Factoren die acne kunnen induceren

In een ander artikel werd reeds besproken welke medicatie acne kan induceren. In dit artikel bespreken we welke andere factoren acne kunnen opwekken of verergeren door blootstelling aan bepaalde alledaagse producten.

Cosmetica en acne

De acne die ontstaat door het gebruik van cosmetica is persistent en beperkt zich tot de ontwikkeling van kleine puistjes op de kin en op de wangen. Door het gebruik van cosmetica, vertoppen de poriën en raken ze ontstoken. Het helpt dus niet om je acne te verbergen met make-up.

Pommade acne

Tieners en volwassen willen al wel eens van kapsel veranderen. Maar om je dikke krullen glad te strijken, gebruikt met meestal een dikke, vette dressing genaamd pommade. Een ongewenst effect bij het gebruik van deze olierijke zalven is pommade acne. Pommade acne komt voor op de hoofdhuid en het voorhoofd (haarlijn). De zware oliën verstoppen de poriën maar ook sommige producten kunnen chemische stoffen bevatten die de huid irriteren wat bijdraagt tot ontstekingen en puistjes. Indien je het gebruik van deze producten stopt, verdwijnt ook de acne.

Zon en acne (Mallorca acne, zonneallergie, acne estivalis)

In de zomer doet de zon de puistjes uitdrogen maar éénmaal de zon weg is, komen de puistjes terug en soms dubbel zo erg. Deze aandoening wordt ook wel Mallorca acne genoemd. De zon zorgt voor een verdikking van de hoornlaag waardoor je poriën makkelijker verstopt geraken. Ze kunnen op verschillende lichaamsdelen voorkomen zoals het aangezicht, de armen, decolleté enz.. Bescherm daarom je huid met een minder vettig zonneproduct. Een goed product is Oil-Free Milky spray van Lancaster.

Een tweede vorm van zonneallergie is PMLE of polymorfe lichteruptie genoemd. Na het zonnen ontstaan er kleine, rode, jeukende bultjes of puistjes gevuld met vocht. De huid voelt droog aan en schilfert af. De grote boosdoener is Uva straling. Ga daarom zo snel mogelijk in de schaduw zitten. Wil je een zonneallergie vermijden, gebruik dan eveneens een goed zonneproduct met een hoge beschermingsfactor.

Acne mechanica

Acne Mechanica een vorm van acne veroorzaakt door warmte en zweten, constante druk en repetitieve wrijving tegen de huid. Deze acne komt vaker voor bij sporters: Onder helmen en riemen, strakke uniformen, hoofdbanden maar ook onder de uitrusting van soldaten, bij het bespelen van muziekinstrumenten, wondplakband enz. Door de constante wrijving van kleding op het lichaam, kunnen de haarfollikels ontstoken geraken. Op de benen kunnen dan kleine puistjes ontstaan, folliculitis genaamd.

Gebruik van detergenten

Door het overmatig gebruik van anti-acne producten of door het overmatig wassen met zeep kan je acne krijgen.

Het gebruik van bepaalde wasproducten en wasverzachters kan eveneens acne veroorzaken. Het detergent blijft in lage concentraties achter op onze kleding, lakens en handdoeken en dingen die elke dag onze huid raken. Dreft is een goed product dat u eveneens kan gebruiken voor het wassen van babykleertjes.

Ook bepaalde shampoos veroorzaken acne. Gebruik daarom geen shampoo die natriumlaurylsulfaat of sodiumlaurylsulfaat bevat maar een shampoo die cocobetaine bevat.

Chlooracne en Agent orange

Een minder evident product is Agent Orange. Agent Orange is een herbicide dat werd gebruikt gedurende de oorlog in Vietnam. Dit product bevat dioxines die acne induceert maar ook de kans op kanker verhoogt. De eerste tekenen van chlooracne zijn een vette huid, gevolgd door de verschijning van een groot aantal mee-eters. De mee-eters kunnen zich beperken tot het gebied rond de ogen. In ernstige gevallen kunnen de mee-eters zich verspreiden over het ganse lichaam. De mee-eters groeien uit tot cysten en springen open. Bij zeer ernstige gevallen van chlooracne kan de huid beginnen schilferen of afbladeren waardoor littekenweefsel achterblijft. Chlooracne kan je krijgen door het inslikken, inhaleren of door aanraking van dioxines. Bij een kort contact verdwijnt de acne vanzelf.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassenen. De meest voorkomende oorzakenAcne bij volwassen komt veel vaker voor dan men denkt. Één oorzaak van acne bij volwassen kan stress zijn. Lees hier de…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…

Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Mastopathie, een goedaardige aandoening in de borstenPijn aan de borsten voor en tijdens de menstruatie. Mastopathie. Veel vrouwen hebben er last van. In dit artikel leg ik…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 17-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.