben om naar links of rechts te kijken. Ook kan de hij of zij klagen over wazig of dubbel zien.

Plotselinge moeite met lopen, verlies van evenwicht of coördinatie, duizeligheid

Lopen alsof je dronken bent, struikelen of zelfs vallen zijn allemaal symptomen van een beroerte. Ook achteruitgang van de fijne motoriek (zoals schrijven of iets oppakken) is een teken om in de gaten te houden bij met name oudere mensen om je heen.

Wat moet je doen als je tekenen meent te herkennen?

Bij vrij grote zekerheid dat er iets mis is, kun je beter direct met het alarmnummer bellen, zodat de patiënt zo snel mogelijk de zorg krijgt die er nodig is. Bij geval van twijfel is het ook beter om niet af te wachten en contact te zoeken met de huisarts of huisartsenpost. De arts kan aanvullende vragen stellen, die helpen om een juiste en tijdige diagnose te stellen. Wacht in ieder geval niet af maar schakel een deskundige in. Het gaat tenslotte om een mensenleven.
© 2009 - 2020 Sterretje999, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…
Snel beroerte vaststellen via test, voorkomt hersenschadeSnel beroerte vaststellen via test, voorkomt hersenschadeJaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 mensen door een beroerte getroffen. Een beroerte kan onherstelbaar letsel aan…
Beroerte en kansen op herstelBeroerte en kansen op herstelElk jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen in Nederland een beroerte. Dat is een plotselinge onderbreking van de zuurstofto…
Herseninfarct bij anticonceptiepilHerseninfarct bij anticonceptiepilBij een herseninfract zou je denken dat het alleen bij oudere mensen voorkomt. Integendeel. Ook jongeren, met name meisj…

Allergie: soorten en achterliggende mechanismenHet immuunsysteem beschermt ons tegen schadelijke invloeden uit de buitenwereld, zoals bacteriën. Als het lichaam een im…
Pijnlijke borsten, is er wat mis?Pijnlijke borsten, is er wat mis?Pijnlijke borsten en pijn in je borsten betekent niet direct borstkanker: kwaadaardige tumoren doen geen pijn. Maar als…
Bronnen en referenties
  • Better Health USA

Reageer op het artikel "Beroerte: Hoe herken je een hersenbloeding of infarct?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tilly, 20-03-2018 09:54 #13
In januari 2018 heb ik een herseninfarct gehad, het begon met extreme duizelingen ik lag nog op bed toen ze begonnen. Twee dagen op bed gelegen kon niet normaal lopen en viel steeds naar links, na een week dit te hebben, ben ik naar de huisarts gegaan. Zij wist gelijk wat er aan de hand was, met mijn vriend in de auto en gelijk naar het ziekenhuis toe.naar allerlei testen, en een scan zeiden ze dat ik een herseninfarct had gehad. Dat is schrikken en ik snapte het niet, ik was toch alleen maar duizelig. Ik ben nog steeds aan het herstellen, gaat redelijk goed. Wat ik niet begrijp is : dat ik november dat jaar ervoor ook al een emmeriscan heb gehad omdat ik moeite kreeg met mijn geheugen en kon soms de woorden niet meer vinden. Daar hadden ze al gezien dat ik al 3 kleine bloedinkjes had gehad, heb ik niks van gemerkt. Maar die neuroloog heb mij geen bloedverdunnend gegeven. Waarschijnlijk had ik dan geen infarct gehad.

Henk van Rij, 26-01-2017 00:55 #12
Zoals ik in mijn omgeving heb meegemaakt zijn er een viertal personen overleden aan een hersenbloeding. De laatste is een vriend. Zijn vrouw is 's nachts overleden, in het begin van de avond had zij hoofdpijn welke aan bleef houden, rond middernacht sloeg het noodlot toe en heeft hij nog getracht haar te reanimeren, dit mocht helaas niet mee baten. In mijn omgeving komt het steeds vaker voor dat er mensen zijn die komen te overlijden aan een hersenbloeding. Ik denk dat we allemaal wel eens last hebben van hoofdpijn, de symptomen zijn wel anders.
Graag wil ik een ieder op het hart drukken dat alleen hoofdpijn niet alleen maar de hoofdpijn is die wij allen kennen.

