Roken en risico's voor de mond, de tanden en het tandvlees
De meeste mensen weten dat roken slecht is voor de gezondheid. Deze ongezonde gewoonte veroorzaakt verschillende medische problemen en, in sommige gevallen, dodelijke ziekten. Veel rokers realiseren zich niet dat roken ook leidt tot schade aan de mond, het tandvlees en de tanden. Diverse problemen komen voor, zoals tandverkleuring en een vieze adem. Een regelmatig bezoek aan de tandarts en het behoud van een goede mond- en tandhygiëne zijn goede adviezen, maar het is nog beter om te stoppen met roken. Dit levert immers veel voordelen op voor de mond- en tandgezondheid.
Risico's van roken voor mond, tanden en tandvlees
Roken leidt tot gebitsproblemen, waaronder:
- een droge mond (xerostomie)
- een lagere slagingspercentage van tandheelkundig implantaatprocedures
- een ontsteking van de openingen van de speekselklier op het dak van de mond (gehemelte)
- een rokerslip (verticale rimpels rond de mond en donkere verkleuring van de lip)
- een slechte adem
- een slechte smaak in de mond
- een verhoogd botverlies in de kaak
- een verhoogd risico op het ontwikkelen van mondkanker en andere soorten kanker
- een verhoogd risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen, een belangrijke oorzaak van tandverlies
- een verhoogd risico op leukoplakie (mondaandoening met verdikte witte plekken in de mond en de wangen)
- een verhoogd risico op rokerskeratose (nicotinestomatitis)
- een verhoogde ophoping van tandplak en tandsteen op de tanden
- een vertraagd genezingsproces na het verwijderen van een tand (tandextractie), een parodontale behandeling of kaakchirurgie: De bloedtoevoer naar het tandvlees is sneller belemmerd bij rokers, hetgeen de wondgenezing vertraagt (een langzame wondgenezing).
- tandverkleuring
Roken en tandvleesaandoeningen
Roken veroorzaakt meer tandplak en zorgt ervoor dat tandvleesaandoeningen sneller verergeren dan bij niet-rokers. Het tandvlees wordt aangetast omdat roken een tekort aan zuurstof in de bloedbaan veroorzaakt, zodat het geïnfecteerde tandvlees niet geneest (
slechte wondgenezing). Tandvleesaandoeningen zijn nog steeds de meest voorkomende oorzaak van tandverlies bij volwassenen. Volgende symptomen komen voor bij een tandvleesaandoening (
gingivitis en
parodontitis):
Resten van pijpen, sigaretten en sigaren
Resten van sigaretten, pijpen en sigaren leiden tot mondgezondheidsproblemen. Sigarenrokers ervaren tandverlies en alveolair botverlies (botverlies in het kaakbot dat tanden verankert) met snelheden die gelijk zijn aan deze van sigarettenrokers. Pijprokers hebben ook een vergelijkbaar risico op tandverlies als sigarettenrokers. Naast deze risico's lopen rokers van pijpen en sigaren nog steeds risico op mondkanker en
keelkanker, zelfs als ze de rook niet inhaleren. Daarnaast kampen ze sneller met andere
mondproblemen zoals een slechte adem, gekleurde tanden en een verhoogd risico op parodontitis (schade aan weefsel en bot die tand ondersteunen).
Rookloze tabaksproducten
Rookloze tabaksproducten zijn
niet veiliger voor de mondgezondheid. Net als sigaren en sigaretten bevatten rookloze tabaksproducten (bijvoorbeeld snuif- en kauwtabak) ten minste 28 chemicaliën waarvan is aangetoond dat ze het risico op mondkanker, keelkanker en
slokdarmkanker verhogen. Pruimtabak bevat hogere nicotinegehalten dan sigaretten, waardoor het moeilijker is om hiermee te stoppen dan sigaretten. Één blikje snuiftabak levert meer nicotine op dan meer dan zestig sigaretten. Rookloze tabak tast het tandvlees aan, waardoor het tandvlees zich terugtrekt van de tanden. Zodra het tandvlees wegzakt, zijn de tandwortels zichtbaar en ontstaat er een verhoogd risico op tandbederf. Blootgestelde wortels zijn ook gevoeliger voor warmte en koude of andere irriterende stoffen, waardoor eten en drinken ongemakkelijk verloopt. In rookloze tabak worden vaak suikers toegevoegd om de smaak te verbeteren. Deze suikers vergroten het risico op tandbederf. Gebruikers van pruimtabak hebben vier keer meer kans dan niet-gebruikers op het ontwikkelen van tandbederf. Rookloze tabak bevat meestal ook zand en gruis, waardoor de tanden sneller verslijten.
