Rokerslip: Rimpels rond mond en donkere verkleuring van lip

Rokerslip: Rimpels rond mond en donkere verkleuring van lip Rokers krijgen vaker te maken met donkerdere lippen en tandvlees, en verticale rimpels rond de mond. Vaak verschijnen deze symptomen pas na vele jaren roken. Het is voor velen een frustrerend probleem, omdat de behandeling van een rokerslip moeilijker is op oudere leeftijd, wanneer de collageengehaltes in de huid uitgeput zijn en de huid door jarenlange blootstelling aan de zon dof en verdonkerd is. Stoppen met roken is het belangrijkste advies om de verdonkering van de lippen en de rimpeltjes rond de mond tegen te gaan.

Oorzaken van rokerslip

Roken heeft veel drastische effecten op het lichaam. Één van de meest opvallende is het donker worden van de lippen en de huid rond de mond. Dit heeft enkele oorzaken.

Gebrek aan zuurstoftoevoer

Door te roken, ontstaat een gebrek aan zuurstof in het lichaam wat leidt tot een blauwachtige kleur van de lippen. De lippen krijgen namelijk onvoldoende zuurstoftoevoer.

Gebroken haarvaten

Kleine capillairen (haarvaten) die zich net onder het oppervlak van de lippen bevinden, barsten open bij het roken, waardoor de lippen een zwartachtige tint krijgen.

Tabak en teer

Teer is overvloedig aanwezig in sigaretten. De teer zorgt voor blauwe tot zwarte vlekken op de lippen, de tanden en het tandvlees.

Warmte van de sigaret

Donkere lippen zijn soms ook het resultaat van de extreme hitte van de ingeademde rook. Wanneer het uiteinde van de sigaret oplicht en mensen de rook van een sigaret opzuigen, tast de warmte van de rook de hoeveelheid melanine aan die in dat lichaamsdeel vrijkomt. Melanine is een stof in het lichaam die verantwoordelijk is voor de huidskleur. Een persoon met een donkere huidskleur heeft bijvoorbeeld veel melanine. Één van de belangrijkste functies van melanine is om het lichaam te beschermen tegen UV-stralen en warmte. Door de warmte van de sigaret gebeurt een hogere melanineproductie rond de lippen, waardoor ze verdonkeren.

Behandeling van rimpels rond mond en donkere verkleuring van lip

Stoppen met roken

Om de normale kleur van de lippen terug te krijgen, is het belangrijk om te stoppen met roken. Stoppen heeft meteen een aantal effecten op het lichaam hebben. Daarnaast moeten mensen voldoende water drinken en er voor zorgen dat de lippen goed gehydrateerd blijven.

Lip voldoende bevochtigen

Het aan de lippen likken is verder geen goed idee, omdat dit de rokerslip enkel maar verergert. Aan de lippen likken leidt namelijk tot droge, schrale lippen die zorgen voor een verandering van de lipkleur. Het is bijgevolg belangrijk om de lippen voldoende te hydrateren met lippenbalsem.

Andere behandelingen

Op het internet zijn vele andere tips, zelfzorgmiddeltjes en huisremedies beschikbaar voor het verlichten van de donkere tandvlees- en lipvlekken en verticale strepen rond de mond. Het is echter belangrijk om zeer voorzichtig te werk te gaan en zeker bij een donkere verkleuring van de lippen een arts te bezoeken, omdat dit mogelijk ook andere oorzaken kent. De delicate huid van de lip vereist een delicate behandeling. De arts kiest de juiste behandeling, zoals bijvoorbeeld speciale lip- en mondverzorgingsproducten of lasertherapie. Lasertherapie, speciale antirimpelinjecties en huidvullers zijn enkele manieren om rimpels rond de mond aan te pakken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rimpels in het gezicht verminderen; direct resultaatRimpels... Vaak beginnen we pas met extra verzorging van de huid, als de rimpels inmiddels zichtbaar zijn. Tot je 28ste…
Lipstick aanbrengen voor de rijpere huidWanneer je al een beetje op leeftijd bent, wil je dat de make-up die je draagt je beste kanten laat zien. Je wilt niet d…
Wat kun je doen tegen rimpeltjes rond de mond?Wat kun je doen tegen rimpeltjes rond de mond?Iedere vrouw zal het op een dag merken wanneer ze in de spiegel kijkt: kleine rimpeltjes rond de mond. Bij de een versch…
10 tips om rimpels te voorkomenMaak jij je al zorgen om de rimpels die kunnen komen. De lijntjes bij je ogen, kraaienpootjes? Maar wil je er absoluut n…

Gevoelsstoornissen in de vingers: oorzaken en behandelingGevoelsstoornissen in de vingers: oorzaken en behandelingGevoelsstoornissen in de vingers wordt vaak uitgedrukt door onaangename tintelingen of gevoelloosheid. Ofschoon de mogel…
Katten: Voordelen voor gezondheid van kat houdenKatten: Voordelen voor gezondheid van kat houdenEen kat of poes in huis hebben is een fijn gebeuren. Katten bieden gezelschap, geven liefde, zorgen voor leven in huis e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ospanali, Unsplash
  • Geraadpleegd op 3 september 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Have Smokerís Lips? Hereís What You Can Do About Them, https://www.healthline.com/health/smoking/smokers-lips
  • Smokerís lips, https://thedermreview.com/smokers-lips/
  • What Are Lip Lines?, https://www.colorescience.com/learn/lip-lines#a1
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 05-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.