P. Rozema, 20-05-2016 16:12 #11
Op TV zie ik steeds de 3 verschijnselen van een herseninfarct voorbijkomen, kort gezegd: Mond, Spraak en ARM.
Ik heb moeite met deze (goedbedoelde) tips op de TV, omdat het incompleet is en mensen op het verkeerde been zet.
Aug. 2015 heb ik net nadat ik naar bed ging een herseninfarct gehad. Het begon met een vreemde tinteling in linkerarm en hand (een gevoel wanneer je verkeerd op je arm hebt gelegen en de doorbloeding even is afgeklemd geweest). De remedie is dan zwaaien met die arm en de zaak komt weer op gang. Dat deed ik dus, maar geen verbetering in de arm. Sterker toen voelde ik dat het met het linkerbeen ook niet goed zat. Een vreemd doof gevoel en contact voetzool vloer voelde 'sponzig' aan.
Voor de goede orde: Ik ben niet medisch onderlegd en heb nooit eerder gelijksoortige klachten gehad. Ook had ik toen nog niet bewust die waarschuwing op de TV gezien.
Na ampel overleg met mijn echtgenote heb ik een doktersdienst gebeld waarmee ik onbewust een reeks van (fatale) fouten in gang heb gezet. Fout 1: Wanneer je een partner hebt, laat die bellen. NIET zelf bellen. Fout 2: Altijd 112 bellen, NIET een doktersdienst. Ik kon de dienstdoende arts op al zijn vragen juist antwoorden en kon hem exact vertellen wat mijn klachten waren. Toch viel bij die arts het kwartje niet, immers denk ik dan maar GEEN MOND, SPRAAK en ARM.We kwamen overeen dat ik wanneer de klachten erger werden ik hem opnieuw zou bellen en in het andere geval meteen de volgende ochtend naar de eigen huisarts. Na dit gesprek ben ik als een blok in slaap gevallen. Maar mijn echtgenote vertrouwde de zaak niet en heeft een slechte nacht gehad. Toen ik na 9 (negen) uur wakker werd, vroeg mijn vrouw: hoe gaat het? Ik zei slechter dan vannacht, nu voelt de hele linkerzijde 'doof'' aan, hoofd, borstkas, alles aan de linkerkant.
Huisarts gebeld voor afspraak, assistente zei dat er om half 12 nog een gaatje was, waar ik terecht kon op spreekuur.
Fout(?) 3: Ook de ervaren assistente had niet door wat er aan de hand was, ondanks dat ik haar duidelijk uit had gelegd wat mijn klachten waren. Pas toen ik bij de huisarts kwam vond ik de eerste die meteen (nog voor ik iets kon zeggen) doorhad wat er fout was gegaan. Hij zei meteen: U had vannacht 112 moeten bellen, dan was er misschien nog iets te redden geweest. Ik zei: uw collega had me daar op moeten wijzen.
Hij heeft me naar het ziekenhuis gestuurd, waar ik 4 dagen heb gelegen. Dan beland je in een traject van onderzoeken en krijg je bezoek en behandeling door diverse disciplines. Gaande die 4 dagen verbeterde de toestand en de restschade, waar ik mee moet leven, is: doof gevoel in linkerhand (binnenzijde) en ook in linkeronderbeen en voetzool. Ook emotioneel niet meer de oude.
Ziehier wat mij is overkomen en ik snap dat u niet ALLE verschijnselen kunt aangeven bij uw waarschuwingen, maar ik wilde u slechts schetsen hoe onkunde en onwetendheid tot fatale gevolgen kúnnen leiden.

Miranda, 13-09-2015 08:07 #10
Ik kreeg 's morgensvroeg een hersenbloeding, en doordat mijn autistische zoon de 1e dag vakantie had van school, heb ik het overleefd. Ik raakte direct in een coma, en ben met spoed naar het A.M.C. gebracht, waar ik geopereerd ben aan mijn hoofd, en er een stuk schedel is weggenomen. Ik heb een lange tijd in coma gelegen, en na twee weken volgde helaas een tweede bloeding, nota bene in de zelfde omgeving. Toen ben ik weer geopereerd, maar dit keer volgde een schedellichting, waardoor mijn hersenen meer ruimte zouden krijgen. Dit heb ik overleefd, wat ik nu nog steeds moeilijk kan bevatten. De artsen wilden mijn leven beeindigen omdat mijn nieren ook niet meer werkten, zij zouden dus bijna de stekkers van alle apparaten eruit trekken. En spontaan begon alles weer te werken, iets waarover de artsen zeer verwonderd waren. Ik werd in de wandelgangen een wonder genoemd, nadat de artsen mijn genezing helaas totaal niet meer zagen zitten. Wat ik heb overgehouden, is een iets slechter zicht, van veraf, en ik spreek ietsje langzamer. En mijn evenwicht en coordinatie zijn aangetast, waardoor ik in een rolstoel ben beland. Maar ik loop naar het toilet, met behulp van een hoge rollator. Ik heb iets meer dan een jaar moeten revalideren, waardoor ik het grootste gedeelte nu ook weer zelf kan. In het begin deden mijn hersenen echt nog heel vreemd, maar gelukkig werkt dat weer naar behoren. Ik ben een hoop veranderd, maar gelukkig ten goede. Bijvoorbeeld, ik ben heel erg overgevoelig nu. Ik wordt ook zelden boos. En ik ben vooral heel erg gevoelig wat betreft kinderen en dieren, daar mag absoluut niets mee gebeuren.