Kanker en roken
Ongeveer 90% van de patiënten met kanker van de mond, de
lippen, de
tong en de keel gebruiken tabak en het risico op het ontwikkelen van deze kankers neemt toe met de hoeveelheid dat ze gerookt of gekauwd hebben en de duur van de gewoonte. Rokers lopen zes keer meer kans dan niet-rokers om deze kankers te ontwikkelen. Ongeveer 37% van de patiënten die nog steeds roken na een duidelijke genezing van hun kanker, ontwikkelt opnieuw kanker van de mond, de lippen, de tong en de keel, vergeleken met slechts 6% van de mensen die gestopt zijn met roken.
Speciale tandpasta's zijn verkrijgbaar voor rokers /
Bron: Photo Mix, Pixabay
Tandheelkundige producten voor rokers
Op de markt zijn speciale
tandpasta’s verkrijgbaar voor mensen die roken. Ze zijn soms een beetje meer doordringend dan gewone tandpasta's en daarom is het belangrijk om de tandpasta’s voorzichtig te gebruiken. De tandarts beveelt mogelijk aan om deze speciale tandpasta's beurtelings te gebruiken met de gebruikelijke tandpasta. Verder zijn verschillende tandpasta’s op de markt die zorgen voor witte tanden. Ze zijn mogelijk effectief bij het verwijderen van vlekken op de tanden en het tandvlees. Rokers hebben verder vaker een slechte adem dan niet-rokers.
Mondwaterproducten verhullen dit probleem op korte termijn, maar de vieze adem verdwijnt hierdoor niet.
Rokers en bezoek aan tandarts
Een regelmatig bezoek aan de tandarts is nodig; de tandarts geeft aan de patiënt aan hoe vaak hij moet terugkomen. Mensen die roken, hebben meer kans op allerlei mond-, tand- en tandvleesaandoeningen en daarom zijn soms vaker afspraken nodig dan bij mensen die niet roken. De tandarts controleert de tanden maar ook de wangen, de tong en de keel op tekenen van andere aandoeningen die mogelijk meer onderzoek vereisen en behandelt eventuele problemen.
Stoppen met roken is het beste advies voor het verbeteren van de tand- en mondgezondheid /
Bron: Geralt, Pixabay
Stoppen met roken
Voordelen
Door te stoppen met roken vermindert het risico op gezondheidsproblemen, zelfs al heeft een roker erg lang gerookt. Direct na stoppen met roken, merkt men al een verbetering op de mondgezondheid. Mensen die stoppen met roken hebben vaak een verbetering in de mondhygiëne, geen slechte adem en gezonder tandvlees.
Bij een stopzetting van de gewoonte kunnen tandvleesproblemen verbeteren en tandverlies verminderen. De huid van de mond kan er gezonder uitzien en de geur van de adem kan verminderen. Het tandvlees kan zich binnen twee tot drie weken herstellen, hoewel bij langdurige rokers meer tijd nodig kan zijn voor herstel. Het risico op
tandvleesaandoeningen vermindert aanzienlijk na 1-2 jaar na het stoppen met roken.
Stoppen met roken levert aanzienlijke voordelen op voor de mondgezondheid en het is niet te laat om te stoppen. Het heeft geen invloed op de mate van schade aan de mond, maar door te stoppen kan men de schade verminderen en de mondgezondheid verbeteren. Dit geldt zowel voor mensen die na jarenlang roken zijn gestopt, als voor mensen die op tijd stoppen om ernstige schade te voorkomen.
Lees verder