Ps: Rozella, Dat ik twee hersenbloedingen heb overleefd, dat zegt niets. De artsen noemen mij niet voor niets een wonder, het is al heel wat als je er eentje overleefd, laat staan twee.

Liefs Miranda uit Zaandam.

Rozella, 16-06-2014 23:33 #9
Mijn vader is pas overleden aan een hersenbloeding in de hersenstam. Ik vraag me elke dag af of hij gered had kunnen worden. zijn er mensen die zo een bloeding hebben overleefd? Bestaat dat?

Ron, 03-12-2013 23:02 #8
1 november 2012.
Donderdagochtend, niet anders dan andere donderdagen was ik ook deze dag vrij van school. Ik werd wakker met hoofdpijn. Op naar de badkamer voor 2 aspirines. Toen ik terug in bed ging liggen leek het alsof mijn hoofd ging klappen, de druk werd ineens zo groot. Ik had echt door dat het niet goed zat en ben wéér mijn bed uit gegaan. Ditmaal om de telefoon te pakken en mijn moeder te bellen. Zij kwam thuis van haar werk en vond mij schreeuwend en huilend van de pijn op mijn bed. De huisarts gebeld, die kwam meteen. Bij het zien van mij op dat bed twijfelde de huisarts geen moment en een ambulance werd besteld.

Het bleek dat ik een hersenbloeding had. Dan ben je 21 en staat je leven op zijn kop. Ik had een aangeboren afwijking in een hersenslagader.

Nu ben ik een jaar verder en gelukkig volledig hersteld. Ik heb geen restverschijnselen en kan gewoon weer alles.

@Nico: Als je alleen thuis bent en je voelt dat het echt niet goed zit dan kun je in sommige gevallen zelf nog handelen. Dat zie je bij mijn verhaal. Het is maar net hoe de beroerte zich uit, als je ineens verlammingsverschijnselen hebt dan is het misschien lastiger.

Nico, 17-10-2013 21:17 #7
Stel ik ben alleen in huis, voel een aanval. Ben ik dan in staat nog iets te doen of is het dan afgelopen?

Winanda, 23-01-2013 09:21 #6
Ik wil heel graag weten of de verschijnselen van een tia allemaal tegelijk komen. Tintelingen in hand en been aan 1 kant slecht zien aan 1 oog niet meer kunnen praten, woorden niet meer kunnen vinden ook niet in je gedachten. Niet meer weten wat je die dag hebt gedaan.
Graag een reactie alvast bedankt.
Gr Winanda

Klaas, 15-01-2012 11:56 #5
Ik ben laatst in elkaar gezakt en kon niks meer met mijn rechterbeen en rechter arm 2 minuten later kon ik wel weer alles en heb geen hoofdpijn gehad en heb dit niet meer gekregen.

is dit ernstig? en wat moet ik doen? Reactie infoteur, 03-04-2012
Je zou een kleine TIA gehad kunnen hebben, waarvan de gevolgen beperkt zijn gebleven. Omdat dit soms voorboden zijn van een ernstigere beroerte, hersenbloeding of herseninfarct kan het geen kwaad om een scan te laten maken in het ziekenhuis. Vraag je huisarts om een verwijzing voor een CT scan.

Bla, 14-11-2011 01:28 #4
Dokters in nederland kunnen niks ze zeggen altijd dat er niks is gister is er nog een meisje overleden omdat ze zeiden dat er niks aan de hand was en volgende dag krijgt ze hersenbloeding en dood is…

Nettie, 15-01-2011 21:25 #3
Mijn vader heeft op een Dinsdag pijn in zijn been gekregen en voelde zich niet goed.
Vroeg hulp bij zijn huisarts en die zei och het kan griep zijn?(Woensdags).
Donderdag kwam ik bij hem en zag dat er iets was hij had een scheef gezicht en lopen wilde niet meer.
De huisarts kwam en hij moest naar het ziekenhuis.Donderdagnacht op Vrijdag kreeg hij opnieuw een beroerte en het is nog minder geworden met mijn vader.
Kan hij nog beter worden of kan het erger worden?

W. de Groot, 27-05-2010 23:50 #2
Ik heb 1 jaar geleden herseninfarct gehad en nu veel hoofdpijn. Begint boven op mijn hoofd en loopt links achter mijn oor naar beneden tot in de hals. Heb geen scheve mond, wel een soort opvliegers met die pijn. Soms tintelende lippen.

Corlina Pentury, 06-12-2009 13:01 #1
Goedemorgen ik heb af en toe dat mijn mond scheef staat en dat ik moeilijk kan praten en dat ik niks kan, de doktoren hebben al 2 keer mri scan gedaan maar konden niks vinden, op een gegeven moment was het aangezichtsverlamming
en zware hoofdpijnen, migraine mijn kiinderen worden heel bang en afgelopen donderdag had ik het weer, dit gebeurt wanneer ik verdriet heb, ik weet het niet meer kunt u mij helpen?

Infoteur: Sterretje999
Laatste update: 16-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 13
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!